Foto credit: Cristina Gânj (Bristena)
Să auzi cel puțin de la un turist român sau din oricare altă țară că Tîrgu Mureș este un oraș special, cu un stil inconfundabil ori că este, poate, cel mai frumos oraș al Transilvaniei, reprezintă un fapt aproape cotidian. Istoria a creat un peisaj urban unic, cu o fizionomie proprie, aceasta fiind șansa valorificării unui patrimoniu de cultură și civilizație reprezentativ pentru spiritualitatea europeană.
Istoria recentă a Tîrgu Mureșului a fost umbrită de conflictul din martie 1990 și a lăsat urme adânci în mentalul colectiv. La 25 de ani de la momentul martie 1990, 70% dintre localnici consideră că Tîrgu Mureșul nu mai are probleme interetnice, iar 80% spun că, indiferent dacă sunt români, maghiari sau țigani, simt că au drepturi egale și că nu sunt discriminați (sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie, iunie 2015).
Însă, același sondaj indică faptul că 17,3% dintre locuitorii orașului consideră că românii și maghiarii trăiesc în comunități separate.
Este, așadar, timpul unei reinventări și a unui plan de (re)generare urbană.
Primarul municipiului Tîrgu Mureș, Dorin Florea:
“Eram prefectul județului Mureș când am făcut primul pas în proiectul reconcilierii româno-maghiare, după conflictele din martie 1990. Am inițiat atunci, la Tîrgu Mureș, o întâlnire între Președinții României și Ungariei. În anii ce au urmat, am creat proiecte de infrastructură în beneficiul tuturor locuitorilor orașului, ceea ce îi face pe mulți să spună că avem unul dintre cele mai frumoase orașe din România.
Dar, dincolo de acestea, am realizat că cel mai important liant de comunicare între oameni este cultura și de aceea am promovat sloganul orașului <
În proiectul Capitală Europeană a Culturii 2021, Tîrgu Mureșul beneficiază de susținerea Sighișoarei și a orașului Sovata.
Sighișoara, „Bijuteria medievală a României”, aflată la 60 de kilometri de Tîrgu Mureș este singura cetate medievală locuită din sud estul Europei. Orașul se mândrește, de asemenea, cu singurul centru istoric din lume inclus în patrimoniul mondial UNESCO. S-a recunoscut astfel valoarea de unicitate, autenticitate și mărturie remarcabilă a vechiului burg german, aflat multă vreme la intersecția a două lumi medievale, aparent asemănătoare dar totuși diferite.
Viceprimarul municipiului Sighișoara, Ionel Gavrilă:
“În Sighişoara, copiii noștri au posibilitatea de a studia în trei limbi: română, germană şi maghiară. Sunt reprezentate toate cultele religioase recunoscute oficial la nivel naţional. Patrimoniul cultural material, respectiv întregul sit arhitectonic, integrat din 1999 în patrimoniul UNESCO, este reprezentativ pentru Evul Mediu european şi românesc, fapt ce valorizează prezentul şi îi conferă un caracter unic.
Acest lucru a înscris Sighișoara pe harta celor mai vizitate obiective turistice din România. Situl istoric este binecunoscut, însă pentru valorizarea patrimoniului material şi imaterial al Sighişoarei, este nevoie de generarea unor proiecte culturale. De aceea candidăm, alături de Tîrgu Mureș, la titlul de Capitală Europeană a Culturii”.
Sovata a apărut pe harta celor mai cunoscute stațiuni balneoclimaterice din lume acum 165 de ani, deși a fost menționată pentru prima dată ca loc tămăduitor încă din 1597. Este unică în Europa, datorită lacului salin helioterm Ursu. Sovata este exemplul cel mai bun de regenerare: dacă după Revoluția din 1989 ajunsese o ruină, stațiunea a renăscut și acum este plină de turiști străini.
Primarul orașului Sovata, Péter Ferenc:
“Sovata este o stațiune cu sezon permanent, menționată ca loc tămăduitor încă din secolul al XI-lea. Faptul că județul Mureș se află pe locul 4 în țară ca număr de turiști sosiți, este datorat în bună măsură și orașului nostru, unde anual vin la odihnă și tratament peste 100.000 de turiști din România și din străinătate.
La Sovata, orașul unde maghiarii sunt în procent de aproape 90%, se spune că întâlnești cele mai ospitaliere gazde, indiferent de limba pe care o vorbești. Candidăm alături de Tîrgu Mureș la titlul de Capitală Europeană a Culturii, pentru a dovedi că tradițiile și obiceiurile zonei sunt mijloace de comunicare și apropiere între oameni și nicidecum un motiv de separare a acestora”.
Datorită Sighișoarei și Sovatei, județul Mureș a urcat, în numai patru ani, de pe locul 8 pe locul 4 în România la număr de turiști, cu 410.904 sosiri în 2014. Mureșul este depășit în acest clasament doar de București – Capitala României, Constanța – oraș aflat pe litoralul Mării Negre și Brașov – recunoscut pentru cadrul natural deosebit, oferit de Munții Carpați.
Conceptul de candidatură a Tîrgu Mureșului pleacă de la premisa că orașul este un organism viu și creativ, ce își așteaptă momentul potrivit ca să se dezvăluie: anul 2021 – Capitală Europeană a Culturii.
Orașul va deveni locul în care oameni ai locului sau cetățeni ai Europei vor învăța, experimentând diversitatea. În Tîrgu Mureș înveți că Europa nu este o idee. Europa e ceea ce învățăm să facem unul de la celălalt.
Sloganul campaniei de comunicare a conceptului, “Făcut în Tîrgu Mureș” are menirea de a ilustra activitățile culturale pe care europenii le vor învăța pe viu, de la tîrgumureșeni.
“Inspirați de modelul de excelență pe care orașul l-a oferit în medicină prin SMURD, Universitatea de Medicină și secția de cardiologie a Spitalului Județean, ne-am dat seama că se poate atinge același nivel de top și în domeniul culturii.
Cea mai mare bogăție a Tîrgu Mureșului sunt oamenii și așa ne-a venit ideea de a-i implica pentru a oferi vizitatorilor o experiență unică, aceea de a învăța cultura direct din comunitățile locului”, a spus Dana Pascu, senior strategic planner la GMP Advertising.
Nucleul programului artistic Tîrgu Mureș 2021 este „TM. Făcut în Tîrgu Mureș”, care definește conceptul de candidatură, abreviază numelui orașului (TM simbolizează și “marca înregistrată”, tușa unică și forma specială pe care orașul o deține în raport cu alte centre urbane) și îi prezintă avantajul competitiv, respectiv acela pol de învățare, dezvoltare și măiestrie.
Președintele Consiliului Județean Mureș, Ciprian Dobre:
“În 2013, când am organizat Centenarul Palatului Culturii din Tîrgu Mureș, spuneam că, după 100 de ani, le suntem datori celor care l-au construit cu un proiect cultural de recunoștință. Tot atunci, adăugam că le suntem datori și generațiilor de peste încă 100 de ani cu o faptă pe măsură.
De aceea, în ultimii doi ani, am construit cel mai important proiect al județului Mureș – candidatura la titlul de Capitală Europeană a Culturii. A fost cel mai evident mesaj de unitate din ultimii 25 de ani. Fără excepție, partidele politice, organizațiile minorităților naționale și oamenii de cultură din zona publică și neguvernamentală au agreat și au susținut, încă din prima clipă, această inițiativă.
A fost o lecție de respect față de valorile noastre tradiționale și o dovadă de conștientizare a apartenenței la valorile europene”.
Dosarul de candidatură va fi depus oficial pe 10 octombrie 2015, perioada de jurizare urmând sa aibă loc în două etape: o preselecție, în decembrie 2015, și selecția finală, în septembrie 2016.
Citește și:
Cluj-Napoca scoate tirurile de tranzit din oraș. Turda mai așteaptă
Autoritatea locală a interzis traficul greu fără permis de liber acces în reședința de județ, deviindu-l însă, în…
18 iulie 2025
IT, energie și industrie: trinomul care duce Clujul în topul economiei naționale
Primele 20 de companii din Cluj, în funcție de cifra de afaceri pe 2024, au derulat afaceri cumulate…
18 iulie 2025
Pompierii construiesc la Moldova Nouă
Clisura Dunării face un pas important spre consolidarea siguranței comunităților locale: astăzi a fost predat oficial amplasamentul pentru…
18 iulie 2025
72.000 de oameni în „Ziua Z” la Bonțida. Ploaia a dat totul peste cap
Concertul artistului principal, Justin Timberlake, a fost decalat din cauza condițiilor meteorologice. „Prima prezență în România a superstarului…
18 iulie 2025
Universitatea din Oradea plantează semințele inovației: Începe era „Living Labs”
Universitatea din Oradea face un pas important spre viitorul educației și al colaborării internaționale, lansând inițiativa „Living Labs…
18 iulie 2025
Valentin Stănescu: “IT-iștii din Cluj au o înțelegere superioară a fenomenului”
Managerul general al Dell Technologies Romania explică de ce o corporație americană cu afaceri anuale de 95 miliarde…
17 iulie 2025
Campionii economiei din Timiș: afaceri de miliarde, profituri uriașe, pierderi-surpriză
Primele 20 de companii din județul Timiș au derulat în 2024 afaceri în sumă de peste 38,62 miliarde…
17 iulie 2025
Analiză: Noua matrice fiscală – efecte în piața de real estate
Măsurile fiscale asumate de Guvern în această vară marchează o schimbare majoră de paradigmă economică, fie că vorbim…
17 iulie 2025
Investiții
Pompierii construiesc la Moldova Nouă
Clisura Dunării face un pas important spre consolidarea siguranței comunităților locale: astăzi a fost predat oficial amplasamentul pentru…
18 iulie 2025
Universitatea din Oradea plantează semințele inovației: Începe era „Living Labs”
Universitatea din Oradea face un pas important spre viitorul educației și al colaborării internaționale, lansând inițiativa „Living Labs…
18 iulie 2025
Campionii economiei din Timiș: afaceri de miliarde, profituri uriașe, pierderi-surpriză
Primele 20 de companii din județul Timiș au derulat în 2024 afaceri în sumă de peste 38,62 miliarde…
17 iulie 2025
Vizită de lucru în Csongrád: Aradul vrea să preia bunele practici din Ungaria
O delegație a Consiliului Județean Arad a efectuat o vizită oficială în județul Csongrád, Ungaria, pentru a analiza…
17 iulie 2025
Investiție de peste 21 milioane lei în modernizarea Parcului I.C. Brătianu din Oradea
Primăria Oradea demarează un nou proiect de infrastructură verde urbană, cu un buget de peste 21,7 milioane lei…
17 iulie 2025
Reconstrucție verde la Nădlac: cel mai ambițios proiect urban din istoria locală
Orașul Nădlac demarează cel mai amplu proiect european din istoria orașului: investiție de 24 milioane lei pentru regenerare…
16 iulie 2025
Oradea își redescoperă inima verde – începe transformarea Parcului 1 Decembrie
Începând cu, 15 iulie 2025, Primăria Oradea a emis ordinul de începere a lucrărilor de modernizare a Parcului…
16 iulie 2025
Care sunt județele cele mai dezvoltate din regiunile Vest, Nord Vest și Centru
O analiză care are la bază informații oferite de platforma SMARTreports powered by BRIDGE-to-INFORMATION, evidențiază faptul că cifra…
15 iulie 2025
Infrastructură
Clujul își primenește drumul spre Padiș. Doar până la Ic Ponor
Lucrările de îmbunătățire a infrastructurii rutiere sunt executate în principal pentru asigurarea accesului în zona turistică. Consiliul Județean…
17 iulie 2025
Vizită de lucru în Csongrád: Aradul vrea să preia bunele practici din Ungaria
O delegație a Consiliului Județean Arad a efectuat o vizită oficială în județul Csongrád, Ungaria, pentru a analiza…
17 iulie 2025
De ce pierd autostrăzile Ardealului finanțările europene
Nerespectarea de către autoritățile române a legislației UE și lentoarea derulării proiectelor lasă Autostrăzile Transilvania (A3) și Unirii…
16 iulie 2025
Jakub Kotala, noul CEO al Saint-Gobain România
Saint-Gobain România deschide un nou capitol în drumul său spre succes prin numirea lui Jakub Kotala în funcția…
16 iulie 2025
Martin Eriksson, fondatorul Mind the Product, ajunge la Timișoara
Martin Eriksson, fondator Mind the Product, vine la Prow 2025 – Conferința pentru Produsele digitale, Tehnologie și Inovație…
16 iulie 2025
Care sunt județele cele mai dezvoltate din regiunile Vest, Nord Vest și Centru
O analiză care are la bază informații oferite de platforma SMARTreports powered by BRIDGE-to-INFORMATION, evidențiază faptul că cifra…
15 iulie 2025
Autostrada dintre județele Cluj și Sălaj, exclusă din PNRR
Porțiunea dintre Nădășelu și Poarta Sălajului din A3 rămâne cu finanțare incertă, fiind eliminată de pe lista proiectelor…
15 iulie 2025
Revoluție pe șine în Oradea: încă un tramvai nou produs de Astra Vagoane Călători SA
Al doilea tramvai nou a ajuns la Oradea: parte dintr-un lot de 9 vehicule moderne pentru transportul public.…
14 iulie 2025
Turism
Clujul își primenește drumul spre Padiș. Doar până la Ic Ponor
Lucrările de îmbunătățire a infrastructurii rutiere sunt executate în principal pentru asigurarea accesului în zona turistică. Consiliul Județean…
17 iulie 2025
Vizită de lucru în Csongrád: Aradul vrea să preia bunele practici din Ungaria
O delegație a Consiliului Județean Arad a efectuat o vizită oficială în județul Csongrád, Ungaria, pentru a analiza…
17 iulie 2025
Târgul Meșterilor Populari din România, ediția XXXII, revine în weekend la Oradea
Între 18–20 iulie 2025, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal organizează în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor,…
15 iulie 2025
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
7 lucruri care nu trebuie să lipsească din bagajul pentru plajă
Sosirea sezonului cald marchează momentul perfect pentru planuri la mare, zile relaxante sub soare și ieșiri pe nisip.…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Educație
Universitatea din Oradea plantează semințele inovației: Începe era „Living Labs”
Universitatea din Oradea face un pas important spre viitorul educației și al colaborării internaționale, lansând inițiativa „Living Labs…
18 iulie 2025
Vizită de lucru în Csongrád: Aradul vrea să preia bunele practici din Ungaria
O delegație a Consiliului Județean Arad a efectuat o vizită oficială în județul Csongrád, Ungaria, pentru a analiza…
17 iulie 2025
AQUACARAȘ premiază excelența în educație
Compania AQUACARAȘ premiază excelența în educație, acordând burse de 2.500 lei unui număr de 11 elevi din județul…
15 iulie 2025
Ziua Națională a Contabilului Român 2025: De la cifre la smart accounting
Digitalizarea aduce multe beneficii, dar și multe provocări pentru profesia de contabil și expert contabil. Ziua Națională a…
14 iulie 2025
Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj, magnet de studenți
Numărul candidaților la admiterea în instituția clujeană de învățământ superior a crescut, în 2025, cu 660 față de…
14 iulie 2025
Roboții orădeni Afrodita și Jon Bot Jovi au făcut furori la YOKOZUNA Robot Yūshō
Echipele TOR și DARK din cadrul Robotics Club Oradea al Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică – rezultate…
14 iulie 2025
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Universitatea Babeș-Bolyai va sprijini tinerii cercetători în DeepTech
Instituția clujeană de învățământ superior participă la un proiect finanțat prin programul Horizon Europe al Uniunii Europene (UE).…
8 iulie 2025
Zi de Zi știri economice:
