Dentons, Deloitte și Reff & Asociații – Deloitte Legal, în parteneriat cu AmCham România, au găzduit conferința “Protejează-ți integritatea și reputația prin intermediul mecanismelor de prevenire a corupției”, miercuri, 16 noiembrie 2016. În cadrul evenimentului, a fost lansat « Ghidul de evaluare a antecedentelor în materie de corupție ale terților”, un instrument elaborat de Comitetul pentru Guvernanță Corporativă din cadrul AmCham România menit să ofere companiilor un ghid de bune practici prin care acestea să reducă riscurile de a fi implicați în activități de corupție.
În deschiderea conferinței, Anda Todor, Avocat Asociat Coordonator al biroului Dentons București și Președinte al Comitetului de Guvernanță Corporativă din cadrul AmCham România a discutat pe scurt despre integritatea în afaceri și rolul politicilor de conformitate și etică în rândul companiilor, menționând:
„Comportamentul etic în afaceri bazat pe transparență și corectitudine, asigură succesul oricărei companii și definește, în același timp, valorile pe care aceasta se bazează. Nu în ultimul rând, măsurile de prevenire a corupției sunt un subiect de actualitate și de interes, fiind mult mai eficiente din punct de vedere al rezultatelor și al costurilor decât remediile post-factum, acesta fiind și motivul pentru care propunem acest subiect”.
În prezentarea prilejuită de lansarea Ghidului de evaluare a antecedentelor în materie de corupție ale terților, Anda Todor a spus că acesta reprezintă un instrument care să ajute companiile să reducă riscurile de a fi implicați în activități de corupție prin intermediul terților cu care intră în relații de afaceri – consultanți, intermediari, agenți.
“Ghidul se adresează tuturor companiilor indiferent de domeniul de activitate, de sector, de numărul de angajați și a fost conceput ca un document fezabil, adaptabil, care poate fi particularizat de la companie la companie. Cred că implementarea acestor programe de conformitate oferă companiilor un avantaj competitiv și nu ar trebui să împiedice afacerile, ci mai degrabă să reducă riscurile, să crească performanța, să ofere o mai bună motivare a angajaților și, bineînțeles, să creeze un business mult mai sustenabil”.
La rândul său, Paula Lavric, Director Forensic, Deloitte a spus că un business integru nu se poate realiza fără respectarea eticii și a transparenţei proceselor, care reprezintă baza formării unei culturi etice în companie.
“Eliminarea posibilităţilor de fraudă şi exemplul personal dat de conducere privind integritatea sunt esenţiale în programele anti-corupţie”, a spus Paula Lavric. „De aici pornește ideea de formare a unei culturi etice în cadrul unei companii, prin puterea exemplului pe care cei care sunt la conducere îl dau. De asemenea, este foarte important să avem implementat un sistem eficient de avertizare a fraudelor și a corupției, ceea ce noi numim în mediul de business Whistle-blower-procedure și care, la nivelul sistemului public, prevăzut este legea avertizorului de integritate”.
Ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic Victoria-Violeta Alexandru, a menționat că ministerul pe care îl reprezintă a încercat, pe parcursul acestui an, să identifice cauze sistemice și să vină cu o structură de analiză și reflecție, care sa identifice soluții.
„Societatea s-a schimbat. Avem nevoie de transparență și integritate.” a subliniat Ministrul Violeta Alexandru în cadrul conferinței. „Registrul Unic al Transpareței Intereselor (RUTI) este un instrument prin care companiile înscrise fac dovada practicării transparenței și a integrității în influențarea deciziilor publice”.
Andrei Burz-Pînzaru, Partener, Reff & Asociații, societatea de avocați reprezentând rețeaua internațională de societăți de avocați Deloitte Legal în România a afirmat că, în condițiile în care incidența problemelor de natură penală în raporturile comerială este în creștere, este esențială abordarea multidisciplinară care să acopere nu numai dimensiunea juridică a riscurilor de natură eminamente penală, ci și ariile de drept substanțial în contextul în care aceste riscuri se manifestă, fie că vorbim de aspecte fiscale, contabile, piață de capital, dreptul societăților comerciale sau reglementările din materia concurenței.
“Considerăm că abordarea multidisciplinară este absolut necesară, fie că vorbim despre programele de conformare, de investigații sau despre evaluarea riscurilor și susținerea apărărilor în cazul în care riscurile se concretizeaza”, a spus Burz-Pînzaru.
În cadrul conferinței, reprezentanți ai unor organisme locale și internaționale de prestigiu, alături de specialiști în domeniu, au adus în discuție cele mai recente soluții aplicate de companii în materie de conformitate și etică, inclusiv informații despre măsuri anticorupție performante, protecția datelor și managementul riscului.
Agenda evenimentului a mai cuprins studii de caz, discuții și analize ale modelului românesc de business precum și soluții pentru construirea unui sistem de conformitate eficient.
De asemenea, lectori ai acestui important eveniment au mai fost: Dl. Adrian Baboi-Stroe, Secretar de Stat, Ministerul Justiției; Dl. Bogdan Stan, Președinte al Agenției Naționale de Integritate; Dl. Maxwell Carr-Howard, Partner Dentons USA; și Dl. Sebastian Popovici, Manager de Conformitate Vodafone Romania.
Conferinţa a reunit reprezentanţi ai autorităților, specialişti în politici de conformitate, avocați, consultanți și lideri în afaceri și a facilitat un schimb interactiv de idei, bune practici şi experiențe în scopul identificării celor mai bune soluții la problemele apărute în respectarea normelor anticorupție.
Citește și:
Cluj-Napoca scoate tirurile de tranzit din oraș. Turda mai așteaptă
Autoritatea locală a interzis traficul greu fără permis de liber acces în reședința de județ, deviindu-l însă, în…
18 iulie 2025
IT, energie și industrie: trinomul care duce Clujul în topul economiei naționale
Primele 20 de companii din Cluj, în funcție de cifra de afaceri pe 2024, au derulat afaceri cumulate…
18 iulie 2025
Pompierii construiesc la Moldova Nouă
Clisura Dunării face un pas important spre consolidarea siguranței comunităților locale: astăzi a fost predat oficial amplasamentul pentru…
18 iulie 2025
Bugetul mărit al UE de 2 trilioane euro, propus de Roxana Mînzatu, vicepreședinta CE
Vicepreședinta Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, anunță adoptarea propunerii de buget 2028 – 2034 a UE. „Va urma o…
18 iulie 2025
72.000 de oameni în „Ziua Z” la Bonțida. Ploaia a dat totul peste cap
Concertul artistului principal, Justin Timberlake, a fost decalat din cauza condițiilor meteorologice. „Prima prezență în România a superstarului…
18 iulie 2025
Universitatea din Oradea plantează semințele inovației: Începe era „Living Labs”
Universitatea din Oradea face un pas important spre viitorul educației și al colaborării internaționale, lansând inițiativa „Living Labs…
18 iulie 2025
Valentin Stănescu: “IT-iștii din Cluj au o înțelegere superioară a fenomenului”
Managerul general al Dell Technologies Romania explică de ce o corporație americană cu afaceri anuale de 95 miliarde…
17 iulie 2025
Campionii economiei din Timiș: afaceri de miliarde, profituri uriașe, pierderi-surpriză
Primele 20 de companii din județul Timiș au derulat în 2024 afaceri în sumă de peste 38,62 miliarde…
17 iulie 2025
Investiții
Pompierii construiesc la Moldova Nouă
Clisura Dunării face un pas important spre consolidarea siguranței comunităților locale: astăzi a fost predat oficial amplasamentul pentru…
18 iulie 2025
Universitatea din Oradea plantează semințele inovației: Începe era „Living Labs”
Universitatea din Oradea face un pas important spre viitorul educației și al colaborării internaționale, lansând inițiativa „Living Labs…
18 iulie 2025
Campionii economiei din Timiș: afaceri de miliarde, profituri uriașe, pierderi-surpriză
Primele 20 de companii din județul Timiș au derulat în 2024 afaceri în sumă de peste 38,62 miliarde…
17 iulie 2025
Vizită de lucru în Csongrád: Aradul vrea să preia bunele practici din Ungaria
O delegație a Consiliului Județean Arad a efectuat o vizită oficială în județul Csongrád, Ungaria, pentru a analiza…
17 iulie 2025
Investiție de peste 21 milioane lei în modernizarea Parcului I.C. Brătianu din Oradea
Primăria Oradea demarează un nou proiect de infrastructură verde urbană, cu un buget de peste 21,7 milioane lei…
17 iulie 2025
Reconstrucție verde la Nădlac: cel mai ambițios proiect urban din istoria locală
Orașul Nădlac demarează cel mai amplu proiect european din istoria orașului: investiție de 24 milioane lei pentru regenerare…
16 iulie 2025
Oradea își redescoperă inima verde – începe transformarea Parcului 1 Decembrie
Începând cu, 15 iulie 2025, Primăria Oradea a emis ordinul de începere a lucrărilor de modernizare a Parcului…
16 iulie 2025
Care sunt județele cele mai dezvoltate din regiunile Vest, Nord Vest și Centru
O analiză care are la bază informații oferite de platforma SMARTreports powered by BRIDGE-to-INFORMATION, evidențiază faptul că cifra…
15 iulie 2025
Infrastructură
Clujul își primenește drumul spre Padiș. Doar până la Ic Ponor
Lucrările de îmbunătățire a infrastructurii rutiere sunt executate în principal pentru asigurarea accesului în zona turistică. Consiliul Județean…
17 iulie 2025
Vizită de lucru în Csongrád: Aradul vrea să preia bunele practici din Ungaria
O delegație a Consiliului Județean Arad a efectuat o vizită oficială în județul Csongrád, Ungaria, pentru a analiza…
17 iulie 2025
De ce pierd autostrăzile Ardealului finanțările europene
Nerespectarea de către autoritățile române a legislației UE și lentoarea derulării proiectelor lasă Autostrăzile Transilvania (A3) și Unirii…
16 iulie 2025
Jakub Kotala, noul CEO al Saint-Gobain România
Saint-Gobain România deschide un nou capitol în drumul său spre succes prin numirea lui Jakub Kotala în funcția…
16 iulie 2025
Martin Eriksson, fondatorul Mind the Product, ajunge la Timișoara
Martin Eriksson, fondator Mind the Product, vine la Prow 2025 – Conferința pentru Produsele digitale, Tehnologie și Inovație…
16 iulie 2025
Care sunt județele cele mai dezvoltate din regiunile Vest, Nord Vest și Centru
O analiză care are la bază informații oferite de platforma SMARTreports powered by BRIDGE-to-INFORMATION, evidențiază faptul că cifra…
15 iulie 2025
Autostrada dintre județele Cluj și Sălaj, exclusă din PNRR
Porțiunea dintre Nădășelu și Poarta Sălajului din A3 rămâne cu finanțare incertă, fiind eliminată de pe lista proiectelor…
15 iulie 2025
Revoluție pe șine în Oradea: încă un tramvai nou produs de Astra Vagoane Călători SA
Al doilea tramvai nou a ajuns la Oradea: parte dintr-un lot de 9 vehicule moderne pentru transportul public.…
14 iulie 2025
Turism
Clujul își primenește drumul spre Padiș. Doar până la Ic Ponor
Lucrările de îmbunătățire a infrastructurii rutiere sunt executate în principal pentru asigurarea accesului în zona turistică. Consiliul Județean…
17 iulie 2025
Vizită de lucru în Csongrád: Aradul vrea să preia bunele practici din Ungaria
O delegație a Consiliului Județean Arad a efectuat o vizită oficială în județul Csongrád, Ungaria, pentru a analiza…
17 iulie 2025
Târgul Meșterilor Populari din România, ediția XXXII, revine în weekend la Oradea
Între 18–20 iulie 2025, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal organizează în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor,…
15 iulie 2025
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
7 lucruri care nu trebuie să lipsească din bagajul pentru plajă
Sosirea sezonului cald marchează momentul perfect pentru planuri la mare, zile relaxante sub soare și ieșiri pe nisip.…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Educație
Universitatea din Oradea plantează semințele inovației: Începe era „Living Labs”
Universitatea din Oradea face un pas important spre viitorul educației și al colaborării internaționale, lansând inițiativa „Living Labs…
18 iulie 2025
Vizită de lucru în Csongrád: Aradul vrea să preia bunele practici din Ungaria
O delegație a Consiliului Județean Arad a efectuat o vizită oficială în județul Csongrád, Ungaria, pentru a analiza…
17 iulie 2025
AQUACARAȘ premiază excelența în educație
Compania AQUACARAȘ premiază excelența în educație, acordând burse de 2.500 lei unui număr de 11 elevi din județul…
15 iulie 2025
Ziua Națională a Contabilului Român 2025: De la cifre la smart accounting
Digitalizarea aduce multe beneficii, dar și multe provocări pentru profesia de contabil și expert contabil. Ziua Națională a…
14 iulie 2025
Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj, magnet de studenți
Numărul candidaților la admiterea în instituția clujeană de învățământ superior a crescut, în 2025, cu 660 față de…
14 iulie 2025
Roboții orădeni Afrodita și Jon Bot Jovi au făcut furori la YOKOZUNA Robot Yūshō
Echipele TOR și DARK din cadrul Robotics Club Oradea al Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică – rezultate…
14 iulie 2025
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Universitatea Babeș-Bolyai va sprijini tinerii cercetători în DeepTech
Instituția clujeană de învățământ superior participă la un proiect finanțat prin programul Horizon Europe al Uniunii Europene (UE).…
8 iulie 2025
Zi de Zi știri economice:
