Importate Sanatate

Consiliul Judeţean Alba investeşte 2,5 milioane de euro în Spitalul Judeţean

Consiliul Judeţean Alba investeşte în acest an aproape 11 milioane de lei în modernizarea Spitalului Judeţean Alba. Cea mai importantă investiţie va presupune construirea unei clădiri moderne pentru Secţia de Psihiatrie, proiectul fiind unul inedit în România deoarece prevede un spaţiu de relaxare pentru bolnavi amenajat pe acoperişul clădirii.

Consiliul Judeţean Alba investeşte în acest an aproape 11 milioane de lei (aproximativ 2,5 milioane de euro) în modernizarea şi dotarea Spitalului Judeţean Alba, unitatea medicală cea mai importantă din judeţ fiind în administrarea instituţiei judeţene. Investiţiile vor fi direcţionate atât spre modernizarea şi dotarea unor secţii cât şi spre construirea unei noi clădiri moderne pentru Secţia de Psihiatrie.
 
Proiectul viitoarei secţii de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Alba este estimat la aproape 6 milioane de lei (aproximativ 1,3 milioane de euro) şi va fi unul dintre cele mai inedite din România deoarece prevede amenajarea pe acoperişul clădirii a unui spaţiu special de relaxare în aer liber pentru bolnavi.

„Sănătatea este o prioritate pentru Consiliul Judeţean Alba şi de când am preluat în administrare Spitalul Judeţean am investit continuu în modernizarea unităţii medicale şi în îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite pacienţilor. Cred că indiferent câte drumuri, reţele cu apă sau canalizare am realiza, investiţiile în sănătate sunt cele mai importante”, consideră Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba.

Managerul Spitalului Judeţean Alba, Nicoleta Coşarcă, a declarat că investiţiile stabilite în 2016 împreună cu Consiliul Judeţean Alba în unitatea medicală presupun reabilitarea şi modernizarea mai multor secţii, amenajarea unui centru multifuncţional de sănătate la Ocna Mureş (secţie externă a Spitalului Judeţean) și construirea unei noi clădiri pentru Secţia de Psihiatrie.

Coşarcă a spus că lucrările la această secţie vor începe în vara acestui an şi sunt estimate la 6 milioane de lei, însă în urma licitaţiilor se speră ca suma să se reducă la circa 4,5 milioane de lei.
 
Proiectul este inedit pentru că presupune şi o soluţie tehnică, unică în România, prin care pe acoperişul clădirii va fi amenajată o zonă verde destinată relaxării pacienţilor.

„Ca să primim autorizaţia de funcţionare de la Direcţia de Sănătate Publică, Secţia de Psihiatrie trebuie să aibă obligatoriu o zonă verde în care pacienţii să poată ieşi să se relaxeze. Pentru că nu am avut la dispoziţie un teren mai mare în curtea spitalului s-a găsit soluţia tehnică de amenajare a acestei zone verzi în partea superioară a clădirii astfel încât să se asigure suprafaţa obligatorie de 25 de metri pătraţi ca spaţiu de relaxare în aer liber”, ne-a explicat Nicoleta Coşarcă.

Clădirea care va găzdui Secţia de Psihiatrie va fi construită în curtea spitalului, pe locul unor magazii şi ateliere care vor fi demolate, iar termenul de execuţie al lucrării este estimat la 24 de luni. Secţia va avea 50 de paturi pentru spitalizare, la demisol va fi mutată arhiva spitalului, iar la parter va funcţiona Ambulatoriul de Psihiatrie dar şi partea de internare, filtru, izolare, inclusiv sala de vizitare pentru aparţinători.

Primul etaj va fi compartimentat în secţie de femei, cu 25 de paturi, sală de mese, oficiu, club şi cabinetele medicilor. O structură similară se va regăsi şi la etajul al doilea, unde vor fi saloanele pentru bărbaţi, iar la ambele etaje vor fi şi câte o rezervă cu două paturi.

Potrivit oficialilor Spitalului Judeţean Alba, noua secţie va fi realizată la standarde europene, saloanele vor avea aer condiţionat, grup sanitar propriu şi nu vor avea obişnuitele gratii ci geamuri cu sticlă securizată.

Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Alba funcţionează în prezent într-o clădire istorică, din secolul 18, aflată în zona istorică a municipiului Alba Iulia, în apropierea Catedralei Reîntregirii, mai exact în clădirea fostului spital militar din oraş, primul spital militar din România.

Secţia va fi mutată deoarece în această clădire va fi amenajat, cu fonduri norvegiene, un complex muzeal unic în Transilvania, ce va găzdui de la carte veche şi obiecte de patrimoniu de reală valoare până la o colecţie impresionantă de icoane aflate în colecţiile Muzeului Naţional al Unirii şi ale Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia.

Secţii modernizate şi dotate cu aparatură modernă

Planurile de investiţii ale Consiliului Judeţean Alba în unitatea medicală prevăd şi renovarea secţiilor care funcţionează la etajul III al spitalului. Astfel vor intra în reabilitare şi modernizare în această perioadă secţiile de gastroenterologie, nefrologie şi diabet, iar lucrările ar urma să se finalizeze în aproximativ 9 luni.

Potrivit managerului spitalului, Nicoleta Coşarcă, fiecare salon va fi cu maxim 4 paturi, va avea baie proprie, sistem apelare bolnav şi sistem detecţie incendiu.

Valoarea proiectului este de aproape 2 milioane de lei, sumă ce cuprinde şi mutarea şi modernizarea laboratorului de endoscopie, care acum funcţionează la parterul clădirii.

Tot în acest an vor începe şi lucrările de amenajare a noii secţii de recuperare medicală şi balneologie care va fi mutată într-un nou spaţiu în sediul fostei şcoli sanitare din Alba Iulia. Valoarea acestei investiţii este de 4 milioane de lei, iar durata de execuţie estimată este de 24 de luni.

Centru multifuncţional la Ocna Mureş

Conducerea Spitalului Judeţean intenţionează să deschidă în acest an şi un centru multifuncţional la Ocna Mureş, în clădirea fostului spital orăşenesc închis în urmă cu câţiva ani într-un plan de restructurare al Ministerului Sănătăţii.

Nicoleta Coşarcă spune că noul centru multifuncţional va funcţiona ca secţie externă a Spitalului Judeţean Alba, iar, în bugetul din acest an, Consiliul Judeţean a alocat peste 900.000 de lei pentru amenajarea acestuia.
 
„După ce am făcut o analiză serioasă am stabilit că sunt trei specialităţi care trebuie asigurate: interne, ginecologie şi pediatrie. Am obţinut 20 de paturi de spitalizare de zi în care eu zic că vom putea să desfăşurăm o activitate decentă. Pe măsură ce se va vedea impactul asupra populaţiei şi care este adresabilitatea, se va încerca dezvoltarea şi altor serviciilor medicale oferite în acest centru”, a explicat Nicoleta Coşarcă.

Potrivit acesteia, noul centru ar putea să se deschidă în luna mai şi va rezolva problema accesului la servicii medicale de care se plâng locuitorii din zonă.

Spitalul din Ocna Mureş a fost închis în anul 2011, iar de atunci oamenii din zonă au fost nevoiţi să se adreseze altor spitale, cel mai apropiat fiind cel din Aiud, oraş aflat la o distanţă de aproximativ 22 de kilometri. În 2013 au început demersurile pentru înfiinţarea unui centru multifuncţional de sănătate, iar Consiliul Judeţean Alba a primit în administrare o parte din clădirea fostului spital, cedată de administraţia locală din Ocna Mureş.

40 milioane de lei investiți

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba este cea mai importantă unitate medicală din judeţul Alba fiind în prezent în administrarea Consiliului Judeţean. Spitalul are aproximativ 800 de paturi şi 1280 de angajaţi, dintre care 162 sunt medici şi 505 asistenţi medicali. În ultimii ani, Consiliul Judeţean Alba a investit în unitatea medicală peste 40 de milioane de lei în modernizare şi dotarea cu aparatură, fiind achiziţionat chiar şi un computer RMN.

Related posts

ARMIN VAN BUUREN, revine pe scena Untold

Transilvania Business

World Credit Congress & Exhibition, eveniment dedicat managementului riscului de credit

Afacerile Dorna Medical, activă în Bistrița-Năsăud și Suceava, au urcat la aproape 4,5 milioane euro

Stefana Muresan

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca, proiect european de peste 2 milioane euro

Stefana Muresan

Moldovan Carmangerie acorda burse în valoare de 30.000 de lei

Transilvania Business

“Razboiul” pentru talente in HR

Transilvania Business

Bucharest Stock Exchange and MedLife awarded in Warsaw

Ligia Voro

Quality Academy – Beneficii si Repere

Ultima zi de targ AGRARIA 2016

Finanțarea investițiilor energetice prin RoSEFF

Transilvania Business

B | O treime dintre medicamentele cu rețetă au risc mare de disponibilitate

Festival du Chocolat – pilon de referință pentru industria ciocolateriei

Magic night for CBRE at the 11th annual SEE Real Estate Awards

Unifarm: 12 avioane cargo și cel puțin 6 transporturi terestre cu PPE urmează să vină în România până la jumătatea lunii mai

Papuc Irina

Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR): În plină criză COVID-19, avem în linia întâi peste 7.700 de angajați

Papuc Irina

Transilvania, raiul brânzeturilor de calitate (III) – Telemeaua de Ibănești

Centrul Medical Cardio Med Tîrgu Mureș este un lider recunoscut pe plan european în domeniul cardiologiei de vârf

Stefana Muresan

Asociația Dental Office Managers: Plan de business în stomatologie? Da, motivează oamenii și facilitează accesul la cele mai noi tehnologii.

Stefana Muresan

Cesiro SA Sighişoara ţinteşte o creştere a afacerii cu 10%

Transilvania Business

La 1 ianuarie 2020, CCIR va prelua președinția Consiliului de Afaceri al OCEMN

Papuc Irina

Controale intesificate privind preturile de transfer: firmele care inregistreaza pierderi au risc fiscal ridicat

Transilvania Business

Wizz Air a inaugurat baza de la Sibiu

Transilvania Business

Rețeaua REGINA MARIA, achiziție finalizată la Baia Mare

Ligia Voro

Medicover a finalizat achiziția Spitalului Pelican Oradea

redactia

Leave a Comment