Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

SITA și-a deschis un hub pentru tehnologiile viitorului la Cluj-Napoca

SITA
Managerii globali ai grupului au inaugurat centrul de excelență de la Cluj | Foto: SITA, TB

Noul centru va dezvolta soluții de ultimă oră pentru industria aviatică: îmbunătățirea experienței pasagerilor și reducerea impactului asupra mediului.

Lider mondial în domeniul tehnologiei pentru industria transportului aerian, grupul SITA a inaugurat noul său hub de la Cluj-Napoca, amplasat în complexul The Office, pentru a demonstra potențialul orașului de a găzdui și a susține operațiuni tehnologice la scară largă.



“Acest lucru se adaugă ecosistemului tehnologic robust al Clujului și consolidează reputația sa ca actor global în sfera tehnologiei. Deschiderea hub-ului poziționează Clujul ca un centru specializat pe tehnologiile din aviație și încurajează investiții suplimentare din partea industriei”, conform SITA.

Acesta face parte dintr-o rețea globală de centre tehnologice, conectând locațiile din Londra (Anglia), Letterkenny (Irlanda), New Delhi (India). Hub-ul de aici are 50 de angajați, cu planuri de extindere la 80, în funcție de dinamica pieței.

Au deja planuri de extindere

Compania și-a asigurat o echipă puternică prin oferirea unor oportunități de muncă de calitate pentru ingineri software, dezvoltatori de produse, specialiști IT, a arătat, la inaugurarea centrului de la Cluj, David Lavorel, CEO al SITA.

„Noul hub tehnologic face parte dintr-o strategie mai largă de decentralizare a operațiunilor, modernizare a procesului de dezvoltare tehnologică, diversificare a talentelor. Acest lucru ne ajută să abordăm provocările industriei, inclusiv nevoia de implementare mai rapidă a tehnologiei.

Hub-ul e situat în Europa de Est, dar deservește clienți globali și joacă un rol vital în transformarea soluțiilor de procesare a pasagerilor la nivel mondial. Locația sa strategică oferă o mai bună aliniere la fusul orar și proximitate față de regiuni în creștere, precum Orientul Mijlociu și Asia.

La SITA, dorim să ajutăm pasagerii să navigheze mai ușor prin aeroporturi, să eficientizăm operațiunilor aeroporturilor și creșterea capacităților acestora, să venim cu noi tehnologii. Ne concentrăm pe procesarea pasagerilor, transformare digitală, sustenabilitate.

Folosirea datelor biometrice permite să vă îmbarcați într-un avion cu ajutorul recunoașterii faciale, ceea ce reduce cu 30% timpul de îmbarcare față de metodele tradiționale. Am introdus sistemele de vize electronice, atunci când toată lumea folosea vizele clasice, în anul 2000, cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Sydney. Pe viitor, majoritatea pașapoartelor vor fi electronice, asistate de telefonul mobil, iar călătoriile vor avea la bază tot mai puțină hârțogărie.

În dezvoltarea tehnologiilor biometrice luăm măsuri de securitate cibernetică, după îmbarcarea pasagerilor distrugem datele pe care le înregistrăm – deci un risc limitat pe termen lung.

Nu în cele din urmă, având în vedere sensibilitatea acestor sisteme, supravegherea cibernetică este mult mai dezvoltată. Până la urmă, dacă folosești telefonul mobil pentru a plăti o cafea având încredere că nu se întâmplă nimic rău, poți face și acest lucru la nivelul aeroportului”.

SITA

La ce soluții se lucrează

“În 2023, nivelul transportului aerian a depășit așteptările, iar The International Air Transport Association (IATA) prognozează o creștere până la 8 miliarde pasageri la nivel global până în 2040.

Investiția SITA la Cluj este motorul acestei transformări digitale, pe măsură ce aeroporturile și companiile aeriene investesc miliarde în IT pentru a satisface cererea în creștere a pasagerilor. Hub-ul de aici are un rol esențial în crearea de platforme de ultimă generație.

SITA Flex permite călătorilor să se înregistreze și să se îmbarce folosind telefonul, reducând timpii de așteptare cu până la 40% la nivel global. SITA WorldTracer reduce incidentele legate de pierderea bagajelor cu 77%, diminuând emisiile de CO2 cu ajutorul sistemului său bazat pe tehnologii cloud.

Noul hub tehnologic SITA stimulează economia locală prin crearea de locuri de muncă și creșterea cererii de servicii pe plan local, poziționând Clujul ca un loc pentru dezvoltarea afacerilor și investiții. Cu o scenă tehnologică înfloritoare și universități locale care formează în mod constant ingineri calificați și dezvoltatori software, Clujul e un oraș ideal pentru cultivarea talentelor.

Colaborarea cu universitățile locale va crea oportunități pentru parteneriate, cercetare și stagii, oferind studenților o experiență reală cu privire la provocările tehnologiei aviației și pregătindu-i pentru viitoarele cerințe ale unei economii digitalizate”, potrivit conducerii SITA.

Achiziții în serie în ultimii ani

În 2023, Inițiativa Obiectivelor din Domeniul Științei a aprobat obiectivele SITA de reducere a emisiilor pe termen scurt și lung. Aceste obiective din domeniul științei sunt esențiale pentru orientarea acțiunilor climatice ale companiei în vederea reducerii eficiente a emisiilor de gaze cu efect de seră.

SITA dezvoltă soluții pentru a ajuta industria aviatică să își îndeplinească obiectivele de reducere a emisiilor de CO2, inclusiv reducerea consumului de combustibil și creșterea eficienței operaționale. În 2024, SITA a achiziționat Materna IPS, lider în gestionarea pasagerilor, pentru a crea cel mai puternic portofoliu de aeroporturi și călătorii digitale dedicat pasagerilor.

Grupul a preluat apoi ASISTIM, pentru a oferi un serviciu gestionat complet de centrul operațional de control de zbor al companiilor aeriene. SITA a lansat SmartSea pentru a oferi industriei maritime acces la aceeași tehnologie avansată care transformă transportul aerian.

Lansarea vine ca parte a creșterii SITA în domeniul croazierelor și al transportului feroviar, precum și al mobilității aeriene urbane, cum ar fi Vertiports. SITA este 100% deținută de industrie și condusă de nevoile acesteia. Este una dintre cele mai diverse companii la nivel internațional, furnizând servicii în 200 de țări și teritorii.

Eficiență pentru 1.000 de aeroporturi

 SITA este furnizorul IT al industriei transportului aerian, oferind soluții pentru companii aeriene, aeroporturi, aeronave și guverne. Tehnologia sa permite un transport aerian mai transparent, mai sigur, mai securizat și mai sustenabil. Cu 2.500 de clienți, soluțiile SITA generează eficiență operațională în 1.000 de aeroporturi și pentru 18.000 de aeronave la nivel global. SITA oferă soluții tehnologice care ajută 70 de guverne să găsească un echilibru între granițe sigure și călătorii eficiente. Rețeaua sa de comunicații conectează toată lumea, iar SITA asigură 45% din schimbul de date al comunității transportului aerian.

SITA

Sergio Colella: “Fața pasagerului devine pașaport și tichet de îmbarcare

Hub-ul de la Cluj va fi un centru de excelență în tehnologiile de procesare a pasagerilor, la nivel mondial, promite președintele SITA Europe.

În Cluj există aeroport internațional, bază aeriană NATO, fabrică de componente de avioane. A contat tot acest context în luarea deciziei de a deschide aici noul centru SITA?

Asta înseamnă că o companie inteligentă ia decizii inteligente. Am selectat Clujul dintr-o listă lungă, de peste 10 orașe, și am analizat mai multe criterii: numărul de studenți, calitatea universităților tehnice, calitatea infrastructurii, proximitatea față de marile orașe europene. Am decis să îl alegem ca fiind locul cel mai potrivit pentru acest centru de excelență.

Care au fost atuurile Clujului?

În primul rând, disponibilitatea universităților tehnice, abilități foarte bune de vorbire a limbii engleze din partea localnicilor, deschiderea universităților pentru a colabora cu noi. Apoi, calitatea infrastructurii și proximitatea orașului față de birourile noastre mondiale și de toate serviciile pe care le putem oferi. Nu în ultimul rând, investim masiv în Europa de Est, dorim să sprijinim sectorul aviatic din această zonă, din România. Am semnat cu Aeroportul Internațional Cluj (AIAIC) o scrisoare de intenție pentru dezvoltarea tehnologiilor viitorului.

În România avem 17 aeroporturi operaționale. Aceasta este ținta activității SITA de aici sau aeroporturile de la nivel internațional în general?

Noi colaborăm cu 1.000 de aeroporturi la nivel mondial și fiecare dintre ele care reprezintă o masă critică devine o oportunitate. Vom dezvolta la Cluj soluții care se vor adresa tuturor aeroporturilor din lume. Veți vedea că vor veni aici persoane din Australia, America, Orientul Mijlociu, Europa să vadă aceste soluțiile tehnologice dezvoltate la Cluj. Este foarte important ce facem aici, va deveni un centru de bază al SITA.

În 2021, AIAIC era clasificat de organizația ACE Europe ca nr. 1 de pe continent în categoria sub 5 milioane pasageri. Ce îmbunătățiri s-ar putea aduce la acest aeroport regional?

Pot să confirm că este unul dintre cele mai eficiente aeroporturi. Am discutat cu conducerea, una dintre idei este să permitem tehnologiilor viitorului să transforme experiența de care se bucură cei care trec pragul aeroportului. Fața pasagerului va deveni tichetul de îmbarcare, putând fi folosită chiar și în locul pașaportului. Telefonul mobil va putea fi folosit pentru a naviga în interiorul aeroportului; nu va mai trebui să stai la coadă, vor exista ghișee automate pentru predarea bagajelor. Tu, ca pasager, vei controla întreaga călătorie. Aceste tehnologii vor transforma total călătoria și modul de a călători peste cinci ani.

Experiența pasagerului este și cea de acasă până la aeroport. Discutați și cu administrația locală despre acest aspect?

Frontierele sunt controlate de către autorități; dacă vrem să fluidizăm procesul de control la granițe, trebuie să discutăm cu guvernul. Aici se pune și problema intermodalității: o călătorie poate începe cu trenul și continua cu avionul. Noi investim masiv în acest domeniu. Am purtat discuții cu reprezentanții Guvernului României despre crearea unui ecosistem care include aeroportul, companiile aeriene, autoritățile și furnizorii de soluții tehnologice pentru a transforma întreaga experiență pe care o trăiește pasagerul.

Ce soluții sustenabile aveți pentru aeroporturi și operatorii aerieni?

În sectorul nostru trebuie să depunem foarte multe demersuri pentru reducerea emisiilor de carbon. IATA s-a angajat să devină neutră din punctul de vedere al acestor emisii până în 2050, unele aeroporturi, chiar mai devreme de 2040. La SITA avem soluții bazate pe inteligența artificială (AI) și învățarea automată ce permit optimizarea decolărilor și aterizărilor aeronavelor, deci reducerea consumului de kerosen, a emisiilor de CO2. La aeroporturi trebuie optimizat timpul de rulare, 5% din toate emisiile de carbon fiind realizate în timpul rulării aeronavelor. Trebuie să avem algoritmi mai eficienți care să optimizeze mișcările aeroportuare și să crească sustenabilitatea.

Ce fel de oameni căutați la Cluj? Care sunt așteptările pentru noul centru?

Noi căutăm persoane care iubesc tehnologia, aviația, sunt entuziaste, vor să lucreze într-un mediu internațional – avem la nivelul SITA peste 100 de naționalități reprezentate – vor să învețe în permanență și să lucreze în echipă. Astfel de oameni sunt potriviți pentru a lucra cu noi. Acest centru deveni unul de excelență în tehnologiile viitorului de procesare a pasagerilor, la nivel mondial.

SITA





Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Mai sunt doar câteva zile până la conferința PROW de la Timișoara

Articolul următor

Aperol, Dom Pérignon și Rom Bumbu: Trei băuturi pe care să le încerci la următoarea seară cu prietenii

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Brașov, Covasna și Harghita 2024
The Voices of Business Awards Arad, Timiș și Caraș-Severin 2024
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Citeste mai mult

Bătaie cu apă în Centrul Reșiței

Summer Craft organizează astăzi un eveniment inedit chiar în Centrul Civic al municipiului Reșița: în Piața 1 Decembrie…
Investiții
Infrastructură
Citeste mai mult

Incursiune în istoria Inteligenței Artificiale

„Aducem 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ mai aproape, în Regiunea Vest” a fost sloganul impus de ADR Vest, aceștia reușind ca…
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share