Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Delegatie romano-germana in Republica Moldova

În perioada 12-14 septembrie, Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) a organizat, în colaborare cu Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti, o delegaţie româno-germană în Republica Moldova. Sebastian Metz, directorul AHK România, împreună cu 13 reprezentanţi ai mediului de afaceri românesc şi german s-au aflat pentru trei zile în ţara vecină pentru a se informa direct de la sursă şi a explora oportunităţile de afaceri pe care aceasta le oferă. Impactul delegaţiei a fost puternic în rândul firmelor şi instituţiilor locale, acestea dovedind o mare deschidere pentru cooperare.

 

Organizarea acestei deplasări a venit ca răspuns la invitaţia lansată de vicepremierul Octavian Calmîc în cadrul întâlnirii lunare a membrilor AHK România din luna martie a.c. AHK România a colaborat în cadrul proiectului în primul rând cu partenerii săi tradiţionali: Ambasada Germaniei în Republica Moldova, GTAI (Germany Trade and Invest – Agenţia germană pentru relaţii economice internaţionale) şi GIZ (Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit). Eforturile organizatorice au fost susţinute şi de către MIEPO (Organizaţia de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Moldova).
 
Delegaţia a fost primită de către viceministrul economiei, Vitalie Iurcu. La întâlnirea de lucru au participat de asemenea reprezentaţi ai Ministerului Finanţelor din Republica Moldova, ai autorităţilor vamale şi ai MIEPO. Ministrul Iurcu a concluzionat că ”existența unui climat fiscal favorabil pentru investitori, amplasarea geografică avantajoasă, accesul liber pe piața externă, precum și alte facilități oferite de autoritățile naționale constituie unele din principalele avantaje investiționale oferite de Republica Moldova companiilor care vin cu proiecte investiționale”.
 
Pe parcursul celor trei zile au mai fost vizitate companii moldoveneşti cât şi companii cu capital german prezente în Republica Moldova, cum ar fi CMC-KNAUF SA, Steinel Electronic dar şi Universitatea Tehnică a Moldovei şi Şcoala profesională nr. 5 din Bălţi, şcoală în care a fost implementat un sistem de educaţie dual după model german la iniţiativa celui mai mare angajator german din piaţa locală – Dräxlmaier Group,

În vederea facilitării de contacte cu potenţiali parteneri de afaceri, AHK România a organizat atât o recepţie foarte bine vizitată, dar şi o bursă de cooperare în cadrul căreia au avut loc peste 50 de întâlniri bilaterale între participanţii la delegaţie şi companii din Republica Moldova.
 
Sebastian Metz explică: „Viziunea acestui proiect a fost de natură trilaterală – în calitate de organizaţie bilaterală urmărim interesele tuturor membrilor noştri – atât germani cât şi români – şi este în interesul acestora să evaluăm şi să le prezentăm oportunităţile de afaceri pe care le oferă acest amplasament investițional”.
 
Participanţii la delegaţie s-au arătat încântaţi de această primă vizită şi foarte optimişti cu privire la activităţile lor viitoare în Republica Moldova.

Despre Camera de Comerț și Industrie Româno – Germană (AHK România)

Camera de Comerț și Industrie Româno – Germană (AHK România) este reprezentanța oficială a economiei germane din România. Înființată în septembrie 2002, AHK Romania numără în prezent circa 530 de firme membre și este cea mai mare cameră de comerţ bilaterală din România. AHK Romania este actorul principal în cadrul relațiilor economice româno-germane şi promovează de peste zece ani cu succes relațiile economice dintre cele două țări. Prin serviciile pe care le oferă și evenimentele pe care le organizează, AHK România susține firmele germane la intrarea lor pe piața românească și, în egală măsură, este partener pentru companiile românești interesate de piața germană.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

BearingPoint, birou in Portugalia

Articolul următor

Legendarul Brian Tracy revine in Romania

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share