Importate Sanatate

Consiliul Judeţean Alba investeşte 2,5 milioane de euro în Spitalul Judeţean

Consiliul Judeţean Alba investeşte în acest an aproape 11 milioane de lei în modernizarea Spitalului Judeţean Alba. Cea mai importantă investiţie va presupune construirea unei clădiri moderne pentru Secţia de Psihiatrie, proiectul fiind unul inedit în România deoarece prevede un spaţiu de relaxare pentru bolnavi amenajat pe acoperişul clădirii.

Consiliul Judeţean Alba investeşte în acest an aproape 11 milioane de lei (aproximativ 2,5 milioane de euro) în modernizarea şi dotarea Spitalului Judeţean Alba, unitatea medicală cea mai importantă din judeţ fiind în administrarea instituţiei judeţene. Investiţiile vor fi direcţionate atât spre modernizarea şi dotarea unor secţii cât şi spre construirea unei noi clădiri moderne pentru Secţia de Psihiatrie.
 
Proiectul viitoarei secţii de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Alba este estimat la aproape 6 milioane de lei (aproximativ 1,3 milioane de euro) şi va fi unul dintre cele mai inedite din România deoarece prevede amenajarea pe acoperişul clădirii a unui spaţiu special de relaxare în aer liber pentru bolnavi.

„Sănătatea este o prioritate pentru Consiliul Judeţean Alba şi de când am preluat în administrare Spitalul Judeţean am investit continuu în modernizarea unităţii medicale şi în îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite pacienţilor. Cred că indiferent câte drumuri, reţele cu apă sau canalizare am realiza, investiţiile în sănătate sunt cele mai importante”, consideră Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba.

Managerul Spitalului Judeţean Alba, Nicoleta Coşarcă, a declarat că investiţiile stabilite în 2016 împreună cu Consiliul Judeţean Alba în unitatea medicală presupun reabilitarea şi modernizarea mai multor secţii, amenajarea unui centru multifuncţional de sănătate la Ocna Mureş (secţie externă a Spitalului Judeţean) și construirea unei noi clădiri pentru Secţia de Psihiatrie.

Coşarcă a spus că lucrările la această secţie vor începe în vara acestui an şi sunt estimate la 6 milioane de lei, însă în urma licitaţiilor se speră ca suma să se reducă la circa 4,5 milioane de lei.
 
Proiectul este inedit pentru că presupune şi o soluţie tehnică, unică în România, prin care pe acoperişul clădirii va fi amenajată o zonă verde destinată relaxării pacienţilor.

„Ca să primim autorizaţia de funcţionare de la Direcţia de Sănătate Publică, Secţia de Psihiatrie trebuie să aibă obligatoriu o zonă verde în care pacienţii să poată ieşi să se relaxeze. Pentru că nu am avut la dispoziţie un teren mai mare în curtea spitalului s-a găsit soluţia tehnică de amenajare a acestei zone verzi în partea superioară a clădirii astfel încât să se asigure suprafaţa obligatorie de 25 de metri pătraţi ca spaţiu de relaxare în aer liber”, ne-a explicat Nicoleta Coşarcă.

Clădirea care va găzdui Secţia de Psihiatrie va fi construită în curtea spitalului, pe locul unor magazii şi ateliere care vor fi demolate, iar termenul de execuţie al lucrării este estimat la 24 de luni. Secţia va avea 50 de paturi pentru spitalizare, la demisol va fi mutată arhiva spitalului, iar la parter va funcţiona Ambulatoriul de Psihiatrie dar şi partea de internare, filtru, izolare, inclusiv sala de vizitare pentru aparţinători.

Primul etaj va fi compartimentat în secţie de femei, cu 25 de paturi, sală de mese, oficiu, club şi cabinetele medicilor. O structură similară se va regăsi şi la etajul al doilea, unde vor fi saloanele pentru bărbaţi, iar la ambele etaje vor fi şi câte o rezervă cu două paturi.

Potrivit oficialilor Spitalului Judeţean Alba, noua secţie va fi realizată la standarde europene, saloanele vor avea aer condiţionat, grup sanitar propriu şi nu vor avea obişnuitele gratii ci geamuri cu sticlă securizată.

Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Alba funcţionează în prezent într-o clădire istorică, din secolul 18, aflată în zona istorică a municipiului Alba Iulia, în apropierea Catedralei Reîntregirii, mai exact în clădirea fostului spital militar din oraş, primul spital militar din România.

Secţia va fi mutată deoarece în această clădire va fi amenajat, cu fonduri norvegiene, un complex muzeal unic în Transilvania, ce va găzdui de la carte veche şi obiecte de patrimoniu de reală valoare până la o colecţie impresionantă de icoane aflate în colecţiile Muzeului Naţional al Unirii şi ale Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia.

Secţii modernizate şi dotate cu aparatură modernă

Planurile de investiţii ale Consiliului Judeţean Alba în unitatea medicală prevăd şi renovarea secţiilor care funcţionează la etajul III al spitalului. Astfel vor intra în reabilitare şi modernizare în această perioadă secţiile de gastroenterologie, nefrologie şi diabet, iar lucrările ar urma să se finalizeze în aproximativ 9 luni.

Potrivit managerului spitalului, Nicoleta Coşarcă, fiecare salon va fi cu maxim 4 paturi, va avea baie proprie, sistem apelare bolnav şi sistem detecţie incendiu.

Valoarea proiectului este de aproape 2 milioane de lei, sumă ce cuprinde şi mutarea şi modernizarea laboratorului de endoscopie, care acum funcţionează la parterul clădirii.

Tot în acest an vor începe şi lucrările de amenajare a noii secţii de recuperare medicală şi balneologie care va fi mutată într-un nou spaţiu în sediul fostei şcoli sanitare din Alba Iulia. Valoarea acestei investiţii este de 4 milioane de lei, iar durata de execuţie estimată este de 24 de luni.

Centru multifuncţional la Ocna Mureş

Conducerea Spitalului Judeţean intenţionează să deschidă în acest an şi un centru multifuncţional la Ocna Mureş, în clădirea fostului spital orăşenesc închis în urmă cu câţiva ani într-un plan de restructurare al Ministerului Sănătăţii.

Nicoleta Coşarcă spune că noul centru multifuncţional va funcţiona ca secţie externă a Spitalului Judeţean Alba, iar, în bugetul din acest an, Consiliul Judeţean a alocat peste 900.000 de lei pentru amenajarea acestuia.
 
„După ce am făcut o analiză serioasă am stabilit că sunt trei specialităţi care trebuie asigurate: interne, ginecologie şi pediatrie. Am obţinut 20 de paturi de spitalizare de zi în care eu zic că vom putea să desfăşurăm o activitate decentă. Pe măsură ce se va vedea impactul asupra populaţiei şi care este adresabilitatea, se va încerca dezvoltarea şi altor serviciilor medicale oferite în acest centru”, a explicat Nicoleta Coşarcă.

Potrivit acesteia, noul centru ar putea să se deschidă în luna mai şi va rezolva problema accesului la servicii medicale de care se plâng locuitorii din zonă.

Spitalul din Ocna Mureş a fost închis în anul 2011, iar de atunci oamenii din zonă au fost nevoiţi să se adreseze altor spitale, cel mai apropiat fiind cel din Aiud, oraş aflat la o distanţă de aproximativ 22 de kilometri. În 2013 au început demersurile pentru înfiinţarea unui centru multifuncţional de sănătate, iar Consiliul Judeţean Alba a primit în administrare o parte din clădirea fostului spital, cedată de administraţia locală din Ocna Mureş.

40 milioane de lei investiți

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba este cea mai importantă unitate medicală din judeţul Alba fiind în prezent în administrarea Consiliului Judeţean. Spitalul are aproximativ 800 de paturi şi 1280 de angajaţi, dintre care 162 sunt medici şi 505 asistenţi medicali. În ultimii ani, Consiliul Judeţean Alba a investit în unitatea medicală peste 40 de milioane de lei în modernizare şi dotarea cu aparatură, fiind achiziţionat chiar şi un computer RMN.

Related posts

Un soft medical lansat de un grup de tineri timişoreni, XVision, lucrează acum pentru combaterea infectării cu coronavirus.

Robert Bloancă

„Ilinca”, mobilierul bebeluşilor fericiţi

Noutăți Rezidențiat 2019: a fost stabilită data desfășurării examenului la Medicină

Papuc Irina

Casa de Sănătate Timiş a dat în 2019 farmaciilor 191 de milioane de lei pentru decontarea medicamentelor pe reţete

Robert Bloancă

Coresi Business Park, certificat BREEAM Very Good

Romgaz, investiție de peste 136 milione euro în depozitul de gaze de la Sărmăşel și alte 87 milioane în depozitul Depomureş

Stefana Muresan

Impact Hub, activ de la 1 martie

Transilvania Business

Farmacia Myriam Pharma din Cluj, deținută de familia Mureșan, afaceri de 2 mil. de euro

Stefana Muresan

Automotive Market Forum

Transilvania Business

CJ Sibiu a semnat cel de-al treilea contract de finanțare pentru Spitalul de Pneumoftiziologie

Ligia Voro

tIMOn: casele viitorului sunt prietenoase cu mediul

Tratamentul pacienţilor cu accident vascular cerebral acut, posibil în 31 de noi spitale

redactia

Noi proiecte germane la Cluj

Quality Academy – Beneficii si Repere

UMFST Târgu Mureş scoate la concurs 56 de locuri la specializarea Medicină militară

redactia

Voluntariat pe motociclete: jandarmii bihoreni duc medicamente cazurilor urgente

Traian Dan

PRIMER: Soluția la problema vaccinurilor e ca România să aibă propria fabrică

redactia

Finanțarea investițiilor energetice prin RoSEFF

Transilvania Business

Testare COVID-19 în sistem pool-testing la Satu Mare, susținută de antreprenorii locali

Ligia Voro

Compania de Investiții a reabilitat un pavilion de infecțioase în Sălaj

Nora Dumitrescu

Proiect inovator de "concierge medicine"

Stefana Muresan

FOTO: CardioNET, motor al dezvoltării tinerei generații de cardiologi

Ligia Voro

Un proiect care își propune crarea unui ecosistem de tehnologii, cercetare și medicină, lansat la Cluj

Stefana Muresan

Din paradoxurile subvențiilor pentru animale

Transilvania Business

Leave a Comment