Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Măsuri pentru mediul de afaceri, asumate de PSD, în Programul de guvernare

Noul Guvern, condus de Sorin Grindeanu, va aduce, cel mai probabil, măsuri noi pentru mediul de afaceri românesc, măsuri menite să producă, potrivit declarațiilor oficialilor PSD, relaxare fiscală. În programul de guvernare anunțat înainte de alegerile parlamentare din decembrie, PSD și-a asumat câteva principii în relația dintre stat și mediul de afaceri. Potrivit liderului PSD, Liviu Dragnea, în Programul de guvernare al PSD, ”relația dintre stat și mediul de afaceri este privită ca un parteneriat corect, transparent, sănătos și eficient, bazat pe predictibilitate, pe debirocratizare, pe simplificare, pe prevenție, pe relaxare fiscală și pe stimularea dezvoltării”.
Liderii PSD au anunțat că au deja pregătite ca draft cele două coduri importante, Codul Economic, care să cuprindă Codul Fiscal, Codul de Procedură Fiscală, Legea Evaziunii Fiscale, în maxim 500 de pagini, Codul Administrativ, care va cuprinde legislația națională care se referă atât la administrația publică centrală, cât și la administrația publică locală. Calendarul de implementare pentru cele două coduri: în 30 de zile de la formarea Guvernului vor fi prezentate, a anunțat liderul PSD, Liviu Dragnea, în cadrul unui discurs susținut la finele anului trecut, la Palatul Parlamentului. Adoptarea este prevăzută la 1 iulie 2017, iar până la 1 ianuarie 2018, când începe efectiv implementarea, să fie iar o sesiune, o perioadă de diseminare cu sesiuni mixte între ANAF, Antifraudă, oameni de afaceri pentru informarea și perfecționarea antreprenorilor, pentru a fi siguri că din momentul aplicării absolut toată lumea știe exact care sunt prevederile, a mai anunțat Dragnea.
Despre relația dintre stat și oamenii de afaceri
PSD și-a asumat în Programul de guvernare termenul de 1 decembrie 2018, dată până la care toate obligațiile fiscale să fie posibil să fie plătite prin internet, online, toate formularele solicitate să poată să fie depuse online și un sistem de interconectare a tuturor sistemelor informatice din instituțiile publice, practic, noul Guvern va pune accent pe noțiunea de ghișeu unic. În ceea ce privește simplificarea, în afară de cele 102 taxe parafiscale care au fost adoptate de Parlament, este de așteptat, ca noul Executiv să continue acest proces de reducere a numărului de taxe până la jumătate. ”În statul român nimeni la această oră nu știe care este numărul total al taxelor fiscale și nefiscale. Nu cred că mai există undeva în lume un asemenea sistem. Vom realiza până la 31 martie 2017 un nomenclator al tuturor taxelor din România care va fi publicat pe site-ul Guvernului. În ceea ce privește formularele, atât formularele de depunere, care sunt undeva în jur de 14, cât și formularele de raportare, maxim 5 pe an, câte unul trimestrial și unul anual”, a mai susținut președintele PSD .
Extrem de important, noul Guvern nu va mai permite să se solicite unei firme un document de către o instituție publică care se află la altă instituție publică. Și-l pot transmite între ele. De asemenea, un departament special în Guvern în subordinea prim-ministrului, care, în afară de gestionarea relației cu mediul de afaceri, împreună cu ministerul dedicat pentru mediul de afaceri, să analizeze permanent și împreună cu reprezentanții mediului de afaceri să facă propuneri pentru creșterea indicatorilor de competitivitate, sunt alte măsuri pe care noul Guvern condus de Grindeanu ar urma să le aplice.
Mai mult, în ceea ce privește obligațiile statului, restanțele statului către firme, PSD și-a mai asumat plata automată a dobânzii pentru datoriile statului către firme. Atâta timp cât fiecărei firme care are datorii la stat, din momentul în care intră în întârziere, i se pun dobânzi și penalități, același tratament trebuie să îl aibă și statul, a mai anunțat Liviu Dragnea în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții mediului de afaceri. În ceea ce privește povara fiscală, suntem statul din Uniunea Europeană cu cea mai mică povară fiscală, iar PSD a anunțat că vrea să consolideze această poziție. În ceea ce privește calculul accizelor, noul Executiv ar urma să impună o raportare la cursul real de schimb, nu la cursul de 4,73, care este valabil și astăzi .
Echilibru în activitatea de control și Legea prevenției
Echilibru în activitatea de control, informarea preventivă, în primul rând, ANAF va pune la dispoziția tuturor agenților economici o listă cu agenții economici care au un comportament fiscal neadecvat cu partenerii lor de afaceri de pe lanțul de activitate, dacă aceia nu sunt pe lista transmisă în mod oficial de către ANAF, sunt alte măsuri asumate de partidul condus de Liviu Dragnea. Legea prevenției: nu se va putea lua nicio măsură punitivă din partea instituțiilor de control fără derularea premergătoare a etapelor de informare și prevenție, cu excepția cazurilor de natură penală, a cazurilor flagrante. Un singur control pe an, cu excepția sesizărilor și a cazurilor flagrante, au mai anunțat liderii PSD. În ceea ce privește justiția pentru mediul de afaceri, PSD intenționează extinderea numărului de instanțe specializate în materie comercială de la 3, câte sunt în prezent, la 15, respectiv în București și în localitățile unde funcționează curți de apel. PSD și-a asumat și implementarea la nivel național a dosarului electronic pentru a reduce costurile de administrare a instanțelor, precum și costurile de deplasare.
Măsuri asumate public de Liviu Dragnea
Stimularea garantării: împrumuturi garantate de stat cu 80%, este maximul permis de Comisia Europeană, pentru programele naționale din agricultură, turism, construcții, dar și alte domenii, împrumuturi pentru locuri de muncă create de firme în zonele cu șomaj ridicat, peste 5%. Aceste firme vor avea acces la credite în cuantum de 400 de mii de lei per angajat, la care statul garantează 80% din dobândă, perioada de angajare minim trei ani. De asemenea, împrumuturi garantate de stat, 80% pentru garantarea cash-flow-ului, respectiv pentru facturile care sunt acceptate la plată de autoritățile publice naționale și locale.
Forță de muncă bine calificată: două programe, pentru ucenicie, tinerii între 16 și 24 de ani care sunt angajați pentru a învăța o meserie la o firmă, angajatorul primește aproximativ 500 de lei pe ucenic pe lună minim un an, maxim trei ani. Alt program: stagii pentru absolvenții de studii superioare între 20 și 24 de ani, angajatorul primește 750 de lei pentru fiecare stagiar pe lună, stagiu de șase luni. Pentru formare profesională, la inițiativa angajatorului care vrea să trimită sau să aplice programe de formare profesională pentru salariați, finanțare asigurată pentru firme în valoare de 108 milioane de euro.
Corelarea sistemului de educație cu piața muncii din România
PSD a anunțat că odată cu preluarea guvernării, se va realiza o analiză la nivel național asupra forței de muncă, inputul de la nivelul mediului de afaceri privind evoluția cererii de forță de muncă și se va modifica curicula școlară în funcție de analiza asupra forței de muncă, precum și analiza asupra cererii de forță de muncă din partea mediului de afaceri. Universitățile vor fi finanțate crescând ponderea criteriului privind gradul de angajare în finanțarea instituțiilor de învățământ superior, precum și în clasificarea acestora.
”Știm cu toții bine că o mare parte dintre absolvenții care au studii superioare termină această facultate și intră direct în șomaj și stau cu diplome în mână și se angajează în cu totul și cu totul alte domenii care n-au nicio legătură cu ceea ce au învățat. Vrem să dezvoltăm foarte mult antreprenoriatul în România. Liceele de antreprenoriat sunt licee care vor funcționa în marile orașe după o programă axată în special pe ore de antreprenoriat, practic cursuri intensive pentru așa ceva, care să asigure o calificare mai bună, în special pentru tinerii care vor intra în programul de start-up”, a mai spus Liviu Dragnea în cadrul unei întâlniri cu mediul de afaceri românesc.
Programul Național de Dezvoltare a Antreprenoriatului, finanțarea unei structuri antreprenoriale la nivelul comunităților locale prin înființarea a cel puțin unui incubator, parc industrial, parc tehnologic, cu un impact bugetar de 200 de milioane de euro anual.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Turismul românesc caută personal calificat

Articolul următor

Ghidul cu topul celor mai bune televizoare de pe piaţă

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share