Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Mihai Ciobotaru își cultivă, la Sydney, pasiunea pentru dezvoltarea sustenabilă

Dr. Mihai Ciobotaru, Senior Lecturer la University of New South Wales, una dintre cele mai mari și importante universități din Australia, a plecat de la Galați la Sydney via Aalborg pentru a-și îndeplini visul de a cerceta în domeniul energiei electrice. Putem să spunem că și l-a îndeplinit. Ce am învățat din povestea cu cercetătorul român, descoperiți în materialul pe care l-am realizat la Sydney.


 

Pe dr. Mihai Ciobotaru l-am întâlnit la School of Electrical Engineering din cadrul University of New South Wales, locul său de muncă, după o discuție cu Josep Pou, colegul său, într-o pauză de cafea a Conferinței Future Energy, evenimentul pentru care echipa Energy Mirror of Romania & Transilvania Business a fost prezentă, timp de câteva zile, la Sydney.

Povestea cu doctorul român se leagă ușor în engleză, suntem cam de aceeași vârstă și te bucuri mai tot timpul când întâlnești conaționali departe de casă, pentru ca, la un moment dat, Alin Bolbos, colegul meu, să îi spună lui Mihai dacă putem vorbi în românește.

 

Aventura lui Mihai Ciobotaru în Australia a început în 2010, după ce în 2006, pe vremea când activa la Universitatea din Aalborg, a mai fost într-un schimb de experiență în țara continent. I s-a oferit o oportunitate și la fel cum le-a valorificat și pe celelalte anterioare, nu a ratat-o nici pe aceasta.

“Mi s-a oferit posibilitatea să particip într-un proiect de cercetare finanțat de Guvernul australian, contract care a fost aprobat și, practic, partea noastră în contract a fost 19 milioane de dolari, noi a trebuit să folosim acești bani pentru a stabili o structură de cercetare în domeniul energiei regenerabile și în ultimii cinci ani am lucrat cu o sumedenie de studenți la doctorat și alți cercetători veniți din alte părți ale lumii să punem la punct această structură și să începem să producem articole de cercetare în domeniu. Am plecat practic de la zero, am avut vise, apoi planuri, am aplicat, am avut succes cu aplicația pentru convertizoare de putere, au fost proiecte și pe partea de stocare de energie electrică prin baterii sau supracapacitori și la ora respectivă am pus în funcțiune și un laborator pe partea de simulare de rețele electrice, pentru stabilitate, pentru microgriduri – rețele electrice autonome”, rememorează, pentru noi, Mihai Ciobotaru cum a ajuns în Australia și ce au însemnat, sintetic, cele peste 1000 de zile petrecute în institutul de cercetare.

 

Era o perioadă propice în Australia pentru cercetătorii intreresați de energia sustenabilă și de dezvoltarea sistemelor de energie electrică produsă din surse neconvenționale. Între timp însă optica și politica guvernamentale s-au schimbat, iar mineritul a câștigat din nou teren în bătălia atât de prezentă în întreaga lume cu regenerabilele.

“Când am primit acest grant de la Guvernul, era cel anterior, aveau o direcție foarte bună, să folosească mai mult energia neconvențională și practic au vrut să ia modelul Europei, aveau o strategie clară pentru 2020, ca până atunci, cel puțin 20 % din energia produsă în țară să vină din surse neconvenționale, majoritatea probabil sisteme fotovoltaice și sisteme eoliene. A fost o schimbare de guvern în 2012-2013, după care s-a mers puțin înapoi, pe partea mineritului, ceea ce ne-a afectat un pic pe partea de contracte de cercetare, pentru că nu mai era văzut ca ceva prioritar pentru țară, dar noi am mers pe aceeași direcție, nu am vrut să schimbăm și să oferim prin cercetarea noastră interfațarea cu rețeaua electrică la tensiune medie sau tensiune înaltă”, ne explică Mihai, iar noi recunoaștem în această inconstanță strategică stilul de acasă nepredictibil și instabil în domeniul energiei.

 

Însă, față de 2013, guvernul australian, mai aplecat spre producția de energie electrică din cărbune, și-a regândit strategia în domeniu, deși e dificil într-o țară în care mineritul reprezintă o tradiție și în care, în continuare, în trei state mari – Queensland, New South Wales și Victoria – mai mult de 70 % din producția de energie electrică vine din cărbune. “Noi încercăm să contribuim și să oferim soluții viabile. Tehnologiile sunt dezvoltate în state din Europa, în America, dar când urmează să fie integrate cu sistemul de rețea electrică, unul mai particular, din cauză că sursele de energie și sarcinile electrice sunt la distanțe destul de mari, pentru că Australia este foarte răsfirată, mai ales pe coasta de Est, un sistem care ne dă nouă de muncă pentru că trebuie să investigăm acest caz particular față de Europa și America, unde rețeaua electrică e foarte puternică”, sintetizează Mihai Ciobotaru înainte ca discuția să alunece spre o explicație tehnică privind rețeaua slabă australiană, stații de transformare etc. 

Obținerea finanțării pentru proiectele de cercetare nu este o treabă ușoară nici în Australia, scrii mereu aplicații pentru a obține bani de la guvern, de la companii private etc. Din proiectele depuse, dacă îți sunt finanțate 20 %, te poți considera norocos sau un foarte bun aplicant.

 

 

Un mediu transparent. Se poate?

 

 

Mihai nu s-a despărțit niciodată definitiv de România. Deși din noiembrie 2014 este cetățean australian, și-a păstrat și cetățenia română. De altfel, vine acasă aproape anual pentru a-și vizita mama. Din discuții ne dăm seama că este conectat mult mai bine decât mulți români de acasă la ceea ce se întâmplă în România. Pentru a fi corecți, aceeași sete de informații o dovedește când vine vorba și despre societatea australiană, căreia îi cunoaște istoria, geografia, economia și multe altele ce ne-au ajutat și pe noi să ne facem o idee în puținele zile petrecute la Sydney.
 

Bineînțeles, oarecum șablon, vine și întrebarea: “Te-ai întoarce în țară și în ce condiții?”, pe care Mihai recunoaște că și-a adresat-o el însuși de nenumărate ori. “Niciodată nu am respins ideea să mă întorc în țară dacă găsesc o oportunitate. Cel mai important pentru mine este să fie un mediu foarte transparent, să spun că există o oportunitate, o companie sau o inițiativă a Guvernului de a forma un institut de cercetare în domeniul meu, unde pot să vin și să contribui cu experiența mea. Dacă mi se spune foarte clar, transparent ce pot să fac acolo, eu bineînțeles o să îmi prezint punctele unde pot să contribui și, dacă e un plan concret, de lungă durată, atunci probabil o să fiu interesat să construiesc o echipă și să contribui la înființarea unui centru de cercetare sau să contribui să cresc o echipă de cercetători tineri sau să includem studenți din facultățile din România într-un astfel de mediu de cercetare”, recunoaște doctorul de 37 de ani.

 

Poate citesc și românii noștri din mediul academic și de prin ministerele de resort rândurile acestea.

Până în 2018, Mihai Ciobotaru are contract însă cu universitatea australiană, după aceea cum i s-au oferit atâtea oportunități sau el s-a dus la întâlnirea cu ele, suntem siguri că va continua pe acest drum al cercetării.

 

 

Un “globe-trotter” în cercetare

 

 

Mihai Ciobotaru este pasionat de electronică și tehnologie din copilărie, așa că nu a fost o surpriză că a ales să urmeze cursurile Facultății de Inginerie Electrică din cadrul Universității “Dunărea de Jos” din Galați, pe care a absolvit-o în 2002, pentru ca în anul următor să obțină și masteratul în inginerie electrică la aceeași instituție de învățământ superior. Pentru un timp, 2003-2004, a fost lector asociat la universitatea de la malul Dunării, pentru ca din 2004 să îl regăsim printre doctoranzii Institut for Energiteknik din cadrul Aalborg Universitet din Danemarca, unde a obținut titlul de Doctor of Philosophy in Electrical Engineering, cu lucrarea “Reliable Grid Condition Detection and Control of Single-Phase Distributed Power Generation Systems”. Lucrarea a dedicat-o mamei sale, Tudosia, pentru excepționala dăruire a sa pentru familiei, și memoriei tatălui său, Paraschiv. În perioada 2007-2010 a fost Associate Research Fellow la aceeași universitate.

 

În 2010, Dr Ciobotaru a renunțat la o carieră în universitatea daneză și a ales Australia, ca Research Fellow la School of Electrical Engineering and Telecommunications, University of New South Wales (UNSW), unde i s-a oferit oportunitatea de a deveni un membru de bază în nou înființatul Institut Australian de Cercetare în Energie.

Domeniile de cercetare în care Mihai Ciobotaru are experiență sunt inginerie electrică, ingineria sistemelor electrice și energetice, ingineria sistemelor energetice și energie regenerabilă.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Exemplul Australiei. Pasul de la aborigeni la lider în Cercetare

Articolul următor

E.ON a investit 650.000 EUR în sisteme de iluminat performante

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share