Competiția WorldSkills – FANUC de Integrare Roboți Industriali (RSI), de la Cluj, s-a adresat studenților și profesorilor din universitățile cu studii în robotică și mecatronică și care excelează în acest domeniu.
„Faptul că am ajuns deja la a treia ediția a acestei competiții, cu un număr mai mare de universități reprezentate și un interes crescut din partea competitorilor de a se pregăti și concura ne demonstrează că studenții universităților tehnice din România doresc să dobândească cât mai multe cunoștințe și abilități practice atât de căutate de firmele care angajează tineri la începutul carierei în robotică,” a declarat Lavinia Iclozan, expert marketing al FANUC România.
Competiția i-a provocat pe tinerii concurenți să programeze și să integreze celulele robotice FANUC pentru a opera în domeniul de comerț electronic.
Câștigătorii acestei ediții, în urma căreia ocupanții locului I care au devenit membri ai lotului național WorldSkills de RSI sunt locul I: Larisa Georgiana Chelaru, Daniel Știneru (prof. coordonator Firulescu Alexandru) – Universitatea Politehnică București; locul II: Ștefan Buzatu, Gabriel Voicu (prof. coordonator Mihai Pascal Carlos) – Universitatea Gheorghe Asachi Iași; locul III: Mark Cosmineanu, Attila Kulcsar Tamas (prof. coordonator Bogdan Mocan) – Universitatea Tehnică Cluj-Napoca.
Pregătirea intensivă a lotului național este susținută de FANUC România și realizată de Jozsue Kantor, expert al WorldSkills. Aceștia vor beneficia de pregătire intensivă pentru a reprezenta România la competiții internaționale de prestigiu, precum Euroskills Herning 2025.
„Competiția WorldSkills de RSI, parte integrată a calendarului competițional WorldSkills din acest an, reflectă angajamentul nostru de a promova formarea profesională de calitate, la cele mai înalte standarde.
Fundaţia WorldSkills România și-a propus, prin competițiile de meserii aflate în desfășurare, să fie un catalizator între mediul educaţional şi cel de afaceri, facilitând crearea cadrului în care elevii şi studenţii pot performa la standarde internaționale.
Parteneriatul nostru cu FANUC România şi cu instituțiile de învăţământ din domeniul universitar asigură accesul la tehnologia de ultimă generaţie, training intensiv şi evaluări obiective, esenţiale pentru formarea viitorilor profesionişti în Robot System Integration.
Studenții participanți au demonstrat atât abilități profesionale remarcabile, cât și o înțelegere solidă a principiilor integrării roboților în industrie și comerț, aspecte esențiale pentru parcursul lor profesional.
Studenții echipei câștigătoare vor deveni membrii ai lotului național WorldSkills și vor beneficia de pregătire intensivă pentru a reprezenta România la competițiile internaționale, inclusiv la Olimpiada Europeană de Meserii EuroSkills Herning 2025.
Sprijinul celor cinci universități (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea G. Asachi Iași, Universitatea L. Blaga Sibiu, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, Universitatea Sapientia Târgu Mureș), al partenerilor noștri de la FANUC România și implicarea profesorilor sunt esențiale pentru a forma o nouă generație de profesioniști.
Datorită acestui cadru de pregătire orientat spre industrie, echipa câștigătoare a primei ediții, cea din 2023, formată din Attila Krasznai și Jozsue Kantor a obținut locul 4 la EuroSkills Gdaask 2023 – cel mai bun rezultat al delegației României în această secțiune.
La WorldSkills Lyon 2024, aceeași echipă s-a clasat în prima jumătate a unui top extrem de competitiv, format din cele mai experimentate echipe din întreaga lume. Este o onoare să îi avem la această ediție în calitate de experți și mentori pentru tinerii aflați în concurs.
Jozsue ne va reprezenta, alături de câștigătorii acestei competiții, la EuroSkills Herning 2025, în calitate de expert al echipei RSI România. Aceste performanțe nu constituie dovezi clare ale impactului pozitiv generat de parteneriate și de un ecosistem care conectează mediul educațional cu cel de business.
Prin astfel de colaborăr, ne asigurăm că formăm profesioniști capabili să răspundă rapid provocărilor tehnologice ale viitorului și să contribuie la competitivitatea economiei românești”, a menționat Simona Păcurar, Manager de Proiect al WorldSkills Romania.
Cinci echipe formate din câte doi studenți au participat la Competiția WorldSkills – FANUC RSI, de la Cluj. Competiția bazată exclusiv pe probe practice, elaborate conform standardelor internaționale din industrie, a reunit cinci echipe de studenți competitori din cinci centre universitare din țară.
Aici s-a desfășurat și o probă internațională de antrenament pentru echipele naționale ale Ungariei și Spaniei. Competiția este recunoscută de Ministerul Educației și Cercetării prin Calendarul Concursurilor Naționale Școlare 2025.