Mureș Turism

MS | „Drumul Sării”, noua atracţie turistică a Sovatei

Proiectul „Drumul Sării Sovata” a fost finalizat la sfârșitul anului trecut. Proiectul a avut valoarea de 5,06 milioane lei şi a fost cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2007-2013.
Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism din oraşul Sovata pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice. „Obiectivele specifice ale proiectului sunt dezvoltarea infrastructurii de vizitare a rezervaţiei naturale „Lacul Ursu şi arboretele de pe sărături”, diversificarea oportunităţilor de agrement din localitate în perioadele de extrasezon, precum şi creşterea gradului de cunoaştere a valorilor naturale aflate pe teritoriul rezervaţiei naturale”, a precizat Peter Ferenc, primarul orașului Sovata.
În urma implementării proiectului s-au amenajat şase alei de cură în lungime totală de 2,8 kilometri, s-au construit cinci foişoare de observaţie, respectiv Turnul Belvedere, s-au amenajat 16 popasuri/locuri de odihnă şi observare a naturii în suprafaţă de circa 9.707 metri pătraţi, de-a lungul traseelor s-au instalat 12 panouri de informare mari, 35 de panouri de informare mici, 29 de indicatoare de direcţii, s-a realizat un sistem de iluminat public şi arhitectural şi un sistem de supraveghere video, s-au înfiinţat opt locuri de muncă şi s-au edificat două clădiri, respectiv un punct de informare/pavilion de odihnă şi un grup sanitar.
„Printre rezultatele induse de realizarea proiectului se numără: dublarea numărului de vizitatori la obiectivele turistice din localitate şi dublarea numărului de persoane care beneficiază de infrastructura turistică modernizată şi extinsă”, a arătat Peter Ferenc.
Turnul Belvedere, noul simbol al staţiunii
Unul dintre principalele trasee ale proiectului este „Traseul eco-didactic al sării”, creat pentru prezentarea valorilor specifice lacurilor şi munţilor de sare şi a habitatelor în mediul umed.
„Valea Sării este un loc aparte în cadrul zonei protejate. Densitatea valorilor şi diversitatea lor a impus crearea unei poteci tematice în această zonă. Ea porneşte de pe malul Lacului Ursu, după ce urcă o pantă accentuată ajunge la Lacul Şerpilor, un loc mlăştinos cu apă dulce, cu floră şi faună specifice. De aici se ajunge la Lacul Mierlei cu apă sărată şi cadru natural neatins. Traseul continuă către muntele de sare cu albine şi plante care trăiesc numai în acest loc. În partea sudică a traseului, se deschide valea, cu întinse suprafeţe sărate, brăzdate de cursuri de apă şi bălţi sărate cu nămol. De aici, traseul se întoarce către nord-est şi parcurge malul estic al Văii Sării, ajungând la Lacul Aluniş şi pe malul Lacului Ursu.
Traseul este foarte variat, dar fără dificultăţi majore de parcurgere. Construcţia Turn Belvedere este accesibilă printr-o potecă turistică, de la Lacul Mierlei. Turnul este un punct de reper vizibil din centrul oraşului şi din zona de ieşire spre Reghin. De la nivelurile superioare, vizitatorii au o privelişte largă către partea de nord şi vest a oraşului şi către centrul staţiunii”, a menţionat Peter Ferenc.
Caracteristicile principale ale construcţiilor
Traseul eco-didactic al Sării: este un traseu turistic care porneşte de pe malul vestic al Lacului Ursu, parcurge zone mlăştinoase, dealuri şi zone cu formaţiuni de sare, trece pe lângă Lacul Mierlei şi se reîntoarce pe malul sud-vestic al Lacului Ursu cu atingerea Pârâului Sărat. Construcţia Turn Belvedere este accesibilă printr-o potecă turistică, de la Lacul Mierlei.
Aleea turistică vestică: porneşte de pe malul Lacului Ursu, urcă dealuri împădurite până la limita ariei protejate, unde se intersectează cu linia drumului forestier care duce la Lacul Tineretului.
Aleea turistică Tivoli: face legătură între Lacul Ursu şi lacul de agrement/ ştrandul cu apă dulce amenajat pe Lacul Tineretului. Aleea porneşte de pe malul Lacului Ursu şi după un urcuş mai abrupt se bifurcă, ambele porţiuni ajungând până la drumul carosabil pe strada Tivoli. În continuare, traseul urmează linia străzii Tivoli, până la Lacul Tineretului.
Traseul eco-didactic Ursu: porneşte de pe malul Lacului Ursu, trece pe lângă Lacul Paraschiva şi parcurge dealuri împădurite până la dealul Topliţa, întorcându-se spre Lacul Ursu în zona Lacului Tineretului.
Amenajări în jurul Lacului Ursu: de-a lungul aleii principale din jurul Lacului Ursu s-au amenajat opt puncte nodale cu diferite funcţiuni: locuri de odihnă, punct de informare, grup sanitar public.
Aleea lacurilor Roşu şi Verde: porneşte de pe malul Lacului Ursu, urmăreşte linia malului amenajat al celor două lacuri şi se sfârşeşte la locul de odihnă amenajat la poalele Muntelui de Sare.

Related posts

Bistrițenii de la COMAUTOSPORT au urcat dealerul FORD din Mureș cu 50% în primul an

Stefana Muresan

Județele din Transilvania și Banat în topul aplicanților pentru microgranturi

Traian Dan

Un deceniu de activitate pentru compania mureșeană Vitafoam Luduș

Ligia Voro

[Enjoy Transylvania!] Piata Unirii și Cetatea Oradiei

Traian Dan

OMRO, un IFN românesc dedicat business-urilor mici și mijlocii, încheie cu succes o emisiune de obligațiuni în valoare totală de 2.000.000 EUR

Ligia Voro

Paralela 45, cifră de afaceri de 44 milioane de euro

Stefana Muresan

IMAGINI EXCLUSIVE: Proiect grandios la un vechi castel din Mureș

Ligia Voro

Liviu Cojoc. Diplomatul

Ligia Voro

Aparatură ultramodernă de imagistică dentară la Facultatea de Medicină Dentară din Târgu Mureș

Ligia Voro

Cetatea Râșnov intră în șantier: lucrări de peste 17 milioane de lei timp de 22 luni

Papuc Irina

Un vis devenit realitate. Stiloul Regelui Mihai I al României made by Herlitz – Pelikan

Ligia Voro

Contract semnat pentru reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva

Ligia Voro

Relansarea economică a turismului românesc: peste 300 mln. euro pentru HoReCa, stimulente pentru atragerea turiștilor străini

Ion Surdu

[Enjoy Transylvania!] Covasna County – Land of Mansions

Transilvania Business

Elefant.ro, în Târgu Mureş şi Hunedoara

Stefana Muresan

Elite în business. Județul Mureș. Ranking 8: Oprea Avicom și Puiul de Crăiești. Succesul construit pas cu pas

Transilvania Business

Transalpina se închide sâmbătă și duminică, între Novaci și Rânca!

Ligia Voro

Vola.ro și Revolut prezintă obiceiurile de călătorie ale românilor în vacanță

redactia

Gama CAPAROL – Soluții și sisteme inovative pentru dezvoltări imobiliare de anvergură

Ligia Voro

Anna Fellini, mai mult decât un stil de viaţă

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] The first salt baths in Sovata

Transilvania Business

MUREȘ: Green Residence – un proiect rezidențial la cel mai înalt nivel!

Ligia Voro

Cele mai profitabile afaceri mureşene

Ligia Voro

Made in Romania: Patru companii din Transilvania premiate de BVB

Ligia Voro

Leave a Comment