Licențiată în toamna anului 2023 de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și lansată către tranzacționare în ianuarie 2024, Stock.estate raportează un total de investiții atrase în active locale de real estate de peste un milion de euro.
“A trecut peste un an de la lansarea noastră pe piață și suntem deopotrivă mândri și entuziasmați să vedem cât de frumos și organic a crescut piața de real estate din România. Investițiile în real estate sunt din ce în ce mai interesante pentru români, care nu vor doar să găsească un simplu instrument investițional, ci se documentează, se preocupă, iar decizia finală o iau doar având toate informațiile necesare. Poate că pașii spre o cultură investițională sănătoasă nu sunt mari, dar fiecare pas contează, iar faptul că în numai un an de zile am reușit să atingem pragul de un milion de euro arată cât de mult s-a maturizat piața de real estate din România”, spune Vicențiu Vlad – Cofondator & CEO – Stock.estate.
Stock.estate este o platformă de crowdfunding – prima de acest tip autorizată de ASF în România și unica platformă operațională la nivel local până în prezent. Investiția în platformă a depășit jumătate de milion de euro și continuă procesul de dezvoltare a acesteia.
Obiectivul Stock.estate este de a oferi oportunitatea de investiție în sectorul imobiliar, suma minimă care poate fi investită fiind de 100 de euro.
Cifrele platformei numără, în prezent, peste 2.500 de persoane înrolate (respectiv persoane care și-au creat un cont în platformă și au accesat în mod permanent informațiile utilizării instrumentului financiar investițional), peste 220 dintre aceștia au realizat investiții directe în platformă și peste 600 de investiții active, într-un total de 18 proiecte imobiliare finanțate. Conform platformei, investiția medie per proiect este de aproximativ 1.700 euro, iar un investitor activ ajunge să investească, în medie, 4.500 euro, echivalentul a aproape trei plasamente pe an. Cel mai mare investitor de pe platformă are un portofoliu de 75.000 euro.
“Avem investitori care ne-au urmărit încă din noiembrie 2023, dar au ales să investească abia în martie 2025, după o perioadă de analiză atentă, de peste un an și jumătate. Alți investitori și-au crescut valoarea plasamentelor de la câteva sute la câteva mii de euro, semn că încrederea în platformă se consolidează în timp”, explică Vlad.
Piața de crowdfunding din România prezintă un potențial semnificativ, estimat la aproximativ 200 de milioane de euro, datorită creșterii constante a interesului atât din partea investitorilor, cât și a antreprenorilor.
Potrivit cofondatorilor, așteptările companiei pentru următorul an de activitate pe piața românească prevăd o creștere de peste 300%, dat fiind interesul tot mai crescut al investitorilor locali.