Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Investitii mai mari pe piata imobiliara

Volumul investițiilor imobiliare va crește în 2016 în regiunea EMEA, impulsionat de piețele în dezvoltare și de împrumuturile avantajoase, dar și de sentimentul pozitiv general din partea investitorilor internaționali. În primele 3 trimestre din 2015, regiunea EMEA a raportat un volum total investițional de 200 miliarde dolari, cu 30% mai mare decât cel realizat în anul precedent, în timp ce în Europa Centrală și de Est, investițiile sunt mai mari cu 9% decât în 2014, iar regiunea atrage tot mai mult capital cu apetit pentru risc și în căutare de randamente bune.

”În 2015, pe piața de investiții din România au fost încheiate tranzacții cu valoare totală de 800 milioane Euro, similar cu volumul record înregistrat în anul precedent. Dacă în 2014, au avut loc o serie de tranzacții atipice, precum preluarea galeriilor Real de către Auchan, în 2015, am văzut o piață echilibrată și diversificată, capabilă să atragă tot mai mult interesul investitorilor internaționali. În continuare, piața de birouri a generat aproape jumătate din totalul volumului de investitii din 2015; cu toate acestea, segmentul industrial a avut cea mai mare creștere în 2015, comparativ cu anul 2014, în timp ce tranzactiile cu proiecte de retail au rămas relativ constante. Ne așteptăm la o evoluție pozitivă din punct de vedere al interesului investitorilor în piața imobiliară din România, cu atât mai mult cu cât există un stoc semnificativ de produse premium în constructie sau în plan de proiectare pe segmentul de birouri”, a declarat Laurențiu Lazăr, Director Investiții și Evaluări, Colliers International.

Și la nivelul întregii regiuni EMEA, investitorii pariază tot pe zonele centrale de birouri ca principal generator de tranzacții, însă sectorul logistic și industrial va domina investițiile în Marea Britanie, în timp ce Europa continentală își va concentra atenția către centrele comerciale. Sunt așteptate modificări modeste în ceea ce privește preferințele pentru sectoarele de investiții, astfel că zonele centrale de birouri sunt principalul punct de atracție pentru  71% dintre investitori, urmate de centre comerciale cu 41%, high street cu 36% și industrial și logistică cu 32%.

Randamentele de pe unele piețele principale din CEE ating valori de sub 6% pentru clădiri de birouri, în timp ce zona de retail ajunge la 4%, iar cea de logistică și industrial este de sub 6%. În comparație cu aceste valori, România își păstrează avantajul unor randamente în continuare semnificativ mai mari: 7,5% pentru birouri, un nivel similar pentru retail și aproximativ 9% pentru sectorul industrial și logistic.

“Beneficiind de fundalul pozitiv creat în 2015 si de câteva tendințe regionale care ne vor favoriza, piața de capital pentru investiții imobiliare din România are o oportunitate importantă în 2016 de a converti atitudinea pozitivă a investitorilor în tranzactii, și de a consolida aceste tranzacții într-o lichiditate de piață susținută. Dacă oportunitatea se va transforma în realitate va depinde pe de o parte de factori pe care nu îi putem controla (spre exemplu, volatilitatea curentă din piețele globale de capital) însă, pe de altă parte, și de factorul pe care partea de ofertă a pieței o controlează foarte bine: prețul așteptat. Randamentele activelor romanești sunt în scădere, crescând prețul acestora, însă o creștere accelerată a prețului așteptat poate să neutralizeze repede atractivitatea percepută de acea parte a investitorilor regionali, încă minoritari, care au primit undă verde pentru a investi în România. Randamentele absolute sunt importante, însă, mai relevant este diferențialul dintre randamentele absolute și costul mediu al capitalului, capitol la care avantajul comparativ al României, considerând prețurile curente, nu este atât de ridicat”, a declarat Robert Miklo, Associate Director în cadrul departamentului de Investiții al Colliers Internațional.

Interesul investitorilor pentru randamente profitabile reflectă apetitul investitorilor, încurajați și de disponibilitatea liniilor de finanțare. În următoarele 12 luni, 83% dintre investitorii din regiunea EMEA au declarat că își doresc să folosească linii de finanțare, mai mult decât în trecut, datorită stabilizării sistemului financiar european și îmbunătățirii condițiilor de creditare.

Investitorii din Statele Unite sunt în continuare interesați de potențialul Europei, o treime având planuri de investiții in regiune, în următoarele 12 luni, însă, conform studiului Colliers, de această dată, fondurile americane își concentrează mai mult atenția către Europa continentală decât pe Marea Britanie.

Despre Colliers International

Colliers International Group Inc. (Nasdaq:CIGI) (TSX:CIG) este unul dintre liderii globali în domeniul consultanței imobiliare, cu peste 16.300 specialiști care lucrează în 502 birouri din 67 de țări. Colliers oferă o gamă largă de servicii clienților finali, dezvoltatorilor și investitorilor, de la brokeraj, property și asset management, project management, investiții și consultanță, evaluări și până la studii de piață sau produse adresate băncilor.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Prima cladire din Oregon Park, inchiriata integral

Articolul următor

BearingPoint a castigat Central Banking Award 2016 la categoria „Furnizorul de Tehnologie al Anului”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Maracana renews lease at MLP Bucharest West

Maracana, a company specialising in transport, warehousing, logistics and distribution services, has renewed its lease contract for 5,000…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share