Salonul Vinurilor Millésime și-a consumat cea de-a VII-a ediție, în weekendul 13 – 15 iunie 2025 în Cetatea Oradea. Organizat de Asociația pentru Cultura și Civilizația Vinurilor Millésime, având ca partener principal Summit Agro România, salonul a adunat în Cetatea Oradea peste 300 de vinuri de top de la 24 de crame din România și Republica Moldova.
Dorin Popa, președintele Asociației pentru Cultura și Civilizația Vinurilor Millésime, a deschis oficial salonul în prezența primarului Oradiei – Florin Birta, a președintelui CJ Bihor – Mircea Mălan, a prorectorului Universității Științele Vieții București – Răzvan Teodorescu, a președintelui Senatului Universității din Oradea – Aurel Căuș și a doamnei dr. ing. Patricia Știrbu – președintele Summit Agro România, Balcani și Republica Moldova.
Summit Agro România – implicată în proiecte sociale și educaționale
Summit Agro România este la a IV-a participare ca partener principal al Salonului Vinurilor Millésime, din dorința de susținere a vinului românesc și educarea consumatorului de vin din România.
„Activitatea noastră de bază este în domeniul producției și a protecției plantelor din agricultură, iar pentru recolte bogate și sănătoase, de 28 de ani folosiți și produsele și tehnologia japoneză. Dar pentru că toate acestea se obțin în mediul social, Corporația Sumitomo și Summit Agro România își dorește să continue susținerea activităților culturale și educative din acest mediu. Pentru că noi considerăm că informarea și educarea acestui mediu sunt determinante pentru calitatea proceselor și produselor, inclusiv agricole. Și, drept urmare, ne implicăm, încercăm să aducem cultura și civilizația japoneză, ca exemplu de bune practici atât în economie, cât și în viața socială a comunității”, a precizat Patricia Știrbu.
În plus, având în vedere că educația este un element fundamental în crearea valorii și evoluției unei societăți, Summit Agro România este implicată și în proiectul Cultura și Civilizația Vinului pentru mediul universitar, care s-a bucurat de succes la Oradea și pe care vrea să-l multiplice la nivel național.
„Un alt proiect de valoare internațională este Salonul de artă fotografică «Via, vinul și bucuria de a trăi», iar în acest an, cu ocazia Sărbătorii Naționale a Gastronomiei și Vinului Românesc, vom lansa al treilea album. A fost un mare succes la primele două ediții. Pentru că Salonul Vinului prezintă o oportunitate extraordinară să ne întâlnim cu fiecare dintre dumneavoastră, vă mulțumim cu această ocazie pentru parteneriat și vă felicităm pe fiecare dintre dumneavoastră, cei care contribuiți la promovarea vinului românesc, care contribuie și la promovarea turismului local și la dezvoltarea regiunii voastre”, a mulțumit Patricia Știrbu celor prezenți la deschiderea oficială a Salonului.
Crame și vinuri de poveste
Cele 24 de crame prezente au fost împărțite în cadrul salonului pe regiuni geografice.
Crama Dextra, de pe dealurile Sâniobului din Bihor, valorifică foarte bine tradiția și istoria locală, veche de câteva sute de ani.
„Vinurile albe, toate sunt medaliate cu aur la Vinarium. De ce Dextra? Ține de istoria locală. Efigia noastră este o mână: mâna dreaptă. La înhumarea lui Ștefan I, primul rege creștin maghiar, s-a constatat că-i lipsea antebrațul drept. Acesta a fost pierdut timp de 50 de ani, până când un alt rege cu semnificație istorică pentru orădeni, Ladislau, într-o expediție de vânătoare, a descoperit brațul lipsă, într-o mănăstire de lemn, pe malul Barcăului. Brațul fusese ascuns de către călugărul Mercuțius, abatele localității, care de la momentul respectiv va fi denumită Szentjobb – Sâniob – Dreapta sfântă. Sâniob a devenit localitatea cu cel mai mare pelerinaj catolic al evului mediu. Dreapta sfântă se află în prezent la Catedrala Sfântul Ștefan din Budapesta. Avem atestare documentară că noi facem vin pe terenurile abației unde făcea și Mercuțius la 1084”, povestește Cristian Domuța, proprietarul Cramei Dextra.
Vinul care cântă
O altă cramă deosebită, cea mai elegantă cramă boutique din România, cum spune Dorin Popa, este Crama Corbuț, care a început o nouă rebrănduire.
„Într-adevăr, am făcut o parte de rebranding pe tot ce înseamnă gama noastră. Avem partea de entry level: Albul de Diosig, Roze-ul de Diosig și va veni Roșul de Dosig. Pe partea de mediu avem gama Cânt: Sauvignon Blanc, Riesling Italian, Pinot Gris. De ce se numește Cânt? Deoarece am achiziționat un aparat care ascultă undele plantei. Practic, am transpus aceasta undă într-un cântec cu ajutorul unui DJ. Dacă se scanează codul QR de pe etichetă se poate asculta melodia vinului”, spune Raul Corbuț.
Primul spumant din Bihor
Cea mai întinsă cramă din județul Bihor, care cultivă viță de vie pe 40 ha, și care a scos și primul spumant din Bihor, este Familia Darabont. Spumantul Familiei Darabont a fost anul trecut cel mai bun spumant din România. Betty Darabont este prima domnișoară din România care a ajuns la cea mai importantă școală din lume pe zona vin – Master of Wine.
Miniș – Măderat
La sud de Bihor, în județul Arad, se află una dintre cele mai importante zone viticole din România: Miniș – Măderat, recunoscută mai ales pentru vinurile roșii. Aici și-a construit bihoreanul Horea Ban, membru fondator al Asociației pentru Cultura și Civilizația Vinului Millésime, crama HB Wine. La ultimul concurs internațional Vinarium, HB Wine a obținut patru medalii de aur cu vinurile: Grand Reserve Cabernet Sauvignon 2023, Grand Reserve Cuvee Bordignon 2023, Rupes Nobilis Cabernet Sauvignon 2023 și Rupes Nobilis Cuvee Simply Red 2023.
„Eu mă bucur că avem deja în Bihor câteva crame cu care ne putem mândri. Acum 10 ani mă întrebau colegii din societatea degustătorilor: Dar la voi în Bihor? Le spuneam: Noi avem istorie! Acum avem și prezent și viitor”, se laudă Dorin Popa.
Tot din zona Miniș – Măderat au mai fost prezente la Salonul Vinurilor Millésime Crama Balla Géza și Crama Elite Wine.
„Eu am o relație absolut specială cu Balla Géza. Am terminat același liceu. Am început și am evoluat la fel. Suntem membri ai aceleiași academii. Dânsul este și vicepreședinte al Academiei din Ungaria, eu sunt membru de onoare al aceleiași academii. Amândoi promovăm vinul românesc. Faptul că cel mai bun vin roșu din Ungaria este un vin Bala Géza nu este întâmplător”, a subliniat președintele Asociației pentru Cultura și Civilizația Vinului Millésime.
Vin și oenoturism
Din zona Silvaniei au participat la Salonul Vinurilor Crama Podgoria Silvania și Crama Fort Silvan.
Cristian Racolța, inginer viticol și somelier la Crama Fort Silvan le-a povestit celor care au degustat un pahar din vinurile premium ale cramei și despre partea de oenoturism pe care aceasta o dezvoltă.
„Fort Silvan cultivă 40 de hectare de vie. Anul acesta va fi anul patru, în care am intrat cu patru soiuri internaționale: Chardonnay și Riesling de Rin, Syrah și Cabernet Sauvignon. Avem și parte de turism oenoviticol, deschidem ștrandul în iunie, chiar la cramă. Avem și cazare, restaurant, săli de evenimente, săli de nunți. Avem șase soiuri de struguri albi, șase roșii. Gama premium se numește Vânător, două vinuri albe, trei roșii”, ne-a informat Cristian Racolța.
Dealurile Sătmarului au fost reprezentate la Salon de Crama Nachbil și Crama Teodor.
Crama Nachbil a fost înființată în 1999 în localitatea Beltiu din județul Satu Mare pe 2,5 ha de vie, ajungând în prezent la 20 ha. Din 2017 toate vinurile cramei sunt certificate bio.
„Dacă vorbim de etalonul cramei, atunci putem vorbi de Nachbil Syrah Reserve, Nachbil fiind prima cramă care a plantat Syrah, care se simte foarte bine în zona Beltiugului. Suntem o cramă exclusiv HoReCa”, ne-a povestit Katona Csaba, reprezentantul cramei.
Numele Nachbil vine de la dealul pe care se cultivă vița de vie.
De pe Delaurile Banatului au participat Crama Recaș, iar din podișul Transilvaniei, Cramele Jidvei, Sebeș – Apold, Crama Maier și StațiuneaVinea Apoldia Maior, care aparține de USAMV Cluj-Napoca.
Crama Maier, o cramă tânără din Aiud, care se întinde pe 34 ha, viță de vie plantată prin reconversie, s-a aflat la prima participare la un salon de vinuri la Oradea. Nina și Virgil Maier, proprietarii cramei, spun că au început vânzările online, apoi prin câteva restaurante locale, ulterior vinurile fiind listate la un lanț de magazine din Târgu Mureș. Vinurile forte ale Cramei Maier sunt: Fetească Albă – sec și Fetească Neagră demi dulce.
Domeniile Sâmburești, de pe vremea lui Mihai Viteazul
De pe Dealurile Drăgășaniului au participat la salon Crama Bauer și Crama Prince Știrbey. Din Mehedinți, Crama Corcova, din Olt – Crama Domeniile Sâmburești, iar din Dealu Mare – Stațiunea Pietroasa – USAMV București.
O poveste interesantă, care merită ascultată are și Crama Domeniile Sâmburești. Conform izvoarelor istorice scrise, prin anii 1580 – 1600, voievodul Mihai Viteazul, pentru fapte, fie de vitejie, fie de încredere, a acordat unui membru a familiei Rudeanu o suprafață viticolă, știut fiind că la acele vremuri terenurile cultivate cu viță de vie erau apanajul fie al mănăstirilor, fie al bisericilor sau al nobilimii și erau lucrate strict de acești oameni.
Un alt moment al Cramei Domeniilor Sâmburești se întâmplă în anul 1912, când Virgil Brătianu câștigă la Paris o medalie de aur cu soiul Cabernet Sauvignon.
„Cabernet Sauvignon a fost adus într-un areal viticol deosebit, sol argilos, prezența râului Olt, prezența paralelei 45. Crama Domeniile Sâmburești, probabil că a reușit această performanță de a reda soiului Cabernet Sauvignon întregul mixt pedoclimatic, umiditate, teren, însorire. Și România a putut fi notată pe harta concursurilor internaționale de vinuri cu acest Cabernet Sauvignon. Însă, în același timp, dacă fac o paralelă și mă distanțez de momentul istoric, Feteasca Neagră este un soi care a rămas în rezonanță pentru zona respectivă. Este un soi autohton și să știți că este un areal al momentului de vinuri roșii. În același areal fiind și Negrul de Drăgășani și Zaibărul”, ne-a povestit Ionel Bârsan, somelierul Cramei Domeniile Sâmburești.
Domeniile Sâmburești mai au o gamă de vinuri super premium, Chateau Valvis, o suită de șase etichete. Gama Carpathia, o gamă recent lansată în cadrul Cramei Domeniile Sâmburești, este o suită de vinuri ce se adresează doar sectorului HoReCa.
Vin făcut cu știință la Stațiunea Pietroasa – Dealu Mare
Din Dealu Mare a participat la Salonul Vinurilor, Stațiunea Pietroasa, parte a Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) din București.
Secretele Stațiunii de Cercetare Pietroasa au fost dezvăluite de Cornel Baniță, director tehnic și oenolog. Din cele 400 ha agricole ale stațiunii, 100 sunt cultivate cu viță de vie.
„Pe cele 100 de hectare pe care ne bazăm, sunt opt soiuri de bază pe care le vinificăm și le trimitem și în piață. Alte 200 de soiuri sunt la nivel de colecție, soiuri autohtone și soiuri din sortimentul internațional. Când vorbim despre Pietroasa, din start spunem Tămâioasă Românească și Busuiocă de Bohotin. Sunt soiurile aromate care sunt reprezentative pentru zonă. Alături de ele se află Feteasca Albă, Feteasca Regală, dacă ne referim la cele albe autohtone și celelalte care completează numărul până la opt: Riesling Italian, Merlot, Cabernet Sauvignon, care sunt din sortimentul internațional”, a dezvăluit Cornel Baniță.
Crama Hermeziu, pe moșia lui Costache Negruzzi
De pe Dealurile Moldovei au participat la Salonul Vinurilor, Crama Cotnari și Crama Hermeziu, precum și Domeniile Averești din Zona Vasluiului.
Crama Hermeziu este situată în nordul județului Iași, pe malul Prutului, pe o parte din moșia lui Costache Negruzzi, politician și primar al Iașului.
„Noi am reușit la Hermeziu să replantăm undeva la 150 de hectare, șase soiuri albe, două soiuri roșii și un soi roze. Vorbim de Busuioaca de Bohotin, unul dintre cele mai reprezentative soiuri românești. La salon am adus Gama Scrisori, o gamă de cupaje, să zic așa, de povestit. De acolo vine și denumirea de scrisori. Scrisori între Negruzzi și prieteni, colaboratori, oameni politici. Mai avem Gama Hermeziu, care vine de la numele de fată a Sofiei Negruzzi, mama lui Costache Negruzzi”, a precizat Bogdan Ifteni, director regional de vânzări.
Vinuri din Republica Moldova
La salon au participat două crame din Moldova de peste Prut: Atú Winery – singura cramă urbană și Crama Cricova.
„Crama Cricova, cea mai mare cramă din lume, este renumită pentru vinuri spumante și vinuri baric. Pe lângă spumante și vinuri, avem și coniacuri, de 5 ani, 10 ani. Cel mai premiat vin este vinul nostru Virgin, un Merlot 2018. Cel mai vândut produs al nostru este Crisecco. Crama noastră este un oraș subteran”, a precizat Carmen Bena, manager regional Crama Cricova.
Atú Winery este situată în interiorul orașului Chișinău și are câteva soiuri de viță de vie autentice din Republica Moldova: Viorica, Floricica, Codrinschii.
„Noi mergem foarte mult pe latura artistică, în sensul în care ne inspirăm foarte mult din literatura românească. Astfel, avem vinurile: Revedere, O scrisoare pierdută – ultimul fiind un soi care a dipărut în timp, dar a reapărut în peisajul vitivinicol. Crama este relativ nouă, a intrat pe piață în 2014. Un alt atu pe care-l are crama este că deține și cea mai mare pepinieră viticolă din Europa de Est. Are peste 60 de hectare compacte de puieți, care sunt distribuiți apoi către celelalte crame să îi planteze. Unul dintre vinurile forte ale cramei este Codrinschii”, ne-a povestit Florian Șougaliuc, somelier.
Masterclass-uri
Soiul vedetă al ediției a fost Busuioaca de Bohotin. Pe lângă partea de expoziţie, organizatorii au pregătit și o serie de cinci masterclass-uri, unde iubitorii de vin și-au putut aprofunda cunoștințele și au avut ocazia să guste vinuri de top în ediții ultra limitate.
Primul masterclass al salonului – „Busuioaca de Bohotin, de la compromis la valoare și savoare”, a fost susținut de prof. Dorin Popa.
Din prezidiu au mai făcut parte: Răzvan Teodorescu – prorectorul USAMV București, Patricia Știrbu – președintele Summit Agro România, Adria și Republica Moldova, Cornel Baniță – directorul Stațiunii de cercetare Pietroasa și Claudiu Crețu – Domeniile Averești.
Alt masterclass – „Pe urmele Orient Express-ului la Corcova: Verticală de Syrah cu o… surpriză!”, a fost susținut de Șerban Dâmboviceanu – coproprietar al cramei Corcova Roy&Dâmboviceanu.
Al treilea masterclass , numit ,,Around The world with Crush”, a fost susținut de Mihai Oprea – Wine Blogger, Expert „Un vin pe zi”.
,,The many shades of Champagne Brut Réserve” a fost denumirea celui de-al patrulea masterclass, susținut tot de Mihai Oprea.
Seria de masterclass-uri s-a încheiat cu ,,Tokaj: Vinuri legendare”, susținut de Kormos Zoltán – Diploma WSET/WSET Certified Educator.