Administrația județeană vrea să preia administrarea Văii Vaserului de la Romsilva și să o transforme în zonă protejată pentru a opri tăierile masive.
„Am avut o întâlnire importantă cu ministrul mediului, Diana Buzoianu. I-am prezentat o propunere curajoasă și necesară: transferul administrării pădurilor din zona Valea Vaserului, inclusiv traseul pe care circulă mocănița, de la Romsilva și domeniul statului către Consiliul Județean (CJ) Maramureș.
Împreună cu vicepreședintele CJ Maramureș, Vlad Duruș, și deputatul Cristian Brian, am discutat despre pașii concreți pentru ca această zonă unică a Maramureșului să fie declarată rezervație naturală, eliminând complet tăierile de lemn și oprind transportul de masă lemnoasă pe calea ferată. Totodată, am discutat despre provocările și oportunitățile reale pentru protejarea patrimoniului natural al județului nostru.
Tema centrală a discuției a fost Valea Vaserului cu pădurile sale spectaculoase și traseul pe care circulă mocănița, o comoară turistică națională și internațională. Ne dorim ca această zonă să devină rezervație naturală pentru a fi salvată de tăierile masive de lemn și ca niciun metru cub de lemn să nu mai fie transportat pe calea ferată. Este o măsură curajoasă, dar vitală”, a spus președintele CJ, Gabriel Zetea.
Conflicte între exploatatorii lemnului
„Cu toții am văzut conflictele dintre grupările de exploatatori, descinderile repetate ale autorităților, scandalurile care fac ca numele Maramureșului să apară în presă nu pentru frumusețea locului, ci pentru ilegalități. Din păcate, toate acestea pun în pericol funcționarea mocăniței care aduce anual peste 100.000 de turiști români și străini în Maramureș.
Aceștia trebuie să regăsească aici un loc sigur, curat, autentic. Avem o comoară turistică, dar riscăm să o pierdem dacă nu acționăm la timp. Spunem răspicat: stop tăierilor ilegale și da turismului sustenabil, pentru că Valea Vaserului merită să fie un exemplu de turism sustenabil, nu un câmp de luptă pentru mafii.
Pentru mine, Valea Vaserului nu este doar o zonă de pe hartă, ci reprezintă un simbol, un loc în care lemnul trebuie să se transforme în povești, nu în scandaluri. În trenuri de turiști, nu în camioane. Sperăm să existe consens politic în CJ pentru ca această decizie să devină realitate. E o măsură concretă care protejează pădurile, sprijină turismul și oferă Maramureșului un viitor mai verde, mai curat, mai bun”.
Turism în zgomot de drujbe
Autoritățile maramureșene au invitat ministrul mediului la Vișeu de Sus pentru a continua dezbaterea în teren, împreună cu Instituția Prefectului, Romsilva, instituțiile implicate, societatea civilă.
“Odată cu intensificarea exploatării (legale sau nu, rămâne de verificat) lemnului și a transportului pe calea ferată de pe Valea Vaserului, riscăm ca județul nostru să rămână fără cel mai important obiectiv turistic, mocănița. Am cerut ministrului o formă de protecție legală: transformarea în arie protejată, rezervație sau orice altceva care să oprească legal activitățile dubioase de pe această linie de cale ferată.
Să rămână ceea ce ne interesează pe toți maramureșenii: un obiectiv turistic de importanță națională, o mândrie a locului, unde oamenii merg pentru a admira natura maramureșeană în toată minunăția ei, nu pentru a auzi zgomotul drujbelor”, afirmă vicepreședintele CJ, Vlad Duruș.
Iazurile poluate, pe masa ministrului
“Am facilitat întâlnirea de la Ministerul Mediului pentru un proiect important: Valea Vaserului să devină zonă protejată, pentru a o conserva, dar și pentru a stopa tăierile ilegale într-una dintre cele mai frumoase și sălbatice zone din România. Este locul prin care trece mocănița, celebrul tren cu abur care urcă printre munți și atrage, an de an, mii de turiști din toată lumea.
Am adus în discuție și incendiile din Munții Țibleș, semnalate de primarii din zonă, unde există suspiciunea unor focuri puse intenționat pentru a acoperi urmele tăierilor ilegale. Este o acuzație gravă și o temă care trebuie tratată cu toată seriozitatea. La fel, am readus în atenție bombele ecologice care pun în pericol sănătatea și viața oamenilor: iazurile Bozânta Mare și Tăuții de Sus. De ani de zile, statul promite, dar nu face nimic”, a precizat deputatul Cristian Brian.
Romsilva, mărul discordiei
„Reforma Romsilva este prioritate zero. Reducerea drastică a numărului de directori, reducerea sporurilor și corelarea celor care rămân cu criterii clare de performanță, analiza separată a activităților Romsilva pentru a vedea dacă sunt eficiente sau nu din punct de vedere economic și social, dar și punerea în acord cu recomandările raportului Curții de Conturi lansat recent sunt doar câteva din reformele pe care vreau să le implementez în Romsilva. În cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor vom organiza o masă rotundă alături de societatea civilă, experți și reprezentanții Romsilva pentru a asculta ultimele idei înainte de a propune un proiect de hotărâre de guvern pe care să mi-l asum pentru reforma Romsilva”, a precizat Diana Buzoianu.