Primăria Mare a semnat contractul de finanțare pentru proiectul de restaurare, reabilitare a Casei Pocol, cu amenajarea a unui centru cultural, o investiție majoră de 23 de milioane de lei.
Acest proiect urmărește restaurarea completă a Casei Pocol și transformarea sa într-un centru cultural de referință pentru municipiu. Lucrările vor începe în primăvara lui 2025, finalizarea fiind preconizată pentru sfârșitul lui 2029.
Obiectivul principal este includerea Casei Pocol într-un circuit cultural turistic public, contribuind la consolidarea poziției municipiului Baia Mare ca destinație culturală și recreativă.
Centrul cultural va fi un spațiu de interacțiune între grupuri și comunități, promovând dialogul cultural, toleranța și solidaritatea. De asemenea, va sprijini inițiativele locale și va răspunde nevoilor culturale ale comunității băimărene.
”Am semnat contractul de finanțare pentru a readuce la viață această bijuterie istorică din patrimoniul orașului. Suntem în fază finală cu procedura privind proiectarea și execuția lucrărilor. Din primăvară avem siguranța că vom deschide șantierul.
Aici, vom realiza un adevărat centru cultural care să atragă turiști din întreaga regiune și, de ce nu, din întreaga țară. Este o datorie a noastră, a celor în mâinile cărora băimărenii au încredințat orașul, să se asigure că valorile de patrimoniu sunt păstrate în condiții demne și pentru generațiile care urmează.
Cartierul Valea Borcutului, istoria sa bogată, merită să redevină un punct de interes cultural în Baia Mare”, a declarat edilul Doru Dăncuș.
Printre activitățile eligibile se numără restaurarea și reabilitarea construcției, cu păstrarea arhitecturii originale. Se va interveni asupra șarpantei din lemn, fațadelor, elementelor decorative metalice și pardoselilor. Toate lucrările vor fi efectuate cu respectarea imaginii originale a monumentului istoric.
Conacul situat pe Valea Borcutului a aparținut magnatului Alexiu Pocol (1871-1935), proprietar al unei mine şi fost primar al orașului, preşedinte al Băncii Comerciale Baia Mare și Asociației Proprietarilor de Mine Particulare. Clădirea avea 13 încăperi, pe 440 mp.
Casa Pocol a intrat în patrimoniul municipiului în 2016, din proprietatea județului, în urma demersului fostului primar Cătălin Cherecheș, aflat acum în detenție. Proiectul pe Programul Regional Nord-Vest 2021-2027 viza transformarea acesteia în academie de arte. În ultimii 60 de ani, Casa Pocol a fost utilizată ca şcoală, depozit, spaţiu de cazare pentru muncitori.