Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Din paradoxurile subvențiilor pentru animale

Fermierii care au cumpărat animale la data potrivită numită și dată istorică sau de referință încasează subvenția până-n 2020. Chiar dacă și-au vândut animalele. În schimb, fermierii care au cumpărat animale recent sau la un an după data istorică nu au dreptul la acești bani. Situație absurdă! De ce a luat o astfel de decizie Comisia Europeană?

Uniunea Europeană a fost presată de Organizația Mondială a Comerțului să separe subvenția de producție. Deci, s-a făcut decuplarea plăților directe de producție. Și atunci s-a ajuns la concluzia: în momentul în care la data istorică 2013 fermierul X a avut un număr de animale, dar rămâne în continuare fermier, el poate să primească subvenția și fără să mai aibă vreun animal în curte.

Pare absurd, dar asta este legislația europeană care este justificată de ce? Am avut multe discuții și înainte. Este justificată de decuplarea plăților. Adică, tu ești fermier, îți primești subvenția pe toată perioada. Din 2013 până-n 2020 vei primi subvenția, chiar dacă vorbim de un ajutor național. Nu contează. Asta este legislația europeană. Pare ciudat, dar, repet, ideea de bază a fost decuplarea de producție, explică Achim Irimescu, ministrul agriculturii.

Este vorba de ajutorul național tranzitoriu (ANT), singura subvenție acordată de la bugetul național. Data de referință pentru ANT este 31 ianuarie 2013.  Așadar, fermierii care au cumpărat animale sau și-au înființat ferme de creștere a animalelor ulterior acestei date nu au șanse să încaseze subvenția. Singura soluție ar fi ca fostul proprietar să le cedeze la notarul public dreptul de a încasa ajutorul național tranzitoriu (ANT).

Pentru a beneficia de ajutoare naționale tranzitorii pentru specia bovine (ANTB), în cazul exploatațiilor nou-înființate, solicitanții trebuie să depună la APIA o declarație notarială care să ateste transferul integral al animalelor care au beneficiat de primă în anii anteriori într-o altă exploatație, precum și cedarea dreptului la plată obținut de solicitantul anterior. (APIA, Proiectul Ordinului de sancțiuni administrative, campania 2015)

Cu siguranță, este dificil să convingi un fermier să renunțe la bani. Ministerul Agriculturii alocă 638,9 milioane lei pentru plata în 2016 a ajutorului național tranzitoriu (ANT) la bovine…mai multe pe agroinfo
Fermierii

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Energia românească, cauză și soluție în criză?

Articolul următor

MADR se pregătește de trimiterea la posturi a atașaților agricoli

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Topul Firmelor din Bihor ediția a XXXI-a

În anul 2023 au depus bilanț 30.361 firme, aferente județului Bihor, fiind acceptate pentru calculul punctajului, conform metodologiei,…
Citeste mai mult

„Vrem alegeri libere și corecte!”

În decembrie 1989, oamenii curajoși și lucizi ieșiți în stradă pentru libertate și adevăr au cerut de la…
Citeste mai mult

Ce-și doresc angajații în anul 2025

Un nou job și o mărire salarială sunt principalele obiective ale angajaților români pentru 2025. Stabilitatea locului de…
Investiții
Infrastructură
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share