Fonduri Europene Timiș

Antreprenori, manageri și inovatori și-au dat întâlnire la Innomatch 2016 Timișoara

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest), în parteneriat cu Asociația Tehimpuls-Centrul Regional de Inovare și Transfer Tehnologic, a organizat la Timișoara, în data de 9 noiembrie 2016, Innomatch 2016 – un eveniment dedicat mediului de afaceri din Regiunea Vest, având ca scop stimularea companiilor private din Regiunea Vest prin expunerea acestora la mediul internațional.
Rolul ADR Vest de a susține dezvoltarea Regiunii Vest se reflectă și în organizarea Innomatch 2016 – având în vedere că o regiune sănătoasă este aceea care are un mediu de afaceri stabil, în care dezvoltarea se face în mod constant și reprezintă un proces de durată. Implicarea Asociației Tehimpuls, alături de ADR Vest, în organizarea evenimentului a vizat facilitarea colaborării dintre mediul de afaceri și institutele/centrele de cercetare astfel încât dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri să fie realizată prin inovare.
Astfel, pentru a sprijini companiile să învețe unele de la celelalte, să interacționeze cu companii și manageri din alte țări europene, dar și pentru a facilita promovarea companiilor din Regiunea Vest în mediul internațional, evenimentul Innomatch 2016 a cuprins două părți – prima parte a constat într-o conferință – al cărei moderator a fost domnul Cătălin Ștefănescu, realizator şi gazdă a programului Garantat 100% de la TVR 1 – iar cea de-a doua parte a fost un eveniment internațional de întâlniri bilaterale (eveniment de brokeraj) care a avut ca scop facilitarea stabilirii de contacte, colaborări și parteneriate între companii private din Regiunea Vest și organizații (companii private și/sau centre de cercetare) din afara țării.
În cadrul Innomatch 2016 au participat mai mult de 150 de persoane și peste 100 de organizații din țări precum România, Croația, Irlanda, Norvegia, Rusia, Serbia și Ungaria.
Fiecare dintre cei care au luat cuvântul în cadrul conferinței a prezentat participanților propria experiență de lucru, rezultatele inovative obținute pe parcursul timpului și urmările acestora, dezvoltând o serie de discuții deschise cu participanții. Companiile prezente cu vorbitori în cadrul Innomatch 2016 sunt organizații care au experimentat dezvoltarea prin inovare și/sau au colaborat în cadrul diferitelor proiecte de evaluare a competitivității unei organizații prin prisma demersurilor sale de inovare. O astfel de companie este MagnaSCI al cărei fondator a câștigat premiul întâi al Competiției Regionale de Inovare din 2015 pentru realizarea unui dispozitiv electronic portabil care monitorizează șapte parametri ai mediului înconjurător și sincronizează datele prin Internet la un server central. Acesteia i s-au adăugat și alte companii premiate în cadrul aceleiași competiții precum Eta2U (locul 2) sau Prospero (mențiunea 2). Pe lângă acestea, în cadrul evenimentului, au fost prezente și companiile Ascent Soft, Canvy, Dosetimpex, DURA Automotive România, Electromax, Electronic Resistance, Inteliform, Interpart Production, Lasting Group, Movidius România, Qualteh, Rebina Agrar, UnifiedPost România și ZF TRW Automotive Safety Systems.
 Temele abordate de vorbitorii din cadrul conferinței au vizat: lideri în management, produse și servicii inovative, digitalizarea și competitivitatea firmelor, inovarea „verde˝ și evoluția firmelor – inclusiv cum se pot obține finanțări nerambursabile pentru astfel de inițiative, managementul inovării și performanța firmelor (prezentare IMP2rove – instrument european de evaluare a capacității de inovare a unei companii, a competitivității sale din perspectiva inovării și a posibilităților sale pentru dezvoltare).
Din partea organizatorilor, au participat și au luat cuvântul Sorin Maxim – directorul general al ADR Vest și Raluca Cibu-Buzac – președinte al Asociației Tehimpuls-Centrul Regional de Inovare și Transfer Tehnologic iar vorbitori internaționali au fost Colm McColgan, managerul Rețelei Regiunilor Europene pentru Aplicarea Tehnologiei Comunicațiilor (ERNACT), și Goran Vujicic, CFO International Business pentru BOOST Global Innovation (companie internațională cu sediul în Norvegia specializată în antreprenoriat și modele de afaceri pentru inovare).
Facilitarea accesului companiilor din Regiunea Vest la mediul internațional este un beneficiu oferit participanților ca urmare a faptului că organizatorii evenimentului sunt, începând cu anul 2015, membri ai Enterprise Europe Network (EEN este o reţea europeană prezentă în peste 40 de ţări care are ca scop sprijinirea întreprinderilor mici si mijlocii în dezvoltarea potențialul inovativ şi de afaceri pentru creşterea competitivităţii şi dezvoltarea inteligentă şi durabilă) având astfel posibilitatea de a interacționa cu experți europeni în finanțări nerambursabile, inovare și competitivitate pe care i-au și invitat să se alăture evenimetului.
În calitate de membri ai rețelei EEN, organizatorii oferă o serie de servicii gratuite mediului de afaceri din Regiunea Vest – servicii de consultanță, acces la finanțare, internaționalizare, inovare și transfer tehnologic, pentru dezvoltarea parteneriatelor de afaceri transnaționale și dezvoltarea capacității de management al inovării.

Related posts

Iulius a inceput lucrarile la UBC 3 in Openville

Ionut Oprea

Compania bistrițeană Datacor caută constructor pentru fabrica de 3,6 mil. lei

Stefana Muresan

Creştere în traficul de pasageri, scădere la marfă. Aeroportul Internaţional Timişoara a avut 1,6 milioane de călători operaţi

Robert Bloancă

Fonduri europene în valoare de 14 mil. euro pentru Timișoara

Stefana Muresan

Unul dintre cele mai de succes proiecte europene transfrontaliere din Timiş, pista de biciclete de pe malul Begăi, e în pericol de distrugere

Robert Bloancă

Cea mai mare seră din România, investiție de peste 2,5 mil. de euro, inaugurată în Timiș

Stefana Muresan

Timiș: B. Braun, investiție de 300 de milioane de euro într-o fabrică de seringi perfuzabile

Stefana Muresan

Aeroportul Internațional Timișoara va avea un drum direct, la patru benzi, spre autostrada A1

Robert Bloancă

Cinci comune bihorene cadastrate gratuit de ANCPI din fonduri europene

Traian Dan

Peste o mie de studenţi au desfăşurat proiecte de internship în cadrul unităţilor companiei Continental România

Robert Bloancă

La Timişoara se va ridica, cu bani de la CNI, cel mai mare cămin studenţesc din România, cu 902 locuri

Robert Bloancă

Corina Creţu: Reiterez disponibilitatea mea şi a serviciilor DG REGIO de a finanţa prin fonduri europene studiul de fezabilitate şi etapizarea construcţiei autostrăzii Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni

redactia

Peste 200 km de drumuri din Braşov, Covasna, Mureş, Sibiu şi Vaslui vor fi reabilitate cu fonduri UE

Stefana Muresan

Băimărenii de la Kema Tronic se vor implica în proiectul Reduces

Nora Dumitrescu

O importantă companie germană din automotive îşi mută centrul de dezvoltare în clădirea ISHO din Timişoara

Robert Bloancă

"Start-Up Nation – România", impact real

Stefana Muresan

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, s-a întâlnit vineri cu fermierii bihoreni

Traian Dan

Maramureș: Seini, primul oraş din România care îşi produce energia electrică din dejecțiile animalelor

Stefana Muresan

Sala de sport polivalentă din Oradea va fi gata la sfârșitul lunii iulie

Traian Dan

Germanii de la Kathrein vor produce la Timişoara antene 5G pentru operatori din Europa şi America

redactia

Proiect european derulat de Institutul Oncologic Cluj-Napoca pentru diminuarea bolii canceroase din România

Transilvania Business

Ministerul Transporturilor vrea să construiască la Aeroportului Internaţional un nou terminal de plecări externe, în valoare de 184 de milioane de lei

Robert Bloancă

Universităţile timişorene îşi oferă spaţiile de cazare pentru personalul medical

Robert Bloancă

Evoluţia industriei din Banat, dezbătută la Timişoara de firmele locale şi specialişti, în cadrul unui nou eveniment

Robert Bloancă

Leave a Comment