Analize Importate

Delegatie romano-germana in Republica Moldova

În perioada 12-14 septembrie, Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) a organizat, în colaborare cu Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti, o delegaţie româno-germană în Republica Moldova. Sebastian Metz, directorul AHK România, împreună cu 13 reprezentanţi ai mediului de afaceri românesc şi german s-au aflat pentru trei zile în ţara vecină pentru a se informa direct de la sursă şi a explora oportunităţile de afaceri pe care aceasta le oferă. Impactul delegaţiei a fost puternic în rândul firmelor şi instituţiilor locale, acestea dovedind o mare deschidere pentru cooperare.

 

Organizarea acestei deplasări a venit ca răspuns la invitaţia lansată de vicepremierul Octavian Calmîc în cadrul întâlnirii lunare a membrilor AHK România din luna martie a.c. AHK România a colaborat în cadrul proiectului în primul rând cu partenerii săi tradiţionali: Ambasada Germaniei în Republica Moldova, GTAI (Germany Trade and Invest – Agenţia germană pentru relaţii economice internaţionale) şi GIZ (Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit). Eforturile organizatorice au fost susţinute şi de către MIEPO (Organizaţia de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Moldova).
 
Delegaţia a fost primită de către viceministrul economiei, Vitalie Iurcu. La întâlnirea de lucru au participat de asemenea reprezentaţi ai Ministerului Finanţelor din Republica Moldova, ai autorităţilor vamale şi ai MIEPO. Ministrul Iurcu a concluzionat că ”existența unui climat fiscal favorabil pentru investitori, amplasarea geografică avantajoasă, accesul liber pe piața externă, precum și alte facilități oferite de autoritățile naționale constituie unele din principalele avantaje investiționale oferite de Republica Moldova companiilor care vin cu proiecte investiționale”.
 
Pe parcursul celor trei zile au mai fost vizitate companii moldoveneşti cât şi companii cu capital german prezente în Republica Moldova, cum ar fi CMC-KNAUF SA, Steinel Electronic dar şi Universitatea Tehnică a Moldovei şi Şcoala profesională nr. 5 din Bălţi, şcoală în care a fost implementat un sistem de educaţie dual după model german la iniţiativa celui mai mare angajator german din piaţa locală – Dräxlmaier Group,

În vederea facilitării de contacte cu potenţiali parteneri de afaceri, AHK România a organizat atât o recepţie foarte bine vizitată, dar şi o bursă de cooperare în cadrul căreia au avut loc peste 50 de întâlniri bilaterale între participanţii la delegaţie şi companii din Republica Moldova.
 
Sebastian Metz explică: „Viziunea acestui proiect a fost de natură trilaterală – în calitate de organizaţie bilaterală urmărim interesele tuturor membrilor noştri – atât germani cât şi români – şi este în interesul acestora să evaluăm şi să le prezentăm oportunităţile de afaceri pe care le oferă acest amplasament investițional”.
 
Participanţii la delegaţie s-au arătat încântaţi de această primă vizită şi foarte optimişti cu privire la activităţile lor viitoare în Republica Moldova.

Despre Camera de Comerț și Industrie Româno – Germană (AHK România)

Camera de Comerț și Industrie Româno – Germană (AHK România) este reprezentanța oficială a economiei germane din România. Înființată în septembrie 2002, AHK Romania numără în prezent circa 530 de firme membre și este cea mai mare cameră de comerţ bilaterală din România. AHK Romania este actorul principal în cadrul relațiilor economice româno-germane şi promovează de peste zece ani cu succes relațiile economice dintre cele două țări. Prin serviciile pe care le oferă și evenimentele pe care le organizează, AHK România susține firmele germane la intrarea lor pe piața românească și, în egală măsură, este partener pentru companiile românești interesate de piața germană.

Related posts

Studiu eJobs: 6 din 10 angajați plănuiesc să-și schimbe jobul în următorul an

redactia

Coldwell Banker : Transilvania Residence, Arad Plaza, Scala Center – în topul proiectelor premium

Stefana Muresan

Fujikura Automotive Romania, Emerson și Banca Transilvania – cei mai mari angajatori ai Clujului. Top zece

redactia

România, loc I în UE la creșterea comerțului cu amănuntul în decembrie 2019

Traian Dan

Adamamerica a cumparat Phoenix Tower

APIA a inceput campania de primire cereri subventii 2016

Vizită europeană la Aeroportul Internațional Iași

Transilvania Business

Proiectul de buget pe 2019: Un plus de 54,9% la Transporturi, de 64,6% la Sănătate şi de 46,7% la Educaţie

redactia

Best of FMCG

Transilvania Business

LOT – promotional sale

Transilvania Business

ROMGAZ participă la ExpoEnergiE

Transilvania Business

Orașe durabile – expertiză franceză

Stefana Muresan

Proiectul de buget pe anul 2019 al Ministerului Transporturilor, aviz pozitiv în comisii. Lista principalelor proiecte

redactia

Laboratoarele de analize medicale, business de succes în România. Profitul a crescut de 6 ori în ultimii 8 ani – analiză Frames

Papuc Irina

TeCOMM 2016: Storytelling-ul într-o lume digitală

Transilvania Business

tIMOn: Bugetele de marketing de 20 ori mai mari

Transilvania Business

Prima Conferință Națională de Nutriție Sportivă, la Tîrgu Mureș

Transilvania Business

Crestere record a traficului pe Aeroportul Cluj in primul semestru

Stefana Muresan

Demarează ansamblul Grünenpark

Transilvania Business

Premiera: World Credit Congress & Exhibition in Romania

UVT, printre cele mai bune 1000 de universități din lume

Stefana Muresan

Zbouri spre Munich

Transilvania Business

BIAS 2016 – sambata 30 iulie

DIESELpoint Plus, completează portofoliul Oscar Downstream cu un serviciu premium

Transilvania Business

Leave a Comment