Investiții totale: ~ 3.500.000 euro (fonduri proprii & fonduri europene) 🔸 Mijloace fixe și imobilizări: ~ 1.650.000 euro 🔸 Subvenții anuale APIA: ~ 20.000 euro 🔸 Cifra de Afaceri 2023: ~ 1.000.000 euro, Cifra de Afaceri 2024: ~ 700.000 euro 🔸 Număr angajați: 18 🔸 Terenuri proprietate MANGALITZA FOOD ART: 5.236 mp intravilan și 15.994 mp extravilan, terenuri luate în arendă 23.9600 ha.
Distribuție și prezență: 2 magazine proprii în Sighișoara 🔸 Comenzi online cu livrare în toată țara 🔸 Parteneriate cu băcănii din marile orașe din România, Italia și Luxemburg 🔸 Autorizații complete pentru procesare, distribuție și export (DSV, DSP, Mediu, ștampilă ovală).

Porcii de la Mangalitza Food Art sunt crescuți în libertate, pe 15 ha de teren, hrăniți cu furaje proprii, cultivate și procesate în FNC-ul companiei, fără hormoni sau antibiotic. Deține unitate proprie de abatorizare și procesare, construită cu fonduri europene, la standarde europene, dotată cu 8 camere de maturare controlate electronic după modelul italian.Oferă calitate constantă și trasabilitate complete – de la fermă, până în farfurie.
Premii și distincții recente: 2023 – Premiul „GustulAles” pentru Salamul Mangalitza maturat – concursul Ora de Bun Gust (RO.aliment), 2024 – Medalii de aur la concursul Federației Naționale a Degustătorilor Autorizați pentru: Salam Mangalitza maturat, Slănină Mangalitza maturată, Culatello Mangalitza maturat.

Scurt istoric al afacerii redat de proprietari
Până în anul 2014 am crescut porci mangalița în gospodăria proprie, atât pentru noi, cât și pentru cei apropiați. De la an la an, ne-am dat seama că tot mai mulți dintre cei care ajung să cunoască această rasă îi apreciază gustul și calitatea. Prin urmare, în anul 2014, ne-am gândit să înființăm această companie, cu scopul de a oferi produse alimentare sănătoase, naturale și autentice, bazate pe respect pentru animale, tradiție și excelență în gust.
Creștem porcii mangalița în satul Retiș, din județul Sibiu, la 28 km de Sighișoara, în zona protejată a podișului Hârtibaciului, liberi, pe 15 hectare de teren. Nu stau în grajduri, dar le sunt asigurate acoperișuri unde se pot adăposti. Aceștia trăiesc într-un mediu natural, departe de orice sursă de poluare, de unde își procură singuri hrana, mai ales în timpul verii. Ca hrană suplimentară, aceștia primesc lucernă, porumb, sfeclă roșie, făină de grâu, ovăz, tărâțe, o parte dintre acestea fiind crescute pe terenurile proprii și procesate fără adaos de hormoni sau alte chimicale, în FNC-ul propriu.
Avem porci și purcei de diferite vârste. Toți sunt rasă pură Mangalița, nu sunt încrucișați cu alte rase autohtone, fapt dovedit prin certificatele de origine acordate de către Asociația Națională a Crescătorilor de suine Mangalița și Bazna, asociație din care MANGALITZA FOOD ART SRL face parte.
Avem propriul FNC, dotat cu utilaje la cel mai înalt standard european, situat în vecinătatea fermei. Aici preparăm hrana pentru porci, fără a folosi adaosuri de hormoni și chimicale. Putem realiza și peleți, după diferite rețete și pentru diferite rase de animale, inclusiv pentru pești.
Aduși de la fermă, înainte de a fi sacrificați, porcii sunt ținuți în țarcuri de liniștire. După asomare, are loc operațiunea de opărire și depilare, măcelarul nostru tranșează și eviscerează fiecare porc, transformându-l în semicarcase, care, în următoarele 48h, vor sta în camera frigorifică destinată lor, până la tranșare.



Gama de produse PREMIUM
Este gama cu care am pornit, plecând de la ideea că nu ne dorim să facem produse tradiționale românești, ci vrem să facem produse maturate, după rețete italienești. Scopul era să venim pe piață cu niște produse unice, care, la momentul respectiv nu existau nici măcar pe piața externă. Carnea de mangaliță combinată cu rețetele tradiționale italienești era ceva nou.
Ca să putem realiza aceste produse am căutat un măcelar italian, care cunoaște îndeaproape aceste rețete si este dispus să le aplice (și adapteze) folosind carnea de mangaliță. L-am găsit la Bistrița pe Michelle, un italian din Puglia, măcelar din tată-n fiu la a treia generație, căsătorit cu o româncă, și dispus să încerce să pună în practică ideile noastre.
Pe lângă faptul că ne doream să realizăm produse maturate, acestea nu trebuiau să conțină deloc chimicale, nici măcar sare cu nitriți și nitrați. După un an de probe, a reușit să găsească rețetele potrivite – nu mai lucrase cu mangalița până atunci, nici măcar nu auzise de această rasă, și a recunoscut că se comportă foarte diferit față de alte rase și feluri de carne cu care a mai lucrat.
În cei doi ani și jumătate în care a colaborat cu noi, Michelle ne-a învățat toate rețetele și secretele realizării produselor maturate: pregătirea ingredientelor, procesul foarte important de legare a salamului și conditiile de temperatură, umiditate și ventilație, pentru ca maturarea să aibă loc.
Gama de produse premium, realizate cu condimente aduse din Italia, respectiv pasta de ardei dulce și cea picantă (care este naturală, nu conține chimicale) și sarea de mare, fără adaos de nitriți sau nitrați, perioadă minimă de maturare de 60 de zile, conține: Salam Mangalitza, Salam Picant Mangalitza, Capocollo Mangalitza, Culatello Mangalitza, Slănină (maturată) Mangalitza, Guanciale Mangalitza, Pancetta Mangalitza și `Nduja Mangalitza.
Tot din această gamă, chiar dacă nu sunt produse maturate, mai fac parte: Untură Mangalitza, Jumări Mangalitza, Pate Mangalitza, Pastă de jumări Mangalitza, Coppa di Testa Mangalitza.

Gama de produse tradiționale de Mangalitza
Chiar dacă, inițial, nu ne doream să facem produse tradiționale românești, după o perioadă de 2 ani de la lansarea pe piață a gamei premium, am decis să venim pe piață cu gama de produse tradiționale, păstrând și aici nivelul calitativ ridicat cu care au fost obișnuiți clienții noștri.
Unele dintre produsele din această gamă sunt realizate complet din carne de mangaliță, și fără adaosuri de chimicale, nitriți sau nitrați: Slănină afumată Mangalitza, Cârnați groși Mangalitza, Cârnați subțiri Mangalitza, Ciolan și Picior afumat Mangalitza, Coaste afumate Mangalitza și Mușchiuleț afumat Mangalitza.
Alte produse sunt realizate din amestec de carne de porc și carne de vită, la care se adaugă slănina de porc mangalița. Acestea conțin sare cu nitriți și câțiva conservanți, dar sunt din carne și grăsime 100%: Salam Tradițional Mangalitza, Crenvurști Mangalitza, Parizer Mangalitza, Mici Mangalitza (pe lângă carnea de porc și vită, aceștia conțin și carne de oaie), Hamburgeri Mangalitza (carne de vită cu slănină de mangalița).
Tot din această gamă, chiar dacă nu au nicio legătură cu mangalița, mai fac parte: Pastrama de oaie proaspătă, Pastrama de oaie crud-uscată și afumată, Pastrama de oaie fiartă și afumată. Carnea de vită din aceste produse provine fie de la vitele proprii, crescute natural, fie de la vite achiziționate de la gospodării din zona Hârtibaciului. Carnea de oaie, la fel, provine de la oi achiziționate de la exploatații din zonă.
Gama de produse tradiționale
Recent am început să achiziționăm carcase de porc (din România în prezent, dar am achiziționat și din Ungaria) și să realizăm, pe lângă carnea proaspătă pe care o comercializăm în unul din cele două magazine din Sighișoara, și produse de carmangerie: Salam cu șuncă (tip Victoria), Cotlet de porc afumat, Ceafă de porc afumată, Bacon de porc afumat, Kaizer de porc afumat, Cârnați de porc, proaspeți și afumați, Tobă de porc, Caltaboș de porc, Jumări de porc, Untură de porc, Ciolan de porc afumat, Coaste de porc afumate, Cârnați cabanos, proaspeți și afumați.
Date de contact
MANGALITZA FOOD ART SRL
Andrei Sbârcea 0740 801 123
Irina Sbârcea 0742 023 784
Sighișoara, Județul Mureș
www.mangalitzafoodart.ro
office@mangalitzafoodart.ro
Articol publicat în ediția tipărită cu nr. 143 a revistei Transilvania Business (22 octombrie – 15 noiembrie 2025)

												
												
												
												
				


