Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ce aduce nou 2016 din punct de vedere vamal

In data de 29 Decembrie 2015 au fost publicate in Jurnalul Oficial normele delegate si normele de implementare ale Noului Cod Vamal al Uniunii Europene. Pe baza acestora, autoritatile vamale din toate Statele Membre si operatorii economici se vor pregati pentru derularea operatiunilor in noile conditii din 1 mai 2016.

Mihai Petre, Senior Manager servicii fiscale, Deloitte Romania, ne-a acordat un interviu in cadrul caruia ne-a oferit o serie de lamuriri asupra acestui subiect.

Ce ne aduce nou 2016 din punct de vedere vamal?
 
Peste 1500 de pagini de legislatie vamala scrisa marunt-marunt, in format de Monitor Oficial, ce trebuie parcurse de agentii economici in urmatoarele saptamani astfel incat sa identifice eventualele schimbari care le vor afecta operatiunile vamale incepand cu 1 mai 2016 precum si masurile tranzitorii aplicabile operatiunilor vamale in curs de desfasurare la 1 mai 2016.
 
Aceste 1500 de pagini sunt continutul Noului Cod Vamal al Uniunii Europene si a normele aferente ce vor intra in vigoare peste 2 luni, adica la 1 mai anul acesta.
 
De asemenea autoritatile vamale trebuie sa aloce timp si personal pentru a analiza in ce masura legislatia nationala trebuie modificata pentru a fi armonizata cu noua legislatie a Uniunii.
 
Poti sumariza aceste 1500 de pagini in cateva cuvinte?
 
Pot incerca.  Predictibilitatea si certitudinea operatiunii de vamuire pe de-o parte. Conditii de autorizare mai stricte pe de alta parte.  Impactul preturilor de transfer asupra valorii in vama. Pregatirea terenului pentru implementarea  vamuirii (total) electronice, fara maldarul de hartii ce constituie  “dosarul de vamuire”.
 
Sa le luam pe rand:
 
Predictibilitatea operatiunii de vamuire – Noul Cod Vamal al Uniunii Europene  ofera posibilitatea anumitor operatori economici sa-si vamuiasca singuri marfurile, la sediul lor, intr-un interval de timp prestabilit. Substituindu-se agentilor vamali, operatorii economici stiu cu exactitate durata operatiunii de vamuire (minute sau 1-2 ore), cand pot dispune liber de marfa importata. In felul acesta, isi pot planifica mai bine fluxul de productie si livrari, vor reduce costurile cu asteptarea in vama a camioanelor.
 
Certitudinea operatiunii de vamuire. Datoria vamala pentru orice import de marfuri se calculeaza in functie de trei aspecte: (1) clasificarea tarifara, (2) originea marfii si (3) valoarea in vama.  Orice disputa prezenta sau viitoare cu autoritatea vamala care poate expune operatorul economic la datorii suplimentare, litigii cu autoritatea vamala sau intarzieri in procesul de vamuire se invarte in jurul acestor trei aspecte.   
 
Ce a facut legiuitorul European in trecut pentru a da o certitudine operatorului economic?  A creat instrumente cu caracter obligatoriu atat pentru agentul economic cat si pentru agentul vamal ce pot fi obtinute in avans.  Sunt similare cu Solutiile Fiscale Individuale Anticipate care exista in Romania in prezent in legatura cu tratamentul unei tranzactii din punct de vedere TVA, impozit pe profit, etc.
 
Prin Noul Cod Vamal, aceste instrumente devin mai eficiente la nivel European, pot fi urmarite mult mai usor In fiecare tara membra UE si partenerii de incredere ai vamii – operatorii certificati AEO beneficiaza de mai multe facilitati decat in prezent.  Ce altceva?
 
Mai mult, Noul Cod Vamal creaza cadrul necesar obtinerii unui instrument obligatoriu complet nou, si anume Informatia Obligatorie de Valoare in Vama. Pana in prezent, aveam posibilitatea asigurarii unei clasificari tarifare corecte, a unei dovezi de origine corecte. De anul acesta vom avea posibilitatea asigurarii unei valori in vama corecte.
 
In felul acesta, operatorii economici diligenti isi pot asigura integral activitatea prin prisma celor trei aspecte care influenteaza datoria vamala, clasificare tarifara, origine si valoare in vama.  Practic, expunerea operatorilor economici unui eventual litigiu cu autoritatile vamale tinde spre zero, lucru dorit de toti operatorii economici corecti si diligenti.

Conditii de autorizare mai stricte pe de alta parte.

Vamuirea marfurilor in afara biroului vamal impune operatorilor economici detinerea de autorizatii din partea autoritatii vamale. Cerintele pentru obtinerea lor s-au diversificat potrivit Noului Cod Vamal dupa cum urmeaza:

– acces la sistemele IT
– standarde de calificare profesionala in domeniul vamal
– proceduri interne
 
Pregatirea terenului pentru implementarea  vamuirii (total) electronice
 
Pentru a optimiza timpul de vamuire pana in 2020 va fi implementata vamuirea electronica. Utilizand un program securizat de legatura intre sistemele informatice al autoritatilor vamale si cel al operatorilor economici, declaratiile vamale vor putea fi completate si documentele necesare atasate la acestea, direct din locatia celui care declara marfurile. In statele membre in care a fost implementata deja vamuirea electronica (de ex. Franta) s-a constatat reducerea timpului de vamuire de la cateva ore pana la cateva minute, ceea ce ofera o mai mare flexibilitate agentilor economici in utilizarea marfurilor importate cat si in reducerea costurilor logistice cu transportul si stationarea marfurilor in vederea vamuirii.
 
Impactul preturilor de transfer asupra valorii in vama
 
Autoritatile fiscale si vamale au inceput sa acorde o atentie sporita situatiilor in care tranzactiile au loc intre parti legate. Ajustarile preturilor de transfer la final de an, pot duce la modificari semnificative asupra  valorii in vama cu plata taxelor vamale si a penalitatilor de intarziere aferente.
 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

ERASMUS+ USAMV INTERNATIONAL DINNER

Articolul următor

Stefan Schönauer a fost numit CFO la Immofinanz

Citește și:
Citeste mai mult

ROMANIAN WORKPLACE MANAGEMENT FORUM ROWMF 2022

Pe măsură ce companiile au făcut tranziția către munca hibridă, problemele legate de productivitate, preferințele de locație, cultură,…
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
0
Share