Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat o bornă cu însemnele europene.
„Am adus întreaga echipa cu care lucrez, cabinetul comisarului european român, unde altundeva decât în România. Am ales Asociația Tășuleasa Social (ATS) din Piatra Fântânele, pentru că eu consider ca Via Transilvanica este un proiect social unic de mare interes pentru coeziunea Europei, în timpuri marcate de multe tensiuni și nemulțumiri în societate.
Membrii echipei mele, venind din Germania, Spania, Irlanda, Italia, Franta, Finlanda, Estonia, Suedia, Lituania, Slovacia, Belgia, România, au descoperit – majoritatea, în premieră – acest model de regenerare a fibrei sociale, axat pe satul românesc.
În activitățile derulate cu Alin Ușeriu și voluntarii sau colegii săi am identificat extrem de multe elemente ale New European Bauhaus prezente în modelul de dezvoltare pe care își propune să îl antreneze Via Transilvanica, momentan, pentru România și, sper, în viitor, pentru Europa de Est.
O bucurie a fost să ne putem opri la Casa Costumului Popular Virginia Linul, întâlnire cu istoria portului popular românesc și frumusețea unică a acestuia. UE și „Drumul care uneşte” s-au întâlnit. Dar de fapt sunt împreună mereu”, a remarcat Roxana Mînzatu.
Manual viu pentru europeni
ATS a găzduit echipa oficialului european într-un team building desfășurat în campusul ATS și pe traseul Via Transilvanica. “A fost un prilej extraordinar de a ne cunoaște și de a sta la aceeași masă. Sau, mai bine zis, a merge pe același drum – pentru a vorbi despre ceea ce ne preocupă de 25 de ani: răspunsuri pentru problemele sociale din România, mai ales cele din mediul rural.
Am povestit despre cum am construit pas cu pas Via Transilvanica și cum, dincolo de infrastructură, marcaje și promovare, am vorbit cu oamenii și am descoperit că valoarea socială a acestui proiect e cea mai importantă dintre toate.
Ne-am dat seama că tot ceea ce am învățat noi mergând pe jos prin țară poate deveni un manual viu, util pentru oricine vrea să înțeleagă realitatea Europei de Est, din interiorul ei”, a relatat președintele ATS, Alin Ușeriu.
Popas la un punct gastronomic local
“Am avut parte de un dialog consistent și viu, în care contextul european actual – complex și provocator – a fost filtrat prin experiențele noastre directe din teren. În echipa doamnei Mînzatu se regăsesc reprezentanți din alte 12 state europene, ceea ce a făcut discuțiile noastre și mai relevante.
Ne dorim ca alături de dumneaei să prezentăm un model și expertiza noastră, inclusiv către CE, un plan de acțiune pentru Via Transilvanica, un drum care poate fi și un exemplu pentru orice altă țară. La Punctul Gastronomic Local Maria Bidian, echipa invitată a gustat bucate alese, pregătite cu respect pentru originea lor, din Bistrița-Năsăud, acolo unde ne-am născut și activăm de atâta vreme.
Leon Burbulea, întors de la Expoziția Mondială din Osaka (Japonia), a venit cu portul său popular și l-a împărtășit cu bucurie celor prezenți alături de soția sa, Maria, subliniind importanța acestuia pentru patrimoniul cultural al României.
Societatea de Concerte ne-a ajutat să încheiem ziua cu un program muzical reprezentativ pentru această parte a Europei – din care face parte și România profundă, pe care Via Transilvanica o traversează și o aduce la lumină. Drumul care unește merge mai departe – și, de acum, o face și cu sprijin european, bazat pe experiența din teren”, potrivit conducerii ATS.
Proiect cu 8.000 de voluntari
Via Transilvanica, o inițiativă a lui Alin Ușeriu, președintele ATS, reprezintă un traseu prin 400 de localități și 10 județe (Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți), împărțit în șapte ținuturi cultural-istorice. Amenajarea sa a durat patru ani și jumătate, cu o investiție de 1,6 milioane de euro și sprijinul a 8.000 de voluntari.
În 2024, revista Time l-a plasat în clasamentul anului pentru cele mai spectaculoase 100 de destinații din lume, informație anunțată de ATS pe un panou luminos imens, în Time Square, New York (SUA). Traseul și-a făcut loc și în National Geographic, Washington Post, The Telegraph, France24, BBC Travel sau La Repubblica.