Aceștia au verificat procesele de producție și standardele din cele două unități de fabricație a cablurilor auto.
“Leoni România a avut plăcerea de a găzdui o delegație formată din Grace Wang – fondatoarea Luxshare, și alți reprezentanți ai viitorului nostru acționar majoritar, Klaus Rinnerberger – Chief Executive Officer al Leoni, Ingo Spengler – Chief Operating Officer al Leoni.
Vizitele la unitățile noastre din Bistrița și Arad ne-au oferit oportunitatea de a ne prezenta în detaliu operațiunile și impactul pozitiv pe care îl avem în industria auto. Delegația a avut ocazia să observe procesele de producție și standardele de excelență implementate în fabricile noastre.
Ne-am bucurat de aprecierea primită pentru modul în care ne desfășurăm activitatea. Faptul că poziția noastră în cadrul industriei este recunoscută de un jucător global precum Luxshare subliniază angajamentul nostru față de inovație și calitate.
Această vizită nu doar că a consolidat relația noastră cu viitorii acționari, ci a pus și bazele unei colaborări de succes în viitor”, a menționat conducerea Leoni România.
Tranzacții de o jumătate de miliard
Miliardarul austriac Stefan Pierer, care deținea controlul la fabricile din Bistrița-Năsăud, Bihor și Arad, va renunța la acest privilegiu. Pachetul majoritar al producătorului de cabluri urmează să intre în posesia Luxshare, potrivit contractului anunțat la Nurnberg.
Într-o altă tranzacție, filiala Luxshare Time Interconnect Singapore (TIS) preia divizia Automotive Cable Solutions (ACS) de la Leoni AG. În 17 septembrie a fost semnat un acord obligatoriu juridic privind parteneriatul strategic.
După separare, ACS va continua să se poziționeze ca un producător independent de linii de vehicule. Punerea în aplicare a acordului obligatoriu din punct de vedere juridic este supusă revizuirii și aprobării antitrust.
Valoarea achiziției se ridică la 525 milioane €, dintre care 320 de milioane aferente preluării diviziei ACS, iar 205 milioane au ca scop cumpărarea pachetului de control (peste 50%) din Leoni AG, conform surselor din piață.
Leoni este furnizor global de fire, fibre optice, cabluri și sisteme de cabluri, servicii conexe pentru sectorul auto și alte industrii. Grupul a realizat, în 2022, vânzări consolidate de 5,1 miliarde €. Leoni a deschis prima sa uzină din țară la Arad, urmată de cele din Bistrița și Pitești. În primăvară, din cauza reducerii drastice a comenzilor, angajaților de la Luduș (județul Mureș) li s-a propus relocarea la Arad sau Bistrița.
Grupul dispune de 12.000 de angajați în România, fiind unul dintre cei mai importanți angajatori din țară. Din portofoliul Leoni România fac parte cei mai importanți producători auto mondiali, 3.000 dintre furnizorii săi fiind locali. Furnizorul global de sisteme de cablare pentru gestionarea energiei și datelor în industria auto a generat vânzări consolidate de 5,5 miliarde de euro, cu 95.000 de angajați în 26 de țări.
Leoni are fabrici satelit la Beiuș, Marghita, Bumbești-Jiu, dar și un centru de servicii la Cluj. În țara noastră grupul operează 10 fabrici, cu o suprafață de producție de 180.000 mp, fabricând 23.500 de produse.