Noul Guvern, condus de Sorin Grindeanu, va aduce, cel mai probabil, măsuri noi pentru mediul de afaceri românesc, măsuri menite să producă, potrivit declarațiilor oficialilor PSD, relaxare fiscală. În programul de guvernare anunțat înainte de alegerile parlamentare din decembrie, PSD și-a asumat câteva principii în relația dintre stat și mediul de afaceri. Potrivit liderului PSD, Liviu Dragnea, în Programul de guvernare al PSD, ”relația dintre stat și mediul de afaceri este privită ca un parteneriat corect, transparent, sănătos și eficient, bazat pe predictibilitate, pe debirocratizare, pe simplificare, pe prevenție, pe relaxare fiscală și pe stimularea dezvoltării”.
Liderii PSD au anunțat că au deja pregătite ca draft cele două coduri importante, Codul Economic, care să cuprindă Codul Fiscal, Codul de Procedură Fiscală, Legea Evaziunii Fiscale, în maxim 500 de pagini, Codul Administrativ, care va cuprinde legislația națională care se referă atât la administrația publică centrală, cât și la administrația publică locală. Calendarul de implementare pentru cele două coduri: în 30 de zile de la formarea Guvernului vor fi prezentate, a anunțat liderul PSD, Liviu Dragnea, în cadrul unui discurs susținut la finele anului trecut, la Palatul Parlamentului. Adoptarea este prevăzută la 1 iulie 2017, iar până la 1 ianuarie 2018, când începe efectiv implementarea, să fie iar o sesiune, o perioadă de diseminare cu sesiuni mixte între ANAF, Antifraudă, oameni de afaceri pentru informarea și perfecționarea antreprenorilor, pentru a fi siguri că din momentul aplicării absolut toată lumea știe exact care sunt prevederile, a mai anunțat Dragnea.
Despre relația dintre stat și oamenii de afaceri
PSD și-a asumat în Programul de guvernare termenul de 1 decembrie 2018, dată până la care toate obligațiile fiscale să fie posibil să fie plătite prin internet, online, toate formularele solicitate să poată să fie depuse online și un sistem de interconectare a tuturor sistemelor informatice din instituțiile publice, practic, noul Guvern va pune accent pe noțiunea de ghișeu unic. În ceea ce privește simplificarea, în afară de cele 102 taxe parafiscale care au fost adoptate de Parlament, este de așteptat, ca noul Executiv să continue acest proces de reducere a numărului de taxe până la jumătate. ”În statul român nimeni la această oră nu știe care este numărul total al taxelor fiscale și nefiscale. Nu cred că mai există undeva în lume un asemenea sistem. Vom realiza până la 31 martie 2017 un nomenclator al tuturor taxelor din România care va fi publicat pe site-ul Guvernului. În ceea ce privește formularele, atât formularele de depunere, care sunt undeva în jur de 14, cât și formularele de raportare, maxim 5 pe an, câte unul trimestrial și unul anual”, a mai susținut președintele PSD .
Extrem de important, noul Guvern nu va mai permite să se solicite unei firme un document de către o instituție publică care se află la altă instituție publică. Și-l pot transmite între ele. De asemenea, un departament special în Guvern în subordinea prim-ministrului, care, în afară de gestionarea relației cu mediul de afaceri, împreună cu ministerul dedicat pentru mediul de afaceri, să analizeze permanent și împreună cu reprezentanții mediului de afaceri să facă propuneri pentru creșterea indicatorilor de competitivitate, sunt alte măsuri pe care noul Guvern condus de Grindeanu ar urma să le aplice.
Mai mult, în ceea ce privește obligațiile statului, restanțele statului către firme, PSD și-a mai asumat plata automată a dobânzii pentru datoriile statului către firme. Atâta timp cât fiecărei firme care are datorii la stat, din momentul în care intră în întârziere, i se pun dobânzi și penalități, același tratament trebuie să îl aibă și statul, a mai anunțat Liviu Dragnea în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții mediului de afaceri. În ceea ce privește povara fiscală, suntem statul din Uniunea Europeană cu cea mai mică povară fiscală, iar PSD a anunțat că vrea să consolideze această poziție. În ceea ce privește calculul accizelor, noul Executiv ar urma să impună o raportare la cursul real de schimb, nu la cursul de 4,73, care este valabil și astăzi .
Echilibru în activitatea de control și Legea prevenției
Echilibru în activitatea de control, informarea preventivă, în primul rând, ANAF va pune la dispoziția tuturor agenților economici o listă cu agenții economici care au un comportament fiscal neadecvat cu partenerii lor de afaceri de pe lanțul de activitate, dacă aceia nu sunt pe lista transmisă în mod oficial de către ANAF, sunt alte măsuri asumate de partidul condus de Liviu Dragnea. Legea prevenției: nu se va putea lua nicio măsură punitivă din partea instituțiilor de control fără derularea premergătoare a etapelor de informare și prevenție, cu excepția cazurilor de natură penală, a cazurilor flagrante. Un singur control pe an, cu excepția sesizărilor și a cazurilor flagrante, au mai anunțat liderii PSD. În ceea ce privește justiția pentru mediul de afaceri, PSD intenționează extinderea numărului de instanțe specializate în materie comercială de la 3, câte sunt în prezent, la 15, respectiv în București și în localitățile unde funcționează curți de apel. PSD și-a asumat și implementarea la nivel național a dosarului electronic pentru a reduce costurile de administrare a instanțelor, precum și costurile de deplasare.
Măsuri asumate public de Liviu Dragnea
Stimularea garantării: împrumuturi garantate de stat cu 80%, este maximul permis de Comisia Europeană, pentru programele naționale din agricultură, turism, construcții, dar și alte domenii, împrumuturi pentru locuri de muncă create de firme în zonele cu șomaj ridicat, peste 5%. Aceste firme vor avea acces la credite în cuantum de 400 de mii de lei per angajat, la care statul garantează 80% din dobândă, perioada de angajare minim trei ani. De asemenea, împrumuturi garantate de stat, 80% pentru garantarea cash-flow-ului, respectiv pentru facturile care sunt acceptate la plată de autoritățile publice naționale și locale.
Forță de muncă bine calificată: două programe, pentru ucenicie, tinerii între 16 și 24 de ani care sunt angajați pentru a învăța o meserie la o firmă, angajatorul primește aproximativ 500 de lei pe ucenic pe lună minim un an, maxim trei ani. Alt program: stagii pentru absolvenții de studii superioare între 20 și 24 de ani, angajatorul primește 750 de lei pentru fiecare stagiar pe lună, stagiu de șase luni. Pentru formare profesională, la inițiativa angajatorului care vrea să trimită sau să aplice programe de formare profesională pentru salariați, finanțare asigurată pentru firme în valoare de 108 milioane de euro.
Corelarea sistemului de educație cu piața muncii din România
PSD a anunțat că odată cu preluarea guvernării, se va realiza o analiză la nivel național asupra forței de muncă, inputul de la nivelul mediului de afaceri privind evoluția cererii de forță de muncă și se va modifica curicula școlară în funcție de analiza asupra forței de muncă, precum și analiza asupra cererii de forță de muncă din partea mediului de afaceri. Universitățile vor fi finanțate crescând ponderea criteriului privind gradul de angajare în finanțarea instituțiilor de învățământ superior, precum și în clasificarea acestora.
”Știm cu toții bine că o mare parte dintre absolvenții care au studii superioare termină această facultate și intră direct în șomaj și stau cu diplome în mână și se angajează în cu totul și cu totul alte domenii care n-au nicio legătură cu ceea ce au învățat. Vrem să dezvoltăm foarte mult antreprenoriatul în România. Liceele de antreprenoriat sunt licee care vor funcționa în marile orașe după o programă axată în special pe ore de antreprenoriat, practic cursuri intensive pentru așa ceva, care să asigure o calificare mai bună, în special pentru tinerii care vor intra în programul de start-up”, a mai spus Liviu Dragnea în cadrul unei întâlniri cu mediul de afaceri românesc.
Programul Național de Dezvoltare a Antreprenoriatului, finanțarea unei structuri antreprenoriale la nivelul comunităților locale prin înființarea a cel puțin unui incubator, parc industrial, parc tehnologic, cu un impact bugetar de 200 de milioane de euro anual.
Citește și:
Top 25 de companii din Transilvania și Banat în funcție de cifra de afaceri
Primele 25 de companii din regiunile de dezvoltare Vest, Nord – Vest și Centru au o cifră de…
11 iulie 2025
Moldova Innovation Technology Park (MITP): Motorul digital al Moldovei
Moldova Innovation Technology Park (MITP) primul e-park din Europa și un pilon principal al industriei de tech și…
8 iulie 2025
Mai puțini șomeri în județul Bihor: cifrele AJOFM Bihor arată o tendință pozitivă
La sfârșitul lunii iunie 2025, rata șomajului în județul Bihor a coborât la 2,05%, potrivit datelor centralizate de…
7 iulie 2025
Statul cere mult, dar oferă puțin – IMM-urile nu mai pot fi tratate ca pușculița bugetului public
Fântâna IMM-urilor va seca la un moment dat. IMM Sibiu susține că mediul antreprenorial va fi afectat la…
4 iulie 2025
Măsurile fiscale anunțate de Guvern vor sufoca IMM-urile. FICSIMM cere protecție pentru coloana vertebrală a economiei
Organizația Femeilor Antreprenor (OFA) trage un semnal de alarmă în legătură cu noile măsuri fiscal-bugetare propuse de Guvern,…
3 iulie 2025
ASF: Valoarea tranzacțiilor în creștere pe piața de capital în T1 2025
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat astăzi raportul aferent evoluției pieței de capital din România în primul…
1 iulie 2025
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Salt spectaculos la AJFP Bihor: 1,7 miliarde lei în plus la buget față de 2023
Cu 29,64% au crescut încasările brute ale Agenției Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Bihor în 2024, comparativ cu…
27 iunie 2025
Investiții
Top 25 de companii din Transilvania și Banat în funcție de cifra de afaceri
Primele 25 de companii din regiunile de dezvoltare Vest, Nord – Vest și Centru au o cifră de…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
inVest organizează la Timișoara un Speed Beer-a-thon
Evenimentul are loc în această seară la CoWork Timișoara, cu începere de la ora 18. Sunt așteptați antreprenori…
10 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Memorandum de Colaborare între Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad
Biroul de Afaceri Externe al Provinciei Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad au semnat, miercuri, 9 iulie 2025,…
9 iulie 2025
Pod peste continente: Arad și Hainan sărbătoresc 25 de ani de înfrățire
Un sfert de secol de cooperare, schimb de bune practici și solidaritate reciprocă. Relația dintre Județul Arad și…
9 iulie 2025
Infrastructură
13 ani pentru primul drum expres de Cluj
Cea dintâi șosea cu acest regim din județ, DEx 4, a devenit funcțională, însă fără soluționarea optimă a…
10 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
ARL Cluj montează grinzile de la Pasajul Italsofa
Administrația județeană susține că nu se lucrează concomitent și la Pasajul Văcarilor din Baia Mare pentru a nu…
9 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Memorandum de Colaborare între Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad
Biroul de Afaceri Externe al Provinciei Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad au semnat, miercuri, 9 iulie 2025,…
9 iulie 2025
Pod peste continente: Arad și Hainan sărbătoresc 25 de ani de înfrățire
Un sfert de secol de cooperare, schimb de bune practici și solidaritate reciprocă. Relația dintre Județul Arad și…
9 iulie 2025
Noul prefect al Clujului: “Mulți investitori importanți vor să vină aici”
Cinci companii din domeniile automotive, construcții de mașini, farmaceutic sau industria ospitalității au solicitat informații despre terenurile disponibile…
8 iulie 2025
Turism
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
7 lucruri care nu trebuie să lipsească din bagajul pentru plajă
Sosirea sezonului cald marchează momentul perfect pentru planuri la mare, zile relaxante sub soare și ieșiri pe nisip.…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Târgul de Turism al României – Ediția de Toamnă
Cel mai mare târg de turism are loc la ROMEXPO! După succesul remarcabil al ediției din februarie, care…
8 iulie 2025
Megaproiect de 25 milioane € la Salina Turda. “Să evităm un dezastru ca la Praid”
Municipalitatea cere statului bani pentru lucrări urgente de punere în siguranță și consolidare pentru obiectivul care atrage anual…
7 iulie 2025
Peste 260.000 de pasageri în semestruI I 2025 și noi rute ce deschid orizonturi
În primele șase luni ale anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu a fost alegerea a 260.234 de călători, față…
7 iulie 2025
Educație
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Universitatea Babeș-Bolyai va sprijini tinerii cercetători în DeepTech
Instituția clujeană de învățământ superior participă la un proiect finanțat prin programul Horizon Europe al Uniunii Europene (UE).…
8 iulie 2025
Mai puțini șomeri în județul Bihor: cifrele AJOFM Bihor arată o tendință pozitivă
La sfârșitul lunii iunie 2025, rata șomajului în județul Bihor a coborât la 2,05%, potrivit datelor centralizate de…
7 iulie 2025
EU GREEN aduce inovația sustenabilă la Universitatea din Oradea
Timp de cinci zile, între 7 și 11 iulie 2025, Universitatea din Oradea este gazda întâlnirilor directe din…
7 iulie 2025
Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din…
5 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
900 de copii din România, sprijiniți pentru educație și dezvoltare socio-emoțională
În anul școlar 2024–2025, Fundația Regală Margareta a României a oferit sprijin educațional, material, social și emoțional pentru…
3 iulie 2025
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Zi de Zi știri economice:
