Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Rezultate Immofinanz in Romania

În primele trei trimestre ale anului financiar 2015/16, veniturile IMMOFINANZ din închirieri în România se prezintă stabil și se ridică la 34 milioane de euro, ceea ce reprezintă 14,3% din veniturile totale din închirieri ale Grupului.

Proprietățile IMMOFINANZ din România reprezintă 15,6% din portofoliul total al companiei, ce include 73 de proprietăți (17 investiții finalizate, 11 în curs de dezvoltare și 45 de proiecte în analiză), cu o valoare de 907,7 milioane de euro (647,8 milioane de euro – investiții finalizate, 30,2 milioane de euro – investiții în curs de dezvoltare, 229,6 milioane de euro – proiecte în analiză). Valoarea reală estimată după finalizarea proiectelor în curs de dezvoltare ale Grupului în România se ridică la 117,7 milioane de euro.

IMMOFINANZ a înregistrat un profit net de -146,1 milioane de euro în primele trei trimestre ale anului 2015/16 (Q1-3 2014/15: 123,8 milioane de euro). Regresul a fost cauzat în principal de efectele negative în valoare de cca. 400 de milioane de euro provenite din evaluarea ajustată la schimbul valutar a portofoliului din Rusia și de o scădere a veniturilor din închirieri la 238,3 milioane de euro (Q1-3 2014/15: 313,5 milioane de euro), survenite din reducerea temporară a nivelului chiriei în Moscova și vânzarea planificată de proprietăți. Rezultatele operaționale s-au ridicat la 82,6 milioane de euro (Q1-3 2014/15: 221,1 milioane de euro).

„Rezultatele în primele trei trimestre ale anului 2015/16 continuă să reflecte contextul politic și economic tensionat din Rusia. Această situație este evidentă, pe de o parte, prin scăderea veniturilor din închirieri și, pe de altă parte, în rezultatele evaluărilor. Deteriorarea semnificativă și continuă a climatului general din Rusia de la începutul anului, continuarea sancțiunilor UE împotriva Rusiei în vară și perspectivele conform cărora economia Rusiei va rămâne în recesiune în anul 2016 ne-au determinat să solicităm noului evaluator pentru portofoliul nostru din Europa Centrală și de Est, CBRE, o evaluare specială a cinci proprietăți de retail din Moscova începând cu 31 ianuarie 2016. Această evaluare a rezultat într-o reducere ajustată la rata de schimb valutar de aproximativ 400 milioane de euro”, a explicat Oliver Schumy, CEO al IMMOFINANZ.

„Profităm de situația actuală din Rusia pentru a îmbunătăți în continuare poziționarea centrelor noastre comerciale și pentru a reduce costurile. De exemplu, am semnat o colaborare cu ECE, liderul de piață european pe segmentul centrelor comerciale, pentru a gestiona activul nostru Golden Babylon Rostokino. Acest parteneriat ar trebui să aibă un efect pozitiv asupra ratei de ocupare, până la sfârșitul anului 2016.”

Veniturile provenite din chirii comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent (like-for-like) (ex.: ajustate pentru noi achiziții, finalizări și vânzări) au crescut ușor, cu 1,5% față de trimestrul precedent, până la 73,9 milioane euro în al treilea trimestru al anului financiar 2015/16. Această creștere a fost determinată, în primul rând, de o rată mai mare de ocupare a centrelor comerciale din România. Veniturile ajustate din închirierile proprietăților rusești au rămas stabile, la 19,8 milioane de euro în al treilea trimestru (Q2 2015/16: 19,6 milioane de euro), iar rata de schimb dezavantajoasă a rublei a fost compensată de creșterile din perioada Crăciunului. Veniturile din închirieri generate în Rusia au ajuns la 63,1 milioane de euro în primele trei trimestre ale anului financiar 2015/16 (Q1-3 2014/15: 124,2 milioane de euro).

Pe segmentul office, au fost finalizate noi contracte de închiriere pe parcursul primelor trei trimestre pentru aproximativ 150.000 m2 (inclusiv închirieri majore în Düsseldorf pentru noile sedii centrale ale companiilor trivago și Uniper), în timp ce contractele care au fost prelungite cumulează o suprafață de 150.600 m2. Pe segmentul retail, au fost semnate noi contracte de închiriere pentru 65.900 m2, în timp ce contractele prelungite totalizează 81.500 m2. Portofoliul de investiții finalizate are, în acest moment, o rată de ocupare de 83,2%  (retail: 92,4%, birouri: 75,2%).

„Am implementat numeroase măsuri în ultimele luni pentru a crește substanțial gradul de ocupare al proprietăților noastre, cu precădere pe segmentul birourilor. Primele efecte ale acestor măsuri sunt deja vizibile și, pe baza contractelor semnate, putem confirma că rata de ocupare în portofoliul nostru de birouri va crește cu aproximativ 5 procente, ajungând la circa 80% până la finalul lunii aprilie 2016”, a indicat CEO Oliver Schumy.

Perspective

„În ultimele săptămâni, am reușit să soluționăm aproape toate procedurile judiciare îndelungate și dificile cu investitorii”, a comentat Oliver Schumy, CEO al IMMOFINANZ. „Înțelegerea cu Advofin, o companie care finanțează acțiunile judiciare și reprezintă peste 3.000 de investitori, a avut o rată de aprobare de 100%. Înțelegerea cu alte companii de asigurare a protecției legale s-a derulat cu rate de acceptare similare. Un total de 75 milioane euro a fost plătit până la momentul actual. Acțiunile rămase nesoluționate reprezintă o valoare în litigiu de aproximativ 10 milioane de euro, iar scopul principal aici este de a ajunge la un acord în viitorul apropiat.”

Focusul în administrarea portofoliului de investiții finalizate rămâne neschimbat și se concentrează pe îmbunătățirea performanței operaționale și pe creșterea ratei de ocupare pentru asigurarea de venituri stabile. Contextul din piețele principale, cu excepția Rusiei, este favorabil pentru dezvoltarea activității companiei. Pe de altă parte, estimările de dezvoltare economică în Rusia sunt încă nesigure, astfel că sunt imposibil de creionat previziuni realiste. Reducerile temporare ale chiriilor și ratele fixe de curs valutar pentru chiriașii centrelor comerciale din Moscova vor fi reevaluate trimestrial și păstrate, dacă este necesar.

Măsurile planificate pentru a crește fluxul de numerar includ, de asemenea, în continuare reducerea costurilor de finanțare în contextul favorabil al pieței în acest moment (31 ianuarie 2016: 3,51% excl. derivatele și 3,78% incl. derivatele), precum și reducerea cheltuielilor generale.

După cum a fost anunțat la data de 2 februarie 2016, planurile implică valoarea unui dividend de 0,06 euro, în fiecare caz, pentru anul financiar 2015/16 și pentru anul financiar prescurtat 2016. Valoarea per dividend ar putea fi mai mare în cazul în care există o îmbunătățire semnificativă în economia rusă – o dezvoltare care este esențială mai ales pentru anul financiar prescurtat 2016.

Despre IMMOFINANZ

IMMOFINANZ este o companie imobiliară comercială care își concentrează activitatea pe segmentele de retail și birouri în opt pieţe principale din Europa: Austria, Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria, România, Polonia şi Moscova. Principala activitate a IMMOFINANZ include managementul și dezvoltarea de proprietăți. Compania deține un portofoliu imobiliar de aproximativ 5,8 miliarde de euro, ce cuprinde peste 380 de proprietăți. IMMOFINANZ este listată la bursele de valori din Viena (fiind inclusă în indicele ATX – Austrian Traded Index) și din Varșovia.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

BUSINESS to more BUSINESS, Iasi 23 martie 2016

Articolul următor

In Romania anului 2016, companiile au chef si potential de afaceri

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Maracana renews lease at MLP Bucharest West

Maracana, a company specialising in transport, warehousing, logistics and distribution services, has renewed its lease contract for 5,000…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share