Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Oradea, exemplu de bune practici în utilizarea fondurilor PNRR

Oradea se clasează pe locul V dintre municipiile din România în ceea ce privește absorbția fondurilor europene prin PNRR derulate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, iar Bihorul pe locul II între județe, după Timiș.

Informația a fost oferită luni, 14 aprilie 2025, de către Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prezent într-o vizită de lucru pe șantierul de reabilitare a Primăriei Oradea.

Renovarea Primăriei Oradea, un proiect de 5 milioane de euro

Suntem la etajul 2 din Primăria Oradea, unde practic avem în implementare primul proiect pe PNRR – «Valul renovării», o componentă gestionată de Ministerul Dezvoltării în ceea ce înseamnă, practic, reabilitarea și eficientizarea energetică a clădirilor. Este un proiect de 5 milioane de euro plus TVA, prin care se reabilitează integral această clădire, de la partea de hidroizolație, la termoizolații, până la acoperiș, la interioare, la partea de pardoseală. La finalul lucrărilor, clădirea va fi mai eficientă din punct de vedere energetic, din punct de vedere termic, vor fi reduse pierderile de energie și, bineînțeles, emisiile de carbon vor fi mai scăzute”, a afirmat Florin Birta, primarul Oradiei, care l-a însoțit pe ministrul Cseke Attila.

Florin Birta a mai informat că o astfel de reabilitare a clădirii Primăriei Oradea nu a mai fost făcut din 1902, de când a fost construită primăria.

În momentul în care au dat jos acoperișul, constructorii au găsit o plăcuță pe care scrie 1902, când a fost construită primăria. Deci aici se vede că totuși peste 100 de ani a durat de când s-a construit primăria până când a intrat într-o reabilitare generală”, a precizat Florin Birta.

În vederea reabilitării au fost eliberat tot etajul II al Primăriei Oradea, direcțiile din primărie de la acest etaj fiind mutate în alte clădiri din Oradea, pentru a oferi constructorilor posibilitatea să-și desfășoare lucrările.

Proiectul „Creșterea eficienței energetice a clădirii Primăriei Municipiului Oradea” a început pe 17 februarie 2025 și are ca termen de finalizare luna iunie 2026. Contractul de execuție a fost atribuit firmei Construcții Bihor, având ca subcontractanți societățile Acom Distribuție, Ergocon, Netenerg Services și Stingprot. Valoarea totală a lucrărilor este de 26,49 milioane lei fără TVA, finanțarea fiind integral nerambursabilă.

Stadiul fizic al lucrărilor este în prezent de 10%, fiind realizate până acum operațiuni precum desfacerea pardoselilor, izolarea tavanelor, lucrări de instalații electrice, pregătirea structurilor metalice pentru gips-carton și demontarea ușilor interioare.

Ministerul Dezvoltării ia partea leului din PNRR

Ministrul Cseke Attila a subliniat faptul că PNRR este o oportunitate pentru România și pentru comunitățile locale. Peste 70% de contractele de finanțare încheiate prin PNRR sunt la Ministerul Dezvoltării.

În decembrie, la preluarea mandatului, gradul de absorbție pe PNRR era de 15%. Vinerea trecută am depășit 30% grad de absorbție. În trei luni și jumătate am dublat absorbția fundurilor europene. Acest lucru înseamnă că am plătit 3 miliarde de lei facturi în această perioadă. Din cele 8 miliarde care sunt absorbite, 26,2 miliarde, care e fondul alocat Ministerului Dezvoltării, suntem cu plățile la zi”, a informat Cseke Attila.

Acesta spune că perspectivele pentru aceste investiții din punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării sunt bune, pentru că a arătat capacitatea de implementare în aceste trei luni și jumătate. Asta reiese și din discuțiile pe care le-a avut cu Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, în cadrul coaliției de guvernare, respectiv din discuțiile cu Comisia Europeană.

Investiții de pe împrumut pe grant

Ministrul Dezvoltării este optimist în ceea ce privește primirea acordului pentru a putea trece majoritatea investițiilor de la Ministerul Dezvoltării de pe partea de împrumut, pe partea de grant.

Asta ar însemna că pe 2025 și pe 2026 am avea finanțarea asigurată pe tot parcursul PNRR-ului și vom putem să ținem acest ritm de decontare la o lună de la depunerea facturilor”, a declarat ministrul.

Bihorul pe locul II, Oradea pe locul V

În ceea ce privește situația județului Bihor și a municipiului Oradea, Cseke Attila a informat că județul Bihor este pe locul II pe țară după județul Timiș, în ceea ce privește valoarea contractelor de investiții încheiate pe PNRR, gestionate de Ministerul Dezvoltării. Acest lucru înseamnă 369 de contracte în valoare de 1,45 miliarde de lei.

Municipiul Oradea este pe locul 5 între municipiile reședință de județ, cu 37 de contracte și aproximativ 400 milioane de lei atrase.”

Primăria Municipiului Oradea implementează în total 44 de contracte de finanțare prin PNRR, în valoare totală de 318 milioane de euro, din care 263 milioane de euro reprezintă fonduri nerambursabile (83%). Termenul de finalizare a acestor proiecte este august 2026.

Acesta a punctat câteva dintre investițiile derulate la Oradea prin fondurile PNRR gestionate de Ministerul Dezvoltării: 11 colegii naționale și licee, 9 școli gimnaziale, 6 grădinițe, achiziția a 9 tramvaie, reabilitarea Primăriei Oradea, reabilitarea sediului pompierilor, a Poliției Municipiului Oradea, a Palatului Administrativ al Prefecturii Bihor, ale sediilor APIA, DGASPC, ABA Crișuri.

În total, la zi, pe județul Bihor, avem decontate 223 de milioane de lei din PNRR, Ministerul Dezvoltării și îndemn toți primarii și autoritățile locale să profite la maxim aceste investiții pentru că ele sunt o oportunitate pentru România”, a precizat ministrul Dezvoltării.

Alte proiecte importante PNRR în Oradea:

  • Componenta C5 – Valul Renovării (33 proiecte, 114 mil. euro): reabilitarea energetică a Maternității, Bazinului Crișul, a 23 de blocuri de locuințe și a 26 de unități de învățământ (grădinițe, școli și licee).
  • Componenta C10 – Fondul local (4 proiecte, 23,7 mil. euro): achiziția a 9 tramvaie și implementarea unui sistem de semaforizare inteligentă.
  • Componenta C4 – Transport sustenabil: pasajul intermodal (13 mil. euro, lucrări finalizate).
  • Componenta C12 – Sănătate (2 proiecte, 140 mil. euro): construirea Spitalului de boli infecțioase (în execuție) și dotarea Maternității (achiziții în derulare).
  • Componenta C15 – Educație (15 mil. euro): dotarea cu echipamente IT, mobilier și materiale didactice a tuturor unităților de învățământ din oraș.
  • Componenta C11 – Turism și cultură: restaurarea Cetății Oradea – etapa IV (3,3 mil. euro).
  • Componenta C3 – Managementul deșeurilor: instalarea a 375 de insule ecologice (7 mil. euro).

Prin aceste investiții strategice, Oradea își consolidează poziția de lider regional în atragerea fondurilor europene și în implementarea de proiecte care contribuie la dezvoltarea durabilă, eficientizarea energetică și creșterea calității vieții pentru cetățeni

Primarul consideră că reabilitarea Primăriei Oradea va fi un proiect de succes, iar la final, când se va face un clasament cu fondurile absorbite de fiecare municipiu și fiecare județ, Oradea și Bihorul și-ar putea îmbunătăți performanțele din clasament.

Cred că acela va fi clasamentul relevant, pentru că acum se pot semna multe contracte de finanțare, dar trebuie să vedem și cine le duce la finalizare, pentru că sunt probleme multe în țară, pe foarte multe contracte prin PNRR”, consideră primarul Oradiei.

De la Oradea, ministrul Cseke Attila s-a deplasat la Ștei și la Beiuș, unde sunt alte investiții derulate de Ministerul Dezvoltării prin PNRR.

 



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
WFF

Milionarul Darius Mârza donează integral veniturile din Family Fest

Articolul următor
Armavir

Oamenii de afaceri armeni au explorat Târgul Agraria

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Citeste mai mult

TuȘiTulcea – Festival de savori dobrogene

Tulcea celebrează din nou gustul unic al scrumbiei dunărene și tradițiile pescărești, în cadrul Festivalului „Scrumbii de Rusalii”,…
Citeste mai mult

Aradul mizează pe „Turismul de o zi”

Arădenii sunt invitați să-și descopere județul prin „Turismul de o zi”. Moneasa, Căsoaia, cu tabăra școlară, Ghiorocul, denumit…
Educație
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share