În peisajul clujean inteligent, în zona IT, aflată într-o dezvoltare explozivă, a apărut o platformă nouă, o piaţă virtuală de produse agricole şi alimentare, care va uni producătorii şi consumatorii din zona județului Cluj. Asta deocamdată, pentru că platforma este concepută în aşa fel încât aria geografică poate fi oricând extinsă.
Mare mi-a fost curiozitatea când am auzit de acest nou produs IT şi, chiar dacă de mulţi ani nu mă mai număr printre producătorii agricoli, am intrat şi eu pe site, mi-am făcut un cont şi, pe cele şapte puncte obţinute gratuit, am încercat să văd ce-aş fi putut vinde din ceea ce obţineam odinioară în grădina şi coteţele de la ţară.
Am găsit definite ca listă de produse de tip „nomenclator” tot ce mi-a trecut prin cap şi recunosc cinstit, nu mi-ar fi ajuns punctele iniţiale. Poţi vinde multe lucruri, iar pentru ceea ce nu aş fi găsit definit, am aflat că furnizorii platformei pot completa în câteva minute, la cerere, lista cu produsul respectiv, astfel încât oferta să ajungă în piaţă cât mai repede.
Fără a da oricărui utilizator posibilitatea de a introduce arbitrar noi denumiri de produse, „Târgul Agro” nu riscă să se transforme într-un site generic de comerţ online şi scopul iniţial va rămâne astfel nealterat.
„Târgul Agro” îşi propune să fie o punte între producători, mici sau de orice fel, şi clujenii care vor dori să aibă acces la bunătăţile de la ţară, ca şi cum bunicii ar fi încă tineri şi în putere.
Fiecare gospodărie produce câte ceva în plus, iar acum există ocazia ca aceste produse să fie valorificate, în loc să ajungă la animale, care oricum au furaje.
Ştiu, veţi spune că bunicuţele cu ouă în plus, ori miere, cartofi, găini sau brânză nu vor avea acces la site şi scopul nu va fi atins, dar am aflat că se pregăteşte un call center, iar anunţurile vor putea fi postate pe site de operatorii care vor prelua telefonic intenţiile de vânzare.
Ca să aflăm ce este în spatele unui asemenea proiect, am stat de vorbă cu iniţiatorul său, Ovidiu Pintea, Managing Partner – PM & Development la Optima Group, partener alături de care stă ArtSoft Consult SRL, şi am înţeles de ce proiectul este atât de reuşit: domnia sa este nepot de ţăran, a cărui tată s-a retras, după pensionare, într-unul din satele judeţului Cluj şi a dovedit cât este de bun gospodar.
Când toată copilăria ai petrecut vacanţele la bunici, ajutând în gospodărie, iar tatăl îţi dă mereu bunătăţi obţinute cu grea trudă, nu poţi să nu ai inima deschisă înspre zona rurală şi problemele oamenilor de acolo, iar atunci când inteligenţa dublează buna intenţie şi oportunitatea de a avea alături o echipă de proiect plină de idei şi dinamism, e musai să dovedeşti că românul nu trebuie să se roage doar pentru „mintea din urmă” şi că roadele eforturilor tale pot bucura pe mulţi.
Târgul Agro şi Clusterul Cluj IT fac casă bună
Proiectul „mare” a demarat prin 2013, când clusterul Cluj IT a decis să depună o cerere de finanţare prin Fondul European de Dezvoltare Regională, Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”, Axa 122 POSCCE, operaţiunea 1.3.3.
El se referă la oraşul inteligent al viitorului şi este cunoscut sub numele de „Brained city”. La nivel mondial se vorbeşte de ani buni despre „Smart cities”, dar iniţiatorii proiectului au încercat să meargă mai departe cu ideea de „oraş inteligent” şi astfel s-a ajuns la conceptul de „Brained city”.
La baza acestui concept s-au identificat şapte piloni pe care orașul Cluj-Napoca ar trebui să se dezvolte ca oraş „cu minte”, iar unul dintre ei este cel legat de comerţul cu produse agricole şi alimentare la nivelul conglomeratului urban.
Prin finanţarea obţinută pentru întregul proiect s-au obţinut resursele necesare pentru dezvoltarea integrală a patru subproiecte, până la stadiul de produs, şi s-a reuşit includerea altor subproiecte până la faza de design, trecând, desigur, prin faza de analiză şi specificaţii de business.
Dacă vorbim strict de proiectul Târgul Agro, valoarea sa totală a fost de 1.120.500 lei, din care 717.120 lei finanţare nerambursabilă, respectiv 412.380 lei cofinanţare din partea firmelor Optima Group şi ArtSoft Consult. Exprimat în EUR, la cursul stabilit de către Autoritatea de Management la valoarea de 4,32 RON pentru 1 EUR, aceste sume înseamnă 261.460 EUR, din care 166.000 EUR finanţare nerambursabilă, iar 95.460 EUR – cofinanţare.
Aşadar, avem în faţă nu o simplă iniţiativă privată, ci un element dintr-o structură complexă. Platforma se adresează producătorilor agricoli, comercianţilor de produse agricole, consumatorilor, transportatorilor de produse agricole şi celor ce au spaţii de depozitare şi conservare şi doresc să le ofere spre închiriere.
Acest târg agricol virtual este conceput să funcţioneze într-un mod asemănător cu reţelele de socializare, aşa că producătorul sau comerciantul îşi face un cont şi poate să încarce fotografia produsului oferit spre vânzare, să furnizeze informaţii amănunţite, caracteristici, culoare, soi sau rasă, precum şi cantitatea oferită, plus – desigur – preţul solicitat.
Locuitorii satelor mai îndepărtate vor avea posibilitatea să-şi vândă produsele fără să mai investească în transport şi închirierea unor spaţii din pieţe şi fără să mai piardă timp şi efort, uneori pentru vânzări care abia le acoperă cheltuielile de deplasare.
În plus, vor putea avea acces direct la consumatori fără intermediarii din pieţe şi fără să fie nevoiţi să vândă la preţuri derizorii celor care mergeau şi cumpărau direct de la poartă, ceea ce făcea de multe ori ca ţăranul să nu obţină nici măcar sumele investite.
Printre intenţiile de extindere viitoare a platformei se află şi colaborarea cu instituţiile abilitate să emită certificate de produs ecologic, pentru ca fermierii care îndeplinesc condiţiile şi obţin certificările să fie evidenţiaţi corespunzător pe site.
Această evidenţiere va completa sistemul actual de evaluare, pe care platforma îl pune la dispoziţia oricărui utilizator care a încheiat un târg de vânzare-cumpărare cu un alt utilizator de pe site.
De cealaltă parte, a cumpărătorilor, totul este din nou foarte simplu. În momentul în care introduci intenţia de cumpărare, ai acces automat la toate anunţurile de vânzare ale produsului solicitat şi după ce alegi unul, începi negocierea cu furnizorul. Deci site-ul este unul interactiv, prietenos şi te poţi autentifica şi prin intermediul reţelelor de socializare cunoscute, existând posibilitatea de accesare atât de pe PC, cât şi de pe smartphone sau tabletă.
După epuizarea, prin postarea de anunţuri, a celor 7 puncte iniţiale obţinute la crearea contului, pot fi achiziţionate alte puncte, iar modalitatea de plată este printr-un SMS, cu pachete de 5 sau 10 euro, sau cu cardul.
Dar până la sfârşitul anului 2015, fiecare utilizator al platformei online beneficiază de acces nelimitat în contul său de pe site-¬ul www.târgulagro.ro. Ulterior vor fi derulate campanii promoţionale, în cadrul cărora utilizatorii vor putea beneficia de puncte cadou pentru noi anunţuri.
Circa 700 de producători şi 6000 de utilizatori sunt vizaţi într-o primă etapă de platforma ce funcţionează de puţină vreme, iar segmentul de piaţă vizat de proiectul pivot „Târgul Agro” îl reprezintă, cel puţin deocamdată, zona urbană a Clujului şi localităţile limitrofe, dar şi judeţele învecinate care aprovizionează, în mod tradiţional, pieţele şi comercianţii din Cluj cu produse agroalimentare.
Pe termen mediu şi lung, obiectivele platformei includ atât creşterea numărului de utilizatori şi extinderea acesteia la nivelul întregii ţări, cât şi dezvoltarea de noi funcţii, care să le susţină pe cele deja implementate.
„Târgul Agro” promovează ideea de comercializare de produse agroalimentare direct de la producători, iar sloganul folosit în cadrul activităţii de promovare a site¬ului este “Târgul Agro – hrană românească mai bună şi mai ieftină”.
„Sângele de nepot de ţăran m-a determinat să-mi doresc în primul şi-n primul rând să fac ceva pentru micii producători agricoli de la ţară. Afectiv, sunt foarte legat de această platformă: am avut ideea iniţială, am gândit produsul împreună cu echipa de analiză, am participat la toată partea de implementare, fiind, practic, „titularul” de project management pe acest subproiect, şi în continuare cred, fără să-mi fie foarte clar când şi dacă voi reuşi să fac return of investment, că produsul în sine va ajunge să susţină micii producători, în primul rând, să ajungă cu produsele lor mai repede la consumatori. Acesta este scopul în acest moment şi ştiu sigur că, mai devreme sau mai târziu, produsul va prinde la utilizatorii săi” – declară Ovidiu Pintea, Managing Partner – PM & Development, Optima Group.
Citește și:
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Top 25 de companii din Transilvania și Banat în funcție de cifra de afaceri
Primele 25 de companii din regiunile de dezvoltare Vest, Nord – Vest și Centru au o cifră de…
11 iulie 2025
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
13 ani pentru primul drum expres de Cluj
Cea dintâi șosea cu acest regim din județ, DEx 4, a devenit funcțională, însă fără soluționarea optimă a…
10 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Investiții
Top 25 de companii din Transilvania și Banat în funcție de cifra de afaceri
Primele 25 de companii din regiunile de dezvoltare Vest, Nord – Vest și Centru au o cifră de…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
inVest organizează la Timișoara un Speed Beer-a-thon
Evenimentul are loc în această seară la CoWork Timișoara, cu începere de la ora 18. Sunt așteptați antreprenori…
10 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Memorandum de Colaborare între Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad
Biroul de Afaceri Externe al Provinciei Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad au semnat, miercuri, 9 iulie 2025,…
9 iulie 2025
Pod peste continente: Arad și Hainan sărbătoresc 25 de ani de înfrățire
Un sfert de secol de cooperare, schimb de bune practici și solidaritate reciprocă. Relația dintre Județul Arad și…
9 iulie 2025
Infrastructură
13 ani pentru primul drum expres de Cluj
Cea dintâi șosea cu acest regim din județ, DEx 4, a devenit funcțională, însă fără soluționarea optimă a…
10 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
ARL Cluj montează grinzile de la Pasajul Italsofa
Administrația județeană susține că nu se lucrează concomitent și la Pasajul Văcarilor din Baia Mare pentru a nu…
9 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Memorandum de Colaborare între Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad
Biroul de Afaceri Externe al Provinciei Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad au semnat, miercuri, 9 iulie 2025,…
9 iulie 2025
Pod peste continente: Arad și Hainan sărbătoresc 25 de ani de înfrățire
Un sfert de secol de cooperare, schimb de bune practici și solidaritate reciprocă. Relația dintre Județul Arad și…
9 iulie 2025
Noul prefect al Clujului: “Mulți investitori importanți vor să vină aici”
Cinci companii din domeniile automotive, construcții de mașini, farmaceutic sau industria ospitalității au solicitat informații despre terenurile disponibile…
8 iulie 2025
Turism
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
7 lucruri care nu trebuie să lipsească din bagajul pentru plajă
Sosirea sezonului cald marchează momentul perfect pentru planuri la mare, zile relaxante sub soare și ieșiri pe nisip.…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Târgul de Turism al României – Ediția de Toamnă
Cel mai mare târg de turism are loc la ROMEXPO! După succesul remarcabil al ediției din februarie, care…
8 iulie 2025
Megaproiect de 25 milioane € la Salina Turda. “Să evităm un dezastru ca la Praid”
Municipalitatea cere statului bani pentru lucrări urgente de punere în siguranță și consolidare pentru obiectivul care atrage anual…
7 iulie 2025
Peste 260.000 de pasageri în semestruI I 2025 și noi rute ce deschid orizonturi
În primele șase luni ale anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu a fost alegerea a 260.234 de călători, față…
7 iulie 2025
Educație
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Universitatea Babeș-Bolyai va sprijini tinerii cercetători în DeepTech
Instituția clujeană de învățământ superior participă la un proiect finanțat prin programul Horizon Europe al Uniunii Europene (UE).…
8 iulie 2025
Mai puțini șomeri în județul Bihor: cifrele AJOFM Bihor arată o tendință pozitivă
La sfârșitul lunii iunie 2025, rata șomajului în județul Bihor a coborât la 2,05%, potrivit datelor centralizate de…
7 iulie 2025
EU GREEN aduce inovația sustenabilă la Universitatea din Oradea
Timp de cinci zile, între 7 și 11 iulie 2025, Universitatea din Oradea este gazda întâlnirilor directe din…
7 iulie 2025
Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din…
5 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
900 de copii din România, sprijiniți pentru educație și dezvoltare socio-emoțională
În anul școlar 2024–2025, Fundația Regală Margareta a României a oferit sprijin educațional, material, social și emoțional pentru…
3 iulie 2025
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Zi de Zi știri economice:
