Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Tinere talente în bucătărie: Magia culinară care a cucerit Festivalul „D’ale porcului”

Cea de-a doua zi a Festivalului–concurs „D’ale porcului” s-a desfășurat duminică, 16 noiembrie 2025, într-o atmosferă animată, în care aburii mâncărurilor tradiționale se ridicau încă de dimineață peste standurile școlilor participante. Secțiunea dedicată școlilor de meserii – „Clasa cu gust” – ajunsă la ediția a IV-a, a adunat laolaltă elevi și studenți din șapte instituții: Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” Oradea, Liceul Tehnologic nr. 1 Cadea, Liceul Tehnologic nr. 1 Valea lui Mihai, Liceul Tehnologic nr. 1 Salonta, Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea, Liceul Tehnologic „Felix” Sânmartin, alături de Universitatea din Oradea – Departamentul de Ingineria Produselor Alimentare.



În zori, tinerii au pornit la treabă cu o energie molipsitoare, supravegheați de profesorii lor, hotărâți să transforme fiecare rețetă tradițională într-o mică demonstrație de măiestrie gastronomică. Printre aburii care se ridicau din ceaune și mirosul ademenitor al cărnii pregătite după metode vechi, juriul – format din specialiștii care jurizaseră și competiția comunelor din ziua precedentă – se strecura atent printre standuri, evaluând fiecare etapă a preparării.

La standul Liceului Tehnologic „Felix” Sânmartin, condus de profesorul Sorin Bughiu, focurile ardeau cu intensitate, iar echipa pregătea bob gulyaș și o serie de produse tradiționale din porc: cârnați, caltaboș și toroș. Profesorul își privea elevii cu mândrie: „Sunt foarte pasionați și s-au bucurat enorm că au fost selectați pentru concurs. Mulți dintre ei lucrează ca ospătari la hotelurile din Băile Felix în timpul vacanțelor”, a povestit el, subliniind legătura dintre practică și pasiunea reală pentru domeniu.

Tradiție și diversitate la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”

Printre echipele care nu au lipsit niciodată din această competiție se numără și cea a Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul”. Elevul Dragoș Fiz, din Inand, obișnuit încă de acasă cu ritualul transformatului porcului în bunătăți tradiționale, participă cu convingerea unui viitor bucătar. Alături de el, o pată de culoare a echipei era Andrei Szucs, elev cu mamă româncă și tată senegalez, care aducea o notă aparte competiției prin naturalețea cu care se integra în preparatele tradiționale românești. „Îmi place să gătesc mâncare tradițională românească”, spune el cu un zâmbet larg.

Marinela Filip, director adjunct al colegiului, urmărea cu satisfacție entuziasmul elevilor.

„Anul trecut am obținut locul întâi. Anul acesta am pus accent pe igienă, curățenie și echipamentul copiilor, pentru că ne-am dorit să oferim un exemplu de bună practică”, a explicat ea, adăugând că la ediția din acest an participă atât elevi de clasa a XI-a, cât și de clasa a IX-a.

Profesorul Patricia Gavriș Bala a completat tabloul, povestind modul în care colegiul reușește să atragă noi generații către meseriile din ofertă. În școală se organizează periodic workshopuri pentru elevii mai mici, la care participă toate specializările, iar profesorii sunt invitați chiar din școlile în care învață copiii până într-a VIII-a.

„Copiii pot vedea ce se întâmplă în clasele de bucătari, la coafor-stilist, la mecanici, și astfel își formează deja o idee despre direcția pe care vor să o urmeze. Participarea la astfel de festivaluri ajută mult, pentru că publicul larg din Oradea poate vedea ceea ce facem în școala noastră”, a explicat ea.

Pe scena festivalului, atmosfera a fost completată de muzică și voie bună. Duminica a fost animată de vocile și instrumentele Sânzianei Toader-Ardelean și ale prietenilor săi: Anamaria Gal, Răzvan Moț, Ioana Urs, Iulia Lucaciu-Vlaș și Ancuța Mateiu.

Toți participanții, declarați câștigători

Un moment aparte al zilei a fost anunțarea rezultatelor: Marele Premiu „D’ale porcului” IV – „Clasa cu gust” a fost acordat, în mod simbolic și meritat, tuturor școlilor participante. Juriul a decis o egalitate absolută, răsplătindu-le efortul, implicarea și calitatea preparatelor. Premiul special al Juriului – „Maeștrii gustului” – a revenit Sapient Group – Hotel Vital și Familiei Șandrău.

Ediția din acest an a avut ca partener strategic compania Summit Agro România, cunoscută pentru susținerea produselor românești și pentru expertiza cu rădăcini în tehnologia japoneză. Directorii regionali de vânzări, Cosma Călin și Vasile Pop, au fost prezenți pe parcursul ambelor zile ale festivalului, prezentând soluțiile oferite fermierilor de peste 28 de ani. Partenerul principal al evenimentului a fost Comtim.

Evenimentul a fost organizat de Asociați Culturală D’ART Oradea, cu sprijinul Primăriei Sânmartin, ACoR Bihor, Inspectoratului Școlar Județean și ANBCT România, alături de numeroși sponsori locali, care au contribuit la transformarea acestei competiții într-o adevărată sărbătoare a gusturilor tradiționale și a educației profesionale.





Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Transilvania Investments

Proiectele majore ale Aro Palace, dezvăluite acționarilor Transilvania Investments

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Brașov, Covasna și Harghita 2024
The Voices of Business Awards Arad, Timiș și Caraș-Severin 2024
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Atlàss Experience by Ramada Sibiu

O nouă eră a evenimentelor corporate, în cel mai mare și mai modern centru de conferințe din Sibiu
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share