Între timp, numărul locuitorilor din comuna Chinteni s-a mărit de la 1.700 la 7.000. Șoseaua nu este recepționată, iar trotuarele și accesele la curți mai așteaptă.
“Inaugurăm un drum foarte important care leagă municipiul Cluj-Napoca de comunele Chinteni, Vultureni, Recea Cristur; de asemenea face legătura cu celălalt drum județean Așchileu, Borșa, Vultureni, Răscruci, Bonțida, inaugurat anul trecut, ca și bucata de la Recea Cristur la Panticeu.
În primul rând, trebuie să recepționăm acest drum, care este făcut din bani europeni, după care să continuăm cu celelalte lucrări – știu că oamenii așteaptă asta – chiar să finalizăm în acest an tot ce a mai rămas neexecutat, investiții cuprinse în bugetul județului.
Alături de conducta de apă redăm locuitorilor un drum nou, urmând să punem în funcțiune trotuarele și accesul în curțile oamenilor. Am reușit în ultimii ani, în parteneriat cu primăriile, cu comunitățile locale, să ridicăm standardul de viață în acest județ. Oamenii vor să aibă străzi, apă și canalizare, dacă se poate și gaz”, a spus președintele Consiliului Județean (CJ), Alin Tișe.
Reabilitare așteptată de peste un deceniu
„A fost o perioadă foarte grea pentru locuitorii din Chinteni. În prima etapă, în urmă cu trei ani, au început lucrările care vizau introducerea conductei magistrale de apă pentru Zalău. Pe urmă, au început lucrările de reabilitare a acestui tronson de drum, pe care le așteptăm de 15 ani.
O mare nemulțumire pentru locuitori este că nu avem și trotuarele amenajate. Pentru cei care nu desfășoară activități în administrația publică este greu de înțeles de ce, dacă avem finanțare pentru un tronson de drum, nu avem și pentru accese și trotuare.
Așa sunt liniile de finanțare din fonduri UE, însă împreună cu consilierii județeni și conducerea am găsit soluția ca din fondurile proprii ale CJ Cluj să demarăm lucrările de amenajare a trotuarelor în Chinteni. Este foarte greu pentru localnici să se deplaseze și pentru tineri să ajungă la școală”, a menționat primarul comunei, Lucia Suciu.
Magistrala de apă, realizată în paralel
CJ Cluj a finalizat lucrările de reabilitare și modernizare a DJ 109A Chinteni – Vultureni – Recea Cristur – Dealul Jurcii, derulate în cadrul unui proiect cu finanțare UE pentru un sector de 38 km. La eveniment au mai participat vicepreședinții CJ Radu Rațiu și Istvan Vakar, primarii comunelor Vultureni, Bonțida, Panticeu, consilierii județeni Alexandru Cordoș și Horea Chirteș.
„Marele avantaj pentru locuitorii comunei Chinteni și ai acestui întreg areal e dat de faptul că prin banii UE a fost realizată atât magistrala de apă, cât și, ulterior, reabilitarea și modernizarea la cele mai înalte standarde a acestui drum județean, cu toate beneficiile ce decurg de aici.
Acest proiect marchează ultima finanțare obținută de CJ Cluj pe vechiul Program Operațional Regional, prin care au fost atrase doar pentru drumurile județului 1,1 miliarde lei nerambursabili, pentru reabilitarea a 12 trasee, însumând 442 km” a adăugat Tișe.
Pe sectorul de drum din Chinteni au fost executate operațiuni de modernizare a platformei drumului pe toată lungimea sectorului și asfaltare în două straturi (binder și strat de uzură), 33 de podețe, două podețe transversale noi, 2,5 km de rigolă carosabilă.
Proiectul a mai inclus reabilitarea a 24 de joncțiuni cu drumuri laterale comunale, 215 accese la proprietăți, parapete metalice de siguranță de 2,5 km liniari, două noi parcări, lucrări de marcaje și semnalizare rutieră. În valoare de 17 milioane lei, lucrările au fost executate în cadrul proiectului cu finanțare UE de modernizare și reabilitare a DJ 109A Chinteni – Dealul Jurcii.
Lucrări totale de 16 milioane €
Sectorul de drum între km 17 și 48 al DJ 109A (31 km) a fost finalizat și recepționat la începutul lui 2024. Operațiunile au constat în lucrări de modernizare a platformei drumului pe toată lungimea și asfaltarea în două straturi, reabilitarea a 49 de joncțiuni cu drumuri laterale comunale, 10 km de drenuri.
Au fost construite șase poduri noi, au fost reabilitate alte șase, fiind modernizate 75 de podețe și amenajat sensul giratoriu de la intersecția cu DJ 109. A fost montat parapet metalic de siguranță pe 3,1 km, fiind construiți 10 km de șanțuri pavate din beton pentru colectarea apelor, 28 km de șanț la marginea platformei cu secțiune neprotejată, lucrări de marcaje și semnalizare rutiere. Modernizarea și reabilitarea DJ 109A Chinteni – Dealul Jurcii este de 81 milioane lei.
„Avem finanțare pentru minicentură”
Conducerea județului și-a propus să edifice o minicentură de nord a Clujului, ultimul sector presupunând modernizarea DJ 170B Așchileu Mic – Topa Mică – (8 km). “Finalizarea acestui drum nu va fi o problemă, avem banii prin Programul Național Anghel Saligny”, ne-a spus șeful CJ Cluj. Acest drum județean care face legătura între DJ 109 – Drumul Bistriței și Drumul Național 1F, respectiv Autostrada Transilvania, ar reprenta o minicentură pentru Cluj-Napoca. Dacă pentru zona sudică a municipiului a demarat proiectul Centurii Metropolitane, cea de nord nu dispunea de o astfel de soluție. Deoarece drumul ce urmează a fi modernizat face legătura, prin DJ 109, cu DN 1C ce străbate Maramureșul, la final ar urma să fie o conectivitate mai bună cu județele din Nord și Nord-Vest. Din Așchileu, minicentura va merge pe DJ 109 și va face legătura cu DN 1C, fiind astfel scos o parte din traficul dinspre Sălaj cu direcția Dej. Acum cei care vin dinspre Zalău și vor să iasă spre Apahida trebuie să treacă prin Baciu – str. Maramureșului – Bd. Muncii.