Eveniment Importate

Prinţul Charles, lobby pentru pajiştile Târnavei Mari

Moştenitorul coroanei britanice, Alteţa Sa Regală Prinţul Charles, a avut o întrevedere, la începutul lunii iunie, în localitatea mureşeană Saschiz, cu Ovidiu Săvâşcă directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Mureş. Întâlnirea a fost intermediată de reprezentanţii Fundaţiei Adept Transilvania, care a iniţiat, recent, o măsură de agromediu pilot pentru gospodărirea de pajişti în regim de fâneaţă din regiunile Târnava Mare şi Pogany Havas (Munţii Ciucului).

20 de fermieri, înscrişi

Potrivit directorului executiv al APIA Mureş, vizita la Saschiz a avut ca principal scop consultarea cu reprezentanţii Fundaţiei Adept Transilvania în ceea ce priveşte proiectul-pilot demarat de curând.

„La invitaţia Fundaţiei Adept Transilvania am participat la o consultare despre ceea ce înseamnă măsurile de agromediu implementate prin APIA. De asemenea, am discutat despre un proiect-pilot pentru plăţile pentru biodiversitate pe care Fundaţia Adept Transilvania vrea să îl implementeze începând cu anul 2016 pe regiunea Târnava Mare, în special pentru protejarea fâneţelor.

A avut loc o discuţie între mine, ca reprezentant al APIA, şi reprezentanţii Fundaţiei Adept Transilvania despre cerinţele specifice pe care fermierii trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de aceste plăţi de agromediu, precum şi despre intenţia lor de a implementa acest program pe partea de fâneţe şi cerinţele specifice pe care le vor solicita ei fermierilor.

Am convenit de comun acord ca şi în perioadele de control să participe şi un reprezentant al APIA, în momentul în care se vor face controale pe acest program-pilot de menţinere a suprafeţelor de păşune şi de întreţinere. Am aflat că în primă fază în cadrul acestei măsuri-pilot finanţată de Comisia Europeană s-au înscris 20 de fermieri cu o suprafaţă totală de 200 de hectare”, a declarat Ovidiu Săvâşcă.

Speciile prezente pe pajişte, protejate

Măsura va fi testată pe regiunea Târnava Mare şi Pogany Havas/ Munţii Ciucului, pe o perioadă de trei ani, din 2016 până în 2019, iar rezultatele şi concluziile programului pilot vor fi comunicate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

„Dacă se va dovedi popular în rândul fermierilor , programul ar putea fi disponibil în toată ţara. Actuala măsură de agromediu, Pachetul 1.2. cum mai este cunoscută, pajişti cu înaltă valoare naturală, a fost implementată la fel, printr-un program-pilot din anii 2007-2008, cu plăţi făcute prin Fondul European de Dezvoltare Rurală. Acest program-pilot are ca scop protejarea pajiştilor prin menţinerea suprafeţelor de fâneţe prin protejarea speciilor prezente pe pajişte şi efectuarea cosirilor exclusiv manual”, a menţionat Ovidiu Săvâşcă.

Prinţul Charles, interesat de biodiversitate

Întâlnirea de la Saschiz s-a suprapus cu vizita Prinţului Charles la sediul Fundaţiei Adept Transilvania, astfel încât reprezentantul Casei Regale a Marii Britanice a avut o convorbire de aproximativ 10 minute cu directorul executiv al APIA Mureş.

„Se cunoaşte preocuparea Prinţului Charles pentru biodiversitatea existentă în Transilvania şi pentru această măsură pe care Fundaţia Adept Transilvania a iniţiat-o. Am avut privilegiul de a avea o discuţie de aproximativ 10 minute cu Prinţul Charles despre probleme de suprapăşunat, despre zonele unde există un număr mai mare de animale, despre protejarea fâneţelor din Transilvania şi aducerea de plus-valoare, inclusiv prin partea de finanţare mai consistentă pe ceea ce înseamnă fâneţe şi evident despre conservarea a 27 de specii şi grupelor de specii selectate şi testate ca indicatori ai pajiştilor cu valoare naturală ridicată. Păşunatul intensiv pune în pericol de dispariţie speciile cu înaltă valoare naturală care există în această zonă.

Prinţul Charles a fost foarte deschis, foarte receptiv, m-a întrebat cum ar putea APIA ca reprezentant regional al Ministerului Agriculturii să aducă la cunoştinţa oficialilor acest program-pilot demarat de Fundaţia Adept Transilvania. I-am răspuns că în momentul în care programul-pilot va da rezultate după cei trei ani, cu siguranţă Ministerul va fi deschis pentru implementarea şi protejarea speciilor prin acest program pilot”, a menţionat directorul executiv al APIA Mureş.

Plăţi între 140 – 180 de euro/hectar

Conform reprezentanţilor Fundaţiei Adept Transilvania, fermierii care deţin terenuri de până la 100 de hectare de pajişti în regim de fâneaţă care accesează această măsură-pilot vor beneficia de plăţi între 140 – 180 de euro/hectar, în funcţie de numărul de specii prezente pe pajişte.

„Plăţi suplimentare în valoare de 100 de euro pe hectar vor fi acordate pentru cositul manual. Costul cu echipament uşor va fi de asemenea plătit cu o sumă adiţională de 21 de euro pe hectar”, susţin iniţiatorii programului-pilot.

Totodată, fermierii trebuie să ţină o evidență anuală al speciilor listate pe care le pot găsi într-o secţiune liniară a pajiştii şi să cosească pajiştile cel puţin o dată pe an, cosind prima dată după data de 10 iunie pentru a permite desfăşurarea de controale.

Related posts

AMCOR vă invită să participați la o nouă sesiune de certificare internațională CMC

Stefana Muresan

P3 – depozit nou in pregatire

Transilvania Business

Meat&Milk, ediția a VI-a

Tirdea Ionut

Rezultate Immofinanz in Romania

Strategia de marketing – determinanta intr-un business online

Transilvania Business

Pascal van den Noort speaker la PRIA Urban Innovation

Ionut Oprea

Companie a grupului Peppermint, Ertex International, o firmă de top în domeniul textil european

Stefana Muresan

RALF 2020: Fermieri în Linia Întâi, pe 20 noiembrie, la București

redactia

Nou director pentru NRCC

Transilvania Business

Feeric Fashion Week

Transilvania Business

Prințul Dimitrie Sturdza, lobby pentru cultură și investiții

redactia

Arad Business (r)Evolution

Ionut Oprea

FORUMUL GREEN LOGISTICA – 27 septembrie, Romexpo Bucuresti

redactia

Concluziile Supply Chain & Logistics Forum

Transilvania Business

PatriotFest, primul concurs de inovare pentru securitate națională

Stefana Muresan

FORO 2019: Guest Experience Design sau Arhitectura Ospitalității

Stefana Muresan

Bistriţeanca Tina Olari premiată la “Dedales de oro”

Transilvania Business

Arhitecti premiati la Cluj-Napoca in aceasta toamna

PRIA Drugs and Medicine Publicity

Ionut Oprea

A 7-a ediție a salonului VINTEST București

Ionut Oprea

Festivalul tehnologiei îți dă întâlnire cu viitorul săptămâna aceasta în Bucureşti

Stefana Muresan

„Supply Chain & Logistics Forum”: cum asigurăm managementul eficient al lanțului de aprovizionare

Papuc Irina

AAGES se listează azi

Stefana Muresan

Adopta o mama!

Stefana Muresan

Leave a Comment