Importate Infrastructura

Investiție SF în infrastructura feroviară la Arad

Stația CFR Arad este cea mai modernă gară din România. Ea a fost reabilitată în cadrul unui proiect european, iar dotările sunt de domeniul SF. Ministerul Transporturilor intenționează ca acest proiect pilot să fie extins și la alte gări din România.

Lucrările de modernizare a gării arădene au demarat în anul 2012, când Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a accesat proiectul „Reabilitarea liniei C.F. frontieră-Curtici-Simeria parte componentă a coridorului IV Pan-European pentru circulaţia trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h”.

Contractul de execuție a fost semnat în 15 februarie 2012, cu asocierea „Alstom Transport SA, Swietelsky Baugesellschaft m.b.H., Astaldi S.p.A, Euro Construct Trading ΄98 SRL și Dafora SA. Valoarea proiectului a fost de peste 1 miliard de lei, fără TVA, iar termenul de execuție, de 27 de luni. Lucrările au fost întârziate, însă acum sunt finalizate în proporție de 99 %.  

„Mai avem de realizat doar racordurile la utilităţi, adică la gaz şi la energie electrică. După evenimentul tragic de la clubul Colectiv din Bucureşti am decis să suplimentăm sistemele de siguranţă, trebuie ca cei de la ISU să vină să facă inspecţiile”, a declarat Gabriel Stanciu, directorul general al companiei Alstom.

Pe lângă reabilitarea liniei ferate, a fost construit un nou Centru de Management al Traficului în Arad care va coordona activitatea de trafic, semnalizare, electrificare, monitorizare deranjamente, monitorizare treceri la nivel și un nou Centru de mentenanță.

Însă, cea mai spectaculoasă modernizare a fost cea a Stației CFR Arad. Gara arădeană este un nod important de cale ferată. Din punct de vedere al complexității, adică număr de linii, schimbătoare de cale, ramificații, instalații de semnalizare, este printre cele mai mari din Estul Europei având în exploatare o lungime desfășurată de 35 kilometri linie de cale ferată și 146 de schimbătoare de cale.

În Staţia CFR Arad, accesul la peroane se face în prezent pe o pasarelă pietonală nouă care se desprinde din holul central al clădirii de călători. Aceasta a fost dotată cu toate facilităţile pentru călători şi pentru persoanele cu mobilitate redusă, lifturi, scări rulante, marcaje speciale etc.

„Clădirea a primit o nouă faţă, este un amestec fericit de tradiţional şi de modern, de utilitate pentru pasageri, dar şi o situaţie de confort şi de condiţii foarte bune de muncă pentru angajaţi şi toate acestea o recomandă ca fiind un proiect pilot care trebuie neapărat extins la nivelul întregii reţele din România“, a declarat Dan Costescu, noul ministru al Transporturilor.

Acesta a explicat că, la ora actuală, Stația CFR Arad, prin dotările de care dispune, este mult superioară multor gări din Europa. Mai mult, a fost implementat un proiect pilot care urmează să fie preluat și în alte stații CFR din țară.
„Mă bucur nespus că acest proiect pilot a început chiar la Arad, aici unde avem o tradiţie de peste 150 de ani de cale ferată. În prezent, gara din Arad este mai presus decât multe gări pe care le vedem în Europa Occidentală, este poate cea mai frumoasă din Europa de Est.

Este un amestec fericit de utilitate pentru pasageri, dar şi o situaţie de confort şi de condiţii foarte bune de muncă pentru angajaţi şi toate acestea o recomandă ca fiind un proiect pilot care trebuie neapărat extins la nivelul întregii reţele din România”, a declarat ministrul Transporturilor.

El a mai vorbit despre modernizarea parcului de vehicule feroviare, despre infrastructură și despre momentul în care atât calea de rulare cât și vehiculele feroviare vor permite un trafic cu viteza de 160 km/h, ceea ce va asigura tranzitarea României dintr-un capăt în celălalt, pe calea ferată, în doar 6-7 ore.

„Ceea ce este important, în afară de lucrurile frumoase pe care le vedem oriunde în Europa, și ceea ce trebuie lumea să înțeleagă, este faptul că este o primă cărămidă la acest edificiu pe care vrem să îl construim. Astfel, trenurile vor circula fără să mai fie nevoie să oprească să schimbe locomotivele, fără să mai schimbe personalul, iar asta tocmai grație acestui sistem ERTMS Nivel 2 pe care l-am implementat, deocamdată doar în acest proiect. Gara Arad este un proiect pilot pe care mi-aș dori să-l extindem în perioada următoare”, a declarat ministrul Dan Costescu.

Related posts

Bucureștenii de la Geostud vor face forajele pentru metroul Cluj – Florești

Nora Dumitrescu

Un drum județean va asigura o nouă conexiune cu autostrada A1 pentru județul Timiș

Robert Bloancă

Cinci companii fac documentarea de cadastru pentru 80 km din A3

Nora Dumitrescu

Obiectiv 60 – Cosmetic Plant

Transilvania Business

A început a 12-a ediție a IEAS

Transilvania Business

Modernizarea Gării de Nord București – o singură ofertă primită de CFR

Nicolae Pop

Primul strat de asfalt de pe lotul Râşnov-Cristian ar putea fi aşternut până vine iarna

Papuc Irina

Două oferte pentru autostrada Cluj – Sălaj. China vs România

Nora Dumitrescu

Arhitectura, factor cheie in evolutia oraselor

Transilvania Business

Autostrada Sebeş-Turda: Exproprieri suplimentare de 447.000 lei

Stefana Muresan

Companiile din China, atrase în viitorul parc industrial al Maramureșului

Nora Dumitrescu

De la Sibiu la Cluj numai pe autostradă

redactia

Parteneriat Bihor, Alba, Cluj pentru dezvoltarea turismului în Munții Apuseni

Traian Dan

tIMOn: Proiectele boutique, noul trend pe piata rezidentiala din Bucuresti

FOTO: Peste 100 proiecte din Regiunea Centru vor beneficia de fonduri europene REGIO

Ligia Voro

Companiile semifinaliste ale proiectului Made în România

Stefana Muresan

Aeroportul Internaţional Timişoara estimează venituri de 55,5 milioane lei, în acest an

Stefana Muresan

USAMV Cluj-Napoca, gazda Congresului Asociaţiei Veterinare Ecvine din România

Avans ”foarte bun” pe şantierul celui mai dificil tronson (între nod Chețani – Luduș și nod Iernut) al Autostrăzii Transilvania

Stefana Muresan

Vinvest Timisoara, intoarcerea granzilor

Zboruri Tarom de la Iaşi către Cluj şi Timişoara, de la sfârşitul lunii martie

Stefana Muresan

Nouă loturi de autostradă, însumând 100 km, se vor recepţiona în acest an

Stefana Muresan

Aeroportul Sibiu: numărul pasagerilor a crescut cu aproape o treime

redactia

BT și Fondul European de Investiții, finanțări cu garanții europene pentru IMM-uri în valoare de 100 de mil. de euro

Stefana Muresan

Leave a Comment