Importate Real Estate

Analiza pietei de constructii – Marcom

Marcom RMC’94, unul dintre liderii pieței de echipamente de construcții și industriale din România și-a deschis porțile sediului său din Otopeni în cadrul unui eveniment de tip OPEN HOUSE pentru clienți, colaboratori și reprezentanții mass-media.

Evenimentul a creat un context favorabil discuțiilor și analizelor pe tema pieței de construcții, vânzările de echipamente de construcții și tipul acestora fiind un indicator al creșterii sau scăderii numărului de proiecte de anvergură.

Cel mai nou raport al CECE (Comitetul European pentru Echipamente de Construcții) relevă faptul că în continuare România este o piață atipică din punct de vedere al cererii de echipamente, buldoexcavatorul fiind cel mai cerut tip de utilaj. În timp ce la nivel european în 2015 s-au vândut 5.338 de buldoexcavatoare, reprezentând 5,2% din total volum de piață echipamente terasiere, în România ponderea acestor utilaje este de 53,5% din total volum de piață, în 2015 fiind vândute 683 de unități. România însă va urma trendul general la nivel european, precum și exemplul Poloniei, o piață cu un parcurs similar cu cel al pieței autohtone, astfel că buldoexcavatorul își pierde din popularitate în detrimentul tandemului mini/ midi excavator – încărcător compact, este de părere Răzvan Marcu, director de marketing al companiei Marcom RMC’94.

Piața echipamentelor pentru construcții a înregistrat un trend crescător în ultimii trei ani, de la un număr total de 723 unități vândute în 2013 și 1.040 în 2014, în 2015 cererea s-a situat la 1.288 de unități. Cu toate acestea, o analiză detaliată pe clasele de utilaje terasiere vândute evidențiază o lipsă a investițiilor companiilor de construcții în echipamente specializate, pe fondul unor deficiențe majore la capitolul proiecte de infrastructură, semnalate de către mediul economic în ultimii ani în România.

“Atunci când volumul lucrărilor de infrastructură va crește, constructorii își vor pune cu adevărat problema productivității și a preciziei ridicate și vor avea nevoie de utilaje specializate. Dacă, în schimb, vom avea în continuare lucrări de volume mici, care nu impun neapărat o calitate deosebită, cererea de echipamente cu tehnologii avansate va fi ca și până acum, redusă” a punctat Constantin Marcu, directorul general Marcom RMC’94.

În 2015 se remarcă o creștere a cererii pentru echipamente de construcții multifuncționale din gama UTILITY (buldoexcavatoare, midi excavatoare pe șenile 6-12 t, midi excavatoare pe pneuri 6-11 t, mini excavatoare 0-6 t, mini încărcătoare multifuncționale și încărcătoare frontale cu o putere a motorului mai mică de 80 CP), numărul acestora majorându-se la 977 de unități în 2015, comparativ cu 752 în 2014.

Echipamentele din gama CONSTRUCTION, utilaje specializate de construcții și minerit reprezintă doar 28,6% din piață, în 2015 fiind vândute 311 unități din aceste game, comparativ cu 288 de unități în 2014.

În perioada ianuarie – aprilie 2016 au fost vândute 217 buldoexcavatoare, gama UTILITY însumând un total de 170 unități, în timp ce din gama CONSTRUCTION au fost vândute 41 de unități, totalul volumului de piață fiind de 211 echipamente terasiere.

2016 aduce o oarecare reținere din partea specialiștilor în a face preconizări. Dacă pe baza evoluției cererii din ultimii 3 ani, estimările se situau la 1.450 de unități, acum cifra vehiculată este de 1.000 de unități total volum de piață echipamente terasiere.

„Un volum de piață pe segmentul de utilaje terasiere de 2.000-2.200 de unități reprezintă un optim al pieței, însă avem nevoie de o strategie coerentă  de dezvoltare a proiectelor de infrastructură, activităților de construcție și reabilitare a drumurilor și autostrăzilor și, evident, în paralel dezvoltarea sectorului de clădiri rezidențiale și nerezidențiale și lucrări edilitare” declară Răzvan Marcu, director marketing al Marcom RMC’94.

Marcom este unul dintre promotorii tehnologiilor ultra moderne în construcții, în cadrul evenimentului fiind expus un excavator hibrid Komatsu HB215, care face parte din a treia generație de utilaje cu acționare combinată dezvoltate de către constructorul japonez. În prezent, în lume sunt puse în funcțiune 3.700 de excavatoare hibride, dintre care 4 în România.

MARCOM, liderul pieței de echipamente pentru construcții din România, cu un capital 100% românesc, distribuitor exclusiv al mărcilor Komatsu, Grove, Potain, Hidromek, McCloskey, Dieci, Mantsinen, Indeco și Mantovanibenne s-a impus pe piața autohtonă a echipamentelor de construcții, minerit și industriale încă din 1992, atingând în prezent un număr de 70 de angajați, dintre care 43 în Departamentul Service.

Compania prezintă un portofoliu de peste 2.000 de clienți la nivel național, clienți ce vin din domenii ca: minerit, construcții, industrie, reciclare, agricultură, balastiere, cariere de piatră, demolări, municipalități, companii de stat.

Marcom le oferă clienților întreaga gamă de soluții și servicii, de la service și mentenanță preventivă, piese de schimb și consumabile originale, echipamente second-hand, soluții de finanțare sau soluții strategice de sprijin al clientului, cum este Komtrax, sistemul de monitorizare prin satelit al echipamentelor de construcții Komatsu, introdus în Europa și România

Related posts

VGP urmareste sa atinga amprenta neutra de carbon pana in 2025

Ionut Oprea

Lindab: tendinte globale care influenteaza viitorul constructiilor

Transilvania Business

65 mil. euro pentru Arena Residence la Oradea

Traian Dan

Schimbări la legea pomiculturii

Transilvania Business

Hagag Development Europe finalizează structura primelor trei imobile din proiectul H Pipera Lake

Papuc Irina

The woman 2016- succesul la feminin

Familia Tănăsoiu, undă verde pentru construcţia primului mall din Sibiu, investiție de 70 milioane de euro

Stefana Muresan

Mayors launch £13m fund to help transform Royal Docks

Ionut Oprea

Amplu proiect imobiliar, demarat în Cluj Napoca de Kremlin Development

Stefana Muresan

IMMOFINANZ, rezultate financiare

Ionut Oprea

BUSINESS to more BUSINESS – Conferința Regională de la Constanta

“ERASMUS+ OPEN DOORS” în USAMV Cluj-Napoca

Top 10 cele mai scumpe terenuri de vânzare din Cluj. 7 milioane de euro pentru 2 hectare de pământ în Mărăşti

redactia

Tramvaiul românesc: Astra Vagoane ar putea livra 62 de garnituri Imperio şi Autentic în Cluj-Napoca, Arad, Oradea şi Galaţi

redactia

Premieră: Țiriac Imobiliare & Colliers certifică WELL Health-Safety un portofoliu mixt de proiecte

Transilvania Business

Firmele testate de către vizitatori la Noaptea Companiilor

Ligia Voro

Dezbatere despre situația pieței imobiliare: a XII-a ediție a „Real Estate & Construction Forum”

redactia

Speedwell a semnat contractul cu Bog’Art pentru MIRO, noul proiect de birouri din București

Ionut Oprea

Claudia Tudor, Executive Director The Concept: “Am învățat că totul este despre client”

Ionut Oprea

Sorin Lazăr, președintele Comisiei de Buget din Camera Deputaților: „Antreprenorii au nevoie să nu fie încurcați de statul român”

Papuc Irina

2016, anul preturilor de transfer

Transilvania Business

IMM-urile din mediul rural sunt sprijinite de guvern

Transilvania Business

The Woman: Locul unde idealurile nu au limite

Transilvania Business

''Prima Casă'', maxim istoric al solicitărilor de garantare; peste 500 pe zi

Stefana Muresan

Leave a Comment