Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

UVT la Geneva, alături de Președintele Klaus Iohannis

Data de 5 septembrie 2016 marchează un moment istoric pentru cercetarea românească. La Geneva, în prezența Președintelui Klaus Iohannis, drapelul României a fost arborat alături de steagurile celorlalte 21 de state membre ale celei mai importante structuri de cercetare de pe continent, Organizația Europeană pentru Cercetarea Nucleară – CERN. Universitatea de Vest din Timișoara a fost reprezentată la acest eveniment de rectorul instituției, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea și de prorectorul responsabil cu strategia de cercetare, conf. univ. dr. Mădălin Bunoiu.

 

Alături de 180 de universități din 38 de state, UVT este un actor important în implementarea Experimentului ATLAS derulat la CERN. Acesta are ca obiect desfășurarea unor cercetări fundamentale privind structura materiei, începutul și evoluția universului. UVT, prin Facultatea de Fizică, face parte din clusterul RO-ATLAS, coordonat de Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” din București și derulează, sub coordonarea dlui lector dr. Paul Gravilă – autor calificat CERN-ATLAS, lucrări specifice de analiză fizică a datelor (menținerea și rularea unui instrument software pentru simularea folosirii și refolosirii evenimentelor de fond în timpul digitizării, studiul măsurării cuplajului Yukawa al cuarcului top).

 

România a devenit membru cu drepturi depline al CERN în data de 17 iulie 2016 după un proces îndelungat care a început în anul 1991, an în care între CERN și Guvernul României a fost semnat un acord de colaborare științifică și tehnică. România a depus intenția formală de a deveni membru al organizației în aprilie 2008, iar în 12 noiembrie 2010 României i-a fost atribuit statutul de Candidat pentru obținerea calității de membru. După cum se poate constata, drumul până la acest moment nu a fost nici ușor și nici rapid.

 

„România a devenit membru al celei mai importante rețele de cercetare din Europa – CERN mulțumită eforturilor unor membri marcanți ai comunității științifice românești din ultimii 25 de ani. Alături de ELI-laserul nuclear de intensitate foarte înaltă, aceasta este o reușită majoră a României în cercetarea fundamentală. Obiectivul atins este probabil printre puținele exemple prin care o comunitate profesională, cercetătorii din institutele de cercetare, cât și din universități, au reușit să convingă clasa politică de faptul că aderarea la CERN este un deziderat care transcende culorile, luptele și interesele politice”, a declarat Marilen Gabriel Pirtea, rectorul UVT.

 

Din delegația României la acest eveniment fac parte personalități care au susținut acest proiect. Astfel, pe lângă Președintele României, în delegație se mai află Mircea Dumitru, actualul ministru al Educației și Cercetării, Adrian Curaj, Daniel Funeriu și Anton Anton, foști miniștri ai învățământului și cercetării, Mihai Dima, actualul președinte al Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică, alături de un număr restrâns de personalități ale comunității științifice românești. Dintre universități, la ceremonia de ridicare a drapelului au fost reprezentate Universitatea din București și Universitatea de Vest din Timișoara.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Architecture Conference&Expo: Transportul urban în 2020

Articolul următor

Spre noi orizonturi

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share