Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Autostrada dintre județele Cluj și Sălaj, exclusă din PNRR

PNRR
Lucrări executate de antreprenorul băcăuan UMB pe Autostrada Transilvania | Foto: API

Porțiunea dintre Nădășelu și Poarta Sălajului din A3 rămâne cu finanțare incertă, fiind eliminată de pe lista proiectelor alimentate integral din acest program.

“Proiectele care rămân finanțate 100% din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sunt Autostrada Moldovei (A7), tronsoanele Focșani – Pașcani, Autostrada Lugoj – Deva (A1), secțiunile D și E (tunelurile de la Margina – Holdea) – infrastructură rutieră; tronsonul Cluj – Episcopia Bihor; un lot din tronsonul Arad – Timișoara – Caransebeș (Lugoj – Timișoara) – infrastructură feroviară



În privința proiectelor excluse parțial sau total din PNRR, nu va fi returnată nicio sumă deja cheltuită. Astfel, România nu va rambursa cei 2,3 miliarde de euro investiți în proiectele deja finalizate sau aflate în stadiu avansat de execuție.

Printre acestea se numără Autostrada Buzău – Focșani (A7) – finalizată și deschisă circulației; lotul 1 al Autostrăzii Ploiești – Buzău (A7) – finalizat și dat în circulație; secțiunile Leghin – Moșca și Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (A8); secțiunile Nădășelu – Poarta Sălajului (Autostrada Transilvania); loturile 1, 3 și 4 din tronsonul CF Arad – Timișoara – Caransebeș.

Toate aceste proiecte vor fi continuate și duse la bun sfârșit prin Programul Transport 2021–2027 sau din alte surse europene, convenite împreună cu Comisia Europeană”, conform Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI).

Proiectele „codașe” presupun cofinanțare

“România nu pierde niciun euro din PNRR destinat sectorului transporturilor. În urma discuțiilor tehnice purtate cu reprezentanții Comisiei Europene, s-a stabilit că proiectele care rămân în PNRR vor fi finanțate integral din fonduri europene, fără a mai necesita cofinanțare din bugetul de stat.

Ajustările financiare necesare – determinate de creșterile de prețuri la materialele de construcție, energie, carburant – vor fi acoperite din fonduri UE, conform prevederilor ordonanței de urgență nr. 64/2022”, conform MTI.

„Proiectele importante pentru România merg mai departe, cu finanțare europeană. Deciziile luate în dialog cu Comisia Europeană asigură predictibilitate și continuitate în investițiile din infrastructură. Românii vor beneficia de ele, fără povara unei cofinanțări din bugetul național.

Modificările privind finanțarea prin PNRR nu sunt cauzate de erori administrative sau de slaba gestionare a proiectelor. Schimbările sunt cauzate de anumite necorelări tehnice între sistemul european de achiziții și cel național, în special privind vizibilitatea publicării unor erate”, a declarat ministrul transporturilor, Ciprian Șerban.

Proiectul Autostrăzii Transilvania (Braşov – Borş), parte din A3, a început în 2004, în baza unui contract încheiat cu compania americană Bechtel, ce trebuia executat până în 2012. A3 a fost împărțită inițial de autoritățile române în două proiecte, București – Brașov și Brașov – Cluj-Napoca – Borș, lungimea sa fiind de 584 km.

“Cele două tronsoane Nădășelu – Zimbor (30 km) și Zimbor – Poarta Sălajului (12 km) finanțate prin PNRR au devenit o rușine nu doar pentru Compania Națională de Administrare a Infrastructurii, ci și pentru constructorul UMB. Contractele au fost semnate 2020, au ordine de începere din 2021 și ambele prevăd câte 12 luni de proiectare și 24 de execuție” – Asociația Pro Infrastructură





Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
AIAIC

Record de trafic pe Aeroportul Cluj. Cel mai bun semestru din istorie

Articolul următor

Care sunt județele cele mai dezvoltate din regiunile Vest, Nord Vest și Centru

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Brașov, Covasna și Harghita 2024
The Voices of Business Awards Arad, Timiș și Caraș-Severin 2024
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share