Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster

Andreea Berea – SmartBill, Alpar Katona – Agile Networks Technologies, Alexandru Măereanu – moderator, Mihail Mușat – Zitec, Cătălin Mihacea – Sibiu IT Cluster

Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională continuă a oamenilor care o susțin. Fie că vorbim despre antreprenori, manageri sau specialiști-cheie, creșterea individuală susține direct performanța organizațională. Iar educația – formală sau informală – devine una dintre cele mai valoroase investiții strategice. Dincolo de însușirea conceptului de valoare economică, nu strică nici să înveți să faci cinnamon rolls.

Într-un eveniment inspirat, Sibiu Startup Hub a reunit absolvenți ai WU Executive Academy, parte a Vienna University of Economics and Business. Aceștia au subliniat transformările prin care au trecut și instrumentele dobândite pe parcursul programului de formare pentru executivi.



„A fost o experiență interesantă. În 2018, țin foarte bine în minte, a fost cumva groundbreaking pentru noi în contextul dezvoltării și, mai departe, curajului de a dezvolta comunități, pentru a dezvolta un business. Aceste programe te ajută să devii intraprenor sau antreprenor. Ceea ce ne definește este partea de comunitate și dezvoltarea de comunități atât prin educație formală, cât și prin cea informală”, a explicat Cătălin Mihacea, Sibiu IT Cluster.

„În momentul în care mi-am propus niște obiective mult mai ambițioase de creștere în carieră, dar n-am avut curaj să mă duc pe zona de antreprenoriat, am luat în considerare un executive MBA. Mi-a luat vreo 4 ani să mă decid să-l fac într-adevăr, iar the tipping point pentru mine a fost rolul din Zitec, unde am preluat un business line în companie. Practic, preluarea unui business line echivalează cu un rol de intraprenor. De la rolurile de Project Manager sau Director Operațional, unde cel mult eram atent la ce înseamnă costuri și eficiență operațională, obiectivele mele s-au schimbat. Trebuia să cresc business. Pentru mine a fost important să aleg un astfel de program”, mărturisește Mihail Mușat, Zitec.

Conceptul de valoare, aplicat în business

Programele MBA oferă un cadru solid pentru dezvoltarea competențelor de management strategic, leadership, analiză financiară și luarea deciziilor. Aceste instrumente, puse în practică zi de zi, aduc claritate în direcțiile de creștere ale unei companii. Dar mai important decât instrumentele este mentalitatea de dezvoltare pe care o cultivă – una axată pe învățare, adaptare și progres constant.

„Două lucruri au rămas cu mine, care mă ajută în continuare. Unul e că văd acum diferite modele de a gândi o investiție, de a gândi un return of investment, cum să calculezi un net present value, un future value. Un al doilea lucru e faptul că totul e despre emoție. Am avut foarte mulți colegi din alte industrii și asta a fost foarte inspirațional. Am interacționat cu colegi din banking, agricultură, producție, business, arhitectură. Și cumva asta mi-a deschis apetitul și am înțeles că este o lume dincolo de ce înseamnă IT. Am căutat să înțeleg fiecare aspect a unui job de management, de la partea de oameni, până la partea de partea sales, de strategie, de marketing, inclusiv zona de finanțe”, a precizat Alpar Katona, Agile Networks Technologies.

„Momentul de panică supremă în rolul pe care l-am preluat de Business Line Director a fost când CEO-ul mi-a zis că trebuie să susțin o creștere de 10x a afacerii. Pentru mine, oricum 2x m-a scos total din zona de confort, dar 10x, practic, mă trimitea într-o zonă astronomică și imposibil de atins. Mi-am dat seama că nimic din ceea ce pot să gândesc, la momentul respectiv, nu poate să mă pună în rolul de a susține 10x. După executive MBA simt că am unelte necesare și gândirea strategică la nivel de business, la nivel de piață, la nivel de context macroeconomic, la nivel de parteneri, la nivel ecosistem global al partenerilor, astfel încât să jonglez cu toate aceste componente”, a arătat Mihail Mușat, Zitec.

Ce înseamnă să creezi valoare în organizație, iar prin organizație mai departe pentru clienți. Cum te asiguri că ceea ce livrezi generează valoare? Valoarea în business se măsoară nu doar în cifre, ci și în capacitatea companiei de a genera soluții relevante, de a anticipa nevoile pieței și de a contribui la dezvoltarea sustenabilă a economiei. Iar toate acestea se bazează, inevitabil, pe oameni bine pregătiți.

„Am învățat conceptul de valoare. Totul este construit în jurul acestui concept. De exemplu, în România, și mai ales în IT, există multe licitații care se câștigă pentru că oamenii dau cât mai jos prețul. Dar dacă îți faci un calcul câtă valoare aduce în organizația ta acel proiect, practic, făcând rabat la preț, realizezi că astfel pui presiune pe organizația ta. Sunt foarte multe consecințe negative care nu duc o creștere sustenabilă a unui business sau a unui ecosistem de business-uri, dacă nu pornește la valoare. Merită să-ți pui întrebarea dacă se produce valoare în toate organizațiile care sunt parte dintr-un ecosistem de business. Eu produc valoare clienților mei, iar clienții mei, la rândul lor, clienților lor și, în general, în economie? Acum, când trebuie să susțin o creștere, mă gândesc cum jonglez cu acest concept de valoare și cum îl proiectez în fiecare dintre actorii care sunt implicați în a face business. Astfel, ne este mai ușor să spunem nu la unele proiecte care poate ar părea atractive, dar, de fapt, nu sunt, pentru că, în realitate, nu livrează valoare nici clientului, nici companiei și nu creează valoare în economie”, a mai explicat Mihail Mușat, Zitec.

Mihail Mușat (st.) & Cătălin Mihacea (dr.)

Munca în echipă, rețeaua și cinnamon rolls

Educația profesională reală se construiește în timp, prin muncă riguroasă și dedicare. Este un proces constant, uneori anevoios, dar întotdeauna valoros. Cei care se implică activ în propria formare devin lideri, inovatori și agenți ai schimbării în companie.

„Dezvoltarea nu este doar lectura cursurilor, ci, mai degrabă, e munca în echipă, pe lângă munca individuală. Am învățat în aceeași perioadă a MBA-ului să fac cinnamon rolls. Lucram cu colegii la proiecte până la ora două noaptea și mai luam câte o pauză. În timp ce așteptam colegii să revină mai făceam niște cinnamon rolls”, se amuză Cătălin Mihacea, Sibiu IT Cluster.

„Nu este ușor. În aproximativ 16 luni, am investit undeva pe la 930 de ore. Care înseamnă foarte mult. Credeam că o să fie mai puține. Dacă m-ar întreba cineva acum, dacă l-aș face din nou, aș zice da. Deja mi-am recuperat o bună parte din investiție prin optimizarea portofoliului investițional” – Mihail Mușat, Zitec.

„Rețeaua, oamenii pe care îi cunoști, și faptul că poți să te duci după aceea la un om să-l întrebi niște lucruri este unul dintre cele mai valoroase lucruri pe care le poți câștiga făcând un MBA”, a precizat Andreea Berea, SmartBill.

Din vanitate, vrem să fim indispensabili. GREȘIT

Faptul că o persoană este indispensabilă spune ceva despre individ în sine și, mai mult, despre cultura unei companii.

„Mulți dintre noi avem conceptul ăsta de a ne face indispensabili. Doar că ideea e să te faci dispensabil, adică să crești oameni în rolul tău, în responsabilitățile tale, ca să poți să predai responsabilități acelor oameni astfel încât să ai timp să abordezi alte domenii și să progresezi. Important e să preiei alte roluri, ca să crești și tu și să crească și organizația cu tine. Ăsta mi se pare un lucru critic”, a explicat Alpar Katona, Agile Networks Technologies.

„Important e ca prima dată să fiu manager și apoi lider. Ține de mine să devin lider. Apoi putem să vorbim de leadership, de antreprenoriat, de creștere”, a conchis Cătălin Mihacea, Sibiu IT Cluster.





Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
SPM

Clujul scoate de la buget 16 milioane € pentru noul spital de copii

Articolul următor

DP World lansează în România primul scanner tip drive-through din CEE

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Brașov, Covasna și Harghita 2024
The Voices of Business Awards Arad, Timiș și Caraș-Severin 2024
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Citeste mai mult

Incursiune în istoria Inteligenței Artificiale

„Aducem 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ mai aproape, în Regiunea Vest” a fost sloganul impus de ADR Vest, aceștia reușind ca…
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share