- România are potențialul să devină trendsetter în sectorul de entertainment din centrele comerciale, la nivel european
- Centrele comerciale – destinațiile preferate pentru cumpărături și petrecerea timpului liber, în România
Centrele comerciale din România sunt principalele destinații pentru petrecerea timpului liber, potrivit unei analize realizate de Nhood România, companie de servicii și soluții de real estate integrate.
Datele analizate de Nhood asupra a peste 30 de centre comerciale din România arată că deși piața locală are o ofertă limitată, există în continuare un mare potențial de diversificare.
„România are un avantaj considerabil în ceea ce privește percepția consumatorilor asupra centrelor comerciale drept destinații de entertainment, în contrast cu piețele europene mature. Acest context creează o oportunitate reală pentru dezvoltatorii și operatorii de centre comerciale, care pot valorifica tendințele actuale printr-o strategie coerentă de entertainment diversificat”, a declarat Bogdan Aldea, Head of Business Development, Nhood România.
Cu toate acestea, românii alocă un buget mai mic, față de alți europeni. Conform datelor INSSE, românii au alocat, în medie, 3.1% din bugetul de consum al gospodăriilor pentru recreere, cultură și sport în 2023, ceea ce echivalează cu aproximativ 120 RON pe lună. Ponderea cheltuielilor variază semnificativ în funcție de venituri, ajungând la 5.9% în cazul celor cu cele mai mari venituri. Deși aceste cifre sunt promițătoare, România rămâne sub nivelul altor piețe europene, unde ponderea cheltuielilor pentru acest segment atinge 5.1% în Spania, 7% în Franța și 9% în Germania.
Majoritatea mall-urilor din țară includ spații de joacă pentru copii și arcade (prezente în 40-50% dintre mall-uri), în timp ce facilități precum realitate virtuală (VR), bowling, laser tag, escape rooms sau parcuri de trambuline se regăsesc în mai puțin de 10% dintre centrele analizate. Mai mult, doar 41% dintre mall-uri oferă mai mult de un tip de divertisment, de obicei o combinație între spații de joacă pentru copii și arcade.
„Pentru a transforma mall-urile în hub-uri de lifestyle competitive la nivel european, este esențială diversificarea ofertei de entertainment. Implementarea unor concepte inovatoare, bazate pe complementaritatea atracțiilor, poate genera un impact major asupra retenției clienților și asupra creșterii traficului”, a adăugat Gabriela Piștalu, Head of Property & Asset Services Nhood Romania.
Compania are în prezent în cele 23 de active de retail pe care le gestionează, peste 7.000 mp de spații de divertisment implementate. Și urmează încă peste 4.100 mp în implementare în diverse etape.