Bursa Locurilor de Muncă din 22 mai, de la Oradea Arena, eveniment organizat de AJOFM Bihor, a adunat la un loc circa 40 de angajatori, care au oferit peste 850 de joburi, peste 100 pentru persoanele cu studii superioare. Simultan, s-a desfășurat și Târgul ofertelor educaționale, organizat de Inspectoratul Școlar Județean Bihor.
„Este un eveniment comun, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, și prin acesta subliniem colaborarea noastră extrem de fructuoasă și de lungă durată. De peste 5 ani colaborăm în organizarea acestor evenimente. Avem în jur de 40 de angajatori, peste 850 de locuri de muncă, din care 110 pentru studii superioare. În paralel, am adus și școlile cu oferta lor educațională: 18 școli, plus Universitatea din Oradea”, a declarat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.

Acesta a precizat că scopul bursei este ca persoanele în căutarea unui loc de muncă să-și găsească un job. Cealaltă temă importantă este ca tinerii să vadă care sunt meseriile care astăzi se caută pe piața forței de muncă, care sunt condițiile prin care se pot ocupa aceste locuri de muncă și, în paralel, după aceea, dacă le place o meserie sau alta să vadă și care este oferta școlară a învățământului.
Mai mult de atât, AJOFM Bihor testează gratuit competențele tinerilor să vadă ce meserie li s-ar potrivi mai bine.
„Coroborând cu oferta educațională, putem să creăm totuși o direcție pentru cei care vor să-și găsească o cale pe piața forței de muncă. Trebuie să clarificăm un lucru. Rolul nostru nu este să furnizăm forță de muncă în conformitate cu fișa postului firmelor. Nu asta e rolul nici a agenției de ocupare, dar nici a învățământului. Rolul nostru este să creăm indivizi prin formare profesională, prin educație, cu competențe teoretice foarte puternice, care pot dobândi competențele practice, astfel încât ei să devină indivizi capabili să învețe în continuu și să se plieze pe provocările pieței muncii”, a subliniat Békési Csaba.
Eveniment internațional
Bursa Locurilor de Muncă de la Oradea Arena a beneficiat de participare internațională, fiind prezente și câteva zeci de persoane din Biharkeresztes, județul Hajdu – Bihar, Ungaria, care se află la circa 20 km de Oradea.
„Administrația comunei Biharkeresztes a luat luat legătura cu noi cu câteva săptămâni în urmă, să sprijinim cetățenii din Biharkeresztes să poată aplica pentru joburile din județul Bihor, din Oradea. Sigur, evenimentul acesta a fost cel mai indicat. Primarul în persoană, împreună cu membrii al Consiliului Local, s-au prezentat astăzi cu un autocar cu aproape 60 de persoane la bursă. Marea majoritate deja și-au găsit loc de muncă. Ei pot să facă naveta, pot să vină cu mașinile proprii, iar firme precum Valtryp și Faist Mekatronic le asigură chiar și transportul. Condițiile de salarizare și condițiile de muncă sunt extrem de bine privite de către ei, de către persoanele în căutarea unui loc de muncă. Erau foarte fericiți că angajatorii erau atât de deschiși să angajeze cetățenii maghiari”, ne-a spus șeful AJOFM Bihor.
Ungurii prezenți la Bursa de la Oradea au calificări joase sau sunt fără calificări și sunt atrași de faptul că la Oradea sunt foarte multe locuri de muncă pentru muncitori necalificați. Asta în timp ca la Fabrica BMW de lângă Debrețin, care oricum este mult mai departe decât Oradea, se caută persoane cu înaltă calificare.
Una dintre companiile care vrea să-i angajeze pe maghiarii din Biharkeresztes este producătorul de colane pentru mașini de lux, Valtryp, care mai are o comunitate de angajați străini, din Sri Lanka.
„Noi avem nevoie de operatori producție. Nu este necesară experiența, se lucrează într-un singur schimb. Îmbrăcăm volanul în piele, sunt mai multe faze de lucru, precum lipit, uns și așa mai departe. Am primit mai multe CV-uri, chiar am vorbit cu o trupă din Ungaria, vreo 25 de persoane. Au venit cu un consilier de la Primărie și erau dornici să se angajeze la noi”, ne-a povestit Valentina Brukental, manager HR Valtryp.

Pe de altă parte, Békési Csaba crede că nu vor fi provocări legate de limbă, pentru că în fiecare fabrică din Oradea se mai găsesc vorbitori de limba maghiară, așa că integrarea lor nu va fi o problem.
„Acesta este încă un avantaj al intrării României în Schengen, care nu numai că a deschis circulația noastră civilă, turistică și comercială, dar ne asigură și o piață a forței de muncă mult mai deschisă”, conchide directorul executiv al AJOFM Bihor.