Industria românească a turismului trece printr-o lipsă de forță de muncă, hotelurile funcționând doar cu 70% din necesarul de personal, potrivit unei analize a CSTHR (Comitetul Sectorial Turism, Hoteluri și Restaurante), citate de Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
Industria ospitalității din România s-a adâncit în ultimii ani într-o gravă criză de resurse umane, hotelierii reușind să găsească cu greu personal apt sau dornic să lucreze în domeniul turismului, și cu atât mai puțin calificat.
Hotelurile din România funcționează acum doar cu 70% din necesarul de personal, dar în realitate mai puțin de jumătate dintre angajați sunt cu adevărat calificați, restul putând fi considerați simpli posesori de diplome, potrivit sursei citate.
Dincolo de absența fizică a angajaților din diverse posturi în turism, problema domeniului, în special, și a României, în general, este una cu mult mai gravă și mai profundă în perspectiva viitorului: lipsa educației. După 25 de ani de regres pe toate planurile, asistăm la o scădere dramatică a nivelului general de educație, care se reflectă în comportamentul social și în atitudinea indivizilor față de valorile reale, față de cultură, față de rigori, de muncă și de semeni.
“Formarea profesională continuă a angajaților din turism este realizată, în ultimii ani, de sute de SRL-uri care nu au capacitatea de a forma profesioniști, ci doar eliberează diplome pe bandă rulantă, pentru a putea justifica irosirea unor sume semnificative de bani din fonduri europene”, declară Dragoș Răducan, președintele CSTHR. El a adăugat că legislația muncii nu susține, în primul rând, munca, fiind învechită și puternic sindicalizată. Legislația muncii nu ține cont nici de specificul activitățior din sectorul serviciilor și nici de activitățile sezoniere.
Lipsa forței de muncă periclitează dezvoltarea uneia dintre puținele ramuri economice pe care capitalul autohton le mai poate controla și care încă mai funcționează în România, putând deveni unul dintre pilonii de dezvoltare ai unei economii bazate cu precădere pe servicii.
Citește și:
Prima ediție a Festivalului Răchiei și al Zacuștii se organizează la Muzeul Satului Bănățean
Festivalul Răchiei și al Zacuștii se va desfăşura pentru prima dată la Muzeul Satului Bănăţean, în zilele de 23…
21 septembrie 2023
Un milion de euro vor fi investiţi de Grand Development în stațiunea Montebello Transylvania
Grand Development va investi 1 milion de euro în stațiunea Montebello Transylvania. Banii vor dezvolta un centru de…
21 septembrie 2023
Rock Development Holding va construi primul hotel de cinci stele în Poiana Braşov
Rock Development Holding, administrată de Lapis Development a obţinut autorizaţia necesară construirii unui complex hotelier de cinci stele…
21 septembrie 2023
Tilișca Cu Bun Gust – Porți Deschise la Ferma Iuga
Evenimentul Tilișca Cu Bun Gust – Porți Deschise la Ferma Iuga este organizat de Asociația Română despre Mâncare…
20 septembrie 2023
„Gusturi și Tradiții de Bihor”, sâmbătă și duminică în Cetatea Oradea
Tradiția și mâncarea sunt ingredientele care vor aduce împreună în Cetatea Oradea bucătari, producători locali și gurmanzi, într-un…
20 septembrie 2023
Asocierea condusă de Construcții Erbașu trage tare la Centura Sânmartin
Lucrările la Centura Sânmartin se derulează concomitent în mai multe zone ale șantierului. Constructorii aștern straturile de asfalt…
20 septembrie 2023
PORR Construct începe lucrările la Inelul Rutier Metropolitan Oradea – Lotul 2
Consiliul Județean Bihor a emis marți, 19 septembrie 2023, ordinul de începere a lucrărilor pentru Inelul Rutier Metropolitan…
19 septembrie 2023
Proiecte de peste 60 de milioane de lei pentru conservarea naturii și dezvoltarea turismului bihorean
Luni, 18 septembrie, în comunele Aușeu și Vadu Crișului, a avut loc evenimentul de lansare a trei proiecte…
19 septembrie 2023
Zi de Zi știri economice:
