Eveniment Importate

Ce aduce nou 2016 din punct de vedere vamal

In data de 29 Decembrie 2015 au fost publicate in Jurnalul Oficial normele delegate si normele de implementare ale Noului Cod Vamal al Uniunii Europene. Pe baza acestora, autoritatile vamale din toate Statele Membre si operatorii economici se vor pregati pentru derularea operatiunilor in noile conditii din 1 mai 2016.

Mihai Petre, Senior Manager servicii fiscale, Deloitte Romania, ne-a acordat un interviu in cadrul caruia ne-a oferit o serie de lamuriri asupra acestui subiect.

Ce ne aduce nou 2016 din punct de vedere vamal?
 
Peste 1500 de pagini de legislatie vamala scrisa marunt-marunt, in format de Monitor Oficial, ce trebuie parcurse de agentii economici in urmatoarele saptamani astfel incat sa identifice eventualele schimbari care le vor afecta operatiunile vamale incepand cu 1 mai 2016 precum si masurile tranzitorii aplicabile operatiunilor vamale in curs de desfasurare la 1 mai 2016.
 
Aceste 1500 de pagini sunt continutul Noului Cod Vamal al Uniunii Europene si a normele aferente ce vor intra in vigoare peste 2 luni, adica la 1 mai anul acesta.
 
De asemenea autoritatile vamale trebuie sa aloce timp si personal pentru a analiza in ce masura legislatia nationala trebuie modificata pentru a fi armonizata cu noua legislatie a Uniunii.
 
Poti sumariza aceste 1500 de pagini in cateva cuvinte?
 
Pot incerca.  Predictibilitatea si certitudinea operatiunii de vamuire pe de-o parte. Conditii de autorizare mai stricte pe de alta parte.  Impactul preturilor de transfer asupra valorii in vama. Pregatirea terenului pentru implementarea  vamuirii (total) electronice, fara maldarul de hartii ce constituie  “dosarul de vamuire”.
 
Sa le luam pe rand:
 
Predictibilitatea operatiunii de vamuire – Noul Cod Vamal al Uniunii Europene  ofera posibilitatea anumitor operatori economici sa-si vamuiasca singuri marfurile, la sediul lor, intr-un interval de timp prestabilit. Substituindu-se agentilor vamali, operatorii economici stiu cu exactitate durata operatiunii de vamuire (minute sau 1-2 ore), cand pot dispune liber de marfa importata. In felul acesta, isi pot planifica mai bine fluxul de productie si livrari, vor reduce costurile cu asteptarea in vama a camioanelor.
 
Certitudinea operatiunii de vamuire. Datoria vamala pentru orice import de marfuri se calculeaza in functie de trei aspecte: (1) clasificarea tarifara, (2) originea marfii si (3) valoarea in vama.  Orice disputa prezenta sau viitoare cu autoritatea vamala care poate expune operatorul economic la datorii suplimentare, litigii cu autoritatea vamala sau intarzieri in procesul de vamuire se invarte in jurul acestor trei aspecte.   
 
Ce a facut legiuitorul European in trecut pentru a da o certitudine operatorului economic?  A creat instrumente cu caracter obligatoriu atat pentru agentul economic cat si pentru agentul vamal ce pot fi obtinute in avans.  Sunt similare cu Solutiile Fiscale Individuale Anticipate care exista in Romania in prezent in legatura cu tratamentul unei tranzactii din punct de vedere TVA, impozit pe profit, etc.
 
Prin Noul Cod Vamal, aceste instrumente devin mai eficiente la nivel European, pot fi urmarite mult mai usor In fiecare tara membra UE si partenerii de incredere ai vamii – operatorii certificati AEO beneficiaza de mai multe facilitati decat in prezent.  Ce altceva?
 
Mai mult, Noul Cod Vamal creaza cadrul necesar obtinerii unui instrument obligatoriu complet nou, si anume Informatia Obligatorie de Valoare in Vama. Pana in prezent, aveam posibilitatea asigurarii unei clasificari tarifare corecte, a unei dovezi de origine corecte. De anul acesta vom avea posibilitatea asigurarii unei valori in vama corecte.
 
In felul acesta, operatorii economici diligenti isi pot asigura integral activitatea prin prisma celor trei aspecte care influenteaza datoria vamala, clasificare tarifara, origine si valoare in vama.  Practic, expunerea operatorilor economici unui eventual litigiu cu autoritatile vamale tinde spre zero, lucru dorit de toti operatorii economici corecti si diligenti.

Conditii de autorizare mai stricte pe de alta parte.

Vamuirea marfurilor in afara biroului vamal impune operatorilor economici detinerea de autorizatii din partea autoritatii vamale. Cerintele pentru obtinerea lor s-au diversificat potrivit Noului Cod Vamal dupa cum urmeaza:

– acces la sistemele IT
– standarde de calificare profesionala in domeniul vamal
– proceduri interne
 
Pregatirea terenului pentru implementarea  vamuirii (total) electronice
 
Pentru a optimiza timpul de vamuire pana in 2020 va fi implementata vamuirea electronica. Utilizand un program securizat de legatura intre sistemele informatice al autoritatilor vamale si cel al operatorilor economici, declaratiile vamale vor putea fi completate si documentele necesare atasate la acestea, direct din locatia celui care declara marfurile. In statele membre in care a fost implementata deja vamuirea electronica (de ex. Franta) s-a constatat reducerea timpului de vamuire de la cateva ore pana la cateva minute, ceea ce ofera o mai mare flexibilitate agentilor economici in utilizarea marfurilor importate cat si in reducerea costurilor logistice cu transportul si stationarea marfurilor in vederea vamuirii.
 
Impactul preturilor de transfer asupra valorii in vama
 
Autoritatile fiscale si vamale au inceput sa acorde o atentie sporita situatiilor in care tranzactiile au loc intre parti legate. Ajustarile preturilor de transfer la final de an, pot duce la modificari semnificative asupra  valorii in vama cu plata taxelor vamale si a penalitatilor de intarziere aferente.
 

Related posts

BUSINESS to more BUSINESS, Iasi 23 martie 2016

Herlitz România, Transylvania College și IȘJ Mureș lansează programul “Profesori fericiți pentru România”

Ligia Voro

Arhitectura in 2016. Experientele culturale ale oraselor

Finanțarea investițiilor energetice prin RoSEFF

Transilvania Business

Legendarul TIESTO, primul headliner UNTOLD 2016

Transilvania Business

800 de joburi pentru Juniori la Targul Virtual Hipo.ro pentru Absolventi 2018

Stefana Muresan

Transformarea digitală: direcția principală spre o societate mai inteligentă la Sibiu Innovation Days 2020

Nicolae Pop

Nou director pentru NRCC

Transilvania Business

Inovația tehnologică și clădirile smart din ce în ce mai des întâlnite în industria Real Estate

Stefana Muresan

BIAS 2016 – sambata 30 iulie

BusinessMark: Specialiștii în resurse umane, din țară și străinătate, se reunesc pentru două zile la Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Deco Days 2017: Expozitie atipica de perdele si draperii la Cluj Napoca

Stefana Muresan

Mega-eveniment marca Star Transmission, la Cugir: Family Day – Concert Carla’s Dreams, Feli si Holograf, pe 20 mai

Stefana Muresan

Romgaz investește pentru România

Bitdefender a deschis la Târgu Mureș al cincilea birou din România

Stefana Muresan

O nouă destinație de pe Aeroportul Internaţional Cluj: Frankfurt

Stefana Muresan

Sectorul sanitar public va trebui să-si privească prin lentile economice activitatea

De ce au nevoie liderii si companiile din Romania, de Business Diplomacy?

redactia

SEE Property Forum 2016

Cele mai profitabile fabrici de mobilă din Mureş

Stefana Muresan

“Razboiul” pentru talente in HR

Transilvania Business

Cât costă biletele la concertul Metallica din august 2019

A. I.

BACK 2 BUSINESS CLUJ – BUSINESS EVENT OF THE YEAR

redactia

Află cum să răspunzi provocărilor unei activități economice în mediul virtual la webinariile „Afacerea ta în mediul online”

Papuc Irina

Leave a Comment