Eveniment Importate

Prinţul Charles, lobby pentru pajiştile Târnavei Mari

Moştenitorul coroanei britanice, Alteţa Sa Regală Prinţul Charles, a avut o întrevedere, la începutul lunii iunie, în localitatea mureşeană Saschiz, cu Ovidiu Săvâşcă directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Mureş. Întâlnirea a fost intermediată de reprezentanţii Fundaţiei Adept Transilvania, care a iniţiat, recent, o măsură de agromediu pilot pentru gospodărirea de pajişti în regim de fâneaţă din regiunile Târnava Mare şi Pogany Havas (Munţii Ciucului).

20 de fermieri, înscrişi

Potrivit directorului executiv al APIA Mureş, vizita la Saschiz a avut ca principal scop consultarea cu reprezentanţii Fundaţiei Adept Transilvania în ceea ce priveşte proiectul-pilot demarat de curând.

„La invitaţia Fundaţiei Adept Transilvania am participat la o consultare despre ceea ce înseamnă măsurile de agromediu implementate prin APIA. De asemenea, am discutat despre un proiect-pilot pentru plăţile pentru biodiversitate pe care Fundaţia Adept Transilvania vrea să îl implementeze începând cu anul 2016 pe regiunea Târnava Mare, în special pentru protejarea fâneţelor.

A avut loc o discuţie între mine, ca reprezentant al APIA, şi reprezentanţii Fundaţiei Adept Transilvania despre cerinţele specifice pe care fermierii trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de aceste plăţi de agromediu, precum şi despre intenţia lor de a implementa acest program pe partea de fâneţe şi cerinţele specifice pe care le vor solicita ei fermierilor.

Am convenit de comun acord ca şi în perioadele de control să participe şi un reprezentant al APIA, în momentul în care se vor face controale pe acest program-pilot de menţinere a suprafeţelor de păşune şi de întreţinere. Am aflat că în primă fază în cadrul acestei măsuri-pilot finanţată de Comisia Europeană s-au înscris 20 de fermieri cu o suprafaţă totală de 200 de hectare”, a declarat Ovidiu Săvâşcă.

Speciile prezente pe pajişte, protejate

Măsura va fi testată pe regiunea Târnava Mare şi Pogany Havas/ Munţii Ciucului, pe o perioadă de trei ani, din 2016 până în 2019, iar rezultatele şi concluziile programului pilot vor fi comunicate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

„Dacă se va dovedi popular în rândul fermierilor , programul ar putea fi disponibil în toată ţara. Actuala măsură de agromediu, Pachetul 1.2. cum mai este cunoscută, pajişti cu înaltă valoare naturală, a fost implementată la fel, printr-un program-pilot din anii 2007-2008, cu plăţi făcute prin Fondul European de Dezvoltare Rurală. Acest program-pilot are ca scop protejarea pajiştilor prin menţinerea suprafeţelor de fâneţe prin protejarea speciilor prezente pe pajişte şi efectuarea cosirilor exclusiv manual”, a menţionat Ovidiu Săvâşcă.

Prinţul Charles, interesat de biodiversitate

Întâlnirea de la Saschiz s-a suprapus cu vizita Prinţului Charles la sediul Fundaţiei Adept Transilvania, astfel încât reprezentantul Casei Regale a Marii Britanice a avut o convorbire de aproximativ 10 minute cu directorul executiv al APIA Mureş.

„Se cunoaşte preocuparea Prinţului Charles pentru biodiversitatea existentă în Transilvania şi pentru această măsură pe care Fundaţia Adept Transilvania a iniţiat-o. Am avut privilegiul de a avea o discuţie de aproximativ 10 minute cu Prinţul Charles despre probleme de suprapăşunat, despre zonele unde există un număr mai mare de animale, despre protejarea fâneţelor din Transilvania şi aducerea de plus-valoare, inclusiv prin partea de finanţare mai consistentă pe ceea ce înseamnă fâneţe şi evident despre conservarea a 27 de specii şi grupelor de specii selectate şi testate ca indicatori ai pajiştilor cu valoare naturală ridicată. Păşunatul intensiv pune în pericol de dispariţie speciile cu înaltă valoare naturală care există în această zonă.

Prinţul Charles a fost foarte deschis, foarte receptiv, m-a întrebat cum ar putea APIA ca reprezentant regional al Ministerului Agriculturii să aducă la cunoştinţa oficialilor acest program-pilot demarat de Fundaţia Adept Transilvania. I-am răspuns că în momentul în care programul-pilot va da rezultate după cei trei ani, cu siguranţă Ministerul va fi deschis pentru implementarea şi protejarea speciilor prin acest program pilot”, a menţionat directorul executiv al APIA Mureş.

Plăţi între 140 – 180 de euro/hectar

Conform reprezentanţilor Fundaţiei Adept Transilvania, fermierii care deţin terenuri de până la 100 de hectare de pajişti în regim de fâneaţă care accesează această măsură-pilot vor beneficia de plăţi între 140 – 180 de euro/hectar, în funcţie de numărul de specii prezente pe pajişte.

„Plăţi suplimentare în valoare de 100 de euro pe hectar vor fi acordate pentru cositul manual. Costul cu echipament uşor va fi de asemenea plătit cu o sumă adiţională de 21 de euro pe hectar”, susţin iniţiatorii programului-pilot.

Totodată, fermierii trebuie să ţină o evidență anuală al speciilor listate pe care le pot găsi într-o secţiune liniară a pajiştii şi să cosească pajiştile cel puţin o dată pe an, cosind prima dată după data de 10 iunie pentru a permite desfăşurarea de controale.

Related posts

Primul zbor LOT de la Cluj-Napoca!

 3 președinți ai unor instituții cheie  participă la conferința PRIA Public Procurement

Ionut Oprea

O singură săptămână ne mai desparte de ediția cu numărul 47 a Sibiu Jazz Festival.

Raluca Ursu

Best of FMCG

Transilvania Business

Deco Days 2017: Expozitie atipica de perdele si draperii la Cluj Napoca

Stefana Muresan

BACK 2 BUSINESS CLUJ – BUSINESS EVENT OF THE YEAR

redactia

Michelin, la 40 de ani de existenţă a fabricii de la Zalău: investiţii de 33 milioane de euro și 100 de noi locuri de muncă

Stefana Muresan

Importanta tehnologiei în tehnicile de vânzări și marketing

Platforma de matchmaking de la Comisia Europeană folosită în premieră la Cluj

Romanian Facility Management Experience Days

Ionut Oprea

EuropaProperty, short-list for CEE Investment & Green Building Awards

Transilvania Business

Gala Anuală a Corpului Diplomatic, ediția 2020

Traian Dan

Mega Image, sediu in Plaza Romania Offices

Transilvania Business

Specialiștii în marketing se întâlnesc săptămâna viitoare la Cluj

Transilvania Business

Exact Systems România organizează a 3-a ediție a Quality Academy

Stefana Muresan

Brașov: Fundația 'Prințul de Wales' va lansa un nou program de susținere a micilor fermieri și producători locali

Stefana Muresan

Clase cu profil aeronautic la Brașov, proiect susținut de Airbus Helicopters, Transylvania Aerospace Cluster și Ambasada Franței

Stefana Muresan

Prințul Charles a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UBB

Stefana Muresan

Noi invitați speciali la ”Celebrate Cluj Party & Networking”

A. I.

Limita e imaginaţia

Transilvania Business

Intalniri economice Franta-Romania

Transilvania Business

PNDR 2014-2020 dezbătut la AFIR Cluj

Transilvania Business

Primii 5 investitori aduc 6 mil. euro în Parcul Industrial Bistrița

BusinessMark va reuni în data de 21 noiembrie 2018, la Hotel RadissonBlu din București, cei mai importanți jucători din real estate

redactia

Leave a Comment