Importate Sanatate

Prima Conferință Națională de Nutriție Sportivă, la Tîrgu Mureș

Centrul medical și universitar din Tîrgu Mureș a găzduit, în perioada 28 – 31 octombrie, prima Conferință Națională de Nutriție Sportivă (CNNS), o manifestare ce a avut ca obiectiv îmbunătățirea cunoștințelor nutriționale de bază oferite sportivilor, reprezentând punctul în care valorile domeniului medical și sportiv se întâlnesc.

Decanul Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș, coordonatorul disciplinei Nutriție Comunitară și Igiena Alimentelor și organizatorul CNNS, conf. univ. dr. Monica Tarcea, a declarat, în deschiderea manifestării, că domeniul medical se îmbină cu cel sportiv, cu focusare pe o specializare nouă pe piața muncii, și anume nutriție și dietetică, iar specialiștii de medicină sportivă, medicii de familie, medicii specialiști, dieteticienii, sportivii, antrenorii și studenții s-au întrunit la Tîrgu Mureș pentru a arăta importanța conexiunilor dintre cele două domenii.

„Este extrem de importantă conferința pentru că apar foarte multe informații, nu întotdeauna bazate pe dovezi sau pe studii legate de o nutriție corectă sau o anumită dietă și în unele cazuri poate fi vorba despre o lipsă de informație.

În ambele situații, fie că e vorba de un pacient, fie că e vorba de un sportiv sau de o persoană sănătoasă, meniul și comportamentul alimentar pot duce la îmbolnăviri, la obezitate sau la subalimentație. Sunt fel de fel de probleme care apar clar corelate cu nutriția. Am simțit nevoia de a da aceste informații pe piață”, a declarat conf. univ. dr. Monica Tarcea.

CNNS, o premieră națională

Potrivit acesteia, în țară n-au mai fost organizate până acum astfel de manifestări. Ea a spus că există, în schimb, conferințe similare pe diverse domenii, dar care nu merg împreună cu nutriția și sportul.

Manifestarea științifică este rezultatul unor studii, iar aceste studii vor fi incluse și în revista Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș, Acta Medica Marisiensis, pentru a fi la îndemâna tuturor.

„Ne dorim ca această manifestare să devină o tradiție. E gândirea noastră pozitivă, ne dorim să fie, dacă se poate, cel puțin o dată pe an, nu neapărat în Tîrgu Mureș, ci oriunde în țară, dar să continuăm această idee pe care am început-o.

Există conferințe similare pe diverse domenii, dar nu merg împreună nutriția cu sportul și ne-am dat seama că asta lipsește. De aceea, avem specialiști de medicină sportivă, medici, medici de familie, medici specialiști, dieteticieni, sportivi, antrenori și studenți, pentru a arăta importanța acestor conexiuni, a acestor punți de legătură între domenii, care sunt extrem de importante”, a afirmat decanul Facultății de Medicină.

Conf. univ. dr. Monica Tarcea a mai precizat că munca în echipă este esențială, iar specialiștii trebuie să primească informații corecte pentru a avea rezultate pe măsură.

„Susținem importanța echipei de lucru în ceea ce privește o persoană. Medicul, antrenorul de educație fizică, nutriționistul și psihologul trebuie să-și spună punctele de vedere, să primească aceste informații și, în mod cert, rezultatele vor fi cele mai bune”, a explicat decanul Facultății de Medicină.

Legea Dieteticianului, o recunoaștere

Cât despre Legea Dieteticianului, ce a fost aprobată recent, conf. univ. dr. Monica Tarcea a spus că după mai mulți ani de muncă se văd rezultate, aprobarea legii fiind o recunoaștere, însă greul abia acum începe.

„Am muncit foarte mult să obținem aprobarea Legii Dieteticianului, este un prim pas, o confirmare, o recunoaștere, dar munca nu se oprește aici, ci abia acum începe greul, pentru că trebuie să ne prezentăm bine în fața celorlalți, să aibă încredere în pregătirea absolvenților noștri, să ne susțină punctul de vedere și împreună cu această lege care-i recunoaște se poate face și al doilea, și al treilea pas.

Se merge treptat și sunt sigură că vom reuși poate chiar mai repede decât credem să sensibilizăm populația și domeniul medical despre importanța nutriției și dietei”, a explicat aceasta.

Organizatorii au susținut că astfel de manifestări științifice sunt necesare în contextul inducerii unor rezultate favorabile în activitatea medicală și sportivă.

„Sunt foarte bucuroasă să fiu aici din două motive: pentru că văd, în sală, multă lume tânără, cu energie, iar energia din sală ne este transmisă și nouă, dându-ne curaj să continuăm activitatea pe care o avem astăzi pentru prima dată.
 
În al doilea rând, mă uit tot în sală și constat că nu am de cine să mă leg în ceea ce privește dieta. Îmi dau seama că generațiile care vor veni au o altă perspectivă și probabil sunt mai conștiente de rolul pe care îl au dieta și activitatea fizică în viețile lor. Este un indicator important al calității vieții noastre. Vom avea mese rotunde, workshop-uri și prezentări interesante”, a arătat prof. univ. Dana Bădău, unul dintre organizatorii evenimentului.

Related posts

Besmax Pharma Distribution și MS au semnat contractul de donație a echipamentelor ce pot salva mii de pacienți cu Covid-19. În 2 săptămâni protocoalele trebuie să fie gata

Papuc Irina

AGRARIA își deschide porțile peste doua zile

Wörwag Pharma – de 20 de ani în România

Stefana Muresan

Clinica de obstetrică-gi­­necologie Gynoprax din Satu Mare, afaceri de aproape 3 mil. lei

Stefana Muresan

Transilvania, raiul brânzeturilor de calitate (III) – Telemeaua de Ibănești

Coresi Business Park, certificat BREEAM Very Good

Premieră pentru Sud Estul Europei: Spitalul Monza, intervenţii de chirurgie cardiacă cu robotul chirurgical

Stefana Muresan

Antreprenorul Mihai Miron vrea să repatrieze 65 de medici români din Franţa și Germania

Stefana Muresan

Teraplast a inaugurat fabrica de producţie de panouri sandwich din Serbia, singura deţinută de o firmă românească în afara graniţelor ţării

Stefana Muresan

Fostul rector al UMF, prof. univ. dr. Constantin Ciuce, director medical al Spitalului Regina Maria din Cluj

Stefana Muresan

Wizz Air, aniversare 12 ani cu un nou website

MedLife cumpără Polisano și îşi consolidează poziția de lider la nivelul Transilvaniei, cu peste 60 mil. euro cifră de afaceri

Stefana Muresan

Sprijin de la Comisia Europeană pentru producătorii de lapte

Transilvania Business

MedLife investeşte 5 milioane de euro în Ungaria

redactia

Corneliu Florin Buicu: Primele 300 de noi ambulanțe, distribuite către serviciile de urgență din țară

redactia

Rafinament francez în ţinutele business de la Alisia Enco

Medicover Romania are un nou director national de vanzari

redactia

Smartree ofera servicii de salarizare pe orice platforma software a clientilor

Conferinta Trenchless Romania

Radu Grațian Ghețea: băncile vor căuta soluții de nișă pentru acordarea de credite

Workshop Elevator pitch

Transilvania Business

Unifarm cumpără din Coreea de Sud 2 milioane de teste rapide pentru depistarea Covid-19

Papuc Irina

Industria auto în lupta împotriva Covid-19: 230.000 de angajați caută soluții de creștere a capacităților de producție pentru măști, viziere sau piese pentru ventilatoare

Ion Surdu

Jankovec, DG ACI Europe: “The role of aviation in bringing people together is more important than ever!”

Transilvania Business

Leave a Comment