București Real Estate

Inspiratie globala. RIFF si RBA 2016.

Conferința RIFF București și Romanian Building Awards ediția 2016 au adus împreună unii dintre cei mai importanți arhitecți ai momentului la nivel mondial, oferind o perspectivă relevantă asupra practicilor contemporane de arhitectură, la JW Marriot București.
Ediția 2016 a conferinței internaționale RIFF București și Gala Romanian Building Awards, organizată în avanpremiera prelegerilor RIFF, au reunit peste 250 de arhitecți, designeri, utilizatori și beneficiari, lideri pe piața construcțiilor, companii cu soluții pentru fațade, acoperișuri, izolații și pardoseli, pe 31 octombrie și 1 noiembrie, la Marriott Hotel.
Evenimentul este considerat un program de trainning continuu pentru arhitecți, fiind organizat de asociația ProEvent și ABplus Events, în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România și prezidat de arh. Șerban Țigănaș, președintele acestui for profesional. Keynote speakerii acestui forum dedicat exemplelor recente de bune practici ale arhitecturii europene au fost arh. Maurizio Meossi, Senior Associate Zaha Hadid Architects, și arh. Robert Konieczny, fondator KMK Promes, câștigător al ediției 2016 al Premiului European pentru Spațiul Public Construit.  Arhitectul italian a susținut în cadrul RIFF o prezentare a proiectului Milan Citylife și un masterclass extraordinar de provocator în jurul acestui proiect. Complexul rezidențial cuprinde șapte clădiri dezvoltate în două grupuri în jurul unei curți interioare, separate de un pietonal care conectează vizual ansamblul și turnul HADID, în curs de proiectare.
Arhitectul Robert Konieczny a fost prezent în cadrul Conferinței RIFF pentru a vorbi audienței despre unul dintre cele mai apreciate proiecte ale biroului sau Centrul pentru dialog “Przełomy” din Piața Solidarității. Mai mult, acesta a dezvoltat, pe parcusul unui masterclass extraordinar, filozofia care stă în spatele proiectelor sale construite sau rămase la stadiul de concept, un întreg proces ideatic dezvăluind o gândire dinamică a arhitecturii ca dezvoltrare conceptuală continuă ce în final își pune amprenta și devine semnătura unui arhitect. Acest mod propriu de a gândi, transpus în discurs în cadrul masterclassului pe care arhitectul l-a ținut, are în sine un caracter motivațional pentru care s-a remarcat la RIFF 2016. Proiectul său a primit în acest an și Mențiunea de Onoare la Competiția Societății Urbaniștilor din Polonia, la secțiunea Spațiu public.
Printre invitații cu prezentări în program s-au numărat și arhitecții Giuseppe Farris, Ewa P. Porębska, Erika Katalina Pasztor, Gerard Reinmuth, Habibeh Madjdabadi, Dorin Ștefan și Marian Moiceanu. Dorin Ștefan a prezentat la RIFF proiectul din cadrul competiției pentru extinderea Muzeului Național de Istorie din București. Biroul a imaginat această contribuție ca pe o recuperare a goticului în arhitectura românească și propune o utilizare neconvențională și provocatoare a sticlei. În ceea ce privește importanța evenimentelor RIFF, în contextul mai larg descris de Romanian Building Awards, Dorin Ștefan a adăugat că “avem nevoie de întâlniri cu arhitectura în care să vorbim despre cultura arhitecturii. Arhitectura este un gest cultural care însă trebuie și cultivat. Cu cât vom cultiva mai multă arhitectură cu atât vom culege mai multă bucurie. Mediul artificial construit de care ne ocupăm, cu preponderență noi, arhitecții, ca să nu fie doar un înveliș fizic, ci și unul mental, trebuie trecut prin filtrul gândului artistic.”
 
Premiile Romanian Building Awards, prima competiție de proiecte care evidențiază trioul creativ – arhitect, constructor și beneficiar, pentru edificarea unei culturi a calității spațiului construit în România, au fost decernate pe 31 octombrie, în cadrul unei gale. Juriul internațional a decis acordarea a două premii pentru proiectele care au avut o perspectivă diferită asupra spațiului public românesc și au adus contribuții substanțiale calității mediului construit, îmbunătățind contextul și dând valoare profesiei prin felul în care abordează locuirea și comunitatea. Au fost acordate și patru mențiuni speciale pentru proiectele care s-au remarcat prin calitatea spațiului, inovație și reactivarea zonelor urbane.
Câștigători: 1. Proiectul: Designing with Nature – CERC Boldești-Scăeni; Proiectant: Adrian Pop birou de arhitectură; Autor: Adrian Pop. 2. Proiectul: Urban Spaces/Dogarilor Apartment Building; Proiectant: ADN Birou de Arhitectură. Autori: arh. Andrei Șerbescu, arh. Adrian Untaru, arh. Claudiu Forgaci, arh. Valentina Țigâră, arh. Bogdan Brădățeanu, arh. Simina Ignat. Menţiuni: 1. Proiectul: Rehabilitation and promovation of the cultural and historical heritage of “Piata Cetății – Turn Ștefan”; Proiectant: 9 Optiune. Autori: arh. Ildiko Mitru, arh. Ştefan Paskucz; 2. Proiectul: Behind the Blocks of Flats, a Bigger House, an Urban Villa; Proiectant: SC Synthesis Architecture SRL, autor: Panteli Mourgka; 3. Proiectul: EfdeN, proiectant: Asociația Solar Decatlon București, autori: arh. Dulgheriu Claudia, arh. Armenciu Daniel; 4. Proiectul: the c.a.p, proiectant: RE-ACT NOW, autori: arh. Mario Kuibus, arh. Andrei Cebotaru, arh. Laurențiu Conceangă, arh. Adela Antoniu, arh. Alina Stoica, arh. Maria Ungureanu, arh. Raluca Genoiu.
 
 
 
 
 
 

Related posts

Revenirea la birou: O nouă experiență zilnică gândită să țină de cont de așteptările angajaților

Papuc Irina

Imoteca, the residential experts: cum sa inovezi în imobiliare în 2018

redactia

RPHI announces new management team for SkyTower

Ionut Oprea

Ce fel de apartamente de lux inchiriaza strainii în Bucuresti

Ce propun noile ansambluri rezidențiale din Iași: locuințe smart, eco-friendly

redactia

Romgaz a semnat contractul pentru o nouă centrală termoelectrică la Iernut

Ligia Voro

Vorbim despre viitorul din câmpul muncii la Tomorrow@Work

Stefana Muresan

Rețeaua MBC se extinde la Tîrgu Mureș

Ionut Oprea

Building Home Bucharest 2019

redactia

Globalworth begins construction of Constanta Business Park, the largest mixed-use park in Romania

Papuc Irina

S IMMO AG: Best result in company’s history

Ionut Oprea

FOTO: Maurer Imobiliare a demarat lucrările pentru ansamblul Maurer Residence Târgu Mureș

redactia

Delta Studio – Noile tendințe în amenajări de baie, la Târgul ISH Frankfurt 2017

Stefana Muresan

Manufacturing and industrial excellence celebrated in Warsaw

Ionut Oprea

100 days to the Monaco Yacht Show

Ionut Oprea

Teraplast cumpără o fabrică de panouri sandwich în Serbia

Stefana Muresan

Maravela|Asociații alături de grupul american Standex

Ionut Oprea

DTZ Echinox: investitori de pe patru continente

Ionut Oprea

Studiu Unlock: Companiile se reîntorc în oraș

Ionut Oprea

ASA Cons a început lucrările la Dedeman Lugoj

Nora Dumitrescu

Clujenii de la Electroglobal, afaceri de 10 milioane euro în S1

Stefana Muresan

Bosch, al doilea centru de servicii de afaceri

Transilvania Business

CEE Business Services Awards

Ionut Oprea

Continuă pregătirile pentru cea de-a cincea ediție Bucharest Tech Week

Ligia Voro

Leave a Comment