Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Sonaca vine la Bădeni – Cluj cu o investiţie de 8,5 milioane dolari

Cunoscuta  companie aeronautică belgiană Sonaca îşi extinde spaţiile industriale cu o nouă fabrică ce urmează a fi construită în următorii doi ani în apropiere de Turda, în satul Bădeni, comuna Moldoveneşti, aşa cum reiese din anunţul public privind decizia etapei de încadrare pentru acest proiect, publicat pe site-ul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a semnat o linie de credit de 8,5 milioane de dolari, iar compania, care va angaja forţă de muncă locală, va  dezvolta aici un obiective ce vizează construcţia de componente de aripi pentru  aeronavele Airbus şi Embraer.

Terenul de 20.000 de metri pătraţi  pe care urmează a fi amplastă fabrica a fost achiziţionat în 2015. Tot anul trecut a fost înfiinţată Sonaca Aerospace Transilvania, iar autorităţile române au acordat acestei companii un ajutor de stat de 5,4 milioane de euro. Proiectul  evaluat la 11,8 milioane de euro urmează a fi finalizat până în 2018, iar ultimele investiţii trebuie să fie făcute în 2017.

Principalele obiective de la Bădeni sunt dezvoltarea capacităţilor industriale şi specializarea activităţilor complementare Grupului. Din proiect fac parte clădiri, drumuri de acces, echipamente şi utilaje.

Investiţia din România vine la un an după semnarea, la începutul anului trecut a unui contract pe 10 ani de 300 milioane dolari cu brazilienii de la Embraer.

Sonaca are sediul central în Belgia şi filiale în Canada, Brazilia, China şi România. Este specializată în dezvoltarea, producerea şi asamblarea structurilor aerospaţiale avansate, destinate pieţei militare, civile şi spaţiale. De asemena furnizează, graţie celor 2500 de angajaţi, dintre care 350 sunt ingineri, servicii de engineering şi testări.

Compania a luat fiinţă în 1970 odată cu achiziţionarea de către statul Belgian a atelierelor Fairey, astfel că se pot mândri cu o experienţă acumulată de peste 80 de ani în domeniul aeronautic.

Sonaca a anunţat un profit net de 23 milioane dolari în 2014.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Dies Academicus – Universitatea Politehnica Timișoara – 95 de ani

Articolul următor

Benefit Seven, sediu nou prin ESOP

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share