Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Asocierea condusă de Freyrom  a ajuns la 40% cu lucrările la Pasajul Oșorhei

default

Lucrările la Pasajul Oșorhei, care va descongestiona traficul la ieșirea din Oradea spre Cluj Napoca, sunt în grafic. Pasajul va trece deasupra sensului giratoriu de la intersecția dintre Centura Oșorhei, drumul spre Fughiu și DN1.

Lucrările la pasaj au început în 24 februarie 2025, iar stadiul acestora a ajuns la 40%.

 



Marți, 29 aprilie 2025, Mircea Mălan, președintele CJ Bihor, a invitat presa pe șantierul pasajului rutier suprateran de la ieșirea din Oșorhei, pentru a prezenta stadiul lucrărilor. Au fost prezenți: Ioan Gligor, primarul Comunei Oșorhei, Vlad Moldovan, reprezentantul firmei constructoare și Cristian Budurean, responsabil de supravegherea lucrărilor din partea Consiliului Județean.

„Este primul din cele opt pasaje pe care Consiliul Județean Bihor le va realiza în următoarea perioadă pentru a crește siguranța traficului, a reduce timpul petrecut în trafic și a reduce poluarea în zona orașului Oradea și în zona metropolitană. Termenul de finalizare este luna noiembrie, însă cel târziu în luna august acest pasaj va fi dat în funcțiune,” a declarat Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Structura pasajului

Noul pasaj va avea o lungime totală de 402 metri (pasajul propriu-zis + rampe) și o lățime de 10 metri, cu două benzi de circulație.

Au fost turnați toți cei 24 de piloți, parte a fundației pasajului, care include două culei (elemente solide din beton ce acționează ca bază de sprijin) și patru pile intermediare (coloane de beton care ajută la distribuirea uniformă a greutății). În prezent se lucrează la un canal colector și la partea de suprastructură.

Proiectul presupune, de asemenea, realizarea unei benzi suplimentare în mijlocul localității Oșorhei, la intersecție cu drumul județean 767E, care pleacă din centrul localității spre Copăcel. Acolo se va face o bandă dedicată pentru viraj la stânga, pentru cei care vin dinspre Aleșd. În plus, vor fi modernizate șase treceri de pietoni din interiorul localității. Acestea vor fi dotate cu iluminare inteligentă, în sensul în care, la apropierea pietonilor, intensitatea luminii se va mări.

Porțiunea de drum de la ieșirea din Oșorhei spre Aleșd este cea mai aglomerată din județul Bihor, cu 24.000 de autovehicule zilnic.

Lucrările sunt executate de asocierea de firme Freyrom (Lider), Integrated Road Solutions S.R.L., Inginerie Drumuri și Poduri S.R.L. și Procons Group.

Valoarea contractului pentru realizarea acestui proiect este de 28.236.923,35 lei, fără TVA. Finanțarea proiectului este asigurată cu fonduri europene, prin Programul Regional Nord-Vest 2021 – 2027.

Alte 7 pasaje rutiere

Consiliul Județean Bihor urmează să realizeze alte 7 pasaje rutiere supraterane și subterane. În licitație pentru găsirea unui constructor este pasajul subteran situat la intersecția străzilor Oneștilor și Tudor Vladimirescu, în Oradea. Licitația este în desfășurare.

De asemenea, în licitație sunt alte 4 pasaje rutiere (1 subteran și 3 supraterane). Acestea vor fi construite pe cele mai aglomerate artere din Oradea, la ieșirile din oraș spre Arad, Cluj și Satu Mare.

Alte 2 pasaje rutiere vor fi construite în cadrul proiectului trenurilor metropolitane, astfel încât drumurile actuale să nu se intersecteze cu traficul feroviar. Un pasaj va fi construit pe Centura Oradea, peste calea ferată care leagă Oradea de Sânmartin – Băile Felix. Cel de-al doilea pasaj va fi pe sub Podul CFR și Centura Oradea, care va devia traficul de pe strada Cazaban pe direcția spre Sântandrei (strada Bujac).

6 pasaje pietonale

Două pasaje subterane pentru pietoni se află în licitație. Unul va lega zonele comerciale  ERA Shopping City și Oradea Shopping Center, pe sub Calea Aradului. Cel de-al doilea va subtraversa Calea Aradului în zona magazinului Dedeman.

În cazul altor 4 pasaje pietonale subterane se pregătește documentația pentru lansarea licitației. Cele patru pasaje vor fi construite pe sub Centura Oradea, la intersecție cu DN76 (1), la ieșirea din cartierul Nufărul spre Sânmartin (lungime: 42 metri), (2) cu strada Apateului (lungime: 58 metri), (3) cu strada Czaran Gyula, în zona din spatele magazinului Hornbach (lungime: 59 metri) și (4) în zona Arenei Sportive (lungime: 90 metri). Fiecare pasaj va avea o lățime de patru metri, cu scări, lifturi și rampe de acces.

 

 

 





Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

ebm-papst a pus piatra de temelie a noii sale fabrici de la Oradea

Articolul următor

EBcon cel mai mare eveniment internațional de Employer Branding din România și CEE revine în 2025

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Crama Jelna a luat bronzul la Top Hotel Awards

Pentru a treia oară consecutiv vinarii bistrițeni se clasează pe podiumul competiției destinate industriei ospitalității din România. „Suntem…
CNIPT
Citeste mai mult

Peregrinări prin Țara de Jos a Călatei

Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Zalău va promova această zonă a județului Sălaj printr-un tur…
Educație
Citeste mai mult

KINDER EXPO în Timișoara

KINDER EXPO, târg dedicat femeilor însărcinate, bebelușilor și copiilor , va avea loc în Timișoara, între 23 și…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share