Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Tendințele actuale din industria ospitalității: QSR, livrările și restaurantele cu personalitate domină preferințele consumatorilor

Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) analizează constant comportamentul de consum din restaurante și impactul noilor modele de afaceri asupra pieței ospitalității. Cele mai relevante tendințe care modelează prezentul și viitorul industriei la capitolul restaurante și mâncare se orientează către prețuri corecte, experiențe inedite și locații diferite-intime, personale, “la modă”.



„QSR (Quick Service Restaurants) a devenit un actor dominant în consumul zilnic. În prezent, clienții nu mai diferențiază semnificativ experiența unui prânz luat într-un food court față de cea oferită de un restaurant tradițional. Ambele răspund aceleiași nevoi sociale și de confort alimentar. În plus, platformele de food delivery au modelat comportamente stabile de consum, inclusiv în intervalele de seară și weekend, afectând direct frecvența ieșirilor la restaurant,” a declarat Ruxandra Stoica, vicepreședinte FPIOR.

În același timp, segmentul care încă iese la restaurant caută experiențe autentice: locații de mici dimensiuni, cu specific clar, meniuri scurte și o atmosferă prietenoasă, sau restaurante cu design urban, produse în tendințe și influență social media.

„Industria ospitalității se află într-o etapă de transformare rapidă. Rolul nostru, ca federație, este să ghidăm și să sprijinim membrii în adaptarea la noile comportamente de consum. În fața acestor schimbări, investițiile trebuie făcute inteligent, cu focus pe relevanță și agilitate. Piața de restaurante trece acum printr-o perioadă de consolidare prin adaptarea la cerințele noilor generații de clienți, generații care nu se supun regulilor și caută ineditul. Cei mai mulți clienți din restaurante au vârsta cuprinsă între 18 și 40 de ani: segmentul sub 25 de ani frecventează barurile, cafenelele și restaurantele de socializare de 2–3 ori pe săptămână, atrași de oferte speciale și dorința de experiențe noi, iar cei între 31 și 40 de ani preferă restaurantele casual și premium, iau masa frecvent în oraș, punând accent pe calitatea serviciilor și a preparatelor. Cred că e important să ne construim strategiile cu atenție, fiind foarte clari în targetarea clienților, pe de o parte, și atenți la tendințele generale de consum, de cealaltă parte.” (Valentin Șoneriu, președinte FPIOR)

„În ultima perioadă, am regândit meniul astfel încât să fie mai concentrat, sezonal și cu preparate care pot fi livrate rapid, fără compromisuri de calitate. Am investit în experiențe tematice în locație – seri italiene, brunch-uri de weekend, evenimente private restrânse – care răspund nevoii clienților de a socializa într-un cadru autentic. Am înțeles că flexibilitatea și capacitatea de a oferi experiențe relevante sunt cheia.” (Corina Macri, vicepreședinte FPIOR)

FPIOR încurajează antreprenorii din domeniu să țină cont de aceste tendințe în strategiile lor și să valorifice oportunitățile oferite de noile formate de consum – de la QSR și delivery, la experiențele gastronomice de nișă.

Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România este cea mai mare organizație națională din domeniu, care reunește peste 1000 de companii. Federația are ca misiune reprezentarea membrilor în relația cu autoritățile centrale, protejarea și promovarea intereselor actorilor din industrie la nivel național și internațional. FPIOR sprijină structurile asociative locale și încurajează colaborarea între membri și partenerii federației pentru dezvoltarea unui sector al ospitalității puternic, rezilient și inovator, capabil să facă față provocărilor.





Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

ATP Group devine partener oficial Maxus în România

Articolul următor

Avi Compact 2025: Creștere estimată peste media pieței

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Crama Jelna a luat bronzul la Top Hotel Awards

Pentru a treia oară consecutiv vinarii bistrițeni se clasează pe podiumul competiției destinate industriei ospitalității din România. „Suntem…
CNIPT
Citeste mai mult

Peregrinări prin Țara de Jos a Călatei

Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Zalău va promova această zonă a județului Sălaj printr-un tur…
Educație
Citeste mai mult

KINDER EXPO în Timișoara

KINDER EXPO, târg dedicat femeilor însărcinate, bebelușilor și copiilor , va avea loc în Timișoara, între 23 și…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share