Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Avantajele Romaniei, promovate la Greet Vienna

Transilvania Business a expus și distribuit anuarul exclusiv “2015 Yearbook: Office, Logistic and Industrial Parks in Romania” la conferința – expoziție Greet Vienna, între 30-31 mai, promovând proiecte și investiții din România, în pregătirea ghidului de investiții 2016 dedicat pieței de real estate din România. Greet Vienna a inclus și conferința “Invest in Romania”.

La dezbaterea dedicată promovării României, speakerii au fost: Manuel Costescu, secretar de stat pentru comerț și investiții, Hedwig Hofler, investment management CEE pentru CA IMMO, Silviu Toma – head of real estate and project finance, Raiffeisen Bank International, România, Delia Ungur, general manager, Agenția pentru Dezvoltare Locală Oradea, și Jan Glas, managing partner TPA Horwath România. De asemenea, echipa Ascom International a prezentat, în cadrul unui stand propriu, oportunități în parcuri industriale la Ocna Mureș și Oradea.

Asocieri și evoluție

Invitații au fost provocați să enunțe primele asocieri în raport cu România și detalii despre începuturile investițiilor aici. “Aș spune că prima asociere e una emoțională, eu am început să activez în România în ianuarie 2002, așa că am petrecut mult timp în ultimii 14 ani în București, pe când era foarte diferit de acum, era o altă piață, e o asociere foarte personală, cred că a fost perioada mea favorită din cariera mea de până acum, confirm că oamenii sunt foarte deschiși”, a spus Hedwig Hofler.

“Eu sunt belgian, m-am mutat în România în 1997 pentru trei ani și încă locuiesc acum acolo, când aud România mă gândesc la cei mai calzi oameni pe care îi știu, aceștia sunt românii”, a mărturisit Jan Glass. Delia Ungur a vorbit despre Transilvania datorită peisajelor și oamenilor care, consideră managerul de la Oradea, au o etică a muncii foarte corectă, iar Manuel Costescu a invocat apropierea față de Viena. “Am petrecut timp în Timișoara și am aflat că e nevoie de 4 ore și jumătate pentru a conduce de la Timișoara la Viena, un drum Klagenfurt la Viena durează 5 ore”, a atras atenția Costescu.

“Cu siguranță am fost printre primii investitori, prin Europolis și CA IMMO, ambele au achiziționat primele proiecte în 2003, este una dintre cele mai mari țări din regiune și a fost clar că putea deveni una din țările cheie și, în continuare, pentru CA IMMO este esențială”, a rememorat Hedwig Hofler.

“Piața a evoluat mult în ultima perioadă, remarcăm o creștere a cererii pentru finanțare și dezvoltare, toată lumea este mai bine pregătită comparativ cu perioada dinaintea crizei, noi lucrăm și în fuziuni și achiziții, iar segmentul M&A a crescut mult în ultimii ani, cu multe tranzacții, tranzacții străine în toate sectoarele. Investițiile străine au crescut și ele anul trecut, cu aproape 15%, deci avem semne bune și din celelate sectoare, nu doar din real estate. Suntem foarte mulțumiți de nivelul de interes și implicare al companiilor străine sau investitorilor, sprijinim și vedem proiecte bune astăzi pe piață. Avem un portfoliu echilibrat, avem și investitoori români”, a completat Silviu Toma.

“Sunt fericit că sunt acum aici și nu în urmă cu trei ani, toată camera ar fi fost goală și lumea nu ar fi zâmbit. Sunt foarte optimist datorită evoluțiilor recente în țară, am spus odată că în fiecare zi vine un avion plin cu investitori care aterizează la București, nu a fost cazul pentru câțiva ani, am văzut din nou acest fenomen, poate că nu sunt pline avioanele, dar cu siguranță există mult interes. Țara crește peste media celor din jur, e un proces în evoluție și, cred, sustenabil de această dată”, a susținut Jan Glas.

Perspectiva guvernamentală

Manuel Costescu a vorbit despre repoziționarea României. “Pentru cei care nu știu, eu m-am întors în România după ce am fost plecat 20 de ani, m-am alăturat Guvernului în februarie, și ceea ce am găsit era schimbat fundamental, deși am mai fost în contact cu ce se întâmpla în piață. Este o Românie foarte diferită față de acum trei ani, este acum definită prin calitate, acum 10 ani, oamenii veneau pentru forță de muncă ieftină, acum rămân pentru că produc valoare adăugată, calitate. 

Când am venit la București, am început să merg prin țară pentru a ști ce promovez. Am vizitat Airbus, Bosch, Schaeffler, companii franceze, britanice și austriece și foarte des am auzit că ratele de eroare pentru produsele lor sunt mai mici decât în țările de origine. Au fost investiții greenfield și au putut implementa cele mai noi tehnologii, deci nu au avut probleme cu integrarea unor sisteme. În al doilea rând, forța de muncă a evoluat odată cu industriile, iar acum a devenit cu adevărat profesionistă. Companiile care făceau producție înainte, se mută acum în proiectare. Producția de mașini este 20% din PIB, 15% din rata exporturilor, acum nu mai fac doar producție ci și proiectare și design pentru componente, pot face asta pentru că forța de muncă a crescut, România ofertă acum calitate și o forță de muncă foarte calificată care acum se hrănește tot mai mult din sectorul IT, ce până acum era independent, dar acum hrănește alte industrii și devine un catalizator.

Acești factori îmi dau speranță că industriile primordiale în România pot face un salt rapid spre un nou nivel. Există uneori discuții intense pe seama capitalului străin sau românesc, pentru a fi foarte candid, nu prea le înțeleg. Eu sunt bancher și banii pot veni de oriunde, odată intrați în sistem sunt doar parte din sistem, indiferent de sursa capitalului. Acum, Airbus are 600 de muncitori, 598 sunt români deci este o companie germană, franceză sau românească? Greu de spus. Acești oameni sunt foarte devotați, chiar și oamenii Airbus din România repetă, noi suntem români. Pot empatiza cu ei, eu locuiesc la Londra, des, mă simt parte a orașului, am locuit la New York, m-am simțit parte a orașului, este normal și identitățile converg. Este un concept puțin învechit al duelului capital străin versus românesc.

Cred că România oferă oameni de calitate foarte motivați să muncească, noi când vorbim cu investitorii, ei spun, da, am studiat și alte țări, dar oamenii nu par atât de implicați, este o motivație specială pentru nu a existat clasă medie pentru 20 de ani și sunt foarte interesați de ce le spunem, de ce facem și ce inovații se generează, datorită acestora interacțiunea între străini și români este foarte armonioasă”, a precizat Costescu.

Despre potențialul orașelor regionale a vorbit Delia Ungur care a exemplificat atuurile și rețeta pentru succesul unor proiecte dezvoltate la Oradea.  “Orașul a avut un grad de industrializare puternic, produceam de toate, de la aluminiu, părți auto, mâncare, textile și pantofi. După căderea comunismului, majoritatea fabricilor s-au prăbușit din cauza privatizărilor eșuate. În 2008, Oradea era cel mai puțin industrializat mare oraș din vestul României, atunci a fost instalată o nouă echipă în administrația locală ce are ca obiectiv să deschidă orașul investitorilor străini, dar și să încurajeze investitorii locali, așa că am reușit să transformăm dezavanteje în avantaje și am reușit. Conform unui raport făcut public de managerul orădean la începutul acestui an, bilanțul investițiilor mari atrase prin negociere directă în 2015 este de 57 de milioane de euro, în urma cărora vor fi create 950 de locuri de muncă, în parcurile industriale administrate de ADLO. 

“Cred că, recent, Clujul este mai aproape de Budapesta decât de București, ceea ce spune multe. Noi avem biroul la București, dar deschidem unul la Cluj și în special pentru ce vedem în piață, noii investitori care vin în România sunt acolo pentru piața de consum sau potențialul de producție, iar, pentru producție, clar merg către ceea ce numesc eu partea mai bună a munților, și aceea e Transilvania, sunt companii diferite care merg acolo, sunt oportunitți diferite, în logistică, parcuri industriale, este un potențial imens. Țara are cred 10 orașe care se numesc al doilea cel mai mare oraș și acesta este un fapt, cred că viitorul este în aceste orașe regionale”, a subliniat și Jan Glas.

“Orașele secundare pot reprezenta oportunități bune datorită faptului că fiecare oraș este diferit în ceea ce privește tendințele din real estate și industrial. Revenind la București, competiția este bună în anumite momente, probabil vom vedea mai multă atenție la ce dezvotăm, nu vrem să vedem același concept, aceiași chiriași, aceiași dezvoltatori. În ultimii ani, dezvoltatorii încearcă să diferențieze proiectele”, a subliniat Silviu Toma.

Avantaje și dezavantaje ale României

Hedwig Hofler: “Randamente mai bune; finanțarea se obține mai ușor; cererea pentru spații încă mai crește – în București vedem o cerere reală pentru spații noi, vedem dintre chiriașii noștri companii care se extind; vor urma relocări din clădiri clasa B sau C ori din alte tipuri de imobile în clădiri de birouri”
Jan Glas: “Există încă o proporție însemnată de populație care caută un loc de muncă, oameni care nu sunt în statistici; nivelul taxelor care este unul scăzut în comparație cu alte țări, cred că, în Europa, doar Irlanda și Bulgaria au un sistem de taxe mai avantajos; este încă o țară foarte birocratică; pe termen lung, îngrijorătoare sunt îmbătrânirea populației și sporul natural negativ”

Silviu Toma: “Sectorul bancar este foarte solid, iar băncile, astăzi, au o solvabilitate ridicată – peste 80%; investitorii vin pentru că sunt multe oportunități chiar pentru a-și dubla sau tripla capitalul într-o perioadă medie; există un set de noi măsuri pentru investitorii străini pentru a stimula producția; o poziționare foarte bună teritorială, însă predictibilitatea legislației este destul de scăzută – și acesta e un factor cheie”

Manuel Costescu: “Unul dintre avantaje este că în ciuda unor incertitudini politice, România ultimilor 16 ani a fost un multiplicator de 5 pentru fiecare dolar investit; economia crește cu 4.2% într-un mediu definit prin apartenența la UE, NATO și într-un parteneriat strategic cu SUA; oameni calificați; sectorul IT; diversitatea forței de muncă, cunoașterea limbilor de circulație internațională; cost de business scăzut; conexiuni spre 130 de destinații, inclusiv pe aeroporturi în orașele regionale (ex. Timișoara – Eindhoven sau Londra – Sibiu); TVA scăzut și ajutoare de stat; viață dinamică și stil boem de interacțiune al oamenilor”.

Proiectele ASCOM International

“Greet Vienna a fast primul eveniment la care ne-am prezentat cu cele 2 parcuri industriale pe care le avem În portofoliu. Contactele stabilite la Vienna ne-au arătat că există foarte mult interes pentru cele 2 parcuri și că poziționarea și facilitățile pe care le avem sunt cele căutate de viitori chiriași sau investitori. PIOM este în proportie de 50% gata de închiriat și interesul pemtri acesta a fost mai ridicat, proiectul din Oradea fiind în plină dezvoltare, companiile interesate așteaptă termenul de finalizare și momentul în care putem începe să inchiriem spații.

Panelul despre România a trezit un interes major la Viena, atuurile pieței fiind forța de muncă de calitate la un preț sub media europeană, poziționarea țării, deschiderea către investiții străine și faptul că, din perspectivă culturală, companiile străine creează sinergii într-un timp scurt. Piața de real estate – industrial oferă oportunități unice în acest moment, cost pe mp mai ieftin decât media europeană în locații noi, moderne, la cele mai înalte standarde, infrastructura tehnică (electricitate, gaze etc) la un nivel destul de ridicat – și aici am în vedere cele 2 parcuri pe care le dezvoltăm, ele au atuuri foarte importante: curent electric pentru consum industrial, cale ferată, suprafață generoasă, conectate la infrastructura rutieră europeană” – Alexandru Boghiu, manager dezvoltare Ascom International, companie care dezvoltă parcurile PIOM (Ocna Mureș, județul Alba) și MIPO (Oradea, județul Bihor).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Analiza pietei de constructii - Marcom

Articolul următor

ACI Europe celebrates 25 years

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Citeste mai mult

Se va circula mai ușor în Regiunea Vest

Autoritățile locale din marile orașe ale Regiunii Vest au acum ocazia de a accesa finanțări europene destinate modernizării…
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share