A ajuns notar, la dorința tatălui ei, deși ar fi vrut să fie altceva. Inițial a dorit să fie medic, apoi jurnalist. Este președintele celui mai mare grup BNI din România – BNI Varadinum, înființat de curând la Oradea, care are 56 de membri. Diana Geambașu, beiușeancă la origini, căsătorită cu un constănțean, a dezvăluit pentru Transilvania Business câteva dintre gândurile sale în noua funcție – președinte BNI Varadinum, dar și câteva dintre particularitățile meseriei de notar.
„Eu sunt un notar public care nu a vrut, din prima, să se facă notar public. În schimb, am niște părinți extraordinari, care mă cunosc foarte bine și care au simțit sau au știut cert, că aș fi potrivită pentru profesia aceasta”, povestește Diana Geambașu.
Ea crede că venim în lume cu niște talanți și că avem fiecare un har. Doar că trebuie să ni-l găsim.
A încercat un an, au trecut 18
„În alegerea meseriei, am între mai multe idei. Inițial, am vrut să fiu medic, jurnalist, apoi psiholog. Am vrut să am o grădiniță privată sau un centru educațional unde să mă ocup de educația timpurie, alternativă la sistemul clasic de învățământ, totul bazat pe neuroștiințe și cu aplicarea unor concept importante din psihologie. Mai târziu am vrut să fac jurnalism, pentru că mi s-a părut fascinant acest domeniu de activitate. Sau să am o editură proprie, pentru că cea mai mare pasiune a mea este cititul. Ei bine, puțin toate acestea, azi, în calitate de notar, le pot practica, chiar dacă este impropriu spus. În notariat, practici puțină psihologie, puțin jurnalism, pentru că atunci când studiez un dosar, îmi iau informațiile din cât de multe surse de folos. De asemenea, uneori acționez ca un medic, pentru că și patrimoniul persoanei are nevoie, uneori, de un tratament. Doar că în domeniul notarial el este un tratament de legalitate, de multe ori fiind un tratament preventiv. Din acțiunea sau inacțiunea unui notar, patrimoniul poate suferi exact așa cum corpul uman suferă, prin acțiunea sau inacțiunea unui medic sau a unor medicamente. Apoi, notarul public acționează ca un educator sau formator. Eu explic foarte mult, clar și amplu, fiecărui client, aspectele juridice legate de cazul său particular, adaptez posibilitățile legale la fiecare situație în parte și cred sincer, că în fiecare zi în care un client pleacă mai bine informat decât era înainte să ajungă în fața mea, este un câștig nu doar pentru client, dar și pentru societate în ansamblu.
Tatăl meu m-a rugat să încerc un an de zile să activez ca notar și apoi să decid eu dacă într-adevăr îmi place această profesie, sau mă voi orienta către celelalte variante și paliere la care mă gândisem inițial. Așa am și făcut, am activat ca notar public un an de zile…și anul acesta am aniversat 18 ani în această profesie minunată”, spune președintele BNI Varadinum.
De ce BNI?
Întrebată ce a atras-o la BNI, Diana Geambașu și-a amintit că a citit undeva că suntem suma persoanelor de care ne înconjurăm, în principiu un număr de cinci. Consideră că dacă nu schimbăm din când în când mediul, cercul de cunoștințe sau centrele de interes cotidian, tindem să ne plafonăm, iar în ceea ce privește relațiile personale, oamenii noi cu care interacționăm ne aduc reale beneficii.
„Eu am căutat prin BNI un mediu de a afla informații noi, de la oameni noi. Pentru că al nostru creier are nevoie de conectivitate constantă, ca să se poată dezvolta și, din punctul meu de vedere, orice interacțiune de orice natură, de orice culoare, dezvoltă omul per ansamblu. Pentru că ai alte perspective în urma fiecărei noi acțiuni. Acum în BNI sunt mulți colegi din domeniul tehnic cu care eu nu interacționez în mod obișnuit, ceea ce mă provoacă să fiu curioasă să aflu detalii despre acel nou domeniu, de exemplu, și asta evident, mă ajută să mă dezvolt”, a precizat notarul.
Spune că vrea de la un profesionist, indiferent de domeniul său de activitate: service auto, medicină, farmacie, creație literară, design, construcții civile, producție utilaje, etc…ca acesta să-i spună, să-i explice, să-i traducă de fapt domeniul lui, astfel încât să-l înțeleagă și cei care nu sunt în acel domeniu.
A ajuns în BNI prin cadoul sau recomandarea făcută de o colegă notar, care a considerat că BNI nu este pentru ea și care a crezut că Diana ar fi mai potrivită.
„BNI funcționează pe principiul «givers gain» – «dăruind vei dobândi». Acea colegă notar mi-a spus: tu ești deschisă, ești transparentă, îți plac oamenii, îți place să comunici cu ei, te bucuri să primești informații noi și eu cred că ar fi un mediu potrivit pentru tine! Așadar, în BNI am ajuns, și spun asta cu multă recunoștință, prin bunăvoința unei colege care m-a recomandat, având în viață interacțiuni cu mine și cunoscându-mă în anumite detalii, uneori poate, personale”, a povestit Diana Geambașu cum a ajuns în BNI.
Este de părere că atunci când faci voluntariat, când dăruiești, când dai ceva altora, și mai ales celor de la care știi că nu poți primi nimic concret material decât gândul bun, în timp, exact pe principiul „dăruind vei dobândi”, toate aceste daruri si gânduri bune se vor întoarce la tine.
În business contează interacțiunea
Spune că îi place la BNI interacțiunea cu fiecare coleg. Și a găsit și o provocare în acest sens
„Eu mi-am pus un deadline de maxim jumătate de an, în care nu vreau doar să le știu la fiecare numele complet și pe de rost, dar vreau să știu cât mai multe despre fiecare domeniu de activitate al fiecărui coleg și despre fiecare business în parte din BNI. Mi se pare că mă îmbunătățește și că mă îmbogățeşte, efectiv sufletește, orice informație nouă. Și cu toate că implicarea într-un astfel de club de business networking poate părea la început susținută de un interes material, acela de a face business, dar de fapt, pentru a ajunge la business, trebuie întâi să ne întâlnim cu persoana, cu omul. Omul face totul. Omul este cel care fie îmi deschide ușa către business – prin felul lui de a fi si prin modul în care acționează, sau mă poate opri să mă duc înspre ideea de a începe un business cu el. Dacă nu mă întâlnesc în principiu, la mijloc, între mine și acea persoană, mai ales în ceea ce privește principiile de business, stilul de business, etc, dacă nu rezonăm, dacă nu ne conectăm sufletește, cred că business-ul se poate realiza, dar puțin mai greu sau nu se realizează deloc”, susține președintele BNI Varadinum.
Întrebată dacă există ceva ce nu-i place la BNI sau dacă ar dori să schimbe ceva, Diana Geambașu ar fi dorit ca timpul de prezentare din cadrul fiecărei ședințe, să fie puțin mai lung.
A mai simțit la colegii din BNI un fel de reticență de a povesti anumite detalii despre reușitele din afacerile lor, pentru a nu părea că se laudă. Însă aceste cluburi, aceste întâlniri, au ca menire tocmai susținerea acelor profesioniști de valoare, care fac performanță în domeniile în care activează. Diana Geambașu crede că aceasta perspectivă vine, din păcate, și dintr-o anumită parte a societății românești, care parcă vrea să te „taxeze” când realizezi ceva, în loc să-ți aprecieze fiecare evoluție.
Casta notarilor nu mai este închisă
Afirmă cu certitudine că, casta notarilor nu mai este una închisă, ca pe vremuri, legislația fiind de ani de zile schimbată.
„Nu mai avem deloc nicio castă închisă. Exista o singură condiție: persoana care candidează pentru calitatea de notar să fie printre cei mai buni din cei 100 de participanți, evident, raportat la numărul total de locuri alocat prin examen sau concurs. Din punctul meu de vedere, dacă întâlnesc în jurul meu colegi din categoria bine pregătiți, bine instruiți, bine educați, care au intrat în profesie printr-un examen extrem de onest, necondiționat de cunoașterea unui maestru, toți colegii notari putem crește din punct de vedere profesional. Pentru că e provocare constantă, pozitivă, să îți dorești să practici profesia la același nivel de înaltă calitate profesională”, susține notarul Diana Geambașu.
Istorie cu BNI Varadinum
Este 100% de acord cu cele spuse de „nașul” BNI Varadinum, George Gherman – CEO Solvers for Problems – directorul de dezvoltare al grupului și cel care s-a zbătut să aducă BNI la Oradea, care spunea că „Vrem să facem istorie la Oradea!”.
„Am început deja să facem istorie. Suntem cel mai mare grup local din România, având cel mai mare grup de membri încă de la lansare, fiind deja un club Platinum. Putem face istorie pentru că, pe de o parte, nu mai avem un grup local, cu care să ne putem compara și astfel ne vom educa singuri, dar împreună, folosind principiile sau decalogul pe care îl folosește BNI și care funcționează deja de 40 de ani, în 76 de țări, în peste 11.200 de grupuri locale. Ceea ce este un avantaj uriaș în orice nou început. Putem face istorie, pentru că oamenii dintr-un grup dau culoarea locală. Niciodată un om din Oradea, adică din Ardeal – și acum vorbesc în cunoștință de cauză, pentru că sunt căsătorită cu un constănțean – nu are aceeași optică precum o persoană din Constanta, adică din Dobrogea, și exact aceasta este minunat. Istoria și locul unde trăiești istoric îți creează inclusiv credințe. Noi vom da o culoare locală unică.
Colegii din BNI Varadinum vor contura și vor crește grupul la un nivel de excepție, prin profesionalism”, este de părere președintele BNI Varadinum.
„Nu dai din ce ai, ci dai din ce ești și nu dai cât ai, ci ai cât dai” (pr. Arsenie Papacioc), este sloganul său preferat.
Diana Geambașu își trăiește viata profesională și pe cea personala în lumina versurilor poeziei „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii”, scrisă de Lucian Blaga, care este autorul său preferat, considerând că această poezie o reprezintă pe ea și felul său de a fi.