Adevărații campioni la Turneul Campionilor de la Festivalul-Concurs „D’ale Porcului”, ediția a XII-a, desfășurat în 15 și 16 noiembrie, în parcarea celei mai mari stațiuni balneare din România, Băile Felix.
În prima zi s-au întrecut echipele de profesioniști, reprezentanți ai comunelor care s-au clasat pe podium la edițiile precedente. Pe lângă comunele din Bihor – Avram Iancu, Biharia, Dobrești, Mădăras, Oșorhei, Pomezău – Casa Corniș, Sânmartin, Sântandrei și Valea lui Mihai – au mai participat Zestea Silvană (SJ), Medieșu Aurit (SM), Nădlac (AR), precum și echipa Familiei Șandrău din Cordău, coordonată de Chef Alexandru Șandrău și de fiul său, Alex Șandrău.
În cadrul festivalului a avut loc și un Atelier de făcut cârnați pentru copii. Micuții, echipați cu șorțuri și bonete de bucătari au participat la prepararea cârnaților, fiecare copil primind la final o jumătate de metru de cârnat fabricat de ei, într-o cutie personalizată, din partea organizatorului, Comtim.
.
Încă de la primele ore ale dimineții, vizitatorii au fost întâmpinați, după tradiția tăierii porcului, cu un pahar de pălincă, alături de cârnați afumați, șuncă, brânză, jumări, pită de casă și murături. Toroșul sfârâia pe foc, cârnații și caltaboșii erau încă pe țeavă, iar vizitatorii abia așteptau să le deguste.
Atmosfera a fost completată de muzică și voie bună: pe scenă au urcat mai multe ansambluri locale, culminând cu recitalul cunoscutului solist Deți Iuga. În plus, numeroase comune înscrise în concurs și-au adus propriile formații, care s-au întrecut în repertorii.
Produse tradiționale uitate, readuse la viață
Majoritatea participanților au prezentat preparate gătite după rețete tradiționale din vremea bunicilor și străbunicilor. Familia Șandrău din Cordău este una dintre echipele care își dedică activitatea readucerii acestor produse în atenția consumatorilor.
„Anul acesta am venit cu produse tradiționale din porc și nu numai. Avem clasicii cârnați, cârnați uscați, cârnați picanți, cârnați cu carne de berbecuț, pastramă de oaie, cotlet afumat, ceafă afumată, slănină, nelipsitele jumări, murături, zacuscă de vinete și de pitoance. Iar ceea ce nu ar trebui să lipsească de la o masă atât de bogată sunt deserturile, pregătite tot după rețete tradiționale: prăjitura cu mere, clasica prăjitură cu mere a bunicilor și străbunilor, gomboți cu prune – o rețetă uitată, care ar trebui readusă la viață și pe care o prezentăm la fiecare ocazie ca produs tradițional. Mai avem și piersicuțe colorate. De asemenea, vom pregăti preparate specifice porcului. Campionul va fi cârnatul, dar și caltaboșul, toroșul, grătarul. Ca garnituri avem mămăliguță, fasole uscată, sărmăluțe”, a declarat Alex Șandrău, șef de restaurant la Complex President din Băile Felix.
Mutarea Festivalului la Băile Felix, un succes
Băile Felix, cea mai mare stațiune balneară din România, s-a dovedit locul ideal pentru Festivalul-Concurs „D’ale Porcului”. Nicolae Pop, directorul Asociației Culturale D’ART Oradea și organizatorul evenimentului, consideră că această mutare este de bun augur.
„Se pare că mutarea noastră aici, în stațiunea Băile Felix, este de bun augur. Avem multă lume, iar echipele arată mult mai bine decât în anii trecuți. Se vede că este un turneu al campionilor și că toți cei prezenți au câștigat cel puțin o dată locurile I, II sau III la edițiile anterioare. Încercăm să promovăm cât mai mult bucătăria tradițională românească. Am adus un juriu de profesioniști și, din punct de vedere organizatoric, am dorit ca totul să fie exemplar. Cu certitudine vom avea două zile de petrecere bihoreană. Duminică este ziua destinată școlilor de bucătari din întreg județul Bihor. În aceleași condiții ca și concurenții de astăzi, tinerii se vor întrece în cadrul concursului de păstrare și promovare a tradițiilor”, a precizat Nicu Pop, președintele Asociației Culturale D’ART Oradea.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Comtim, Summit Agro România, Primăriei Sânmartin, ACoR Bihor, Inspectoratului Școlar Județean și ANBCT România, alături de numeroși sponsori locali.
„Toroșul trebuie să fie prezent în restaurante”
Juriul, format din profesioniști – mulți dintre ei nelipsiți de la edițiile anterioare – a apreciat calitatea preparatelor tradiționale și evoluția constantă a concurenților.
Arhitectul culinar Mircea Groza, prezent și la edițiile precedente, a remarcat progresul echipelor,
„Am observat că oamenii vin cu plăcere și cu experiență, fiind campionii anilor trecuți. Toate echipele s-au pregătit mult mai bine; stăpânesc și tehnologia mai modernă, dar au păstrat gusturile și ingredientele locale. Eu asta am urmărit în mod special: să folosească produse locale. Și au reușit. Preparatele sunt, după părerea mea, mult mai reușite și mai gustoase decât la edițiile precedente”, a observat Mircea Groza.
Chef Georgy Valery – membru de onoare al A.N.B.C.T. România, fondator „Culinary Arts School Brașov” și al Ordinului Maeștrilor în Artă Culinară din România – a avut numai cuvinte de apreciere la adresa festivalului.
„În lume, și în România în special, s-a pierdut tradiția, s-a pierdut gustul adevărat, simplitatea. Mulți încearcă acum să revină, după ce au importat tradiții din alte zone, uitând de unde au pornit, uitând că sunt români. Eu cred că este firesc ca tradiția să fie prezentă în restaurante. În urma unui studiu personal, realizat în toată România, am constatat că singurele restaurante care funcționează foarte bine în prezent sunt cele care s-au întors la tradiție și vând produse tradiționale. Găsești tot mai greu astfel de preparate în restaurante. Eu cred că toroșul nu ar trebui să lipsească”, a declarat Georgy Valery.
Chef Nina Rus – manager Păstrăvăria RIN Romuli, owner „BUNĂTĂŢILE LU’ NINA” și dublu medaliată cu bronz la Olimpiada Gastronomică (IKA) 2024 – se află pentru a șaptea oară în juriu.
„Am observat că, de la an la an, echipele au fost tot mai bune, iar produsele tot mai gustoase. Un lucru foarte important este că au păstrat tradiția și legătura cu strămoșii noștri. Mi-a plăcut foarte mult tocănița de unghii pe care am gustat-o la o echipă. Important este că au respectat ingredientele tradiționale, folosind doar condimentele specifice. Toate echipele au venit astăzi cu ceva în plus: valori, ustensile, utilaje – se vede evoluția. Cel mai important este că mereu aduc idei noi. Creativitatea lor păstrează tradiția veche, dar adaugă mereu un element nou”, a precizat Nina Rus.
Podiumul festivalului
În urma deliberărilor juriului podiumul Festivalului-Concurs „D’ale Porcului” este următorul:
Premiul pentru Popularitate „Ioan Șora” – Pomezeu – Casa Corniș
Diplome de onoare: Nădlac, Medieșu Aurit
Duminică – întrecerea școlilor
Duminică este programată competiția școlilor de bucătari. Printre participanții înscriși se numără: Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” Oradea, Liceul Tehnologic nr. 1 Cadea, Liceul Tehnologic nr. 1 Valea lui Mihai, Liceul Tehnologic nr. 1 Salonta, Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea, Liceul Tehnologic „Felix” Sânmartin și Universitatea Oradea – Departamentul de Ingineria Produselor Alimentare.
Partener strategic al concursului este Summit Agro România, care susține cu mândrie produsul românesc, beneficiind de experiență și tehnologie japoneză. Directorii regionali de vânzări, Cosma Călin și Vasile Pop, sunt prezenți pentru a prezenta soluțiile pe care Summit Agro România le pune la dispoziția fermierilor de peste 28 de ani.
„În total, în România există aproximativ 4.000 de roboți industriali în producție. Spre exemplu, în Turcia numărul roboților implicați în producție este de 35.000, iar în Polonia aproximativ 200.000”, - Ersu Han, T-Rob Robotics.