Inovație, creativitate, excelență – toate acestea definesc Universitatea Politehnica Timișoara (UPT), singura instituție de învățământ superior din vestul României clasată în prima categorie valorică din țară, aceea a universităților de cercetare avansată și educație.
Universitatea Politehnica Timișoara a fost desemnată, în 2015, cea mai transparentă instituție de învățământ superior din România – în urma studiului realizat de Societatea Academică din România, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Federația Studenților din Elveția.
Inovația, creativitatea și excelența au caracterizat și evenimentul organizat de Universitatea Politehnica Timișoara cu prilejul celebrării celor 95 de ani de la semnarea decretului regal de înființare – ”Dies Academicus 2015”.
La 11 noiembrie 1920, regele Ferdinand I semna decretul prin care se puneau bazele primei instituții de învățământ superior din vestul țării, iar, după aproape un secol, universitatea a devenit pol de dezvoltare, instituție de cercetare avansată și educație, recunoscută la nivel mondial.
Săptămâna 9-13 noiembrie 2015 a însemnat acțiuni prin care au fost marcate cele mai importante momente din istoria și evoluția Universității Politehnica Timișoara, acțiuni la care au participat Înalt Prea Sfinția Sa, Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, autorități centrale și locale, profesori universitari din țară și străinătate, reprezentanții partenerilor din mediul economic și social, precum și întreg corpul didactic al instituției de învățământ superior și studenți.
”Universitatea Politehnica Timișoara reprezintă un magnet pentru dezvoltarea României și nu numai și este apreciată ca atare. Ne-am bucurat și am fost onorați să îi avem alături pe toți cei care au contribuit, într-o formă sau alta, la ceea ce este astăzi Universitatea Politehnica Timișoara. Tot ei sunt cei care vor contribui la ceea ce va deveni această instituție de învățământ superior”, a declarat Rectorul UPT, prof. univ. dr. ing. Viorel-Aurel Șerban.
Ziua Porţilor Deschise la Universitatea Politehnica Timişoara
Rectoratul, facultăţile UPT, laboratoarele şi centrele de cercetare sunt doar câteva din obiectivele ce au fost vizitate de sute de timişoreni dornici să vadă cum arată cea mai performantă universitate din vestul ţării.
Cu prilejul marcării a 95 de ani de existenţă, Politehnica Timişoara a deschis porţile a 95 de puncte de interes ce fac parte din ansamblul universitar. Cei prezenţi în prima zi a evenimentelor aniversare au putut vedea cea mai frumoasă sală Art Nouveau din zonă, Sala Senatului Politehnicii, în Palatul Lloyd din centrul Timișoarei.
De asemenea, vizitatorii au participat la experimente de fizică şi la discuţii cu specialiști în fenomene fizice, în Parcul Rozelor, la Experimentarium TM. A mai fost prezentat publicului primul calculator realizat într-o universitate românească, MECIPT 1 (Maşina Electronică de Calcul Institutul Politehnic Timişoara 1).Cu ajutorul dispozitivului au fost făcute calculele necesare pentru barajul Vidraru și pavilionul RomExpo din Capitală.
Nu în ultimul rând, în cel mai nou obiectiv inaugurat al Politehnicii, Biblioteca, au fost expuse 95 dintre cele mai vechi cărți din patrimoniu – cu publicații apărute începând cu anul 1798. Tot la bibliotecă au putut fi admirate primele 95 de cursuri scrise de profesorii Politehnicii.
Ziua performanței studențești și a parteneriatului
95 de studenţi şi 95 de parteneri economici ai Universităţii Politehnica Timişoara au fost premiaţi de conducerea instituţiei în cadrul unei ceremonii de recunoaştere a performanţei. Tinerii care învaţă la UPT şi care s-au remarcat prin rezultatele lor au fost recompensaţi de instituţia de învăţământ superior, la moment participând şi companiile din vestul ţării, cu care Politehnica are încheiate mai multe colaborări.
“Așteptările noastre în zonă sunt de a descoperi oameni care au talent, pasiune și de a le dezvolta această pasiune în continuare, de a contribui în industria automotive globală. Compania noastră împreună cu alte companii a sprijinit premierea a 95 de studenți. Îi susținem în calea spre progres”, a spus Gelu Murariu, director general al Hella România.
Acţiunea de premiere a celor mai buni studenţi de la cele zece facultăţi a fost un semn de recunoaştere a muncii şi dedicaţiei lor, a rezultatelor atât în plan intern, cât şi extern şi care au adus prestigiu universităţii.
95 de companii din Timișoara au fost, de asemenea, premiate pentru susținerea performanței de la Universitatea Politehnica.
95 de ani de excelenţă academică – Universitatea Politehnica Timişoara
Punctul culminant al aniversării celor 95 de ani de la înfiinţarea Universităţii Politehnica Timişoara a reunit oficiali din toată ţara şi reprezentanţi ai mediului academic şi economic. La ceremonia festivă au participat aproximativ o sută de invitaţi din ţară şi străinătate, iar mesaje de felicitare pentru UPT au venit și din partea preşedintelui Klaus Iohannis – prin vocea consilierului pentru educaţie, Ligia Deca, şi de la Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan.
Şedinţa din Sala Senatului UPT, care a durat 95 de minute, a reprezentat un prilej de aducere aminte şi omagiere a celor 95 de ani de la înfiinţarea universităţii ce a contribuit la conturarea imaginii municipiului de pe Bega.
Ziua a continuat cu inaugurarea expozitiei „UPT. 95 de secvenţe” – o expoziţie ce a surprins viaţa universitară a Politehnicii în 95 de ipostaze. Acţiunile de miercuri, 11 noiembrie, dedicate celor 95 de ani de la înfiinţarea instituţiei s-au încheiat cu două lansări de carte: Coleta De Sabata, „UPT – Oameni, Idei, Fapte” şi Mihai Botescu, „Ambient Arhitectural”.
Celebrarea Anului Internațional al Luminii la Timișoara
Universitatea Politehnica Timişoara a continuat seria evenimentelor aniversare cu o manifestare ştiinţifică şi tehnologică dedicată Anului Internațional al Luminii (International Year of Light – IYL 2015). Evenimentul a avut loc chiar în ziua în care, în urmă cu 131 de ani, Timişoara devenea primul oraş iluminat electric din Europa. La Universitatea Politehnica Timişoara, evenimentul a fost marcat printr-o expoziţie tematică, cu cinci secţiuni: ştiinţă, comunicaţii, energie solară, industrie şi artă.
Evenimentul marca UPT, dedicat Anului Internațional al Luminii, a cuprins workshop-uri precum şi o expoziţie care cuprinde planșe laseri ale Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei; corpuri de iluminat auto – Elba SA; prototipuri de corpuri de iluminat realizate de studenții de la Facultatea de Arhitectură şi expoziție interactivă ”Light in a box”.
Printre cei care au luat cuvântul în cadrul manifestărilor festive se numără academicianul Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei şi manager al proiectului ELI în România, managerul general al companiei Continental România, Christian von Albrichsfeld şi managerul general al ELBA, Bogdan Cocian.
De asemenea, cei prezenţi au putut admira o proiecţie 3D pe faţada clădirii Facultăţii de Arhitectură.
Ziua performanței sportive în Politehnică
Universitatea Politehnica Timișoara nu ar fi ceea ce este astăzi fără sport. Întreaga zi de vineri, 13 noiembrie, a fost dedicată activităților sportive – finale ale campionatelor de fotbal, tenis și baschet între echipele universității, expoziția ”95 de ani de performanță sportivă în Politehnică” dar și o lansare de carte dedicată handbalului timișorean. ”95 pentru Poli” a fost acțiunea care a încheiat săptămâna dedicată Universității Politehnica Timișoara și care a implicat studenți și cadre didactice. Fiecare a contribuit simbolic și a alergat o tură de stadion.
Manifestarea ”Dies Academicus – Universitatea Politehnica Timișoara – 95 de ani” – a conturat ceea ce înseamnă această instituție de învățământ superior și a evidențiat aportul pe care îl are în viața economică, socială, culturală și sportivă a Timișoarei și a României.
Citește și:
Degustare de vinuri ale Cramei Bauer în Cetatea Oradea
În parteneriat cu Summit Agro Romania, Asociatia Millesime a organizat joi, 20 martie, degustarea unei selecții de vinuri…
21 martie 2025
Fabrică de nanofibre în parcul de specializare inteligentă Șomcuta Mare
Proiectul companiei orădene M-TechX EU, controlată de investitorul japonez Hiroyoshi Sota, se ridică la 5 milioane de euro.…
21 martie 2025
Universitatea Babeș-Bolyai va orienta românii în carieră
Proiectul are în vedere să ofere ghidare personalizată pentru 20.000 de oameni din România ca să îi ajute să-și…
21 martie 2025
Județul Cluj a cumpărat teren pentru parcarea Castelului Banffy Răscruci
Forul județean a aprobat achiziționarea a unui imobil (teren și construcții) situat în vecinătatea monumentului istoric, în scopul…
21 martie 2025
Compania de Apă Someș a atras investiții de 700 milioane €
Aceasta se implică în creșterea producției de energie verde, reducerea amprentei de CO2, automatizare și digitalizare, aplicarea principiilor…
21 martie 2025
Turismul clujean, blocat de birocrație. “Ne trebuie un an să aducem patru asiatici”
Managerii de hoteluri și restaurante acuză statul că le pune bețe în roate, iar instituțiile publice, că nu…
20 martie 2025
P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience…
20 martie 2025
Bugetul județului Cluj crește în acest an cu 10%
Această majorare se datorează în special proiectelor cu fonduri europene gestionate de forul administrativ județean. Consiliul Județean (CJ)…
20 martie 2025
Investiții
Fabrică de nanofibre în parcul de specializare inteligentă Șomcuta Mare
Proiectul companiei orădene M-TechX EU, controlată de investitorul japonez Hiroyoshi Sota, se ridică la 5 milioane de euro.…
21 martie 2025
Kelemen Hunor despre cheltuielile de apărare: “UE a trăit cu o iluzie greșită că până la sfârșitul lumii se poate mânca gratis”
Prezent la Târgu Mureș pentru a participa la Forumul Economic din Transilvania, Kelemen Hunor a răspuns mai multor…
21 martie 2025
Contrail și Hiarom expun echipamente feroviare inovatoare la Conferința de Infrastructură
Contrail, producător de echipamente pentru sudura căii ferate, și Hiarom, specialist în soluții tehnice pentru infrastructură feroviară, participă…
21 martie 2025
P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience…
20 martie 2025
Bugetul județului Cluj crește în acest an cu 10%
Această majorare se datorează în special proiectelor cu fonduri europene gestionate de forul administrativ județean. Consiliul Județean (CJ)…
20 martie 2025
Cel mai mare grup BNI din România se formează la Oradea
Ambiții mari la Oradea. Directorul de lansare a grupului BNI Oradea, George Gherman – CEO Solvers for Problems,…
20 martie 2025
Industria de asset management din România a crescut cu 30% în 2024
Administratorii de fonduri: ”Am asistat la o maturizare a investitorilor români, care nu s-au mai grăbit să iasă…
20 martie 2025
Dialog constructiv pentru viitorul patrimoniului cultural, în Cetatea Oradea
Cetatea Oradea a găzduit miercuri, 19 martie 2025, Conferința ROHAEREDITAS, organizată de Institutul Național al Patrimoniului. Evenimentul a…
19 martie 2025
Infrastructură
Contrail și Hiarom expun echipamente feroviare inovatoare la Conferința de Infrastructură
Contrail, producător de echipamente pentru sudura căii ferate, și Hiarom, specialist în soluții tehnice pentru infrastructură feroviară, participă…
21 martie 2025
Turcii de la Nurol se apucă de VO Timișoara vest
Proiectul variantei de ocolire vest a orașului Timișoara este proiectată cu o lungime de aproape 14 km, pe…
21 martie 2025
DP World lansează un serviciu logistic complet de tip end-to-end pentru Europa
DP World anunță lansarea unui serviciu logistic pan-european și deschiderea centrului său operațional, Turnul de Control European, în…
20 martie 2025
Bugetul județului Cluj crește în acest an cu 10%
Această majorare se datorează în special proiectelor cu fonduri europene gestionate de forul administrativ județean. Consiliul Județean (CJ)…
20 martie 2025
Dialog constructiv pentru viitorul patrimoniului cultural, în Cetatea Oradea
Cetatea Oradea a găzduit miercuri, 19 martie 2025, Conferința ROHAEREDITAS, organizată de Institutul Național al Patrimoniului. Evenimentul a…
19 martie 2025
Mai multe investiții și cheltuieli reduse pentru municipiul Satu Mare în 2025
Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, a prezentat marți, 18 martie, prioritățile de investiții, sursele de finanțare și…
18 martie 2025
S-a aprobat bugetul județului Arad pe 2025: 70% este alocat investițiilor
Consiliul Județean Arad a aprobat marți, 18 martie, bugetul pentru anul 2025, în valoare de 945 de milioane…
18 martie 2025
Aeroportul Alexeni – viitorul cel mai mare hub cargo din Europa de Est
La un an de la semnarea contractului de concesiune, compania Avant Airports anunță progresele realizate în dezvoltarea și…
18 martie 2025
Turism
Județul Cluj a cumpărat teren pentru parcarea Castelului Banffy Răscruci
Forul județean a aprobat achiziționarea a unui imobil (teren și construcții) situat în vecinătatea monumentului istoric, în scopul…
21 martie 2025
Turismul clujean, blocat de birocrație. “Ne trebuie un an să aducem patru asiatici”
Managerii de hoteluri și restaurante acuză statul că le pune bețe în roate, iar instituțiile publice, că nu…
20 martie 2025
Bugetul județului Cluj crește în acest an cu 10%
Această majorare se datorează în special proiectelor cu fonduri europene gestionate de forul administrativ județean. Consiliul Județean (CJ)…
20 martie 2025
Cel mai mare grup BNI din România se formează la Oradea
Ambiții mari la Oradea. Directorul de lansare a grupului BNI Oradea, George Gherman – CEO Solvers for Problems,…
20 martie 2025
Limesul Dacic, la pachet turistic cu Via Transilvanica
Viitorii arhitecți ai Clujului și-au propus să contribuie la identificarea unor strategii turistice responsabile pentru traseele atractive din…
19 martie 2025
Dialog constructiv pentru viitorul patrimoniului cultural, în Cetatea Oradea
Cetatea Oradea a găzduit miercuri, 19 martie 2025, Conferința ROHAEREDITAS, organizată de Institutul Național al Patrimoniului. Evenimentul a…
19 martie 2025
Hampton by Hilton Cluj-Napoca, premiat la nivel internațional
Hampton by Hilton Cluj-Napoca este mândru să anunțe câștigarea prestigiosului premiu “Customer Promise & Stay Experience Champion of…
19 martie 2025
Licitație pentru realizarea traseelor ciclistice între Băile Felix și Ic Ponor
Consiliul Județean Bihor a lansat procedura de licitație pentru selectarea constructorului care va amenaja traseele cicloturistice VELO APUSENI,…
18 martie 2025
Educație
Universitatea Babeș-Bolyai va orienta românii în carieră
Proiectul are în vedere să ofere ghidare personalizată pentru 20.000 de oameni din România ca să îi ajute să-și…
21 martie 2025
UMFST„George Emil Palade” din Târgu Mureș și Korea University Guro Hospital au semnat un Memorandum de Colaborare
Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu…
21 martie 2025
Interes mare pentru Conferința The Future of Knowledge Transfer
Prezență peste așteptări la Conferința The Future of Knowledge Transfer, organizată de QuBHQ, membră în Federația Patronilor Bihor…
21 martie 2025
Sticla inteligentă de apă a câștigat Internet of Things Student Challenge
Competiția studenților creativi care inovează, de la Hubul UTCN, a fost una cu un număr record de echipe înscrise…
20 martie 2025
Studenții defavorizați de la USAMV, încurajați să nu abandoneze facultatea
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj a obținut o finanțare de 7,9 milioane de lei…
20 martie 2025
Trei școli cu 2.000 de elevi au primit o donație de cărți de la Aktor România.
2025 le-a adus o surpriză plăcută elevilor de la școlile gimnaziale Nr. 1 din Ciorogârla, „Apaczai Csere Janos”…
20 martie 2025
Dialog constructiv pentru viitorul patrimoniului cultural, în Cetatea Oradea
Cetatea Oradea a găzduit miercuri, 19 martie 2025, Conferința ROHAEREDITAS, organizată de Institutul Național al Patrimoniului. Evenimentul a…
19 martie 2025
Mai multe investiții și cheltuieli reduse pentru municipiul Satu Mare în 2025
Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, a prezentat marți, 18 martie, prioritățile de investiții, sursele de finanțare și…
18 martie 2025
Zi de Zi știri economice:
