Inovație, creativitate, excelență – toate acestea definesc Universitatea Politehnica Timișoara (UPT), singura instituție de învățământ superior din vestul României clasată în prima categorie valorică din țară, aceea a universităților de cercetare avansată și educație.
Universitatea Politehnica Timișoara a fost desemnată, în 2015, cea mai transparentă instituție de învățământ superior din România – în urma studiului realizat de Societatea Academică din România, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Federația Studenților din Elveția.
Inovația, creativitatea și excelența au caracterizat și evenimentul organizat de Universitatea Politehnica Timișoara cu prilejul celebrării celor 95 de ani de la semnarea decretului regal de înființare – ”Dies Academicus 2015”.
La 11 noiembrie 1920, regele Ferdinand I semna decretul prin care se puneau bazele primei instituții de învățământ superior din vestul țării, iar, după aproape un secol, universitatea a devenit pol de dezvoltare, instituție de cercetare avansată și educație, recunoscută la nivel mondial.
Săptămâna 9-13 noiembrie 2015 a însemnat acțiuni prin care au fost marcate cele mai importante momente din istoria și evoluția Universității Politehnica Timișoara, acțiuni la care au participat Înalt Prea Sfinția Sa, Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, autorități centrale și locale, profesori universitari din țară și străinătate, reprezentanții partenerilor din mediul economic și social, precum și întreg corpul didactic al instituției de învățământ superior și studenți.
”Universitatea Politehnica Timișoara reprezintă un magnet pentru dezvoltarea României și nu numai și este apreciată ca atare. Ne-am bucurat și am fost onorați să îi avem alături pe toți cei care au contribuit, într-o formă sau alta, la ceea ce este astăzi Universitatea Politehnica Timișoara. Tot ei sunt cei care vor contribui la ceea ce va deveni această instituție de învățământ superior”, a declarat Rectorul UPT, prof. univ. dr. ing. Viorel-Aurel Șerban.
Ziua Porţilor Deschise la Universitatea Politehnica Timişoara
Rectoratul, facultăţile UPT, laboratoarele şi centrele de cercetare sunt doar câteva din obiectivele ce au fost vizitate de sute de timişoreni dornici să vadă cum arată cea mai performantă universitate din vestul ţării.
Cu prilejul marcării a 95 de ani de existenţă, Politehnica Timişoara a deschis porţile a 95 de puncte de interes ce fac parte din ansamblul universitar. Cei prezenţi în prima zi a evenimentelor aniversare au putut vedea cea mai frumoasă sală Art Nouveau din zonă, Sala Senatului Politehnicii, în Palatul Lloyd din centrul Timișoarei.
De asemenea, vizitatorii au participat la experimente de fizică şi la discuţii cu specialiști în fenomene fizice, în Parcul Rozelor, la Experimentarium TM. A mai fost prezentat publicului primul calculator realizat într-o universitate românească, MECIPT 1 (Maşina Electronică de Calcul Institutul Politehnic Timişoara 1).Cu ajutorul dispozitivului au fost făcute calculele necesare pentru barajul Vidraru și pavilionul RomExpo din Capitală.
Nu în ultimul rând, în cel mai nou obiectiv inaugurat al Politehnicii, Biblioteca, au fost expuse 95 dintre cele mai vechi cărți din patrimoniu – cu publicații apărute începând cu anul 1798. Tot la bibliotecă au putut fi admirate primele 95 de cursuri scrise de profesorii Politehnicii.
Ziua performanței studențești și a parteneriatului
95 de studenţi şi 95 de parteneri economici ai Universităţii Politehnica Timişoara au fost premiaţi de conducerea instituţiei în cadrul unei ceremonii de recunoaştere a performanţei. Tinerii care învaţă la UPT şi care s-au remarcat prin rezultatele lor au fost recompensaţi de instituţia de învăţământ superior, la moment participând şi companiile din vestul ţării, cu care Politehnica are încheiate mai multe colaborări.
“Așteptările noastre în zonă sunt de a descoperi oameni care au talent, pasiune și de a le dezvolta această pasiune în continuare, de a contribui în industria automotive globală. Compania noastră împreună cu alte companii a sprijinit premierea a 95 de studenți. Îi susținem în calea spre progres”, a spus Gelu Murariu, director general al Hella România.
Acţiunea de premiere a celor mai buni studenţi de la cele zece facultăţi a fost un semn de recunoaştere a muncii şi dedicaţiei lor, a rezultatelor atât în plan intern, cât şi extern şi care au adus prestigiu universităţii.
95 de companii din Timișoara au fost, de asemenea, premiate pentru susținerea performanței de la Universitatea Politehnica.
95 de ani de excelenţă academică – Universitatea Politehnica Timişoara
Punctul culminant al aniversării celor 95 de ani de la înfiinţarea Universităţii Politehnica Timişoara a reunit oficiali din toată ţara şi reprezentanţi ai mediului academic şi economic. La ceremonia festivă au participat aproximativ o sută de invitaţi din ţară şi străinătate, iar mesaje de felicitare pentru UPT au venit și din partea preşedintelui Klaus Iohannis – prin vocea consilierului pentru educaţie, Ligia Deca, şi de la Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan.
Şedinţa din Sala Senatului UPT, care a durat 95 de minute, a reprezentat un prilej de aducere aminte şi omagiere a celor 95 de ani de la înfiinţarea universităţii ce a contribuit la conturarea imaginii municipiului de pe Bega.
Ziua a continuat cu inaugurarea expozitiei „UPT. 95 de secvenţe” – o expoziţie ce a surprins viaţa universitară a Politehnicii în 95 de ipostaze. Acţiunile de miercuri, 11 noiembrie, dedicate celor 95 de ani de la înfiinţarea instituţiei s-au încheiat cu două lansări de carte: Coleta De Sabata, „UPT – Oameni, Idei, Fapte” şi Mihai Botescu, „Ambient Arhitectural”.
Celebrarea Anului Internațional al Luminii la Timișoara
Universitatea Politehnica Timişoara a continuat seria evenimentelor aniversare cu o manifestare ştiinţifică şi tehnologică dedicată Anului Internațional al Luminii (International Year of Light – IYL 2015). Evenimentul a avut loc chiar în ziua în care, în urmă cu 131 de ani, Timişoara devenea primul oraş iluminat electric din Europa. La Universitatea Politehnica Timişoara, evenimentul a fost marcat printr-o expoziţie tematică, cu cinci secţiuni: ştiinţă, comunicaţii, energie solară, industrie şi artă.
Evenimentul marca UPT, dedicat Anului Internațional al Luminii, a cuprins workshop-uri precum şi o expoziţie care cuprinde planșe laseri ale Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei; corpuri de iluminat auto – Elba SA; prototipuri de corpuri de iluminat realizate de studenții de la Facultatea de Arhitectură şi expoziție interactivă ”Light in a box”.
Printre cei care au luat cuvântul în cadrul manifestărilor festive se numără academicianul Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei şi manager al proiectului ELI în România, managerul general al companiei Continental România, Christian von Albrichsfeld şi managerul general al ELBA, Bogdan Cocian.
De asemenea, cei prezenţi au putut admira o proiecţie 3D pe faţada clădirii Facultăţii de Arhitectură.
Ziua performanței sportive în Politehnică
Universitatea Politehnica Timișoara nu ar fi ceea ce este astăzi fără sport. Întreaga zi de vineri, 13 noiembrie, a fost dedicată activităților sportive – finale ale campionatelor de fotbal, tenis și baschet între echipele universității, expoziția ”95 de ani de performanță sportivă în Politehnică” dar și o lansare de carte dedicată handbalului timișorean. ”95 pentru Poli” a fost acțiunea care a încheiat săptămâna dedicată Universității Politehnica Timișoara și care a implicat studenți și cadre didactice. Fiecare a contribuit simbolic și a alergat o tură de stadion.
Manifestarea ”Dies Academicus – Universitatea Politehnica Timișoara – 95 de ani” – a conturat ceea ce înseamnă această instituție de învățământ superior și a evidențiat aportul pe care îl are în viața economică, socială, culturală și sportivă a Timișoarei și a României.
Citește și:
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Top 25 de companii din Transilvania și Banat în funcție de cifra de afaceri
Primele 25 de companii din regiunile de dezvoltare Vest, Nord – Vest și Centru au o cifră de…
11 iulie 2025
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
13 ani pentru primul drum expres de Cluj
Cea dintâi șosea cu acest regim din județ, DEx 4, a devenit funcțională, însă fără soluționarea optimă a…
10 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Investiții
Top 25 de companii din Transilvania și Banat în funcție de cifra de afaceri
Primele 25 de companii din regiunile de dezvoltare Vest, Nord – Vest și Centru au o cifră de…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
inVest organizează la Timișoara un Speed Beer-a-thon
Evenimentul are loc în această seară la CoWork Timișoara, cu începere de la ora 18. Sunt așteptați antreprenori…
10 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Memorandum de Colaborare între Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad
Biroul de Afaceri Externe al Provinciei Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad au semnat, miercuri, 9 iulie 2025,…
9 iulie 2025
Pod peste continente: Arad și Hainan sărbătoresc 25 de ani de înfrățire
Un sfert de secol de cooperare, schimb de bune practici și solidaritate reciprocă. Relația dintre Județul Arad și…
9 iulie 2025
Infrastructură
13 ani pentru primul drum expres de Cluj
Cea dintâi șosea cu acest regim din județ, DEx 4, a devenit funcțională, însă fără soluționarea optimă a…
10 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
ARL Cluj montează grinzile de la Pasajul Italsofa
Administrația județeană susține că nu se lucrează concomitent și la Pasajul Văcarilor din Baia Mare pentru a nu…
9 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Memorandum de Colaborare între Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad
Biroul de Afaceri Externe al Provinciei Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad au semnat, miercuri, 9 iulie 2025,…
9 iulie 2025
Pod peste continente: Arad și Hainan sărbătoresc 25 de ani de înfrățire
Un sfert de secol de cooperare, schimb de bune practici și solidaritate reciprocă. Relația dintre Județul Arad și…
9 iulie 2025
Noul prefect al Clujului: “Mulți investitori importanți vor să vină aici”
Cinci companii din domeniile automotive, construcții de mașini, farmaceutic sau industria ospitalității au solicitat informații despre terenurile disponibile…
8 iulie 2025
Turism
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
7 lucruri care nu trebuie să lipsească din bagajul pentru plajă
Sosirea sezonului cald marchează momentul perfect pentru planuri la mare, zile relaxante sub soare și ieșiri pe nisip.…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Târgul de Turism al României – Ediția de Toamnă
Cel mai mare târg de turism are loc la ROMEXPO! După succesul remarcabil al ediției din februarie, care…
8 iulie 2025
Megaproiect de 25 milioane € la Salina Turda. “Să evităm un dezastru ca la Praid”
Municipalitatea cere statului bani pentru lucrări urgente de punere în siguranță și consolidare pentru obiectivul care atrage anual…
7 iulie 2025
Peste 260.000 de pasageri în semestruI I 2025 și noi rute ce deschid orizonturi
În primele șase luni ale anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu a fost alegerea a 260.234 de călători, față…
7 iulie 2025
Educație
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Universitatea Babeș-Bolyai va sprijini tinerii cercetători în DeepTech
Instituția clujeană de învățământ superior participă la un proiect finanțat prin programul Horizon Europe al Uniunii Europene (UE).…
8 iulie 2025
Mai puțini șomeri în județul Bihor: cifrele AJOFM Bihor arată o tendință pozitivă
La sfârșitul lunii iunie 2025, rata șomajului în județul Bihor a coborât la 2,05%, potrivit datelor centralizate de…
7 iulie 2025
EU GREEN aduce inovația sustenabilă la Universitatea din Oradea
Timp de cinci zile, între 7 și 11 iulie 2025, Universitatea din Oradea este gazda întâlnirilor directe din…
7 iulie 2025
Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din…
5 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
900 de copii din România, sprijiniți pentru educație și dezvoltare socio-emoțională
În anul școlar 2024–2025, Fundația Regală Margareta a României a oferit sprijin educațional, material, social și emoțional pentru…
3 iulie 2025
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Zi de Zi știri economice:
