Amfiteatrul Parcului Științific și Tehnologic Bihor – Oradea STEAM Park, a fost arhiplin vineri, 21 martie 2025.
Atracțiile primei părți a conferinței au fost povestea de succes ale firmei orădene Allengra, singura din România care are contract cu toate echipele din Formula 1, și succesele obținute de orădeanul Iulian – Emil Juhasz în domeniul Space Technology Dvelopment.
Trebuie precizat că Oradea STEAM Park este primul de acest fel din România acreditat de Ministerul Educației și Cercetării, în 12.03.2025.
Clujenii se mută la Oradea
Răzvan Pătcaș, administratorul Oradea STEAM Park, clujean la origini, care și-a petrecut o parte din carieră la Bosch Cluj Napoca, a făcut pentru început o scurtă prezentare a Parcului Științific și Tehnologic Bihor.
„Vreau să fim cât mai aproape de universități, institutele de cercetare, dar și de companiile pe care le avem în Oradea și județ, tocmai ca să accelerăm inovația și să facem cât mai multe transferuri tehnologice și proiecte de cercetare. Așadar, dacă aveți nevoi specifice în zona de cercetare și de know-how, Parcul Științific și Tehnologic poate să fie un bun facilitator prin rețelele partenere pe care le avem sau urmează să le deschidem. Un alt lucru motivant pentru mine este mediul de educație STEAM (Science, Technology, Engineering, Art and Math)”, a precizat Răzvan Pătcaș.
Adrian David, director R&D EBM Papst Oradea, primul chiriaș al Oradea STEAM Park, a dezvăluit celor prezenți povestea ventitaloarelor EBM Papst, produse la Oradea.
„Ventilatoarele EBM Papst reușesc să salveze până la 70% din energia pe care o consumă un ventilator tradițional. Pe cât sunt de performante, pe atât sunt de eficiente. Cu o durată de viață mult mai lungă decât a competitorilor noștri”, a explicat Adrian David, care a făcut și o prezentare a companiei.
Începând cu 2024, EBM Papst dezvoltă un hub de cercetare în cadrul Oradea STEAM Park pentru ventilatoare, în curând urmând să apară primul prototip.
„În perioada următoare vom prelua întregul ciclu de viață al acestei familii de produs, urmând să preluăm și partea de cercetare și inovare pentru noua generație a acestei familii”, a adăugat managerul R&D al EBM Papst
Alt clujean mutat la Oradea, Bogdan Băbălău Maghiar, Manager Talent Acquisitions la Plexus Corp, a moderat prima parte a evenimentului.
Allengra intră în Formula 1
Una dintre cele mai așteptate povești de succes a fost cea a companiei orădene Allengra. Niels Junker, directorul comercial al companiei a povestit audienței cu au reușit să câștige contractul pentru livrarea debitmetrelor de combustibil pentru Formula 1. Debitmetrele de combustibil produse de Allengra vor fi montate pe toate mașinile de Formula 1, ceea ce va da siguranța că nici o echipă nu va putea trișa în ceea ce privește debitul de combustibil.
Niels a vorbit despre cum i-a venit ideea de a participa la licitația lansată de Formula 1 pentru astfel de debitmetre și cum a insistat pe lângă tatăl-său, fondatorul companiei, să dezvolte un astfel de produs. A contat foarte mult și pasiunea pentru cursele de Formula 1.
„Este singurul proiect prin care tu produci un senzor unde clientul, utilizatorul, vrea să nu meargă bine. Noi trebuie, însă, să facem senzor, care vrem să meargă bine”, a explicat Niels Junker.
Acesta a adus cu el un debitmetru la fel cu cele care vor fi montate pe monoposturile de Formula 1.
Space Made in Romania și Oradea
O altă poveste interesantă a fost cea a lui Iulian – Emil Juhasz. Absolvent al Liceului Don Orione din Oradea și al Facultății de Inginerie Aerospațială – Universitatea Politahnica București – Specializarea Sisteme de Propulsie Aerospațiale, are o experiență de peste 6 ani în domeniul aeronautic (Airbus A380, Airbus A220, Embraer E175/E195. De asemenea, are o experiență de peste 9 ani în domeniul spațial (JUICE, HERA, Space Rider, BIOMASS, Proba-3, ALTIUS …).
În prezent este fondator și CEO al Initium Space – consultanță și dezvoltare tehnologii spațiale.
Acesta a dat exemple de proiecte și de produse prin care România, și chiar Oradea, și-a făcut simțită prezența în industria spațială. Împreună cu COMOTI – un institut de cercetare pentru turbo motoare, a reușit să câștige un contract pentru dezvoltarea unei macarale care va fi parte din landerul care va ajunge pe Lună în 2031. România va contribui și la construcția lansatorului care va lua primele mostre de pe Marte.
De asemenea, stația spațială care se construiește în jurul lunii, Lunar Gateway, va avea piese care se construiesc în România.
„Împreună cu Paul Harfaș de la Octavic Engineering am reușit să avem o contribuție la misiunea spațială JUICE, un sistem de monitorizare de alarmă, făcut la Oradea. E ceva ce se folosește acum și la alte misiuni”, a declarat CEO-ul Initium Space.
Acesta a dezvăluit că din luna aprilie se reîntoarce acasă, la Oradea.
„Trecând prin diferite culturi, am realizat că, până la urmă, orașul acesta este acasă. Pot să fac și să am un impact mult mai mare la nivel local și la ceea ce se întâmplă aici, în Oradea. Cine stă aici poate nu vede așa de bine schimbările, dar pentru mine venind odată la câțiva ani și mai ales acum, realizez cât de multe s-au schimbat aici. Asta mie îmi arată că există potențial și că se pot face lucruri și în Oradea”, este de părere Iulian Emil Juhasz.