Oradea STEAM Park găzduiește în perioada 11 – 13 aprilie 2025 prima ediție a HackatUSO, un hackathon intensiv de 72 de ore. Evenimentul este organizat de Uniunea Studenților din Oradea (USO), în colaborare cu Oradea STEAM Park, Trainsilvania IT Cluster, Fundația FAN Courier, QubHQ și Make IT I Oradea.
HackathUSO adună la un loc circa 40 de participanți, studenți și programatori din Oradea și din Vestul țării, care vor lucra în echipe pentru a dezvolta soluții tehnologice inovatoare la provocări reale propuse de partenerii evenimentului.

„Avem 42 de participanți, toți cu o dorință foarte mare de a crea rezolvări la probleme reale întâlnite. Scopul principal al evenimentului este să creăm un loc unde participanții și mentorii pot colabora și să rezolve probleme reale pe care partenerii noștri le-au întâlnit”, ne-a informat Vlad Brata, student în anul II la Informatică și Științe la Universitatea din Oradea și manager de proiect al HackathUSO.
Patru provocări
Participanții vor trebui să formeze echipe de câte maxim cinci membri și să-și aleagă una dintre cele patru provocări propuse de partenerii evenimentului. Până duminică la prânz vor trebui să creeze aplicații care răspundă la aceste provocări, îndrumați de cei 20 de mentori.
Una dintre provocări, propusă de STEAM Park Oradea, este crearea unei aplicații Smart City pentru identificarea parcărilor libere din oraș.
Altă provocare a fost Security Challenge, propusă de Centrul NATO Oradea. A treia provocare, din domeniul HORECA, a venit de la Flaviu Balint, product developer QubMenu – QubHQ, iar a patra provocare, din domeniul medical, a venit din partea Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea – Bihor, prin care se cerea crearea unei aplicații care să gestioneze cele 30 de paturi de la ATI în funcție de gravitatea pacienților.
Cei 20 de mentori cu experiență în IT care îi vor mentora pe participanți sunt: Paul Harfaș, Sebastian Bandula, George Brata, Daniel Bondaș, Zsolti Domotor, Gheorghe Avram, Alin Cîndea, Bogdan Boța, Vlad Crevian, Ovidiu Novac, Daria Dorog, Cristian Ștreng, Cosmin Lazea, Mădăloin Fântână, Adrian Cucerzan și Remus Pelle.
Premii
Cei care se vor clasa pe locul întâi la HackatUSO vor câștiga din partea Make IT in Oradea accesul direct în finala Bright Labs Incubator.
„Evenimentul acesta este binevenit pentru studenții din Oradea, care au ocazia să concureze cu studenții de la alte centre universitare”, a precizat Ovidiu Novac, conferențiar doctor inginer la Facultatea de Inginerie și Tehnologia Informației de la Universitatea din Oradea.
Mirela Mărcuț, Policy Expert Transilvania IT Cluster susține că este foarte bine că se organizeazã și la Oradea astfel de evenimente, studenții având astfel la dispoziție modalitãți de învățare informalã și cu sprijin din industrie, ceea ce e foarte bine.
„Studenții își doresc exact ceea ce ne dorim cu toții, de fapt. Să stimulăm puțin mediul local, să reușim să catalizăm niște idei bune, să găsim skill-uri locale și să vedem cum răspundem la solicitările care vin din industrie sau posibile teme. Modul în care răspunde fiecare echipă la temă, cum și-o prezintă, toate astea fac parte dintr-o prezentare finală care va fi punctată conform unor criterii stabilite”, a explicat Vlad Crevian, consultant tehnic din partea Transilvania IT Cluster și director general la Industrial Robotics Manufacturing Solutions sau iRMS.