Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Spre noi orizonturi

Noi companii sau rute operate, anunțate în ritm susținut în prima jumătate a anului de majoritatea aerporturilor românești, au atras atenția călătorilor, bilanțurile oficiale prezentate recent confirmă apetitul crescut pentru călătorii și potențialul rutelor regionale.

 

După Aeroportul Internațional “Henri Coandă”, ce a contabilizat 4,9 milioane pasageri în semestrul I, cu ritm de creștere 16% față de S1 – 2015, aeroporturile cu top creșteri ale numărului de pasageri sunt: Iași (115%), Bacău (19%), Cluj-Napoca (12%) și Timișoara (8%). Pe exact aceste aeroporturi noutățile s-au ținut lanț. Compania aeriană full services, Atlasglobal, a anunțat, la finalul lunii iunie, că va opera din luna august prima cursă Istanbul-Cluj-Napoca. Ender Karaca, international sales & marketing Specialist, viitorul country manager pentru România al Atlaslobal, a prezentat atuurile companiei în cadrul unei recepții la Grand Hotel Italia. Cursele vor fi zilnice și vor decola/ateriza de pe Aeroportul Internațional Atatürk din Istanbul, respectiv Aeroportul Internațional “Avram Iancu” din Cluj-Napoca. Atlasglobal operează cu 24 de aeronave 33 de destinații externe, în special în Europa și Orientul Apropiat și Mijlociu, respectiv 9 curse interne. Anul trecut, compania a trecut de 5 milioane de pasageri transportați. Wizz Air, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa Centrală și de Est, şi cea mai mare din România, a întâmpinat, vineri, 22 iulie, a 5-a aeronavă Airbus A320 la baza sa din Cluj-Napoca. Aeronava va asigura operațiunile pe zborurile nou lansate spre Doncaster Sheffield, Billund și Alicante, precum și, pe ruta internă spre București, care marchează o nouă etapă în transportul aerian local în România. Aeronava reprezintă o nouă investiție WIZZ în România, de 98 de milioane de euro, iar numărul total al angajaţilor din Cluj va ajunge la 179.

În ultima săptămână a lunii iulie a fost anunțată și lansarea zborurilor companiei Turkish Airlines pe ruta Cluj Napoca – Istanbul.

“Aeroportul Internaţional Cluj este al doilea aeroport al României, atât din punct de vedere al traficului de pasageri înregistrat cât şi ca importanţă în rețelele unor operatori din țara noastră. Pasagerii noştri vor avea şi mai multe opţiuni de călătorie spre destinaţii din Europa, creându-se premisele unor noi creşteri importante ale traficului”, a declarat David Ciceo, director general al Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj. Tot aici, începând cu data de 1 octombrie 2016, operatorul aerian Blue Air va demara operarea de zboruri interne între Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, dar și către Birmingham, al doilea oraș ca mărime din Regatul Unit, începând din decembrie 2016. Și LOT Polish Airlines zboară de la Cluj, tot din acest an, spre Varșovia.

 

 

Iași, ținte record

 

 

Managementul Aeroportului Iași țintește 800.000 pasageri în acest an, și 1,2 milioane în 2017, fiind vehiculată și o nouă investiție pentru încă un terminal. La începutul lunii iunie, Blue Air a lansat aici curse spre Koln – Bonn, apoi Tarom a inaugurat o cursă săptămânală spre Madrid. “De-a lungul timpului, Madrid a fost destinația cea mai solicitată de cei care doresc să călătorească de la Aeroportul Iași și iată că, după îndelungi discuții cu partenerul nostru strategic, Compania Națională TAROM, acest vis al regiunii Nord-Vest a devenit realitate începând cu 25 iunie 2016. Iașiul este conectat cu o nouă capitală europeană, noua investiție pe care TAROM o face în Iași are șanse să fie una de mare succes, ne dorim ca acest parteneriat să fie și mai consistent”, a declarat Marius Bodea, președintele CA al Aeroportului Internațional Iași. Wizz Air a alocat o aeronavă Airbus A320 și pentru Iași, care operează din 1 iulie cele cinci rute noi spre Larnaca, Bologna, Tel Aviv, Catania şi Roma Ciampino.

Și Aeroportul Bacău consemnează creșteri importante de trafic, în prima jumătate a anului, de aici au zburat peste 190.000 de pasageri, Blue Air fiind singurul operator ce are curse spre 11 destinații. Trafic mai mare ar putea fi înregistrat și la Timișoara în acest an, în premieră peste 1 milion de pasageri. În perioada ianuarie-iunie 2016, aeroportul a înregistrat 469.847 pasageri îmbarcaţi/debarcaţi din Timişoara, cu 8% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent (435.372 pasageri). În prima jumătate a anului 2016, destinaţiile preferate de pasageri au fost Bucureşti, Munchen, Londra şi Bergamo. Aşa cum au fost prevăzute încă de anul trecut şi anunţate în prima lună din acest an, au fost introduse destinaţii noi, oferind astfel pasagerilor posibilităţi de călătorie variate, respectiv Eindhoven (Olanda) şi Bodrum (Turcia) – destinaţie de vacanţă. Începând cu 1 septembrie 2016 vor fi introduse şi alte destinaţii noi care vor face posibile legături cu aeroporturi importante din Europa, respectiv Londra-Stansted, Berlin, Dusseldorf-Weeze, precum şi frecvenţe mărite operate de compania aeriană RyanAir spre destinaţiile: Bucureşti, Milano-Bergamo, Bruxelles Charleroi, Frankfurt-Hahn.

 

Ionuț OPREA 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

UVT la Geneva, alături de Președintele Klaus Iohannis

Articolul următor

Din iunie 2017, cursa Blue Air din Iasi spre Constanta

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share