Echipele Facultății de Construcții Cluj-Napoca (FCC) din cadrul Universității Tehnice (UTCN) au ocupat primele două poziții în competiția „How strong is the bridge”, desfășurată la Maribor – Slovenia.
Pe locul 1 s-a clasat echipa Great Construct – Luca Trisciuc, Lucian Urian, Raul Mureșan, pe locul 2, Spaghetti Bridge Construct (SBC) -Lucian Biligan, Valentin Techeș, Vlad Pascu. Ei au fost coordonați de șeful de lucrări Cristian Mojolic.
Competiția a reunit 23 de echipe din cinci țări. Aceasta a constat în realizarea unui pod din spaghete cu o greutate maximă de 1,9 kg g și o deschidere de 1 m, conform unui regulament care se modifică anual.
Podurile au testate prin aplicarea în două puncte a unei încărcări progresive. Drept câștigătoare a fost desemnată structura care a susținut cea mai mare greutate, din care se scad eventualele penalizări. Acestea pot apărea în cazul nerespectării cerințelor privind greutatea și modul de îmbinare a elementelor.
Great Construct a reușit să construiască un pod ce a susținut o greutate de 65,4 kg, iar SBC a obținut locul doi cu o structură ce a rezistat la 58,3 kg. Ambele poduri au respectat integral regulamentul, fără a primi depunctări.
„Este o încununare a efortului depus de studenții FCC în ultimele luni, perioadă în care au calculat și realizat mai multe astfel de structuri, în încercarea de a obține varianta optimă, în conformitate cu regulamentul, cu care să participe la acest concurs.
Au învățat foarte multe despre cum trebuie abordată o competiție internațională, nivelul de efort necesar și despre munca în echipă”, a declarat șeful de lucrări Cristian Mojolic, coordonatorul echipelor UTCN.
Înainte de competiția internațională, FCC a organizat o preselecție pentru a desemna echipele pentru Maribor. Trei dintre cele șase echipe înscrise la etapa locală au reprezentat UTCN la evenimentul internațional din Slovenia. După această reușită și câteva zile de relaxare studenții UTCN se vor pregăti pentru o nouă provocare: Campionatul Mondial de Poduri din Paste Făinoase, de la Budapesta (29 mai).