Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Biomasa, o afacere verde

Clusterul Biomasei Green Energy a organizat în data de 21 aprilie 2016 conferința de închidere a proiectului ”Biomasa – o afacere verde”, un proiect susţinut din fonduri acordate de către Guvernul Norvegiei prin Granturile Norvegiene 2009-2014 în cadrul domeniului de finanţare Inovare Verde în Industria din România.

 

Cu acest prilej, reprezentanții Asociației Green Energy în calitate de beneficiar și Oxford Research AS din Norvegia au prezentat activitățile derulate și rezultatele obținute pe parcursul celor 20 luni de implementare.

 

Proiectul a avut ca obiectiv dezvoltarea și promovarea unui sistem integrat de încălzire bazat pe biomasă și încurajarea dezvoltării eco-întreprinderilor de-a lungul lanțului valoric al biomasei.

 

În cadrul proiectului au fost derulate următoarele activități:
• acțiuni de conștientizare asupra potențialului biomasei
• furnizare de consultanță în domeniul biomasei
• organizarea a două sesiuni de workshop dedicat celor interesați de tema biomasei
• dezvoltarea de idei de afaceri în vederea generării de noi eco-întreprinderi
• dezvoltarea cunoștințelor în domeniul managementului de cluster prin intermediul experților norvegieni
• întărirea Clusterului Inovativ al Biomasei Green Energy, dezvoltarea strategiei clusterului și armonizarea intereselor actorilor în domeniu. Proiectul a contribuit la obtinerea calificativului Silver pentru cluster management, o recunoaștere acordată de către Secretariatul European pentru Analiza Clusterelor si Cluster Excellence prin initiativa Comisiei Europene.
• dezvoltarea unui sistem de încălzire pe biomasă prin implementarea unui model pilot în localitatea Estelnic, județul Covasna, Regiunea Centru. S-a realizat o plantație de salcie energetică de 3 hectare cu scopul obținerii de combustibil lemnos, s-a achiziționat și s-a pus în funcțiune un tocător forestier si a fost instalată o centrală termică cu cazan pe biomasă de 150 kW, care asigură încălzirea Centrului Cultural și sediul Primăriei de la Estelnic.
• acțiuni de diseminare despre conceptul ”Un sat 1 Megawatt” având la bază modelul pilot dezvoltat în cadrul proiectului

 

Totodată, s-a avut în vedere dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre Clusterul Biomasei Green Energy și entități din Norvegia precum Oxford Research sau Clusterul OREEC și NorskEnergi în domeniul energiei verde.
Proiectul a avut o valoare totală de 219.500 euro, din care grant-ul reprezintă 87%.

 

Detalii despre proiect: www.biomass4energy.ro. Persoana de contact Lajos Vajda, manager proiect.

 

Despre Asociația Green Energy

 

De la înființarea sa din 2009, Asociația Green Energy activează în domeniul protecției mediului și a promovării surselor de energii regenerabile.

 

Printre membrii asociației se numără producători de biomasă, producători de cazane, firme din domeniul colectării reziduurilor lemnoase, firme care asigură logistica, mari şi mici consumatori de energie verde.

 

Asociația Green Energy asigură totodată managementul pentru Clusterul Inovativ al Biomasei Green Energy.

 

În anul 2016 Clusterul a obtinut calificativul Silver pentru management, o recunoaștere acordată de ESCA (Secretariatul European pentru Analiza Clusterelor) si Cluster Excellence prin initiativa Comisiei Europene.

 

Clusterul Inovativ al Biomasei Green Energy grupează reprezentanți ai mediului economic din domeniul biomasei (membri ai Asociației Green Energy), reprezentanți ai mediul academic (cercetări în domeniul biomasei), reprezentanți ai administrațiilor publice (factori decizionali care încurajează prin mecanisme adecvate dezvoltarea sectorului) precum și alte organizații catalizator care contribuie la dezvoltarea sectorului. Mai multe detalii: www.greenenergycluster.ro

 

Despre Oxford Research AS

 

Clusterele din Norvegia sunt recunoscute ca fiind unele dintre cele mai performante din lume. Prin intermediul parteneriatului, Clusterul Green Energy a beneficiat de servicii de expertiză norvegiană în domeniul clusterelor și a preluat know-how din partea clusterelor norvegiene din domeniul biomasei.
Oxford Research din Norvegia este o companie bazată pe cunoaștere specializată în domenii precum dezvoltare industrială și regională. Printre temele pe care le abordează, se numără sistemele de cunoaștere și de inovare, dezvoltare municipalități și regiuni, politici sociale, educaționale și de piața muncii.
Oxford Research a fost înființat în 1995 și are filiale în Danemarca, Norvegia și Suedia. Oxford Research realizează evaluări, analize și oferă consultanță pe strategii.

 

Oxford Research a constituit un grup dedicat clusterelor, un grup format din experți și organizații partenere. Organizația participă în numeroase proiecte trans-regionale și europene pe tema clusterelor. Mai multe detalii: www.oxfordresearch.no

 

Despre Programul „Inovare Verde în Industria din România”

 

Programul „Inovare Verde în Industria din România” este o arie de program din cadrul Granturilor Norvegiene 2009-2014, care își propune să contribuie la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European (SEE) și la consolidarea relațiilor bilaterale dintre Norvegia și România.
Programul „Inovare în Industria Verde din România” este un program de dezvoltare a afacerilor având drept scop creșterea competitivității întreprinderilor verzi, inclusiv ecologizarea industriilor existente, inovarea și dezvoltarea spiritului antreprenorial verde. Viziunea Programulului este: “Bun pentru afacere și bun pentru mediul înconjurător”. Mai multe detalii: http://www.norwaygrants-greeninnovation.no/.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Magic night for CBRE at the 11th annual SEE Real Estate Awards

Articolul următor

Reynaers Romania lanseaza Masterline 8

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
S-a deschis programul “Surse regenerabile de energie și stocarea energiei” de la Ministerul Energiei, în cadrul căruia pot fi depuse proiecte pentru finanțare prin Fondul pentru Modernizare (FM).
Citeste mai mult

Parc fotovoltaic pe Feleac

Comuna de lângă Cluj-Napoca are un proiect de 1,9 milioane de lei pentru realizarea obiectivului energetic din zona…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share