Cartierul clujean Andrei Mureşanu, loc de intelectuale elevaţii şi de întunecate prăbuşiri poartă în pereţii câtorva case, în pietrele calde, în sistemul circulator al străzilor urmele eroilor moderni, uneori cunoscuţi parţial, alteori acoperiţi de ilustra modestie a anonimatului.
Pe strada Braşov, la nr.1 se zăreşte printre crengi placa ce atestă popasul clujean a lui Ion Desideriu Sîrbu între 1950 şi 1955, unde timp de cinci ani, la etaj a locuit scriitorul, după îndepărtarea sa din universitate.
Repere biografice
Născut la 28 iunie 1919 la Petrila, este din 1940 student al Facultăţii de Litere şi Filosofie a Universităţii din Cluj, care în urma Dictatului de la Viena îşi desfăşura activitatea în refugiu la Sibiu. I-a avut ca profesori, printre alţii pe Lucian Blaga, D. D. Rosca, D. Popovici, Liviu Rusu, Onisifor Ghibu, Nicolae Mărgineanu.
A moştenit de la tatăl său aplecarea spre o ideologie marcată de sindicalism social-democrat şi din această cauză ajunge pe front de câteva ori în timpul studentiei, iar în l942, rănit, cade prizonier în Rusia. Fiul de miner de la Petrila evadează din lagăr şi revine la Sibiu, unde îşi finalizează Magna cum laudae studiile, cu examenul de licenţă în 1945.
Înscris la doctorat cu lucrarea „Funcţia epistemologică a metaforei” devine asistent la Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii din Cluj în 1946, pentru ca în anul următor să ocupe postul de conferenţiar universitar tot la Cluj, la Institutul de Artă Dramatică.
Deoarece se alăturase grupului de profesori şi intelectuali „reacţionari” şi „idealişti” pentru regimul proaspăt instalat, precum Lucian Blaga, D.D.Roşca şi Liviu Rusu, după doi ani, la sfârşitul lui 1949 împarte soarta eminenţilor profesori şi este îndepărtat din învătământul universitar.
Între 1950-1956 este nevoit, aşadar să îşi continue cariera ca profesor de limba română la şcoli medii în Baia de Arieş şi Cluj.
I.D. Sîrbu prin ochii unei foste eleve
La Liceul de fete nr.1, actualul Colegiu Naţional „George Coşbuc”, Liceul de fete „Regina Maria”, aşa cum se numea la înfiinţare în 1919 I.D. Sîrbu era profesor de limba şi literatura română, iar celălalt profesor bărbat era un domn Tănase, care preda limba franceză, îşi luase doctoratul la Sorbona şi îi fusese asistent lui Lucian Blaga, restul corpului profesoral fiind feminin.
Una din elevele liceului în acea vreme era doamna Rodica Alboiu, actor mânuitor la Teatrul de păpuşi din Baia Mare în cea mai mare parte a activităţii sale artistice, actualmente pensionară. Deşi o cunosc de aproape 30 de ani, nu am ajuns să stăm de vorbă despre acea perioadă a vieţii sale, astfel că abia acum am aflat despre ilustrul său profesor.
„ I.D.Sîrbu semăna cu un actor rus la modă, era ceva mai scund, dar cu o constituţie atletică. Avea o coamă neagră, un păr rebel, ce părea mereu nepieptănat, un râs molipsitor şi o minte brici” îşi aminteşte fosta lui elevă.
Obişnuia să invite un grup de 3-4 eleve în biblioteca de acasă, unde aveau loc discuţii literare legate de temele studiate la şcoală.
„Era o cameră cu un perete curbat spre stradă, cu rafturi de la podea până la tavan ticsite de cărţi, toate legate în negru” povesteşte Rodica Alboiu, care a revenit de multe ori acolo în cei doi ani cât l-a avut profesor.
I.D.Sîrbu era iubit şi apreciat de întreaga clasă, astfel că de 1 Martie primea şi purta mărţişoarele de la toate cele 52 de eleve, care de ziua lui de naştere au delegat-o pe Rodica Alboiu să-i cumpere, din partea întregii clase un cadou. Opera completă a lui Shiller, în original şi legată în piele roşie a tronat de atunci înainte în mijlocul bibliotecii sale eminamente neagră, iar emoţia profesorului a fost profundă.
S-au reîntâlnit în Bucureşti, dar I.D.Sîrbu s-a arătat profund dezamăgit că fosta sa elevă nu studia literele, ci teatrul. Mai târziu, unul din cei cu care scriitorul avea să împartă anul de detenţie politică la Jilava avea să-i devină soţ doamnei Rodica Alboiu. Este vorba de Ion Gănescu, scenograf şi maestru păpuşar, care a scris pe pereţii celulei de acolo primul său scenariu pentru o piesă de teatru de păpuşi.
După a doua condamnare, I.D.Sîrbu a fost graţiat în 1963, devenind secretar literar la teatrul din Craiova şi astfel Rodica Alboiu, alături de soţul îl va întâlni pentru ultima oară pe profesorul şi scriitorul I.D.Sîrbu.
Lecţia de adevăr
Pentru cuvântul rostit dai seamă în faţa oamenilor, iar pentru cuvântul scris dai seamă în faţa lui Dumnezeu, aceasta este una din lecţiile predate de I.D.Sîrbu în dubla ipostaza de profesor şi scriitor.
Resemnat în demersul său de scriitor care nu se mai adresează unor cititori imediaţi, ci mai degrabă unora virtuali şi eliberat astfel de presiunea responsabilităţii faţă de efectul de receptare, I.D.Sîrbu scrie o bogată lteratură de sertar şi este credincios conştiinţei sale în pagini al căror lector pare a fi Bunul Dumnezeu, de unde sinceritatea nudă şi lipsa oricărei disimulări ori nevoi de a ascunde un adevăr periculos dedesubtul unei întorsături de frază bine ticluită, care să scape vigilenţei cenzurii.
Trei luni l-au despărţit pe I.D.Sîrbu de prăbuşirea regimului comunist, care moare la 17 septembrie 1989, fără să bănuiască apropierea unui eveniment care va face posibilă ieşirea la lumină a scriiturii sale.
Din „Jurnalul unui jurnalist fără jurnal”
„În acest Isarlâk al nostru, îmi spune colegul Sommer, nu există nici convingeri, nici credinţe sau păreri ferme, continue; ca si metabolismul organic, convingerile se schimbă ritmic, după orele zilei: dimineata toţi cetăţenii sunt atei şi materialişti, pleacă la uzină sau fabrică mărşăluind brigadiereşte, dar spre amiază încep să se îndoiască de totul şi de toate: seara se închină, devin buni credincioşi, iar noaptea se întorc, visând, în mitologia sclavagistă a spaimelor şi paradoxiilor inconştiente, rezultate din hibridizarea noastră latino-greco-iudeo-creştino-slavono-fanarioto-bonjouristo-balcanică.
Lucrul cel mai supărător – dar şi înspăimântător, ca armă de apărare, de adaptare la condiţia duplicităţii obligatorii – constă în faptul că nici nu apuci să-i contrazici, că au şi trecut total de partea ta.”
„Ţăranul nostru, întru sinea sa cea mai adâncă (având o milenară experienţă în legătură cu formele de exploatare şi exploatatorii), consideră orice Stăpânire ca fiind străină. Chiar şi acest Stat al muncitorilor şi ţăranilor, din clipa în care i-a încălcat sau schimbat cutuma şi legea sa arhetipală, devine un stat ocupant, străin şi dusman. Fanariot. Ai voie de la Dumnezeu să-l minţi si să-l furi. Fiindcă si el te minte şi te fură. Altfel nici că se poate”.
Am răsfoit cu drag prin amintirile doamnei Rodica Alboiu despre profesorul I.D.Sîrbu şi la finalul întâlnirii noastre mi-a dăruit, cum altfel, un volum de povestiri ale acestuia, „Şoarecele B. Şi alte povestiri”, un volum antum, o strângere de mână dintr-o existenţă zbuciumată într-u adevăr şi literatură pe viu.
Citește și:
Angajatori de top căutați de timișoreni
Cel mai mare eveniment de carieră din această lună, Angajatori de Top, tocmai a avut prima ediție la…
17 martie 2025
Transilvania Investments demarează un program de răscumpărare de acțiuni
Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) fondului de investiții a aprobat, la Hotelul Aro Palace din Brașov, o…
17 martie 2025
Ce facem cu crengile din grădină: compost sau foc de tabără?
Deșeurile vegetale pe care clujenii le incendiază acum în masă pot fi folosite ca îngrășământ în agricultură, parcuri…
16 martie 2025
Încă un pasaj rutier suprateran din Bihor se face din fonduri europene
Consiliul Județean Bihor, prin Serviciul Proiecte cu Finanțări Nerambursabile, a depus vineri, 14 martie, cererea de finanțare prin…
15 martie 2025
Liderii de business ai Transilvaniei se întâlnesc la Cluj
Conferința regională Romanian Business Leaders (RBL) Cluj, cu tema: “De la viziune la acțiune. Puterea de a modela…
15 martie 2025
Vinieta albastră scindează Bistrița. Șoferii din afara orașului, suprataxați
Municipalitatea bistrițeană propune din aprilie un nou sistem de parcare, care face deosebiri între rezidenți și nonrezidenți. Intenția…
14 martie 2025
Decizii în Maramureș: OMD se reorganizează, SDP rămâne la județ
Administrația județeană a decis să elibereze clădirea în care funcționează Organizației de Management al Destinației (OMD) în favoarea…
14 martie 2025
Universitatea Tehnică din Cluj intră în consorțiul Ro-HydroHub
Centrul de excelență dedicat cercetării și dezvoltării tehnologiilor pe bază de hidrogen va beneficia de un buget de…
14 martie 2025
Investiții
Transilvania Investments demarează un program de răscumpărare de acțiuni
Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) fondului de investiții a aprobat, la Hotelul Aro Palace din Brașov, o…
17 martie 2025
Încă un pasaj rutier suprateran din Bihor se face din fonduri europene
Consiliul Județean Bihor, prin Serviciul Proiecte cu Finanțări Nerambursabile, a depus vineri, 14 martie, cererea de finanțare prin…
15 martie 2025
Utilaje de ultimă generație din fonduri UE pentru întreținerea drumurilor bihorene
Bihorul vrea să depună spre finanțare din fonduri europene un proiect în valoare de 47,7 milioane de lei…
14 martie 2025
Premieră județeană în chirurgia oncologică la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor
În data de 28 februarie 2025, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor (SCJUBH), a avut loc, în…
14 martie 2025
Construcții Erbașu va realiza Drumul Expres Oar – Satu Mare (10,38 km)
Constructorul Drumului Expres Oar – Satu Mare a fost desemnat Construcții Erbașu, potrivit directorului CNAIR, Cristian Pistol. Antreprenorul…
13 martie 2025
Selina Grup a ajuns la 75% cu lucrările la noul ambulatoriu din Oradea
Pe șantierul noului ambulatoriu al Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor din Oradea, Selina Grup este tot mai…
13 martie 2025
Proiecte deosebite în 2024, planuri mari pe 2025 la Universitatea din Oradea
Rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău, a prezentat miercuri, 12 martie 2025, în cadrul unei conferință de presă,…
12 martie 2025
Universitatea din Oradea partener în AGRI-SOCIAL, un nou proiect internațional
Universitatea din Oradea este partener al proiectului AGRI-SOCIAL: Advancing Growth and Resilience through the Integration of Socially Vulnerable…
11 martie 2025
Infrastructură
Încă un pasaj rutier suprateran din Bihor se face din fonduri europene
Consiliul Județean Bihor, prin Serviciul Proiecte cu Finanțări Nerambursabile, a depus vineri, 14 martie, cererea de finanțare prin…
15 martie 2025
Decizii în Maramureș: OMD se reorganizează, SDP rămâne la județ
Administrația județeană a decis să elibereze clădirea în care funcționează Organizației de Management al Destinației (OMD) în favoarea…
14 martie 2025
Utilaje de ultimă generație din fonduri UE pentru întreținerea drumurilor bihorene
Bihorul vrea să depună spre finanțare din fonduri europene un proiect în valoare de 47,7 milioane de lei…
14 martie 2025
Dimex 2000 modernizează rețeaua de apă-canal din Baia Mare
Municipalitatea băimăreană a consemnat începerea lucrărilor la proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată…
13 martie 2025
Construcții Erbașu va realiza Drumul Expres Oar – Satu Mare (10,38 km)
Constructorul Drumului Expres Oar – Satu Mare a fost desemnat Construcții Erbașu, potrivit directorului CNAIR, Cristian Pistol. Antreprenorul…
13 martie 2025
Selina Grup a ajuns la 75% cu lucrările la noul ambulatoriu din Oradea
Pe șantierul noului ambulatoriu al Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor din Oradea, Selina Grup este tot mai…
13 martie 2025
Bugetul anual al Clujului: 1 miliard €. “Ne trebuie de trei ori pe-atât”
4,9 miliarde de lei este propunerea de buget a municipalității clujene în 2025, dintre care 3,1 miliarde pentru…
11 martie 2025
Magistrala M300 Cluj-Oradea, foarte greu și practic imposibil de finalizat la termen
Cei 166,5 kilometri care trebuie electrificați și modernizați între Cluj-Napoca și granița cu Ungaria înaintează pe alocuri bine…
11 martie 2025
Turism
Decizii în Maramureș: OMD se reorganizează, SDP rămâne la județ
Administrația județeană a decis să elibereze clădirea în care funcționează Organizației de Management al Destinației (OMD) în favoarea…
14 martie 2025
Cloud-ul regional al Ardealului va costa 45 milioane €
Proiectul pe fonduri europene va fi pus în mișcare începând din această vară, beneficiare fiind șase județe din…
13 martie 2025
Domeniul Regal de la Săvârșin se pregătește pentru primirea turiștilor
Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a consacrat ziua de miercuri, 12 martie, unor întâlniri cu colectivul Fundației Colecția…
13 martie 2025
Gustul autentic al Transilvaniei, pe pârtiile de la Șureanu
La Șureanu, turiștii nu doar schiază, ci și descoperă gusturile autentice ale Transilvaniei. Prin programul „Șureanu – Producători…
12 martie 2025
Magistrala M300 Cluj-Oradea, foarte greu și practic imposibil de finalizat la termen
Cei 166,5 kilometri care trebuie electrificați și modernizați între Cluj-Napoca și granița cu Ungaria înaintează pe alocuri bine…
11 martie 2025
Castelul Teleki, restaurat pe banii Europei
Acest proiect va reprezenta un pas important în conservarea patrimoniului cultural și în valorificarea potențialului turistic al județului…
10 martie 2025
“Vrem zborul Cluj – Nisa înapoi!”. Apel din patru țări
Dispariția cursei aeriene dintre cele două orașe reduce afacerile regionale și turismul, dar și traficul generat de studenți,…
10 martie 2025
Răzvan Pîrjol pleacă de la conducerea SC Turism Felix SA, începând cu 1 aprilie 2025
După mai puțin de un an de când a preluat această funcție (1 mai 2024), directorul general al…
9 martie 2025
Educație
Studenții orădeni s-au întrecut în idei la „Innovation Labs – Idea Jam”
Universitatea din Oradea a fost, vineri – 14 martie 2025, gazdă a unui eveniment „Innovation Labs – Idea…
14 martie 2025
Echipa Thermo Vault de la Universitatea Transilvania din Brașov a câștigat competiția E.ON Energy Challenge, ediția 2025
Cele șase echipe calificate în finala competiției studențești E.ON Energy Challenge, alături de mentorii lor, au avut parte…
14 martie 2025
Ministrul Educației, Daniel David, vine la Oradea STEAM Conference
Oradea STEAM Conference este un eveniment unde se dorește dezbatarea și găsirea de soluții pentru încurajarea inovației și…
13 martie 2025
Proiecte deosebite în 2024, planuri mari pe 2025 la Universitatea din Oradea
Rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău, a prezentat miercuri, 12 martie 2025, în cadrul unei conferință de presă,…
12 martie 2025
Gala Elitelor Arădene, ediția a IV-a, în 15 martie la Palatul Cultural din Arad
Având ca parteneri Primăria Municipiului Arad, Consiliul Județean Arad, Filarmonica Arad, Centrul Cultural Județean Arad precum și reprezentanți…
12 martie 2025
Universitatea din Oradea partener în AGRI-SOCIAL, un nou proiect internațional
Universitatea din Oradea este partener al proiectului AGRI-SOCIAL: Advancing Growth and Resilience through the Integration of Socially Vulnerable…
11 martie 2025
Ford a livrat 34 de microbuze electrice școlare la Cluj
Microbuzele au fost achiziționate în cadrul unui proiect finanțat cu 7 milioane de euro prin Planul Național de…
11 martie 2025
Brandul Helen Doron aniversează 40 de ani de excelență în educație
Grupul educațional Helen Doron, un reper global în domeniul predării limbii engleze ca limbă străină, celebrează 40 de…
11 martie 2025
Zi de Zi știri economice:
