Ajunși în creierii Munților Șureanu, acolo unde odinioară rezida nucleul stăpânirii dace, apoi romane, la Resortul Sf. Petru, turiștii în concediu sunt întâmpinați de indieni și nepalezi. Impactul globalizării și migrației forței de muncă, peste care se adaugă criza de personal, conduc la astfel de situații insolite. Muncitorii indieni au traversat parte însemnată din Glob – nici Google Maps nu a oferit un calcul pentru traseul dintre India și România – pentru a pune pe masa turiștilor români și europeni bucate alese. „Pot să spun că acum, după 5 ani, avem probabil una dintre cele mai longevive echipe de cetăţeni străini”, precizează Flavia Peciu-Florianu, managerul resortului Sf. Petru.
Piața muncii din Europa, inclusiv România, a acomodat contingente de muncitori străini în diferite domenii de activitate economică. În principal, aceștia au ocupat golul lăsat de europeni în construcții, HoReCa, textile, îngrijire personală, în esență în sectorul terțiar. În 2024, România a acceptat 100.000 de lucrători străini nou-admiși.
Un exemplu elocvent care descrie acest peisaj al resursei umane regăsim la cota 1.600 m, în vârful Munților Șureanu. Personalul care deservește resortul Sf. Petru este compus în proporție de 90% din cetățeni indieni și nepalezi.
De ce muncitori străini
Resortul Sf. Petru Șureanu, condus de Flavia Peciu-Florianu, redă o poveste aparte în peisajul HoReCa montan românesc. Educată în Elveția, cu studii în științe politice și diplomație, tânăra manager a decis operaționalizarea resortului cu muncitori străini în lipsa forței de muncă autohtonă.
„La momentul în care m-am întors din Elveţia ştiam că există un procentaj destul de mare de şomeri în rândul tinerilor. Făcând parte din aceeaşi generaţie, am avut speranţa că vrem să arătăm că se poate şi că suntem ambiţioşi. M-am trezit într-o realitate cruntă. Nu doar că nu exista dorinţă de a munci, dar baza nu este acolo, cunoştinţele lipsesc. Nu mai avem ospătari, bucătari. Ce-i drept mai sunt cu diplome, dar obţinute după cursuri de 3 luni, și atunci poate la fără frecvenţă. Este foarte greu să oferi servicii de calitate în condiţiile în care nu ai forţă de muncă, ce să mai vorbim de personal calificat”, subliniază Flavia Peciu-Florianu.
Criza forței de muncă a determinat conducerea să închidă resortul pentru 2 ani. Ulterior, a venit pandemia, care a prelungit perioada de inactivitate, însă echipa nou înființată a profitat de vremurile negre din industrie pentru a se „antrena”.
„De-a lungul anilor am schimbat nenumăraţi angajaţi care efectiv nu făceau faţă să locuiască la munte. În primii 5 ani, am uitat de infrastructura precară care îngreunează accesul, pentru că provocarea majoră era să identificăm oamenii potriviţi cu care să lucrăm. Într-un final am optat pentru cetăţeni indieni. Și pot să spun că acum, după 5 ani, avem probabil una dintre cele mai longevive echipe de cetăţeni străini”, mărturișește Flavia Peciu-Florianu, manager resort Sf. Petru.
De ce lucrători din India & Nepal
În acest moment, personalul resortului numără 12 persoane, din care 90% sunt cetățeni din Nepal și India. Experiența personală a fost factorul decisiv în alegerea naționalității muncitorilor.
„Fiind ataşat diplomatic la Misiunea diplomatică din Guineea Ecuatorială, reprezentam statul la ONU pe probleme de sănătate şi migraţie. După fabuloasa experienţă de acolo m-am transportat direct la Şureanu. După acea experiență și în baza interactivității pe care am avut-o cu Misiunea diplomatică a Indiei, am decis în acest sens. Recomandarea agenţiei cu care am lucrat a fost Sri Lanka, Nepal, pentru că muncitorii din India sunt mai potriviţi pentru alte domenii. Şi acum lucrez cu oameni foarte loiali, dornici să înveţe”, susține managerul resortului Sf. Petru.
În cadrul resortului, inclusiv bucătarul este cetățean indian. Un detaliu vizibil în meniul oferit. Poate chiar în acest caz diferențele culturale s-au resimțit cel mai mult.
„Am încercat să adaptăm un meniu internaţional cu influenţe asiatice. A fost un risc, pentru că la munte lumea se aşteaptă la un alt meniu. Abordarea a fost un succes. Ulterior, am introdus în meniu şi feluri româneşti. Tranziţia de la un meniu internaţional cu accente asiatice la unul în care se regăsesc şi produse cu specific românesc a fost una extrem de plăcută şi lină”, apreciază Flavia Peciu-Florianu, managerul resortului Sf. Petru Șureanu.
Articol publicat în ediția tipărită a revistei Transilvania Business nr. 136 (10 martie – 8 aprilie 2025)